Μία σελίδα του Οδηγού διαταραχών

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Οδηγός διαταραχών αναπτύσσεται στο Cloud και διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons Διανο­μή 4.0 — CC BY-SA 4.0[?]. Μάθετε πώς συντάσσεται.

Σύνδρομο Παναγιωτόπουλος (Panayiotopoulos Syndrome)

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Το σύνδρομο "Παναγιωτόπουλος" αναφέρεται ως πρώιμη καλοήθης εστιακή επιληψία με ινιακή εστία. Στις περισσότερες περιπτώσεις (74%) εμφανίζεται μεταξύ της ηλικίας τριών (3) και έξι (6) ετών αν και κατά βάση το εύρος της έναρξης ανά ηλικία του ασθενή κυμαίνεται από ενός (1) έτους έως δεκαπέντε (15) ετών. Το σύνδρομο έχει γενετική προδιάθεση. Η γενική πρόγνωση είναι καλή και τα περισσότερα παιδιά δεν θα συνεχίσουν να έχουν επιληπτικές κρίσεις ως ενήλικες.

Χαρακτηριστικά.

Η νευρολογική εικόνα των ατόμων που φέρουν το σύνδρομο είναι φυσιολογική.

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις όπως έμετος, ωχρότητα, ακράτεια, μύση, μυδρίαση, καρδιοαναπνευστικές ανωμαλίες, θερμορυθμιστικές αλλαγές και πονοκέφαλος, κρισική συγκοπή, αλλαγές συμπεριφοράς, απόκλιση οφθαλμών, ετερόπλευροι ή γενικευμένοι τονικοκλονικοί σπασμοί, πολύ συχνά status από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, συχνότερα στον ύπνο. 

Διάγνωση.

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται σε μια λεπτομερή περιγραφή των συμπτωμάτων του παιδιού. Σημαντικά στοιχεία αποτελούν τα επεισόδια που συνήθως εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου και σχεδόν πάντα συνοδεύονται από εμετό. Η ηλικία του παιδιού είναι επίσης σημαντική, καθώς οι περισσότερες κρίσεις συμβαίνουν σε μικρά παιδιά.

Αρκετά συχνα βοηθά το ΗΕΓ.

Πρόγνωση.

Τα περισσότερα παιδιά με πρώιμη έναρξη καλοήθης εστιακής επιληψίας με ινιακή εστία ή σύνδρομο Παναγιωτόπουλου, εμφανίζουν φυσιολογική ανάπτυξη κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Τα περισσότερα παιδιά, επίσης, δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα μάθησης ή συμπεριφοράς. 

Σχεδόν όλα τα παιδιά θα σταματήσουν να έχουν σπασμούς μέσα σε δύο ή τρία χρόνια μετά τις πρώτες κρίσεις. Αυτό ονομάζεται «διαγραφή» της επιληψίας. Η διαγραφή της επιληψίας είναι αυθόρμητη (αυτό συμβαίνει από μόνη της) και δεν επηρεάζεται από τη χρήση των αντιεπιληπτικών φαρμάκων.

Τέλος, φαίνεται να είναι πολύ σπάνιο για ένα παιδί με αυτό το είδος της επιληψίας να συνεχίσει να έχει κρίσεις στην ενήλικη ζωή.

Πηγές

  • Epilepsy.org.uk (www.epilepsy.org.uk - μετάφραση κειμένου για λογαριασμό του NOESI.gr)
  • Βοργιά ΠελαγίαΠαιδίατρος-Παιδονευρολόγος στην παρουσίαση με τίτλο "Καλοήθη Επιληπτικά Σύνδρομα" στο "20ο Παγκρήτειο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Συμπόσιο" (2010).

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Σχετικά με τις παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr, η χρήση είναι ελεύθερη υπό τις εξής προϋποθέσεις. Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr με οποιοδήποτε τρόπο, προφορικά ή σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας της νόησης στο διαδίκτυο (noesi.gr) και εξασφαλίστε στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό αυτής της ιστοσελίδας ελεύθερα, εφόσον αναφέρετε την πηγή του άρθρου (λ.χ. NOESI.gr) και το όνομα του Οδηγού (λ.χ. Οδηγός διαταραχών, Οδηγός δικαιούχων, Οδηγός παρεμβάσεων, Οδηγός υπηρεσιών κ.ά.) ή το όνομα του συντάκτη και παραθέσετε ευκρινώς τη διεύθυνση της παρούσας ιστοσελίδας — χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr — λαμβάνοντας υπόψη την παρακάτω άδεια χρήσης και τον Κανονισμό Λειτουργίας του www.noesi.gr.
 
cc logo  
 

Η άδεια του παρόντος άρθρου (έργου) είναι Creative Commons — Αναφορά Δημιουργού Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές (CC BY-SA 4.0). Η άδεια αυτή επιτρέπει στους άλλους να τροποποιούν το έργο αυτό και να το αναμιγνύουν με άλλα, εφόσον αποδίδουν την αναγνώριση στην πηγή (Credit) και υπαγάγουν τα νέα έργα τους στους ίδιους όρους. Όλα τα νέα έργα που βασίζονται σε αυτό το έργο θα φέρουν την ίδια άδεια, οπότε και τα οποιαδήποτε παράγωγα θα επιτρέπουν και την εμπορική χρήση.