Αναπτυξιακή καθυστέρηση

Εικόνα greece
Καλημέρα σας, έχω ενα αγορακι 2,5 χρονων (γεν. 19/11/2009) με αναπτυξιακή καθυστέρηση σε όλους τους τομείς, μυική υποτονία και αυτιστική συμπεριφορά. Επίσης μικροκεφαλία και με μυωπία 8,5 βαθμών, επιπλέον χαλασμένα οπτικά νεύρα. Έχω πολλά να ρωτήσω αλλά προς το παρόν με ανησυχεί το περπάτημά του. Περπάτησε 28 μηνων, δηλαδη τον Μάρτιο. Εχει λιγες μερες, που παρατηρουμε αντί να δυναμώνει πηγαινει σαν μεθυσμενος. Καθε του βημα ειναι σαν να παει να πεσει. Νομιζω πριν ενα μηνα πηγαινε πιο σταθερα. Λετε να χρειαζεται απλα περισσοτερο χρονο να σταθεροποιηθεί ή να το παρακολουθησω; Ζουμε στο εξωτερικο και ειμαστε ακομα στο ψαξιμο. Τον ιουλιο θα ξανακανουμε μαγνητικη εγκεφαλου και παρακεντηση. Ευχομαι να παρουμε καποια απαντηση. Ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση σας. Φιλικα, Μαριαννα

Σχόλια

Γεια σου Μαριάννα, εμείς δεν έχουμε ΔΑΔ, έχουμε Down

Εικόνα Alex Pazi
Καλημέρα Μαριάννα! είμαι η Αλεξάνδρα από την Αθήνα! Εμείς δεν έχουμε ΔΑΔ έχουμε Down που σημαίνει ότι ξεκινήσαμε φυσικοθεραπείες και εργοθεραπείες από 15 μηνών και μια εμπειρία την έχουμε πια!!!! Καταρχήν πάντα θα τον παρακολουθείς και θα καταγράφεις τι κάνει και πότε το κάνει έτσι ώστε να διευκολύνεις τους θεραπευτές που θα σου ζητούν το ιστορικό του αλλά κι εσύ θα μπορείς μαζί τους να βάζεις στόχους σύμφωνα με την τυπική ανάπτυξη. Τώρα όσο αφορά την αστάθεια.... ναι! σίγουρα χρειάζεται χρόνο για να σταθεροποιηθεί. Για καλό και για κακό να ελέγξεις τα αυτιά του και ειδικά το αιθουσαίο νεύρο στο αυτί που ειναί άρμοδιο σε συνάρτηση με την παρεγκεφαλίδα για την ισορροπία στον άνθρωπο. Έπειτα έλεγξε τα μάτια του μήπως (δεν θυμάμαι ακριβώς πως λέγεται η πάθηση) περπατώντας βλέπει "σκαλάκια", δηλαδή μια ανωμαλία στο έδαφος και προσπαθεί να την αποφύγει οπότε στο ίσιο δάπεδο χάνει την ισορροπία του. Μην περιμένεις μέχρι τον Ιουλίο που θα κάνεις τη μαγνητική. Μου φαίνεται πολύς καιρός. Μέχρι τότε το παιδί θα περπατάει ήδη 2 μήνες παραπάνω. Εάν κάνετε φυσικοθεραπεία ρώτησε τον θεραπευτή σας γιατί συμβαίνει αυτό. Ρώτησε και τον/την παιδίατρό σου. Τέλος σου προτείνω να δεις την ιστοσελίδα του Brain Gym International που αφορά την κιναισθητική νοημοσύνη (www.braingym.org). Εδώ στην Αθήνα υπάρχει κέντρο που ασχολείται με αυτό πρόκειται όμως για εκπαίδευση που γίνεται σε διάφορες χώρες στον κόσμο είτε σε ενήλικες είτε σε παιδιά. Γενικά Μαριάννα μου να ψάχνεις, να δοκιμάζεις και να αναζητάς το καλύτερο για το παιδί σου! Σου στέλνω πολλά φιλιά και χίλια κουράγια στο έργο σου. Φιλιά στο αγόρι σου!
like3

Aστάθεια κάτω άκρων

Εικόνα Ιγνάτιος Καφαντάρης
Γεια σας! Όπως σας γράφει και η Αλεξάνδρα, πολλές αιτίες μπορούν να δημιουργούν παρόμοιες εικόνες. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεστε έναν καλό παιδονευρολόγο, που θα κάνει τις κλινικές υποθέσεις του και θα τις επιβεβαιώνει εργαστηριακά ή απεικονιστικά (βλέπε μαγνητική). Η νευρολογία είναι σε θέση στις μέρες μας να κάνει αξιόπιστες υποθέσεις και να τις τεκμηριώνει, βάσει της εικόνας και της εξέτασης του παιδιού, οι εξετάσεις απλώς έπονται. Έχει σημασία να μάθετε αν υπάρχει μια αναπτυξιακή δυσλειτουργία στη βάδιση ή μια εκφύλιση ή μια φλεγμονή στο νευρικό σύστημα κ.τ.λ. Γιατί το καθετί αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Ακόμη κι αν συμμετέχουν διαταραχές από το αυτί ή τα μάτια, ο νευρολόγος οφείλει να το εντοπίσει και να το επιβεβαιώσει σε συνεργασία με άλλους γιατρούς. Αν έχετε εμπιστοσύνη στο επίπεδο δουλειάς του νευρολόγου σας, θα έλεγα ότι σχεδόν αποκλείεται να μην έχει αυτός ήδη κατά νου τις βασικότερες αιτίες των δυσκολιών του παιδιού στη βάδιση.
like1

Ερώτηση: Το παιδί έχει συνεδρίες με φυσιοθεραπευτή;

Εικόνα Amelie
Το παιδί έχει συνεδρίες με φυσιοθεραπευτή; Γιατί θεωρώ ότι ύψιστης σημασίας αυτή τη στιγμή είναι να δεχθεί βοήθεια για να βελτιώσει το βάδισμα και την κίνηση του γενικότερα.
like1

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Εικόνα greece
Καλησπερα σας, ευχαριστω για τις απαντησεις. Εχουμε απολυτη εμπιστοσυνη στον νευρολογο. Τον οποιο αλλαξαμε πριν 2 μηνες. Φανηκε να ξερει ακριβως τι πρεπει να κοιταξει και εχει "σχεδιο" για το τι πρεπει να κανουμε οσο αφορα τις επομενες εξετασεις. Το παιδι κανει φυσιοθεραπια, ειδικη προσχολικη αγωγη και λογοθεραπεια απο το καλοκαιρι 2011. Χαιρομαι που τα ξεκινησαμε νωρις σχετικα, γιατι βλεπουμε μεγαλη προοδο. Οπως σας ειπα, τους επομενους 2 μηνες θα κανουμε σημαντικες εξετασεις παλι. Απλα ευχομαστε να παρουμε μια απαντηση συντομα γιατι μας "τρωει" και το θεμα για αλλο παιδι καποια στιγμη. Ευχαριστω και παλι και οποια μανουλα εχει παρομοιο θεμα με το παιδακι της, θα χαρω πολυ να επικοινωνησει μαζι μου. Φιλικα, Μαριαννα
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.