Γονέας παιδιού με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή / Αυτισμό (9 ετών)

Εικόνα Γεωργιος Παπαστεφανακης

Καλημερα σας! Έχω ένα αγοράκι 9 χρόνων με διαχυτη αναπτυξιακη διαταραχη αυτισμο. Περάσαμε από επιτροπη πριν ενα μηνα για να συνεχιστεί το επιδομα που επαιρνε και η απάντηση ήταν Αυτισμος χωρίς ποσοστό και από κάτω ήπια νοητική υστεριση με 35%. Το συνολικό ήταν 80%.

Το επιδομα που έπαιρνε ήταν 1050 ευρώ επειδη ειχε ενταχθει στο προγραμμα οικονομικης ενισχυσης ατομων με βαρια νοητικη υστεριση το οποιο λεει οτι ατομα με διαχυτες αναπτυξιακες διαταραχες που εχουν 80% ποσοστο βαση του φεκ724/Β αλλά τώρα μου είπαν ότι δεν το δικαιούστε γιατί πλέον δεν έχει 80% ο αυτισμος αλλά και οι δυο παθήσεις μαζί. Το προηγούμενο χαρτί έγραφε διαχυτη αναπτυξιακη διαταραχή / αυτισμος. Στην πρόνοια μου είπαν ότι πρέπει να γράφει ξεχωριστά αυτισμος 80% και ήπια νοητική υστερηση 35% για να το δεχτεί. Ακομα μου ειπαν οτι συνηθως αυτο το επιδομα το παιρνουν τα μικροτερα παιδια, που δεν μπορουν να κανουν το τεστ νοημοσινης. Είναι όντως έτσι όπως το λενε; Σας παρακαλω αν ξερει καποιος για το θεμα να με ενηρωσει. Ευχαριστω πολυ.

Σχετικά αρχεία: 

Σχόλια

Νομίζω τα πράγματα είναι σχετικά απλά

Εικόνα alechos

Νομίζω τα πράγματα είναι σχετικά απλά: Τα επιδόματα στα οποία αναφέρεστε είναι 2:

1ον το επίδομα βαριάς νοητικής υστέρησης και

2ον το επίδομα βαριάς αναπηρίας.

Το 2ο για να το δικαιούται κάποιος πρέπει να έχει διάγνωση για βαριά νοητική υστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%. Είναι άσχετο με το αυτιστικό φάσμα. Αυτό το επίδομα έπαιρνε το παιδί σας παλαιότερα.

Κάποιος που έχει διάγνωση του αυτιστικού φάσματος βάση του κανονισμού βαθμού αναπηρίας θα του δοθεί ένα ποσοστό αναπηρίας από 67 έως 80% (αν υπάρχει συννοσηρότητα τότε θα προστεθεί και ένα ποσοστό των άλλων παθήσεων). Βάση λοιπόν ενός ποσοστού αναπηρίας άνω του 67%, δικαιούται το επίδομα της βαριάς αναπηρίας που δεν έχει να κάνει με την πάθηση αλλά με το ποσοστό αναπηρίας.

Γενικότερα αν κάποιος έχει ένα ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και δεν εμπίπτει σε κάποια άλλη ξεχωριστή κατηγορία επιδόματος λόγω της πάθησης (πχ τύφλωση, χάνσεν, νοητική υστέρηση κλπ), τότε παίρνει το (γενικότερο) επίδομα βαριάς αναπηρίας.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο και να μη σας μπέρδεψα

like0

Ξεκάθαρα η Επιτροπή γράφει ότι ο δείκτης νοημοσύνης είναι 54

Εικόνα alechos

Τώρα που είδα και τη γνωμάτευση να προσθέσω ότι ξεκάθαρα η επιτροπή γράφει ότι ο δείκτης νοημοσύνης είναι 54, οπότε δε δικαιούται το επίδομα την νοητικής υστέρησης γιατί έπρεπε να είναι κάτω του 40%. Όμως επειδή ο συνολικός βαθμός αναπηρίας είναι άνω του 67% (συνολικά είναι 80%) δικαιούται το επίδομα της βαριάς αναπηρίας.

Έχετε φυσικά το δικαίωμα να απευθυνθείτε στη δευτεροβάθμια επιτροπή αν διαφωνείτε με τη γνωμάτευση.

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.