Μία σελίδα του Οδηγού διαταραχών

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για διαταραχές της ανάπτυξης και της ψυχικής υγείας. Έχει πιστοποιηθεί από το Health on the Net Foundation. Περιέχει βασικές πληροφορίες και, ανεξάρτητα από την εγκυρότητά του, δεν αντικαθιστά γνωμάτευση, διάγνωση, θεραπευτική αγωγή, ιατρική συμβουλή, που λαμβάνονται από αρμόδιους επαγγελματίες. Δείτε τον Οδηγό στη σελ. noesi.gr/book/syndrome

Σύνδρομο Doose (Ντουζ) ή MAE

Ο Herman Doose ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε και περιέγραψε την επιληψία με μυοκλονικούς αστατικούς σπασμούς (MAE) ως ένα επιληπτικό σύνδρομο, στα τέλη του 1960. Το σύνδρομο, που έλαβε το όνομά του (σύνδρομο Doose), σχετίζεται με επιληψία της πρώιμης παιδικής ηλικίας, που συχνά αντιστέκεται στη φαρμακευτική αγωγή (φαρμακανθεκτική) και συνεπώς είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί (θεραπευτεί).

Χαρακτηριστικά του συνδρόμου

Χαρακτηρίζεται συνήθως από γενικευμένους σπασμούς που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και είναι ιδιοπαθής (πρωτοπαθής) και άγνωστης αιτιολογίας. Οι γενικευμένοι σπασμοί που συναντάμε στο σύνδρομο αυτό ποικίλλουν, όμως πολλά από τα παιδιά που πάσχουν μπορεί να βιώσουν μεγάλο αριθμό επεισοδίων καθημερινά, γεγονός που επιτείνει τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση της πάθησης.

Η έναρξη των σπασμών εμφανίζεται σε ηλικία 1-5 ετών, συνήθως σε παιδιά που μέχρι τότε δεν είχαν εμφανίσει προηγούμενο επεισόδιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει οικογενειακό ιστορικό επιληπτικών σπασμών. Μελέτες σε βάθος χρόνου, σε οικογένειες, συντείνουν στο γεγονός ότι το σύνδρομο έχει γενετική βάση.

Όπως και με τις περισσότερες σχετικές παθήσεις, η σοβαρότητα των χαρακτηριστικών των συνδρόμου αποτελούν ένα φάσμα που κυμαίνεται από ελαφριές μέχρι και ιδιαίτερα βαριές περιπτώσεις. Στα παιδιά που αντιμετωπίζουν ήπιες μορφές, οι κρίσεις μπορούν να ελεγχθούν γρήγορα και εύκολα με φαρμακευτική αγωγή, μεμονωμένη (ένα φάρμακο) ή συνδυαστική (κοκτέιλ φαρμάκων). Για τα παιδιά που βρίσκονται στο πιο σοβαρό άκρο του φάσματος μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο να βρεθεί μία αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία. Καθώς μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για την επιληψία με μυοκλονικούς αστατικούς σπασμούς και καθώς προκύπτουν νέες θεραπευτικές επιλογές, τα αποτελέσματα συνεχίζουν να βελτιώνονται για τα παιδιά μας.

Το σύνδρομο

Η επιληψία με μυοκλονικούς αστατικούς σπασμούς εμφανίζεται συνηθέστερα σε παιδιά χωρίς προηγούμενο ιστορικό, ενώ συχνά δεν υπάρχει πρότερη νευρολογική διαταραχή. Επηρεάζει περισσότερο τα αγόρια από ότι τα κορίτσια, σε αναλογία περίπου 3:1 (κάθε τρία αγόρια, ένα κορίτσι).

  • Στο 24% των περιπτώσεων η επιληψία ξεκινάει κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής ενός παιδιού (στους 2,4 ή 5 μήνες ζωής).
  • Στο 94% των περιπτώσεων η επιληψία ξεκινάει στα πρώτα πέντε χρόνια ζωής.
  • Στο 100% των περιπτώσεων το παιδί εμφανίζει μυοκλονικούς ή / και μυοκλονικούς ατονικούς σπασμούς (χαλάρωση του τόνου, με αποτέλεσμα επεισόδιο πτώσης). Οι αστατικοί σπασμοί (απώλεια μυικού τόνου) που αποτελούν χαρακτηριστικό της μυοκλονικής αστατικής κρίσης είναι σπάνιοι και αποκλειστικά συμπτώματα της MAE, ώστε αποτελούν το χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το σύνδρομο Doose από άλλα σύνδρομα.

Επιπλέον, στους μυοκλονικούς σπασμούς τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν ένα συνδυασμό άλλων γενικευμένων επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένων τονικοκλονικών σπασμών, αφαιρέσεις χωρίς σπασμούς και σπάνια, τονικούς σπασμούς.

Χαρακτηριστικά ευρήματα σε ένα ΗΕΓ βοηθούν να προσδιορίσουμε την MAE και, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, εμφανίζεται, νωρίς κατά την εξέταση, ρυθμική πλευρική δραστηριότητα κρίσεων στο φόντο με συχνότητα 4-7 Hz. 

Μετάφραση:

Κέλλυ Βλασσοπούλου
Ειδική Παιδαγωγός

Σημείωση: Η μετάφραση έγινε εθελοντικά για το NOESI.gr με τη μέθοδο του πληθοπορισμού. Δείτε τι είναι εδώ: www.noesi.gr/crowdsourcing

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Λαμβάνετε το ...Nousletter; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας παρακάτω.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Γιατί συντονίζουμε δίκτυα;

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων και οικογενειών, ώστε να διευκολύνονται η ενημέρωση, η υποστήριξη και η συμβουλευτική με απώτερο σκοπό τη δια βίου εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και εν γένει την κοινωνική ένταξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες είναι γειτονιές σ' όλη την Ελλάδα. Ενημερώστε, ρωτήστε, αναζητήστε, προσκαλέστε.

Βρείτε μια "γειτονιά" εδώ.
 

Νέος Οδηγός "Προνόησε"!

Κυκλοφορεί δωρεάν ο νέος Οδηγός υπηρεσιών "Εκπαίδευση - Υγεία - Πρόνοια" σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Οδηγός με τον διακριτικό τίτλο "Προνόησε" διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική ή έντυπη έκδοση. Απευθύνεται σε γονείς, επαγγελματίες, φοιτητές, εθελοντές, στελέχη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Δοκιμάστε την αναλυτική πανελλαδική έκδοση ή την έκδοση ...τσέπης της περιοχής σας!

Μπορώ να συνδράμω τον Οδηγό;