ΚΕΠΑ: ποια είναι η διαδικασία, για την πρώτη φορά;

Εικόνα Αλεξάνδρα

Καλημέρα σας, οπως γράφει και ο τίτλος ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω για τα ΚΕΠΑ? Εχω παρει χαρτί απο το Κέντρο Παιδοψυχικης Υγιεινής αλλα δεν αναγράφεται ο Δείκτης Νοημοσύνης, λόγω του οτι το παιδί δεν μιλάει πολύ και δεν απαντάει σε ερωτήσεις πάντα. Επίσης δεν κατανοεί συνθέτες εντολές, παρά μόνο τις απλές συνοδευομενες και απο χειρονομία. Απο τα ΚΕΠΑ παλι, το ζητάνε. Αυτό μου φαίνεται περίεργο.

Υπάρχουν παιδιά με αυτισμό που δεν εχουν μιλήσει ποτέ, δηλαδή τι γίνεται με αυτα τα παιδιά, δεν παίρνουν επίδομα? 

Ίσα - ίσα αυτο δε θεωρείται αναπηρία? Μου είπαν οτι απο τη στιγμή που δεν επικοινωνεί το παιδι, δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο δείκτης..  

Το επόμενο βήμα μου ποιο θα είναι?

Σχόλια

Απάντηση στην Αλεξάνδρα για ΚΕΠΑ

Εικόνα vasso28596

Αλεξάνδρα

Για να γνωματεύσουν για ΔΝ μικρότερο του 30, κριτήριο δεν είναι ο λόγος αλλά η συνολική εκτίμηση -αξιολόγηση της κατάστασης του παιδιού. Προφανώς, απ΄ό,τι διαβάζω, ο γιος σου δεν έχει τα ακραία συμπτώματα της αυτιστικής διαταραχής και επειδή δεν έχει λόγο ή γιατί δεν συνεργάζεται , δεν μπορεί να μετρηθεί με τα γνωστά αξιολογικά τεστ η νοημοσύνη του. Ωστόσο, μπορεί ο/η γιατρός να γράψει: ότι το παιδί δεν συνεργάζεται και ότι εκτιμάται ο ΔΝ κάτω του 30. Το γράφω αυτό επειδή το είχαν κάνει στον γιο μου παλαιότερα. Εξαρτάται από το νοσοκομείο, το γιατρό κ.ο.κ. αλλά και τη συνολική εικόνα του παιδιού.

like1

Ευχαριστώ για την απάντηση

Εικόνα Αλεξάνδρα

Γραψανε περυσι οτι δεν συνεργαζεται κλ.π., αλλα δεν εγραψαν εκτιμηση για ΔΝ. Θα ξαναπαω σε λιγες μερες αλλου να δω τι θα γινει. Στεγαζεται στο ΙΚΑ της βεροιας ενα γραφειο που αφορα στα ΚΕΠΑ και δινει γνωματευσεις και ειναι πολυ εξυπηρετικη η παιδοψυχολογος, ισως με βοηθησει. Επιτροπη ποσο καιρο πρεπει να περιμενω για να περασει?

like0

Τι ηλικία έχει το παιδάκι σου;

Εικόνα Tinajazz

καλημερα Αλεξανδρα,

τι ηλικια εχει το παιδακι σου;

Δεν μου φαινεται λογικο ολο αυτο που σου ειπανε... ειναι αρμοδιοτητα τους να εξετασουν το παιδι, και να σου κανουν το τεστ WISC ωστε να προσδιοριστει ο δεικτης νοημοσυνης του παιδιου, πραγμα απαραιτητο ωστε να καταθεσεις στα κεπα μαζι με το ιστορικο εξετασεων και το χαρτι απο τα κεντρα ψυχικης υγειας!

Ο δεικτης νοημοσυνης ειναι αυτος που καθοριζει το ποσοστο αναπηριας, την γνωματευση αλλα και το υψος του επιδοματος... θεωρω οτι ειναι το πιο απαραιτητο χαρτι!

Πες  μου ομως τι ηλικια εχει το παιδι? Γιατι αν δεν κανω λαθος το τεστ wisc που προσδιοριζει και τον δεικτη νοημοσυνης δεν γινεται ποτε σε παιδια κατω των 2 ετων...

like0

Tina καλημέρα, ο γιος μου είναι 4

Εικόνα Αλεξάνδρα

Ο γιος μου ειναι 4.. Επακριβως γραψανε οτι λογω ελλειψης επικοινωνιας κατεστη αδυνατο να προσδιοριστει ο δεικτης νοημοσυνης του παιδιου.. Αυτο μου φαινεται κι εμενα παραξενο. Ουτε γραψανε "εκτιμαται οτι ο δεικτης νοημοσυνης ειναι μπλα μπλα ..." τιποτα.. Θα παω κ αλλου κ θα δω.. Θα παω σε ιδιωτη κ μετα θα ζητησω σφραγιδα ιατρικου συλλογου..

like1

Στο Ίντερνετ, λέει ότι το WISC γίνεται από 6-16

Εικόνα Tinajazz

Μαλιστα... Aπο οτι εριξα τωρα μια ματια στο ιντερνετ, λεει οτι το test WISC γινεται σε παιδια απο ηλικιες 6 εως 16 ετων... Aλλα σε καποιες αλλες ιστοσελιδες λεει και απο 5 ετων και πιο κατω... αλλα αυτο ειναι τυπικο... 

Dεν νομιζω να μην υπαρχει τροπος αξιολογησης που να προσδιοριζουν τον δεικτη νοημοσυνης ενος παιδιου 4 ετων! O δεικτης δεν προσδιοριζεται σε ηλικιες απο 2 και κατω! Kαι αυτο το διαβασα προσφατα καπου αλλα δεν θυμαμαι που δυστυχως!

Τι σημαινει δεν συνεργαζεται? Ψυχολογοι ειναι, παιδοψυχολογοι για να το πω καλυτερα, νομιζω οτι μπορουν να βρουν εναν τροπο συνεργασιας με το παιδι.

Που μενεις? Μηπως πας σε αλλο Κέντρο Ψυχικης Υγειας?

Γιατι δεν ξερω αν μπορεις να το κανεις μεσω του τροπου που ειπες.

Το τεστ αυτο μπορει να γινει και αλλου. σε καποιο νοσοκομειο!

Ψαξτο λιγο και θα το κοιταξω και εγω!

Περιμενω νεα σου!

like2

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον

Εικόνα Αλεξάνδρα

Γίνεται αυτό που λέω, από τα ΚΕΠΑ μου το είπαν. Βέροια μένω και οι επιλογές είναι περιορισμενες.. 

like2

Αν γίνεται δεν το συζητώ!

Εικόνα Tinajazz

Αν γινεται δεν το συζητω! Το κανετε ιδιωτικα, σφραγιδα και κατευθειαν καταθεση μαζι με τα υπολοιπα δικαιολογητικα...

Εύχομαι ολα να σας πανε καλα και να σταματησει η ταλαιπωρια για ολους μας... 

Εγώ περασα τρεις φορες επιτροπη... η μια απο της τρεις ηταν γιατι ξεχαστηκε να μπει ο δεικτης νοημοσυνης... Και ξαναπερασα... Μετά ζητησα το εφ ορου ζωης γιατι ειμαστε στις 43 μη αναστρεψιμες... Ξαναπερασα και το πηρα και αυτο! και αφου πηρα το εφ ορου ζωης, (που υποτιθεται οτι δεν θα ξαναπερασει ποτε το παιδι επιτροπη, λογω οτι η ασθενεια μας θα ειναι μονιμη) εμαθα πριν λιγες ημερες οτι σε δυο χρονια που θα καταθεσω τα χαρτια μου για συνταξη σαν μητερα ΑΜΕΑ ξαναπερναμε επιτροπηηη!!!

Ειναι να μην τρελλαθω? Πάλι τα ιδια? Τι να πω... Κουραγιο σε ολους...

like0

Ξανα επιτροπή;

Εικόνα Fon

Καλημέρα γιατι να περάσεις ξανα επιτροπή; Σε ποιο φεκ προβλέπεται αυτο; Αν πάρεις τη σύνταξη σου με το καλο το προνοιακό του παιδιού το χάνεις;

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.