Υπόνοια αυτισμού, στον γιο μου 2 ετών που δεν μιλάει

Εικόνα Μαριακι Κρητικακι

Γεια σας. Είμαι νέο μελάς εδώ, είμαι η Μαρία από Κρήτη. Έχω ένα γιο 2 ετών ο οποίος δε μιλάει καθόλου. Η μόνη λέξη με νόημα που λέει είναι το γεια και το γεια μας όταν τσουγκριζουμε ποτήρια.. μπαμπαλιζει η καλύτερα για να είμαι πιο ακριβής κάνει μουγκρητά όλη μέρα... καταλαβαίνει πάρα πολλές εντολές που του δίνουμε... μιμείται πράγματα που κάνουμε.

πχ. Κανει οτι μιλαει στο τηλ, οτι μαγειρευει, οτι καθαριζει τζαμια, σκουπιζει... δεν το ενδιαφερει ομως να μας ενταξει στο παιχνιδι του, καποιες φορες μονο μου φερνει καποιο παραμυθι να του διαβασω.. με το μωρο -αδερφη του - ασχολειται ελαχιστα. Θα της βαλει την πιπιλα οταν κλαιει, ή θα κουνησει το ρηλαξ.. δεν θελει για κανενα λογο να τη βαλουμε στην αγκαλια του και τη σπρωχνει μακρια...

Όταν ηταν 15 μηνων επισκεφτηκαμε αναπτυξιολογο η οποια μας ειπε οτι ο μικρος ειναι σε ομαδα υψηλου κινδυνου για το φασμα του αυτισμου και συνεστησε παρεμβαση με ειδικο παιδαγωγο.... Αρχισαμε να τις κανουμε αλλα οποτε πηγαιναμε (1 φορα τη βδομαδα) ο μικρος ψυχαναγκαζοταν... εκλαιγε σπαρακτικα κ μας τραβουσε απο το χερι να φυγουμε... ετσι μετα απο 2 μηνες σταματησαμε...

Τωρα θελω να παρω μια γνωμη κ απο αλλο γιατρο, μας συνεστησαν την κα. Αντωνιαδου -Κουματου και σκεφτομαστε να ανεβουμε Αθηνα λιγο πριν το Πασχα να δουμε τι θα μας πει. Έχω μπερδευτει ομως, μου ειπαν οτι ειναι στο Παιδων, αλλα οταν το ψαχνω μου βγαζει οτι ειναι στο Ινστιτουτο Ψυχικης Υγειας Παιδιου... Ξέρει κάποιος να με βοηθήσει για το που πρέπει να πάρω τηλ. να κλείσω ραντεβού;

Σας ευχαριστω πολυ.

Σχόλια

Από την Αντωνίάδου πήραμε κι εμείς διάγνωση

Εικόνα Τάνια

Την κυρία Αντωνιάδου την είχαμε δει κι εμείς ιδιωτικά όμως και από κει πήραμε και την επίσημη διαγνωση ΔΑΔ όταν ο μικρός μου ήταν 2.5 χρονων. Είναι καλή και ασχολήθηκε μαζί του και με εμάς να πάρει ιστορικό κτλ.

Επειδή όμως είχαμε ελείψη χρημάτων (και θέλαμε και την διαγνωση από δημόσιο νοσοκομείο για να πέρνουμε κάποια χρήματα πίσω) στα 3 και κάτι τον πήγαμε στην κυρία Αντωνοπούλου (Αττικό Νοσοκομείο). Και αυτή πολύ καλή κατά την γνώμη μου.

Πάντως είναι μικρός ακόμα και μόνο διαγνωση ΔΑΔ θα πάρετε αν κρίνουν ότι ίσως υπάρχουν υπόνιες αυτισμού. Σχετικά με την ειδική αγωγή, μπορεί να μην ήθελε την θεραπεύτρια και να εκλαιγε στα μαθήματα. Εγώ στην αρχή εμπαινα κι εγώ μαζί του. Μετά απο μερικούς μηνες εμπαινε και μόνος του χωρίς πρόβλημα.

Οτι αλλη πληροφορία θες στείλε μου μήνυμα, σας ευχομαι τα καλύτερα.
Τάνια

like0

Αποφασίσαμε να έρθουμε Αθήνα και να πάμε στο ιδιωτικό ιατρείο

Εικόνα Μαριακι Κρητικακι

Τανια σ ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου. Σημερα πηρα τηλ στο 1535 για να κλεισω ραντεβου για την αναπτυξιολογο, δυστυχως δεν ειχαν διαθεσιμα ραντεβου ουτε η Αντωνιαδου, ουτε η Αντωνοπουλου στο Αττικο. Οποτε αποφασισαμε να ερθουμε Αθηνα και να παμε στο ιδιωτικο ιατρειο της Αντωνιαδου.

Τα χρηματα που παιρνεις επιστροφη απο ΕΟΠΥΥ ειναι στανταρ ποσο η αναλογα με αυτα που εχεις δωσει? Ρωταω γιατι εχουμε καταθεσει τις αποδειξεις απο την ειδικη παιδαγωγο 400 ευρω συνολο και ακομα δεν εχουμε παρει κατι πισω...

Σιγουρα ο γιος μου ειχε προβλημα με την παιδαγωγο, γιατι μολις την εβλεπε ηθελε να φυγει... δυστυχως ομως εδω στην επαρχια ειναι πολυ περιορισμενες οι επιλογες μας...

Σκεφτομαστε ακομα και το ενδεχομενο να εγκατασταθω Αθηνα με τα παιδια εγω και να κανει ο γιος μου τις παρεμβασεις που πρεπει και να μεινει Κρητη ο αντρας μου λογω δουλειας..

like0

O κ. Καμπάκος στη ΕΘΜΑ έχει μόλις 2 εβδομάδες αναμονή

Εικόνα Ελένη

Μαρία, γειά σου!

Ξέρω ότι ο κος Καμπάκος στην ΕΘΜΑ (μονάδα για τον αυτισμό του Παίδων) έχει μόλις 2 εβδομάδες αναμονή στα ραντεβού του. Εκτός του ότι είναι εξαιρετικός γιατρός (παιδοψυχίατρος βέβαια και όχι αναπτυξιολόγος, αλλά έτσι κι αλλιώς αυτή η ειδικότητα είναι η πλέον αρμοδια για τη διάγνωση που θέλετε), η επίσκεψη είναι δωρεάν (για την ακρίβεια κοστίζει 5 ευρώ) και επιπλέον μπορεί να σας γράψει και τις θεραπείες που ίσως χρειαστεί να κάνετε. Μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε τα στοιχεία του στο internet. Μια που έρχεστε από Κρήτη όμως, βεβαιωθείτε ότι θα τελειώσετε σε ένα ραντεβού. Εμείς είχαμε χρειαστεί δύο, αλλά το παιδί ήταν μεγάλο και είχε χρειαστεί να συμπληρώσει και ένα ερωτηματολόγιο το σχολείο.

Τα χρήματα που παίρνεις από ΕΟΠΠΥ εξαρτώνται από το τι σου έχει γράψει ο γιατρός. Υπάρχει ένα ανώτατο όριο θεραπειών που μπορούν να γράψουν, και η κάθε θεραπεία υπολογίζεται επί της τιμής της συνεδρίας που ορίζει ο ΕΟΠΠΥ. Υπάρχει ωστόσο και ένα ανώτατο όριο χρημάτων που μπορείς να πάρεις πίσω, το οποίο εξαρτάται από τη διάγνωση του παιδιού. Αν η διάγνωση είναι αυτισμός, νομίζω το ανώτατο όριο είναι γύρω στα 400-450 ευρώ. Ο μικρός μου γιος που επίσης κάνει θεραπείες χωρίς να έχει διάγνωση αυτισμού έχει πλαφόν μόνο 220-250 ευρώ. Δεν το ξέρω ακριβώς γιατί δεν εξαντλούμε το ποσό.

Το ποσό που παίρνεις πίσω δεν είναι ποσοστό επί της απόδειξης που καταθέτεις, είναι όλο το ποσό, αρκεί βέβαια να μην υπερβαίνει το πλαφόν. Γι αυτό θέλει λίγη προσοχή στο πως κόβετε τις αποδείξεις. Δηλαδή, αν ένα μήνα υπερβαίνεις το ποσό, πες τους να σου κόψουν απόδειξη μέχρι το πλαφόν και τα υπόλοιπα σου τα συμπληρώνουν ένα μήνα που θα κάνεις λίγες συνεδρίες (πχ το Πάσχα). Ή σου κόβουν μία συμπληρωματική απόδειξη τον Αύγουστο, που δε γίνονται θεραπείες (συνήθως).

Το πότε θα δεις  τα χρήματα στο λογαριασμό σου είναι μια άλλη, πονεμένη ιστορία...

Σας εύχομαι όλα να πάνε καλά!
Ελένη

like0

Επίσημη Διάγνωση

Εικόνα Ο πλανήτης της Φανής

Μαρία καλημέρα (και σε όλους τους υπόλοιπους)!

Πρόσφατα (εχτές) έμαθα από παιδοψυχίατρο πως πριν το παιδί να κλείσει τα 3 ΔΕΝ μπορεί ο γιατρός να γράψει ΔΑΔ! ΕΚτός ότι αυτό είναι έκκπληξη για μένα γενικώς..ειδικώς έχω παιδι με διάγνωση ΔΑΔ από τα 2 και κάτι (!) από τον κύριο Ντινόπουλο!

Ο παιδοψυχίταρος που ενημέρωσε (μια μαμά και μου το είπε) είναι και ιδιώτης αλλά και σε δημόσιο φορέα, οπότε θεωρώ έγκυρο αυτό που είπε. Δεν ξέρω αν κάτι άλλαξε πρόσφατα, αλλά καλό είναι να το ρωτήσεις κι εσύ ώστε να ξέρεις πριν πας αν θα ακούσεις κάτι διαφορετικό ή όχι.

Επί της ουσίας, όπως έχω πει πολλές φορές κι εδώ, η διάγνωση σε αυτές τις ηλικίες και ασαφής θα είναι αλλά και πολύ ρευστή! Μεγάλη σημασία έχει η παρέμβαση τώρα και όχι το πώς λέγεται αυτό που έχει το παιδί! Δυστυχώς ή ευτυχώς έχουμε δει και ακκούσει πολλούς γιατρούς να αλλάζουν γνώμη από το ποιός είναι υπεύθυνος για τη διάγνωση (αναπτυξιολόγος/παιδονευρολόγος/παιδοψυχίατρος) μέχρι το τι έχει το παιδί και δυστυχώς ξεχνούν να πουν πως όπως και να λέγεται αυτό που συμβαίνει..η παρέμβαση είναι ΙΔΙΑ σε κάθε περίπτωση! Σχετικά με στερεοτυπίες, φοβίες και υπο/υπερ ευαισθησίες..μη φοβάστε! Λέμε η παρέμβαση είναι ίδια όμως ο σωστός θεραπευτής ξέρει ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και δουλεύει με τις ιδιαιτερότητές του!!!

Έχω παιδί που στα 5+ (μετά από διαφορετικές διαγνώσεις ετών) φέτος πήρε Ειδική Γλωσσική από ένα Νοσοκομείο και έπειτα από 2 μηνες..ΔΑΔ από άλλο!!! Άλλο παιδί που με ΔΑΔ στα 5, βρέθηκε κάποιος να πει σύνδρομο τώρα..

Γνωρίζω τη μεγάλη ταλαιπωρία των γονέων και ειλικρινά θέλω να σας δώσω αισιόδοξο μήνυμα πως με την κατάλληλη παρέμβαση και τη μεγάλη συμμετοχή των γονέων στο σπίτι (και μόνο) γίνεται πολύ καλή δουλειά! Μη φοβόσαστε να εμπιστευτείτε το ένστικτο και το γούστο σας στην επιλογή θεραπευτη, το να τα πηγαίνετε καλά και να έχετε εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντικό ώστε να μπορέσετε να αολουθήσετε οδηγίες στο σπίτι. Για τον συνάδελφο φυσικά και δεν μπορώ να έχω άποψη..απλώς να σας πω και από την πλευρά μου ότι κάποιες φορές τα κλάμματα των παιδιών είναι άκρως χειριστικά για να ακούνε οι γονείς (αν όμως νιώθετς κάτι άλλο, καλά κάνετε και δεν έχετε εμπιστοσύνη). Η ειδικότητα (έργο/λόγο/ειδικός παιδαγωγός) για έμένα δεν έχει τόση σημασία σε αυτή την ηλικία! Όποιος και να δουλέψει με το παιδί θα πρέπει να δει τι κάνει, τι του αρέσει και τι έχει να κατακτήσει! Τον τρόπο που θα το καταφέρουμε αυτό πρέπει να βρούμε κι εκεί μόνο παίζει ρόλο η ατάρτηση αλλά και η διάθεση κάθε θεραπευτή!

Τέλος, σε ότι αφορά στους γιατρούς..αφού υπάρχει αυτή η διαμάχη και η ασάφεια για το ποιός είναι καλός και ποιού ειδικότητα είναι, θα σας πρότεινα δημόσιο φορέα για να πάρετε και την έγκριση και να έχετε βοήθεια από το ταμείο σας.

Σχετικά με το ποσό, 440 είναι αυτά που μπορεί κάποιος μαξιμουμ να πάρει για ΔΑΔ και 250 μάξ για όλα τα υπόλοιπα (ανάλογα με τι έχουν γράψει στην έγκριση). Φυσικά όπως προανέφερε κάποιος έχει σημασία πώς το γρα΄φουμε στην απόδειξη καθώς και οι ειδικότητες που υπογράφουν/σφραγίζουν.

Εύχομαι ό,τι καλύτερο από τη καρδιά μου, με δύναμη και ελπίδα όλα μπορούν να συμβούν (και πολλή δουλειά!)

Φανή

like2

Σχετικά με την ηλικία διαγνωσης ΔΑΔ

Εικόνα Τάνια

...Και εμένα μου κάνει εντύπωση Φανή, γιατί ο μικρός μου πήρε διαγνωση ΔΑΔ (στο φασμα αυτισμού) στα 2.5 τον Οκτώμβρη του 2012 (δηλ πριν 1.5 χρόνο) από την κυρία Αντωνοπούλου στο Αττικό.

Ίσως να αλλάξανε τον νόμο για να δίνουν λιγότερα χρήματα (δεν θα μου έκανε εντύπωση).

Πάντως είναι αλήθεια (και το είδα και στον δικό μου) ότι την μεγαλύτερη διαφορά την κάνουν οι γονείς στην συμπερίφορά τουλάχιστον και γενικά στην διαθεση για επικοινωνία. Στον λόγο και σε καποια γνωστικά που τον δυσκόλευαν (αντωνυμίες κτλ) βοηθησαν πολύ οι θεραπείες. Μαλιστα του άρεσε τοσο πολύ η ειδική αγωγή που όταν εκρινε η θεραπευτρια του ότι είναι περριτή και την σταματήσαμε, μας ρωτούσε ο μικρός συνέχεια ποτε θα ξανακάνει μαθημα μαζί της. Αυτό σιγουρα είχε να κάνει με τον θεραπευτή και την σχεση που είχαν αναπτύξει.

Τα χρήματα είναι περίπλοκη υπόθεση. Το δικό μας ΙΚΑ είναι καλό και τα πέρνω σχετικά σύντομα. Τώρα που θα άλλαξω αναγκαστικα σε ΟΑΕΕ ουτε που ξέρω. Απλά τώρα επειδή κάνουμε μόνο λογοθεραπεία δεν είναι πολύ μεγάλο το ποσο και μπορώ πιο ευκολά να τα καλυψω.

Πάντως για ειδική αγωγή δικαιολογουν περιπου 1.5 ευρώ την ώρα και τα ίδια για την εργοθεραπεία, δηλ αν γράφει η αποδειξη τα μεγιστα, (15 εργο, και 8 ειδική αγωγή νομίζω) θα παρεις κατι λίγα, περιπου 35 ευρώ πίσω. Αν τον πηγαίνεις σε κέντρο σου γράφουν τα πάντα στην απόδειξη, ακόμα και αν δεν τα έχει κάνει, όποτε επειδή στο μέγιστο σου δικαιολογούν και 15 λογο (που αν δεν κανω λάθος είναι 15 ευρώ η ώρα) μαζευονται καμοια 225αρια και μαζί και με ολα τα άλλα το μέγιστο που έχω πάρει εγώ πίσω είναι 390.

Αυτά , ελπίζω να βοηθησα λίγο

Καλό κουράγιο και ελπίζω να βρεις σύντομα ακρη με θεραπευτές και γιατρούς 

Τάνια

like1

Βοήθεια στο πρόβλημα

Εικόνα Χριστίνα Παπαηλιου

Αγαπητή κ. Μαρία,

Όπως ίσως θα είδατε στην ιστοσελίδα του NOESI.gr (www.noesi.gr/tounoumou), πραγματοποιείται μία έρευνα από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για την πρώιμη ανίχνευση του αυτισμού, η οποία περιλαμβάνει και βασική συμβουλευτική κατ' οίκον. Αν θεωρείτε ότι μπορούμε να σας φανούμε χρήσιμοι, θα ήταν χαρά μας να έρθετε σε επαφή μαζί μας. Τα στοιχεία επικοινωνίας θα τα βρείτε στην ανακοίνωση της έρευνας.

Με εκτίμηση,
Χριστίνα Παπαηλιού
Πανεπιστήμιο Αιγαίου

like1

Aσφαλής διάγνωση

Εικόνα Kaiti

Καλησπέρα σας,

Προσωπικά θα σας συμβούλευα να επισκεφθείτε το κέντρο ΔΕΝΤΡΟΣΠΙΤΟ, το οποίο βρίσκεται κοντά σας στην Κρήτη και παρέχει λογοθεραπευτή και παιδοψυχολόγο (εκπαιδευμένες και αξιόλογες). Η κυρία Μαρκουλάκη (παιδοψυχολόγος) στο Κέντρο αυτό είναι ιδιώτης αλλά θα μπορέσει να σας δώσει σαφείς απαντήσεις. Μην κάνετε τον κόπο να πάτε στην Αθήνα πριν βεβαιωθείτε ότι δεν χρειάζεται.

Με εκτίμηση,
Κατερίνα Μπακογιάννη
Λογοθεραπεύτρια
Βάρδα Ηλείας

Σημ. από το NOESI.gr: Tο ΔΕΝΤΡΟΣΠΙΤΟ είναι στον Οδηγό υπηρεσιών στη σελ. www.noesi.gr/pronoise/dentrospito

like1

Εύρεση νέου παιδαγωγού

Εικόνα Μαριακι Κρητικακι

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για το ενδιαφέρον και τη βοήθεια. Χθες πήγαμε στον παιδίατρο γιατί ο μικρός είχε πυρετό, του είπα τη σκέψη μας για Αθήνα και μου είπε και αυτός καλυτερα να ψάξουμε για άλλο ειδικό παιδαγωγό εδώ στην Κρήτη παρά να παμε για δεύτερη γνώμη αθήνα... Η παρέμβαση, θα βοηθήσει το παιδί και όχι η.διάγνωση, όπως σωστά επισημανατε και εσεις.

like0

Μαρία, μου περιγράφεις το παιδάκι μου (είμαι και από Κρήτη)

Εικόνα Φωτεινή Αντωνάδο

Μαρια καλησπερα, μου περιγραφεις το παιδακι μου λοιπον επειδη ειμαι και εγω απο Κρητη θα ηθελα πολυ να μιλησουμε σε E-mail.

like0

Αναπτυξιολόγος στο Ηράκλειο

Εικόνα Lenmou

Μαρία έχεις υπόψιν σου την κ. Παπαδημητρίου Ειρήνη παιδίατρο-αναπτυξιολόγο στο Ηράκλειο ? Είναι εξαιρετική, και σαν γιατρός και σαν άνθρωπος ! Εμείς συνεργαζόμαστε τρία χρόνια τώρα.

like0

Αναπτυξιολόγος στο Ηράκλειο (πήγαμε)

Εικόνα Μαριακι Κρητικακι

Αυτη μας εχουν συστησει και εμας εδω στην Κρητη και εχουμε παει ηδη δυο φορες οταν ο μικρος ηταν 15 μηνων κ μετα στους 18 μηνες... Τωρα θελουμε να ξαναπαμε.. Μας ειχαν πει και την κα Τσεκούρα στο "Βενιζέλειο" Νοσοκομείο, αλλα συνταξιοδοτήθηκε...

like0

Eπικοινωνία με Φωτεινή

Εικόνα Μαριακι Κρητικακι

Φωτεινή σου εχω στείλει Ε-mail.

like0

Μαράκι σου έστειλα κι εγώ

Εικόνα Φωτεινή Αντωνάδο

Μαράκι σου έστειλα και εγώ. Εγώ βέβαια δεν πήρα κάτι. Δες και πες μου.

like0

Το τηλ. της κ. Αντωνοπούλου και της κ. Γκόλτισιου

Εικόνα Janet Amanatidou

Θέλω να κλείσω ραντεβού με αναπτυξιολόγο. Το τηλ. της κ. Αντωνοπούλου ή της κ. Αντωνιάδου ή κ. Γκόλτσιου.

Σας ευχαριστώ.

like1

Η κυρία Αντωνοπούλου έχει συνταξιοδοτηθεί

Εικόνα Ελένη Κ.

Καλησπέρα. Η κυρία Αντωνοπούλου έχει συνταξιοδοτηθεί, αλλά ο κύριος Μπότης, επίσης αναπτυξιολόγος, εξακολουθεί να είναι στο Αττικό Νοσοκομείο. Ραντεβού είναι δύσκολο να βρείς, ακόμη και απογευματινό. 

Η κυρία Γκόλτσιου έχει ιδιωτικό ιατρείο στα Μελίσσια, πλέον. Τηλ επικοινωνίας 2107758735

like0

Γεια σας από Κρήτη, έτρεχα με τον γιο μου από ηλικία 6 ετών

Εικόνα Ανδριανή Ζωγραφάκη

Γεια σας από Κρήτη και εγώ έτρεχα με τον γιο μου από την ηλικία των 6 ετών παντού και τελικά μετά από πολύ τρέξιμο και χρόνια που περάσανε συνάντησα την κυρία Παπαδημητρίου Ειρήνη καταπληκτική γιατρός την συστήνω  ανεπιφύλακτα.

like0

Αναπτυξιολόγος στο Ηράκλειο

Εικόνα Tonia Pale

Μας συνέστησαν κι εμάς την κ. Παπαδημητρίου για να δει για πρώτη φορά τη μικρή μας. Είναι δύο ετών και δεν μιλάει καθόλου και έχει κάποια συμπτώματα που ίσως δείχνουν μειωμένη αντίληψη. Έχει κάποιος συνεργαστεί μαζί της; 

Κλείσαμε ήδη ραντεβού, το οποίο όμως είναι μετά από 2 μήνες. Και δεν υπάρχει και άλλος αναπτυξιολόγος στην Κρήτη, τουλάχιστον στην ανατολική Κρήτη που είμαστε εμείς. Θα ήμουν ευγνώμων, αν μπορούσατε να με διαφωτίσετε.

like2

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.