Λίγη παρεούλα για ενήλικες με Άσπεργκερ

Εικόνα Γιάννα

Καλησπέρα, εχω γράψει και παλιότερα για το ίδιο θέμα αλλά επειδή η ελπίδα πάντα πρέπει να υπάρχει στις καρδιές μας, σας γράφω ξανά. ΄Ενα σημαντικό κομμάτι αλλά εξίσου και πολύ δύσκολο για τα άτομα με σύνδρομο Άσπεργκερ είναι το κομμάτι της φιλίας ιδιαίτερα όταν ενηλικιωθούν. Θέλουν να έχουν φίλους αλλά τους είναι δύσκολο να το διαχειριστούν. Αν υπάρχουν γονείς με παιδιά ενήλικες Άσπεργκερ, η ακόμη και ενήλικες Άσπεργκερ η νέοι που θέλουν να κάνουν μαζί τους λίγη παρεούλα και μένουν στην Αθήνα ας γράψουν στο site. Όχι ότι είναι το πιο εύκολο πράγμα να φέρεις κοντά δύο άτομα άσπεργκερ να ξεκινήσουν και να διατηρήσουν μια φιλία αλλά αξίζει το κόπο να προσπαθήσουμε. Δε μπορεί κάποιοι, κάπου θα υπάρχουν.

Ευχαριστώ, Ιωάννα

Σχόλια

Εμένα ο δικός μου Aspie είναι ακόμη 8

Εικόνα Ελένη

Ιωάννα, εύχομαι καλή χρονιά, και να βρεις αυτό που ψάχνεις... Εμένα ο δικός μου aspie είναι ακόμη 8, και απ' ότι βλέπω από την ανάρτησή σου έχουμε μέλλον ακόμη...

Γνωρίζω τρεις ενήλικες με asperger (όχι διεγνωσμένους, και δε γνωρίζω αν ξέρουν την κατάστασή τους). Οι δύο είναι μπαμπάδες αυτή τη στιγμή και ο τρίτος αρραβωνιασμένος, και οι τρεις με εξαιρετικές επαγγελματικές πορείες και καλούς φίλους. Αυτοί είναι γύρω στα 40. Ένα ακόμα παιδί, στα εικοσι-τόσα του, του οποίου γνωρίζω τη μαμά, ακόμα το παλεύει. Είμαι όμως σίγουρη ότι θα βρει κι αυτός το δρόμο του... Υπάρχει σίγουρα ελπίδα!

Φιλικά,

Ελένη

like1

Ελένη ευχαριστώ που έγραψες

Εικόνα Γιάννα

Ελένη 

Ευχαριστώ που έγραψες και εύχομαι ότι το καλύτερο για σένα και το μικρούλη. Μου έδωσε πολύ κουράγιο ότι γνωρίζεις άτομα με άσπεργκερ που έκαναν οικογένεια και αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά. Νομίζω ότι τώρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα απ΄ότι παλιότερα. Οι δάσκαλοι είναι περισσότερο ενημερωμένοι και οι γονείς βρίσκουν περισσότερη στήριξη. Αν η μητέρα του παιδιού που γνωρίζεις θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου το e-mail μου είναι στη διάθεσή της.

Να είσαι πάντα καλά

Ιωάννα

like1

Ιωάννα, δεν ξέρω αν θα ήταν πολύ καλή ιδέα...

Εικόνα Ελένη

Ιωάννα, γειά σου και πάλι! Όπως σου είπα, ο νεαρός είναι χωρίς διάγνωση. Η μαμά του υποψιάστηκε ότι πρέπει να έχει asperger ακούγοντας εμένα να περιγράφω το δικό μου. Το συζητήσαμε και είναι πλέον σίγουρη, αλλά δε νομίζω ότι του έχει αναφέρει κάτι. Επιπλέον το παιδί είναι σε δύσκολη φάση τώρα, έχει παρατήσει τη σχολή του γιατί δεν τον ενδιαφέρει πια, ασχολήθηκε με κάτι άλλο που τον ενδιέφερε χωρίς όμως να κατορθώσει να το κάνει επάγγελμα ακόμα, γενικά "το παλεύει". Θα κάνω μία νύξη την επόμενη φορά που θα δω τη μαμά του σχετικά με το σύλλογο ενηλίκων με asperger και για το αν θα θεωρούσε ότι θα ήταν καλή ιδέα η παρέα με άλλα παιδιά, και βλέπουμε.

Όσο για τους πιο μεγάλους, και για μένα είναι πολύ παρήγορο το ότι είχαν τόσο καλή εξέλιξη. Υποθέτω ότι από ένα σημείο και μετά, τότε που η αρκετά υψηλή νοημοσύνη τους θα τους επιτρέψει να μάθουν να επιβιώνουν στην κοινωνία μας, τα καταφέρνουν μια χαρά. Όπως λέω πειρακτικά και σε έναν απ' αυτούς που είναι δικός μου άνθρωπος, "δεν ανησυχώ πολύ για το γιο μου, γιατί στη χειρότερη θα γίνει σαν και σένα, και δεν είσαι και τόσο χάλια".

Μια που το ανέφερα, δοκίμασες τις συναντήσεις που οργανώνει ο σύλλογος asperger για νεαρά παιδιά; Ή μήπως δε γίνονται πια; 

Εύχομαι το καλύτερο και για τα δυο μας παιδιά!

Ελένη 

 

like3

Παλαιότερα ο γιος μου πήγαινε στις συναντήσεις του Συλλόγου

Εικόνα Γιάννα

Eλένη,

Σ' ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον σου. Όσο για τις συναντήσεις του Συλλόγου παλιότερα ο γιός μου πήγαινε. Τώρα όμως δεν θέλει πια και δυστυχώς δεν μπορώ να τον πείσω. Μακάρι όπως λες να βρούνε όλα τα παιδιά του κόσμου το δρόμο που θα τα κάνει ευτυχισμένα.

Σ' ευχαριστώ
Ιωάννα

like0

Εγώ είμαι μέσα, άμα οργανώσετε κάτι πείτε μου

Εικόνα Andreas

Εγώ είμαι μέσα, αμα οργανώσετε κάτι πείτε μου, δεν ξέρω το project, απλώς μου έστειλαν ένα μύνημα με αυτό το ποστ.

like1

Αντρέα, δεν υπάρχει κάποιο πρότζεκτ

Εικόνα Γιάννα

Aντρέα,

δεν υπάρχει κάποιο project απλά ζήτησα να έρθω σε επαφή με γονείς με ενήλικες άσπεργκερ, αλλά και με τους ίδους ενήλικες άσπεργκερ. Αν θέλεις γράψε στο site ή στο E-mail μου.

Ευχαριστώ
Ιωάννα

like4

Κοινωνική κατανόηση από ενήλικες Asperger

Εικόνα Ιγνάτιος Καφαντάρης

Γεια σας! Πράγματι, όλες οι εκδοχές που περιγράφουν τα ως τώρα σχόλια είναι δυνατές. Βέβαια, το σύνδρομο Asperger έχει γίνει και λίγο "μόδα" και συχνότατα συζητάμε μεταξύ μας ότι "ο τάδε πρέπει να έχει Asperger" και το όμοια... Αυτό έχει την εξήγησή του, καθώς πάρα πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν συμπεριφορές ή τρόπο σκέψης που έχει πραγματική ομοιότητα με το σύνδρομο. Ωστόσο συχνότατα 'πέφτουμε έξω' καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν παρουσιάζουν το περίφημο σύνδρομο, αλλά είναι απλώς προσωπικότητες του "ευρύτερου αυτιστικού φαινότυπου" (broader autism phenotype) και δεν είναι καθόλου αυτιστικοί, τους 'συλλαμβάνουμε' όμως να κάνουν σαν αυτιστικοί αρκετές στιγμές. Το μόνο κακό με τον φαινότυπο αυτόν είναι το ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες οι άνθρωποι αυτοί να κάνουν παιδιά με αυτισμό. Επιστρέφοντας στο θέμα της απόκτησης φίλων από ενήλικες, έχω να σχολιάσω μόνο το ότι το πρόβλημα αυτό έχει λύση, με δύο σκέλη: από τη μία να υπάρχει επιθυμία για φίλους (πράγμα που για μια σειρά λόγους δεν ισχύει πάντα) και κατανόηση τι είναι αυτή η σχέση που ονομάζεται φιλία (ας μην υποτιμάμε το τι φαντάζεται κάθε ενήλικος Asperger περί φιλίας), και δεύτερον να υπάρχει συνεχιζόμενη κοινωνική εκπαίδευση. Τι σημαίνει το τελευταίο; Σημαίνει τον εξοπλισμό του ενηλίκου με την απαραίτητη κατανόηση της συμπεριφοράς των ατόμων που βλέπει γύρω του: πώς είναι μαθημένοι οι άλλοι άνθρωποι να σκέφτονται, τι τους παραξενεύει, πώς επηρεάζεται η συμπεριφορά τους από τα συναισθήματα που τους προκαλούμε εμείς με τη συμπεριφορά μας, τι περιμένουν από εμάς για να τους φανούμε "ΟΚ". Η νοημοσύνη των ανθρώπων με Asperger κάνει προσιτούς αυτούς τους στόχους, παρά τη δυσκολία τους. Ένα θέμα-κλειδί είναι το αν επιτυγχάνουμε να τους αναλύσουμε όλα τα παραπάνω με τη σωστή γλώσσα, με τον δικό τους κώδικα, πράγμα που είναι θέμα βαθύτερης γνώσης του συνδρόμου και εμπειρίας. Δυστυχώς, οι σημερινοί ενήλικες δεν έχει τύχει κατά κανόνα να λάβουν τέτοιας φύσης κοινωνική εκπαίδευση με σχέδιο, σύστημα και αποτελεσματικότητα, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Παρά τις δυσκολίες.

like3

Asperger παρεούλα

Εικόνα Stella Gerolymatou
Ιωάννα και φίλοι... ψάχνω κι εγώ παρεούλα για μια φίλη aspie.... ας το κανονίσουμε σε παρακαλώ... στείλε μου μήνυμα στο sgerolymatou@yahoo.com.
like1

Νέοι ενήλικες Asperger

Εικόνα Anamela

Ιωάννα καλησπέρα,

Ο γιός μου 24 ετών έχει από μικρός φαρμακοανθεκτική επιληψία που του έχει προκαλέσει δευτερογενώς μεγάλη δυσκολία στην κοινωνική ένταξη. Δεν είναι εύκολο να ταξινομηθεί η περίπτωση του, αλλά μας έχουν πει ότι η συμπεριφορά του έχει κάποιες όψεις του asperger. Είναι "ξεκρέμαστος" κοινωνικά παρ' όλο που έχει την επιθυμία να κάνει φίλους, γιατί δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί αυτές τις σχέσεις. Αν θέλεις να πούμε περισσότερα, πάρε το e-mail μου από το διαχειριστή, είμαι στη διάθεση σου. Θα μπορούσαμε να οργανώσουμε κάτι για τα παιδιά μας, αλλά θέλει κάποια σκέψη και προσοχή.....

 

like0

Ενα μεγάλο ευχαριστώ

Εικόνα Γιάννα

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μου γιατί κάπου είχα αρχίζει να πιστεύω ότι οι ενήλικες άσπεργκερ είναι λίγο ξεχασμένοι.Ευχαριστώ επίσης και το κύριο Καφαντάρη που παρέθεσε την χρήσιμη άποψη του για την κοινωνικοποίηση των ενηλίκων, απλά πιστεύω ότι ίσως είναι πολύ δύσκολο γιατί δεν είναι παιδιά να τους πάρει κανείς απο το χέρι, έχουν την άποψη τους και την υποστηρίζουν σθεναρά και έτσι για να κάνουν κάτι πρέπει να το πιστέψουν και οι ίδιοι. 

anamela μπορείς και εσύ και όποιος άλλος να μου στείλει μειλ στο giannalex@hotmail.com περιμένω και εσένα Ανδρέα.

Ευχαριστώ 

Ιωάννα

like1

Ανδρέα καλημέρα...

Εικόνα Stella Gerolymatou

Βγαίνω συχνά με μιά φίλη aspie που αναζητά παρέα για καφέ...θέλεις να γνωριστούμε?

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.