Λογισμικό (Software)

Εδώ σας παρουσιάζουμε λογισμικό που το ξεχωρίσαμε για την εκπαιδευτική του αξία στην ειδική αγωγή. Παρότι δεν πρόκειται για τεχνολογικά ανεπτυγμένες υλοποιήσεις, το υλικό μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο σε διάφορα εκπαιδευτικά πλαίσια ή στο σπίτι, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλα μέσα. Κατά βάση, πρόκειται για παιχνίδια που έχουν συνδυαστεί με ασκήσεις και εκπαιδευτικές ενότητες.

"Ιστορίες για Καληνύχτα" - Εκπαιδευτική εφαρμογή για παιδιά

Εξώφυλλο.Μία δωρεάν εκπαιδευτική εφαρμογή μέσα από την οποία τα μικρά παιδιά μπορούν να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους διαβάζοντας χαρούμενες ιστορίες. Οι ιστορίες - παραμύθια είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να παρέχουν στα μικρά παιδιά την ευκαιρία να μάθουν μέσα από ένα απλό και όμορφα σχεδιασμένο περιβάλλον τα βασικά χρώματα, τους αριθμούς, τα ζωάκια κ.ά.

Αυτή τη στιγμή μέσα στην εφαρμογή υπάρχουν δύο δωρεάν ιστορίες - παραμύθια: «Ο δρόμος για το σπίτι» και «Τα γενέθλια του Ιπποποταμάκου».

Κατεβάστε την εφαρμογή από εδώ...

App "AutiPlan": για ημερήσιο πρόγραμμα (ΔΕΠΥ, Asperger, ΔΑΔ)

Λογότυπο.AutiPlan: Το δοκιμάζουμε! Μία εφαρμογή για Android / iOS δωρεάν για τον προγραμματισμό δράσεων. Βοηθά (λέει) παιδιά με ΔΕΠΥ, Αυτισμό, Asperger, ΔΑΔ κ.ά. γιατί τους βοηθά να δομούν καλύτερα το πρόγραμμα της ημέρας. Η εφαρμογή είναι δωρεάν και μπορείτε να την εγκαταστήσετε στο Tablet ή στο Smartphone σας, δωρεάν από το "App Store" ή το "Play Store".

Δοκιμάστε το κι εσείς, περιμένουμε feedback.

Κατεβάστε το "AutiPlan" στο Tablet ή το Smartphone σας. Δωρεάν!

Άγγελος Γ. Κουτουμάνος: Εμάς δεν μας πήγε καλά το test. Δύσκολη στη χρήση η εφαρμογή!

Δείτε περισσότερα για το θέμα: 

App "Συλλαβίζω Ελληνικά": Εφαρμογή για iPad και iPhone

Συλλαβίζω Ελληνικά, εκπαιδευτική εφαρμογή για iPhone και iPad - Logouplasis.

Eφαρμογή για iPhone και iPad που μετατρέπει το συλλαβισμό των γραπτών λέξεων της Ελληνικής γλώσσας σε ένα διασκεδαστικό και ευχάριστο παιχνίδι! Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο, τόσο για παιδιά που θέλουν να μάθουν να συλλαβίζουν σωστά, όσο και για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία και διαταραχές του γραπτού λόγου. 

Δείτε περισσότερα εδώ (κλικ).
[www.logouplasis.gr/?page_id=1038]

Δείτε περισσότερα για το θέμα: 

Γλώσσα Α' και Β' Δημοτικού

Εξώφυλλο.Ένας χώρος με παιδαγωγικά παιχνίδια για μαθητές Α' και Β' Δημοτικού. Οργανωμένος από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, με ευφάνταστα κείμενα, εικόνες και γραφικά, που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν, μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις της Γλώσσας.

Το σχόλιο του NOESI.gr: Το καλύτερο δωρεάν λογισμικό, του είδους του, που έχουμε βρει στα ελληνικά!

Δείτε και παίξτε τα παιχνίδια της Γλώσσας Α' και Β' Δημοτικού από τη σελίδα: http://ts.sch.gr/repo/online-packages/dim-glossa-a-b

Βεβαίως, όπως σε κάθε λογισμικό, οι γονείς θα χρειαστεί αρχικά να περάσουν χρόνο μαζί με το παιδί για να δουν τα παιχνίδια και τις ασκήσεις. Επίσης, θα χρειαστεί να πειραματιστείτε αρκετά ώστε να αξιοποιήσετε όλες τις δυνατότητες του λογισμικού, τόσο στη χρήση του όσο και στην παιδαγωγική αξία του.

 

 

 

Λογισμικό "ALEXIS"

Η επόμενη παρτίδα του ALEXIS έτοιμη για αποστολή! Δείτε πώς και γιατί!

Εξώφυλλο του CD-ROM με τον μικρό Αλέξη. Κλικ για μεγέθυνση.Στις 23/1/2008 παραλάβαμε ένα ...μοναδικό δώρο)! Ο Παύλος Χουζανάς, πατέρας του Αλέξη, μας έστειλε αντίγραφο ενός CD-ROM με ασκήσεις για την αντίληψη που έχει φτιάξει ο ίδιος, αρχικά, για τον γιο του Αλέξη. Πρόκειται για μία σειρά ασκήσεων που βασίζονται στην αντίληψη χώρου, χρόνου, σχημάτων, χρωμάτων, αλλά και σε περισσότερο πολύπλοκες νοητικές λειτουργίες, όπως η σύνθεση αντίληψης - εμπειρίας (π.χ. τουλίπα = βολβός) και η ταύτιση εικόνων με τη λέξη του αντικειμένου που απεικονίζουν.

Μελετήσαμε προσεκτικά το CD-ROM και εντυπωσιαστήκαμε! Είναι μία πρωτότυπη και λειτουργική υλοποίηση σαν αυτές που αγοράζουμε από καλά βιβλιοπωλεία! Το CD-ROM λειτουργεί με ευχρηστία, τα παιχνίδια φαίνονται πολύ μελετημένα, ενώ είναι θαυμάσια επενδυμένα με ζωηρά χρώματα, πρωτότυπους ήχους και παιδικά τραγούδια.

Ο Παύλος Χουζανάς, κατασκευαστής του CD-ROM "Alexis" (που φέρει το όνομα του γιου του) διέθεσε προς το NOESI.gr εντελώς δωρεάν τρία αντίγραφα του CD-ROM με τα παιχνίδια. Αντίγραφο του CD-ROM μαζί με τις οδηγίες χρήσης, που το συνοδεύουν, καταχωρήθηκαν ήδη στη νεοσύστατη βιβλιοθήκη του NOESI.gr!

Ευχαριστούμε θερμά τον Κο Χουζανά για την εξαιρετικά πολύτιμη συνεισφορά του!

Με την άδεια του Κου Χουζανά, μπορούμε να δώσουμε δωρεάν το CD-ROM αυτό σε οποιοδήποτε γονέα παιδιού με ή χωρίς αυτισμό ενδιαφέρεται να το χρησιμοποιήσει. Το NOESI.gr άλλο που δε θέλει να μοιράσει το CD-ROM με τα παιδικά παιχνίδια σε όσα περισσότερα μέλη του ενδιαφέρονται! Θα πρέπει να οργανώσουμε, βεβαίως, την αποστολή των CD-ROM ταχυδρομικά.


Εάν ενδιαφέρεστε για το CD-ROM συμπληρώστε τη φόρμα αίτησης αποστολής του ALEXIS.

Αποστέλλουμε το λογισμικό δωρεάν σε όλους. Θα θέλαμε να μας περιγράψετε το σκοπό για τον οποίο θα το χρησιμοποιήσετε.


Για κλείσιμο, θα ευχαριστήσω πολύ θερμά εκ μέρους του NOESI.gr τον Παύλο Χουζανά και τον Αλέξη του (!) για την πολύ όμορφη επιστολή του και για τον κόπο, τον χρόνο, το μεράκι, την όρεξη και την αγάπη που έβαλε σε αυτό το CD-ROM και, βεβαίως, τη διάθεσή του να το διανείμει δωρεάν σε άλλους γονείς που μεγαλώνουν τα μικρά τους. Η προσφορά αυτή μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι η κοινότητα του NOESI.gr είναι τόσο αληθινή, όμορφη, σπουδαία και πολύτιμη, όσο και οι άνθρωποι που την απαρτίζουν!!!

Με (λίγη) συγκίνηση και (πολλή) υπερηφάνεια για τα μέλη μας, με εκτίμηση,

'Αγγελος Γ. Κουτουμάνος
Εκδότης NOESI.gr

Δείτε περισσότερα για το θέμα: 

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για την αποστολή του Λογισμικού ALEXIS

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Λογισμικό ALEXIS σε αυτή τη σελίδα.

Λογισμικό ALEXIS - Εξώφυλλο CD-ROM

Λογισμικό "FILMS": Ειδικές ασκήσεις μέσω βιντεοσκόπησης

Το "Films" είναι ένα πολύ απλό στη χρήση λογισμικό (software, δηλ. πρόγραμμα για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή), που δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς, και γονείς και επαγγελματίες στην Ειδική Αγωγή, να επεξεργαστούν βιντεοσκοπήσεις από διάφορες πηγές (ψηφιακή κάμερα, ηλεκτρονικά αρχεία εικόνας, μέσο αποθήκευσης κ.λπ.) και να δημιουργήσουν τρία διαφορετικά είδη ασκήσεων για μικρά παιδιά καθώς και για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Το "Films" είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους μαθητές με δυσλεξία, νοητική υστέρηση, διάσπαση προσοχής. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κωφά παιδιά, παιδιά με αργούς ρυθμούς μάθησης, με κινητικά προβλήματα και διάφορες άλλες δυσλειτουργίες. Το πρόγραμμα απευθύνεται επίσης και σε παιδιά μικρής ηλικίας. Το πρόγραμμα αποτελείται από πέντε φόρμες:

 • Κυρίως φόρμα ή φόρμα περιεχομένων στην οποία παρουσιάζονται οι τέσσερις επιλογές του προγράμματος που είναι και οι επιλογές του χρήστη.
 • Φόρμα Διδασκαλίας (μία από τις τέσσερις επιλογές της κυρίως φόρμας). Η φόρμα αυτή χρησιμοποιείται από τους εκπαιδευτικούς για να παρουσιάσουν όλες τις βιντεογραφήσεις που συζητήθηκαν προηγουμένως με τον μαθητή, να παρουσιάσουν σχετικούς υποτίτλους και να δώσουν ερεθίσματα στον μαθητή.
 • Φόρμα Σωστό - Λάθος (μία από τις τέσσερις επιλογές της κυρίως φόρμας). Σε αυτή τη φόρμα ο μαθητής καλείται να απαντήσει ερωτήσεις τύπου σωστό-λάθος. Παρουσιάζεται μια βιντεογράφηση με ένα υπότιτλο και ο μαθητής πρέπει να επιλέξει το ΣΩΣΤΟ ή το ΛΑΘΟΣ κουμπί.
 • Φόρμα Πολλαπλών Επιλογών (μία από τις τέσσερις επιλογές της κυρίως φόρμας). Στη φόρμα πολλαπλών επιλογών παρουσιάζονται τρεις βιντεογραφήσεις. Οι βιντεογραφήσεις μπορούν να εμφανίζονται η μια μετά την άλλη ή ταυτόχρονα. Παράλληλα εμφανίζεται ένας υπότιτλος-φράση και ο μαθητής καλείται να τον συνδέσει με το σχετικό φιλμάκι.

Το "Films" αναπτύχθηκε στην Κύπρο από μια ομάδα ειδικών με τριάντα χρόνια διδακτική πείρα στην ειδική εκπαίδευση και σχεδόν είκοσι χρόνια εργασίας στον τομέα της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το πρόγραμμα κοστίζει 45 ευρώ αλλά δίνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες στην ειδική τιμή των 10 ευρώ που αντιπροσωπεύει το κόστος παραγωγής. Πληροφορίες, παραγγελίες: Special Educational Solutions Τηλ.: 00357 22 355203, 22 453400, 22 453401 (Κλήση προς Κύπρο) Fax: 00357 22 356542 sesses@cytanet.com.cy

Λογισμικό "GCOMPRIS": Σουίτα παιχνιδιών εκπαιδευτικής ψυχαγωγίας

Εξώφυλλο του CD-ROM.Το GCompris είναι μία συλλογή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για παιδιά από 2 εώς 10 ετών. Όλες οι δραστηριότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με καθοδήγηση και από παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ίσως και μεγαλύτερων ηλικιών. Πρόκειται για λογισμικό εκπαιδευτικής ψυχαγωγίας. Είναι ελεύθερο και το βρήκαμε πολύ - πολύ καλό! Με ωραία γραφικά, ωραίους ήχους και πολλές επιλογές παιχνιδιών! Μπορεί να εγκατασταθεί στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα. Το GCompris είναι μία δημιουργία του Free Software Foundation που μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Κώστα Παπαδήμα, την Άννα Κωνσταντινίδου και τον Γιάννη Κασκαμανίδη.

Αρχικά τα παιδιά μαθαίνουν την απλή χρήση του πληκτρολογίου και του ποντικιού (mouse) στον Η/Υ μέσω παιχνιδιών. Έπειτα ξεκινούν τα παιχνίδια που εστιάζουν μεταξύ άλλων: αναγνώριση χρωμάτων, σχημάτων (παζλ), σχεδίων (βρες τις διαφορές), κινητικότητα (κλώτσησε τη μπάλα, άνοιγμα κυψέλης), ζωγραφική (με ειδικό εργαλείο για ζωγραφιά ή κινούμενο σχέδιο). Τα παιχνίδια φτάνουν έως το επίπεδο της εκμάθησης αριθμητικής και γραφής και ανάγνωσης. Στο τελικό στάδιο, υπάρχουν ακόμη και μερικά παιχνίδια στρατηγικής! To GCompris είναι ελεύθερο λογισμικό. Δεν είναι διαθέσιμες, ωστόσο, όλες οι δραστηριότητες (παιχνίδια) στο λογισμικό. Ο αριθμός των ελεύθερων δραστηριοτήτων είναι 65, που σημαίνει ότι έχετε 2 ή περισσότερες επιλογές δραστηριοτήτων σε μία μεγάλη γκάμα παιχνιδιών.

Κατεβάστε το GCompris στον Η/Υ σας από αυτή τη διεύθυνση (αρχείο 160 ΜΒ)

Σημ.: Αφού επισκεφτείτε την ιστοσελίδα, κάντε κλικ πάνω δεξιά στο "Free Instant Download Download" επιλέγοντας το λειτουργικό σύστημα (OS) του Η/Σ σας, δηλαδή Windows ή MacOS.

Δείτε κι άλλο λογισμικό, προτεινόμενο από το NOESI.gr!

Λογισμικό "JELE": Δραστηριότητες για παιδιά Α', Β' και Γ' Δημοτικού

Tο jele είναι ένα διαδραστικό σύστημα εκπαιδευτικών / ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων με βάση την υλη του δημοτικού σχολείου. Είναι ένα εκπαιδευτικό βοήθημα στον εμπλουτισμό και την ενδυνάμωση της διαδικασίας της μάθησης, μέσω ενός περιβάλλοντος προσεκτικά μελετημένου για παιδιά.

Παίξτε το jele εδώ:
www.jele.gr


Δείτε ακόμα περισσότερες προτάσεις δωρεάν λογισμικού για παιδιά εδώ:
www.noesi.gr/book/intervention/software

To NOESI.gr επιλέγει το παρακάτω λογισμικό:

Δείτε περισσότερα για το θέμα: 

Λογισμικό "LEAP": Δωρεάν ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά (ελληνικό λογισμικό)

Με το Curve, το τρίτο δωρεάν ηλεκτρονικό παιχνίδι ειδικά σχεδιασμένο για τυφλά παιδιά, ολοκληρώνεται η σειρά παιχνιδιών που υλοποιούνται στα πλαίσια του έργου LEAP (Listen-Learn-Play). Το έργο, που αποτελεί μια συνεργασία της SciFY, ενός μη-κερδοσκοπικού οργανισμού του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και του CafeBabel, αποσκοπεί στην ενίσχυση της πρόσβασης τυφλών παιδιών στη χρήση του Η/Υ, τη βελτίωση της αίσθησης του χώρου και του προσανατολισμού, καθώς και την ανάδειξη των δεξιοτήτων τους.

Το Curve, έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και συνδυάζει τις ικανότητες και δεξιότητες που αναπτύχθηκαν στα δυο προηγούμενα παιχνίδια, Τρίλιζα και Τένις. Συγκεκριμένα, τη χρήση των βασικών πλήκτρων και πώς να κινούνται σε έναν ηχητικό χώρο δύο διαστάσεων (Τρίλιζα) αλλά και την αντίληψη της κίνησης μέσω ήχου τριων διαστάσεων και την αλληλεπίδραση (Τένις). Στο Curve, τα παιδιά κάνουν χρήση των βασικών πλήκτρων του H/Y μιας και πρέπει να “ακούσουν” τη γραφική παράσταση μίας συνάρτησης εκφρασμένη με νότες και στη συνέχεια πρέπει να την επαναλάβουν πριν τα προλάβει το χρονόμετρο. Με τον τρόπο αυτό, αποκτούν αίσθηση της γραφικής παράστασης με τη βοήθεια του ήχου.

Το LEAP απευθύνεται σε τυφλά παιδιά, στους οικείους, σε σχολεία ειδικής αγωγής, σε θεσμικούς φορείς και οργανισμούς, σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε σχετικούς τομείς (υποστηρικτικές τεχνολογίες, ειδική αγωγή, ηλεκτρονικά παιχνίδια, φορητές συσκευές), αλλά και σε όλους όσοι θα εύρισκαν ενδιαφέρουσα τη χρήση του. Επιπλέον, ο κώδικας και τα παιχνίδια διατίθενται ελεύθερα και δωρεάν, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίησή τους και ή εξέλιξή τους από οποιονδήποτε. 

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Τα παιχνίδια είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο: http://gamesfortheblind.org


Η SciFY είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που αναπτύσσει ολοκληρωμένα συστήματα πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης και τα διαθέτει σε όλους δωρεάν, ως open source / open hardware. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα: www.facebook.com/SciFY.org

Περισσότερες πληροφορίες για το LEAP θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.scify.gr/site/el/projects/in-progress/leap

​Πηγή: GoodNewsGR

Ομάδα όπου ταξινομείται: 

Δείτε περισσότερα για το θέμα: 

Λογισμικό "WHAAM" για παιδιά με ΔΕΠΥ

Λογισμικό "WHAAM" για παιδιά με ΔΕΠΥ από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.​​Μία νέα εφαρμογή δημιούργησε το Εργαστήριο της Ιατρικής Φυσικής του Αριστοτελείου Παν/μιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) για την παρακολούθηση της συμπεριφορά των παιδιών με ΔΕΠΥ. Η εφαρμογή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου "Διαδικτυακή εφαρμογή για παρακολούθηση του Συνδρόμου Υπερκινητικότητας και Διάσπασης Προσοχής - στα αγγλικά: "Web Health Application for ADHD Monitoring" (WHAAM). 

Σημείωση από το NOESI.gr:
Απίστευτο μας φάνηκε ότι δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε τις ιστοσελίδες για το πρόγραμμα σε ελληνική γλώσσα, ακόμη και στον ιστότοπο του Παν/μιο και, φυσικά, στον επίσημο ιστότοπο της εφαρμογής. Αν κάτι μας έχει διαφύγει και υπάρχουν ιστοσελίδες με πληφορορίες για το WHAAM στα ελληνικά, παρακαλούμε ενημερώστε μας.

Η εφαρμογή WHAAM εστιάζει στη διάγνωση και την αξιολόγηση της πορείας της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αλλά και στην αξιολόγηση της όποιας θεραπευτικής προσέγγισης. Βασική προϋπόθεση της χρήσης της εφαρμογής είναι η συνεργασία ενός δικτύου επαγγελματιών υγείας, δασκάλων και γονέων για την παρακολούθηση των παιδιών με ΔΕΠΥ.

Η εφαρμογή WHAAM βασίζεται στη δημιουργία ενός δικτύου γύρω από το παιδί ή τον έφηβο που έχει ΔΕΠΥ. Το συγκεκριμένο δίκτυο δημιουργείται από τον γονέα, με τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός ειδικού ιατρού, και με δυνατότητα συμμετοχής δασκάλων και εκπαιδευτικών. Στόχος του δικτύου είναι η παρακολούθηση των συμπεριφορών του παιδιού σε διαφορετικά πλαίσια, όπως στο σπίτι, στο σχολείο ή στις συναναστροφές του με συνομηλίκους.

Η εφαρμογή WHAAM διατίθεται δωρεάν για συσκευές Android και IOS*.  Yποστηρίζει τη μεθοδολογία ABC όπου καταγράφεται το τι προηγήθηκε της συμπεριφοράς αυτής, και τι ακολούθησε. Ο ειδικός αξιολογώντας την παρατήρηση, μπορεί να προτείνει ένα πλάνο παρέμβασης για το παιδί/έφηβο. Τέλος, η χρήση της εφαρμογής βοηθά τον ειδικό να αξιολογήσει την επιτυχία ή καταλληλότητα των παρεμβάσεων. 

* Δεν μπορέσαμε να τη βρούμε στο App Store για iPhone.

Περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή WHAAM μπορείτε να βρείτε εδώ:

Δείτε ακόμη από τον Οδηγό διαταραχών του www.noesi.gr

Η εφαρμογή WHAAM διατίθεται δωρεάν για συσκευές Android και IOS.  

Ομάδα όπου ταξινομείται: 

Δείτε περισσότερα για το θέμα: 

Λογισμικό "ΑΒPuzzle"

Ο Ερμής από την ελληνική μυθολογία. Eφαρμογή – ΑΒPuzzle, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα (για iPhone, iPod touch, and iPad). Aπευθύνεται σε χρήστες από 5 χρονών και έχει ως στόχο μέσα από έναν απλό και διασκεδαστικό τρόπο, την κατανόηση, εκμάθηση και εξοικείωση με την οπτική απεικόνιση αριθμών και γραμμάτων και ιδιαίτερα την ηχητική αποτύπωση του κάθε γράμματος.

Δείτε περισσότερα σε αυτή τη σελίδα

Λογισμικό "ΑΡΙΘΜΟΜΑΧΙΕΣ - ΕΙΚΟΝΟΛΕΞΑ"

Εξώφυλλο του CD-ROM.Πρόκειται για μία πολύ απλή σουίτα λογισμικού με παιχνίδια λέξεων και αριθμών. Είναι περιορισμένης έκτασης και αποτελείται από δύο παιχνίδια μικρής διάρκειας. Στο παιχνίδι λέξεων έχουμε 4 απλές "πίστες" με λέξεις και εικόνες, που πρέπει να αντιστοιχηθούν από τον παίκτη, σε μορφή σταυρόλεξου. Το παιχνίδι με τους αριθμούς αποτελείται από μια πίστα, που μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές.

Αποτελείται από:

 • 4 εικονόλεξα, κάπως σαν μικρά σταυρόλεξα με εικόνες, όπου ο παίχτης πρέπει εντός ενός χρονικού πλαισίου, να βάλει στο σταυρόλεξο τις λέξεις που αντιστοιχούν στις εικόνες. Ενδείκνυται για παιδιά που μπορούν να αναγνωρίσουν εικόνες όπως η αρκούδα, το αυτοκίνητο, το άλογο και να τις γράψουν με ορθογραφία. Κατά τις δοκιμές μας, στο NOESI.gr, διαπιστώσαμε ότι ο χρονικός περιορισμός είναι πολύ μικρός σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν υπάρχει επαρκής επιβράβευση όταν οι πίστες συμπληρώνονται εκτός χρόνου. Σε κάποιους παίχτες, το παιχνίδι άρεσε πολύ αλλά οι πίστες ήταν λίγες και έτσι τελείωνε γρήγορα.
 • 1 παιχνίδι τύπου "Space Invaders" όπου ο παίχτης πρέπει να σχηματίζει το άθροισμα 10 με διάφορους συνδυασμούς, στοχεύοντας σε μπάλες που αιωρούνται. Το ενδιαφέρον του παιχνιδιού έγκειτα στο συντονισμό κίνησης ματιού - χεριού για να στοχεύσει σωστά στον κινούμενο στόχο (αριθμό) αλλά και στην συνεχή εναλλαγή των αριθμών που αθροίζουν τον αριθμό 10. Το παιχνίδι χρειάζεται σχετικά απλές κινητικές δεξιότηες καθώς παίζεται με τα βελάκια στο πληκτρολόγιο. Κατά τις δοκιμές μας, στο NOESI.gr, διαπιστώσαμε ότι το παιχνίδι μπορεί να απασχολήσει αρκετή ώρα κάποια παιδιά, με μεγάλο όφελος το συντονισμό χεριού - ματιού

Διατίθεται ελεύθερα για εκπαιδευτική χρήση. Κατεβάστε το λογισμικό από αυτή τη σελίδα (αρχείο ZIP 28MB): http://ow.ly/8fEzx

Λογισμικό "ΜΑΓΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ"

Το "ΜΑΓΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ" είναι ένα ψηφιακό μαθησιακό παιχνίδι περιπέτειας, που ενδείκνυται για μαθητές με ήπια νοητική υστέρηση. Δεν πρόκειται για παιχνίδι με μοναδικό ήρωα - πρωταγωνιστή, αντίθετα υπάρχει μία ολόκληρη ομάδα χαρακτήρων, οι οποίοι βοηθούν ο ένας τον άλλο. Το παιχνίδι αποτελείται από 4 επεισόδια, περιλαμβάνει σκηνές αφήγησης και 20 επιμέρους παιχνίδια σχετικά με τα μαθηματικά, τη γλώσσα, τις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες και τις δεξιότητες καθημερινής ζωής. Πρόκειται για μία αυτόνομη εφαρμογή προγραμματισμένη σε Flash. Κάθε επεισόδιο σχεδιάστηκε με αυτόνομη λογική ενώ η δομή του παιχνιδιού δεν είναι δεσμευτική για τον παίχτη, ο οποίος μπορεί να εισέλθει και να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή.

Το λογισμικό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου "ΕΠΙΝΟΗΣH": Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών – Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Παραγωγή Εκπαιδευτικού Υλικού για Ήπια Νοητική Καθυστέρηση" του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ). Αποτελεί δημιουργία του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ. Το ψηφιακό παιχνίδι "Το Μαγικό Φίλτρο" (εκδ. 2.0), μαζί με συνοδευτικό υλικό, είναι ελεύθερα διαθέσιμο από τον ιστοχώρο του έργου ΕΠΙΝΟΗΣΗ (συμπιεσμένο αρχείο rar, μέγεθος 161ΜΒ).

Σε περιπτώσεις όπου δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στο Ίντερνετ, για το κατέβασμα των αρχείων, τo NOESI.gr συμβάλλει στην διάδοση του λογισμικού "Μαγικό Φίλτρο" 2.0 και μέσω ταχυδρομείου, σε όσους επιθυμούν να τους αποσταλεί σε CD-ROM μέσω ΕΛΤΑ.

Λογισμικό "ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ"

Εξώφυλλο του CD-ROM.Το λογισμικό "Μαθαίνω να Κυκλοφορώ με Ασφάλεια Β'" προσεγγίζει τη γνώση διαθεματικά και βιωματικά. Ενδείκνυται για την προσχολική αγωγή, τις πρώτες τάξεις δημοτικού, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και ΑμεΑ. Βασίζεται σε απλά και δημιουργικά μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, παιγνίδια κυκλοφοριακής αγωγής και παιχνίδια εξοικείωσης, που επιτυγχάνουν άμεσο οπτικό - ακουστικό αποτέλεσμα.

Περιλαμβάνει:

 • Μαθήματα Κυκλοφοριακής αγωγής: Σήματα και φανάρια, κόκκινο και πράσινο, Σταμάτης και Γρηγόρης, γνώση και διάκριση
 • Μαθήματα δημιουργικής κυκλοφοριακής αγωγής: Ζωγραφική σημάτων, φαναριών, καταστάσεων κυκλοφορίας,
 • Παιχνίδια - Εξοικείωση με τον Η/Υ και τη χρήση ποντικιού: Παζλ, εικόνες, ποδήλατο, σύνθεση, μνήμη, δημιουργικά και γνωστικά παιγνίδια
 • Βίντεο - μαθήματα και βίντεο καταστάσεων
 • Μουσική, Φύλλα εργασίας και
 • Μαγικές εικόνες: Πρωτότυπες, εντυπωσιακές δραστηριότητες με… ένα κλικ.

Διατίθεται ελεύθερα για εκπαιδευτική χρήση. Κατεβάστε το λογισμικό από αυτή τη σελίδα (αρχείο ZIP 370MB): http://ow.ly/8fC7w

Λογισμικό "ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ"

Εξώφυλλο του CD-ROM.Το λογισμικό "Μικροί καλλιτέχνες σε δράση" ενσωματώνει ενότητες ζωγραφικής, σχεδίου, μουσικής, κειμένων, εικόνων, έργων τέχνης. Επιτυγχάνει άμεσο οπτικό - ακουστικό αποτέλεσμα, επιτρέποντας τη μεταφορά του αποτελέσματος σε άλλα μέσα και υλικά. Διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον μέσα από την αλληλεπίδραση Η/Υ - μαθητή και προσαρμόζεται στις ικανότητες και στις δυνατότητες των μαθητών, έτσι ώστε όλοι να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Προσεγγίζει τη γνώση διαθεματικά και βιωματικά και επιτρέπει τον αυτοσχεδιασμό, το τυχαίο, το αυθόρμητο, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα των μαθητών, πλουτίζοντας τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και βοηθώντας στην επικοινωνία. Ενδείκνυται για την προσχολική αγωγή, τις πρώτες τάξεις δημοτικού, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και άτομα με αναπηρία. Διατίθεται ελεύθερα για εκπαιδευτική χρήση. Κατεβάστε το λογισμικό από αυτή τη σελίδα (αρχείο ZIP 307MB): http://ow.ly/7kpGg

Λογισμικό "ΝOHMA": Λεξικό Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Εξώφυλλο του DDV του Λεξικού της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας 'Νόημα'Το λεξικό ΝΟΗΜΑ είναι το πρώτο ελληνικό νοηματικό λεξικό με μετάφραση στα νέα ελληνικά που κυκλοφόρησε σε ηλεκτρονική μορφή (DVD-ROM). Το λεξικό περιέχει 3.000 βιντεοσκοπημένες λέξεις και απευθύνεται σε γνώστες της νοηματικής, αλλά και σε σπουδαστές που μαθαίνουν την ελληνική νοηματική γλώσσα (ΕΝΓ) ως δεύτερη γλώσσα. Κάθε λήμμα-νόημα συνοδεύεται από ερμήνευμα που περιλαμβάνει ένα μεταφραστικό ισοδύναμο και, αν χρειάζεται, περαιτέρω ερμηνεία στα νέα ελληνικά. Το λεξικό ολοκληρώνεται από συνώνυμα και αντώνυμα στην ΕΝΓ. Η αναζήτηση των λημμάτων είναι δυνατή με τρεις τρόπους: α) με βάση τη σειρά χειρομορφών (σχήμα παλάμης και θέση δακτύλων) από τις οποίες αποτελείται κάθε νόημα: στην περίπτωση αυτή, ο χρήστης πατάει με το ποντίκι επάνω στη χειρομορφή που επιλέγει από ένα πίνακα, β) με βάση την κατάταξη των λημμάτων σε κατηγορίες: για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να δει συγκεντρωμένα, ονόματα ζώων ή φυτών, λέξεις σχετικές με την οικογένεια, την μαγειρική, την επικοινωνία κλπ., γ) με βάση την αλφαβητική σειρά των μεταφράσεων των νοημάτων στα νέα ελληνικά, δηλαδή με επιλογή της λέξης από ένα κατάλογο, όπως και σε άλλα λεξικά ηλεκτρονικής μορφής. Η διεπαφή του είναι ιδιαίτερα χρηστική τόσο για τους γνώστες της νοηματικής τόσο για τους σπουδαστές της. Επιπλέον περιέχει παράρτημα με γραμματική της ΕΝΓ. Αισθητικά είναι ιδιαίτερα ελκυστική καθώς ένας νοηματιστής "ζωντανεύει" από το παρασκήνιο για να εκτελέσει τα βιντεοσκοπημένα νοήματα (Δείτε δείγματα του λεξικού). Τα μόνα πράγματα τα οποία θα μπορούσα να καταλογίσω ως αρνητικά είναι κάποια ελάσσονα σφάλματα από πλευράς υπολογιστικής υλοποίησης. Το κυριότερο από αυτά είναι το γεγονός ότι όταν κανείς γράφει μία λέξη στο πεδίο αναζήτησης θα έπρεπε αυτόματα να εμφανίζονται οι λέξεις οι οποίες αρχίζουν από τα ίδια γράμματα - πράγμα που δε συμβαίνει με τόση επιτυχία εξαιτίας κάποιου σφάλματος στον προγραμματισμό. Για παράδειγμα μάταια έγραφα τη λέξη "αγάπη" περιμένοντας να εμφανιστεί ως λήμμα. Γράφοντας το "α" το πρώτο λήμμα που εμφανίστηκε ήταν το "ακαταστασία", προσθέτοντας το "γ" εμφανίστηκε το "ακίνητος", το "ά" το "άνοδος"... Έπρεπε τελικά να την αναζητήσω κάνοντας κάθετη κύλιση στον κατάλογο των λημμάτων η οποία δεν υποστηρίζει τη ρόδα του ποντικιού. Ακόμα καλύτερα η κύλιση θα μπορούσα να γίνεται αυτόματα όταν το ποντίκι βρίσκεται πάνω από τα βέλη της ράβδου κύλισης (onMouseOver). Επίσης όταν βρίσκεται κανείς στο πεδίο αναζήτησης λημμάτων και πατήσει το Esc θα εμφανιστεί ένα τετραγωνάκι. Ένα άλλο μικρό μειονέκτημα είναι ότι όταν κανείς επιλέγει τρόπο προβολής των λημμάτων (αλφαβητικό ή ανά κατηγορίες) εκτελείται αυτόματα το βίντεο με το πρώτο λήμμα. Εν κατακλείδι το λεξικό ΝΟΗΜΑ είναι ένα εντυπωσιακό έργο όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή δεδομένα και πιστεύω ότι οι οποιεσδήποτε μικροατέλειες μπορούν εύκολα να διορθωθούν σε μία επόμενη έκδοσή του. Πληροφορίες - Παραγγελίες: Τμήμα Συνδέσμου ΙΕΛ Τηλ.: 2106875324-5 Fax: 2106856794 Ε-mail: support@ilsp.gr http://www.ilsp.gr/noimaprod.html

Λογισμικό "ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ με ΑΞΙΑ"

Εξώφυλλο του CD-ROM.Σκοπός αυτού του εκπαιδευτικού λογισμικού είναι να βοηθήσει τους μαθητές με σοβαρές δυσκολίες στη μάθηση να εξοικειωθούν στη χρήση των κερμάτων και να αναπτύξουν δεξιότητες συναλλαγής. Το λογισμικό εντάσσεται σε μία γενικότερη σουίτα οδηγιών και υλικού για τον εκπαιδευτικό, προκειμένου να οργανώσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα 20+ διδακτικών ωρών για την εκπαίδευση των μαθητών, στη αντίληψη της αξίας και τη χρήση των κερμάτων του ευρώ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί βεβαίως και σε άλλα εκπαιδευτικά πλαίσια και, βεβαίως, στο σπίτι. Αποτελείται από διάφορα παιχνίδια όπως:

 • Το παζλ των κερμάτων, όπου ο μαθητής σχηματίζει σε παζλ 4 κομματιών τα κέρματα.
 • Τη σκάλα, όπου ο μαθητής βάζει σε σειρά τα κέρμαατα, με βάσει την αγοραστική αξία τους.
 • Το παιχνίδι "Ακούω / βλέπω και μαθαίνω", όπου ο μαθητής ακούει πώς λέγεται ή πώς γράφεται ή αξία ενός κέρματος και επιλέγει το σωστό.
 • Ασκήσεις για την αντίληψη της αγοραστικής αξίας των κερμάτων, με απεικόνιση αγαθών (προϊόντων) και αντιστοίχηση στην αξία τους για αγορά.

Παράλληλα, στον φάκελο αρχείων με την ονομασία "PRINT" υπάρχουν:

 • Ατομικά φύλλα συνοπτικής αξιολόγησης (φόρμες) για την καταγραφή της προόδου της εκπαίδευσης.
 • Προσχέδια επιστολών προς τους γονείς για να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, παράλληλα από το σπίτι.
 • Οδηγίες και ενότητες για την αναλυτική οργάνωση των μαθημάτων / ωρών διδασκαλίας.
 • Κατά τις δοκιμές μας, στο NOESI.gr, διαπιστώσαμε ότι το λογισμικό κρατά το ενδιαφέρον παιδιών με νοητική υστέρηση ή άλλες διαταραχές που δυσκολεύουν την αντίληψη της αγοραστικής αξίας των χρημάτων. Ωστόσο, οι πολύ ενδιαφέρουσες ασκήσεις για την εκμάθηση της αξία των χρημάτων περιορίζονται καθώς αντιστοιχούν σε τιμές μίας δεκαετίας πίσω - οπότε φτιάχτηκε το λογισμικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σχολείο ή άλλο εκπαιδευτικό πλαίσιο και, βεβαίως, στο σπίτι. Πρόκειται για μία ουσιαστική συνεισφορά υλικού, που έχει οργανωθεί με προσωπικό κόπο και χρόνο από τους συντελεστές. Πιστεύουμε ότι το υλικό αυτό - τόσο το έντυπο όσο και το λογισμικό - μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την οργάνωση του εκπαιδευτικού στην τάξη. Από την άλλη μεριά, ο γονιός που θέλει να διαθέσει χρόνο στο σπίτι, μπορεί επίσης να μελετήσει και να χρησιμοποιήσει το υλικό, με σκοπό να γίνει ένας ουσιαστικός συν-εκπαιδευτής του παιδιού. Δυστυχώς, καθότι το λογισμικό αφορά αποκλειστικά τα κέρματα του ευρώ, δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της εκπαίδευσης στα χαρτονομίσματα του ευρώ. Διατίθεται ελεύθερα για εκπαιδευτική χρήση. Κατεβάστε το λογισμικό από αυτή τη σελίδα (αρχείο ZIP 42MB): http://ow.ly/8fIE8

Λογισμικό "ΥΠΕΡ-ΔΟΜΗ": Για μαθητές με αυτισμό (δωρεάν)

Εξώφυλλο.Ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο αναπτύχθηκε πρότυπο λογισμικό για εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, με στόχο την ανάπτυξη και εκπαίδευση παιδιών και εφήβων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και ειδικότερα ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Χαρακτηριστικά των εφαρμογών (λογισμικού) είναι ο υψηλός βαθμός αλληλεπίδρασης (διάδρασης), η ρύθμιση των παραμέτρων (εξατομίκευση λειτουργιών), η διαβάθμισή στο βαθμό δυσκολίας και η δυνατότητα εμπλουτισμού από τον εκπαιδευτικό.

Ελεύθερο λογισμικό!

Το λογισμικό είναι διαθέσιμο σε όλους τους εκπαιδευτικούς.

Σημείωση: Για να κατεβάσετε την έκδοση Έκδοση 1.8 του Λογισμικού "Υπέρ - Δομή" θα πρέπει να έχετε "γρήγορη" σύνδεση στο Internet. Το μέγεθος του αρχείου είναι 10 MΒ.


Δείτε περισσότερες ιδέες για λογισμικό από το NOESI.gr στη σελίδα: noesi.gr/book/intervention/software


Λογισμικό: Online παιχνίδια με θέμα την Ελληνική Μυθολογία (στα Αγγλικά δυστυχώς!)

Ο Ερμής από την ελληνική μυθολογία.Εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά, που μπορείτε να παίξετε δωρεάν στον H/Y σας online, με θέμα την ελληνική μυθολογία. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε αγγλικά (εσείς ή το παιδί) και να διαβάζετε την ιστορία πριν από κάθε παιχνίδι.

Κλικ εδώ για παίξετε...

Καλή διασκέδαση!