Έχοντας τον πατέρα μου με νόσο Huntington

Εικόνα lefteris chatzichristakis

Έχοντας τον πατέρα μου με νόσο Huntington και ποσοστό αναπηρίας 90% απόφαση του ΚΕΠΑ, θα ήθελα να ενημερωθώ αν δικαιούται κάποιο επίδομα αναπηρίας. Είναι 65 ετών συνταξιούχος ΟΑΕΕ.

Σχόλια

Επίδομα για τον πατέρα σας

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Εξαρτάται από το είδος της σύνταξης που λαμβάνει π.χ. σύνταξη αναπηρίας ή σύνταξη γήρατος και τον χρονο συνταξιοδότησης. Καλό θα ειναι να διερευνήσετε: 

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας εφόσον αυτοί κριθούν από τις υγειονομικές επιτροπές ότι έχουν ανάγκη από συνεχή επίβλεψη και συμπαράσταση ετέρου προσώπου, χορηγείται επίδομα απόλυτης αναπηρίας (ΕΑΑ). Το ΕΑΑ είναι ίσο με το 50% της βασικής σύνταξης, αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει το 20πλάσιο του κατωτάτου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. ΕΑΑ δικαιούνται και οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος εφόσον είναι τυφλοί.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑΣ - ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑΣ

Το εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγικών - τετραπληγικών χορηγείται στους συνταξιούχους, εφόσον πάσχουν από παραπληγία - τετραπληγία, διπληγία ή τριπληγία ή παραπάρεση ή τετραπάρεση, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (Ν1140/81 άρθρο 42). 

Προϋποθέσεις ασφαλισμένων:

350 ημέρες ασφάλισης τα τελευταία 4 έτη τα αμέσως προηγούμενα της υποβολής της αίτησης από τις οποίες οι 50 να έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο έτος ή το προηγούμενο 15μηνο ή 1.000 Η.Ε. οποτεδήποτε.

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.