Υπερτονία 26 μηνών...

Εικόνα Amalia Kir

Καλησπέρα σας, ξαναγραφω το ποστ  γιατι δεν ξερω αν χθες το δημοσιευσα  σωστα. Ειμαι καινουργια εδω κ δεν τα παω κ τοσο καλα με τους υπολογιστες.

Στο δια ταυτα.. εχω διδυμα αγορακια 26 μηνων πια, προωρα γεννημενα στις 28 βδ. Ο πρωτος μου γιος δυο μερες αφου γεννηθηκε παρουσίασε  εγκεφ.αιμορ. β βαθμου η οποια κ εξαλειφθηκε τον επομενο μηνα. Εκατσε στην μενν δυο μηνες , πηρε το βαρος πιυ επρεπε κ τον πηρα σπιτι. 3 μηνες μετα επαναλαβαμε  τον υπερηχο εγκεφαλου κ ολα μια χαρα.

10 μηνων επισκεφθηκαμε την κα σκουτελη  για το καθιερωμένο φολοου  απ, τον βρήκε πισω κινητικα σε σχεση με την ηλικια του, τον βαθμολογησε με 8/10 χαρακτηριστικα  κ μας συνεστησε φυσιοθ. στην ΕΛΕΠΑΠ.

11 μηνων ξεκινησαμε κ το παιδι μεταλλαχθηκε..εκατσε, μπουσουλησε, σηκωθηκε πιο αργα ολα αυτα αοο τον αδερφο του αλλα τα εκανε.

Τον περασμενο ιουνιο τον ξαναειδε η γιατρος, μας διαβεβαιωσε πως το παιδι θα περπατησει ως τα Χριστούγεννα  κ σε ερωτηση μου αν πρεπει να κανει μαγνητικη μου ειπε οχι. Επισης μας απετρεψε να το στειλουμε στο ειδικο σχολειο της ελεπαπ λεγοντας μας πως θα παει σε κανονικό σχολειο με τον αδερφο του.

Φυγαμε απο το ραντεβου κ πεταγαμε απτη χαρα μας..

Φτανουμε στο σημερα. 26 μηνων το παιδι. Δεν περπαταει μονο του, παρα μοναχα τα βραδυα που κανει αρκετα βηματα αλλα πεφτει. Η φυσιο/ τρια μας συνεστησε ναρθηκακια δοκιμαστικα γιατι μπαινει λιγο μεσα το δεξι του ποδαρακι, καθησυχαζωντας με πως δεν ειναι τίποτα.   Κ ομως εγω ανησυχω..ανησυχω πολύ.. 

Με ανησυχει πως εχει φτασει 26 μηνων κ ακομα δεν περπαταει, με ανησυχει η διαγνωση στο χαρτι για να εγκριθουν οι φυσιοθ.. εγκεφαλικη παραλυση- υπερτονια.

Ευτυχως ειναι πολυ κοινωνικο κ χαρουμενο παιδι..τρωει μονος του, εκτελει εντολες κ πια αρχιζει κ λεει λεξουλες αρκετες..

Κανει φυσιοθ εργοθ  κ πισινα 2 φορές τη βδομαδα. Πιστευετε να του κανω παραπανω ωρες με φυσιοθ σπιτι θα τον βοηθησει ; τι αλλο να κανω;

Σας ευχαριστω...

Μια πολύ πολύ αγχωμενη μαμα

Σχόλια

Τι εννοεις οτι ο ενας περπαταει το βραδυ αλλά πεφτει;

Εικόνα Γιάννης_1970

Να χαιρεσαι τα παιδακια σου.

Να σε ρωτησω, τι εννοεις οτι ο ενας περπαταει το βραδυ αλλά πεφτει?

Ο γιος μου με συγγενη ημιπληγια περπατησε στους 17 μηνες , 5 μηνες αφοτου ειχε αρχισει φυσιοθεραπεια. Το κανονικο χρονικο οροσημο θεωρειται ο 18 μηνας.

Ο δικος μας εκανε φυσ/πεια λογ/πεια εργ/πεια. Στο νηπιο εφτασε να κανει 3 φορες φυσ/πεια 2 λογ/πεια 2 εργ/πεια και 1 θεραπευτικη κολυμβηση την εβδομαδα.

Σιγουρα παρα πολλα για ενα παιδι κι αυτο τον ειχε κουρασει ψυχολογικα, εκτος απο την πισινα που δεν την εβλεπε ως "μαθημα".

Αυτα τα καναμε για να κανει το μεγιστο που μπορουσαμε απο πλευρας κοστους και χρονου.

Αργοτερα που αρχισε το δημοτικο , σε κανονικο σχολειο, τα μειωσαμε και σταματησε την πισινα για λογους που οφειλονται στη διοικηση του ΟΑΚΑ.

Η νευρολογος μας ειχε πει οτι σημασια εχει και η γενικοτερη ενταξη του παιδιου στηνζωη της οικογενειας. Να μην ειναι ολη η μερα μια εκπαιδευση λογω του προβληματος. Καλυτερα ειχε πει να χασουμε λιγο το τεχνικο θεμα και να παει καλα στο ψυχολογικο.  Το παιχνιδι η διασκεδαση η βολτα ολα χρειαζονται. Ως παιδι 7 χρονων πλεον εχει και την επιβραβευση και την τιμωρια του.

Πως τα παει με τον αλλο του αδελφο?

like0

Γιάννη σ ευχαριστώ για την απάντηση..

Εικόνα Amalia Kir

 Ο μικρός κατα τη διάρκεια  της ημερας κανει 5-6 βήματα μονος του σταθερα κ χωρις να κρατιεται..μετα πεφτει! Το βραδυ ομως μετα τις 10  δεν ξερω τι τον πιανει κ περπαταει κανονικα 20-30 βηματα! Χωρις να πεφτει..

Με τον αδερφο του κ αγαπιουνται κ τσακωνονται..αναλογως.σε γενικες γραμμες ειναι αγαπημενοι.

Τον Σεπτέμβριο  σκεφτομουν να τα στειλω παιδικο αλλα δεν ξερω αν θα μπορει να συγχρονιστει το παιδι με τ αλλα παιδακια..απο την ελεπαπ ειπαν να παει..

Εχω ποκυ αγχος με την εξελιξη του που του το μεταδιδω προφανως κανοντας του συνεχεια Ασκήσεις που φοβαμαι μηπως βλεπει το περπατημα αρνητικα..δεν ξερω τι να κανω..

like0

Υπερτονια

Εικόνα Γιάννης_1970

Αν κανει 20-30 βηματα τοτε εχει κατακτησει την βαδιση. Μαλλον ειναι η πιεση που διαισθανεται για τις ασκησεις. Χαλαρωστε παιξτε, χαζολογηστε!!

Ας μην ειναι η ζωη στο σπιτι συνεχεια της φυσιοθεραπειας. Κι εμεις κανουμε μερικες επαναληψεις στη λογοθεραπεια  στο σπιτι, ο μικρος αντιδρα επειδη εχει αλλα που μπορει να κανει (μπαλα, τηλεοραση, κομπιουτερ κλπ) αλλα ετσι κι αλλιως 2-3 λεπτα ειναι η επαναληψη.

Εσεις πατε σε κεντρο ή ερχονται στο σπιτι?

Μεχρι τον Σεπτεμβριο ειναι πολλοι μηνες και σιγουρα θα ειναι ανεξαρτητος στο θεμα βαδιση.

Στο σπιτι πως αλλιώς μετακινηται ο μικρος?

Κρατιεται για να προχωρησει την ημερα που ειναι διστακτικος?

like0

Γιάννη, με καθυσηχάζεις

Εικόνα Amalia Kir

Χαιρομαι που με καθησυχαζεις ...το χρειαζομαι. Εμεις παμε στην ΕΛΕΠΑΠ δυο φορες τη βδομαδα οπου κανουμε φυσιο- εργο- και πισινα. Ο μικρος πιστευω θελει δουλειά ακομα, γιατι ναι μεν κανει βηματα δεν εχει ομως ισορροπία μπαλαντζαρει οταν περπαταει, ελπιζω να φτιαξει κι αυτο. Ολη την μερα ειτε κρατιεται απ' τα εοιολα και παει είτε παει με τα γονατα. 

Γενικα είναι κοινωνικο γελαστό παιδι. Του αρεσει να χορευει και να τραγουδαει...

Εσενα ο γιος σου, εφοσον περπαταει κανονικα απο 17 μηνων, γιατι κανετε τοσα χρόνια φυσιο-;

like0

Amalia Kir, η εγκεφαλική παράλυση δεν ειναι αρρώστια

Εικόνα Γιάννης_1970

H νευρολογος μας ειχε πει απο την αρχη οτι θα κανει φυσ/πειες μεχρι να παρει το τελικο του υψος.

Και χρειαζεται εντατικα οταν ειναι σε ηλικια που θα ψηλωνει γρηγορα.

Μετα απο αυτη την ηλικια θα κανει καποια γυμναστικη / πισινα για συντηρηση.

Η εγκεφαλική παράλυση? (οποια μορφη κι αν εχει ως προς την βλαβη, παραπληγια, τετραπληγια, ημιπληγια) δεν ειναι αρρωστια, ειναι κατασταση .

Εσεις εχετε περασει απο ΚΕΠΑ? να σας βγαλουν ενα ποσοστο αναπηριας για καποια χρονια, ωστε να διεκδικησετε προνοιακο επιδομα?;

like0

Προφανώς και είμαι εντελώς ανενημέρωτη

Εικόνα Amalia Kir

Προφανως κ ειμαι εντελως ανενημερωτη.. η Σκουτελη η γιατρος του παιδιου μας ειχε πει πως, οταν ομικρος περπατησει κανονικα, φευγουμε απο την ΕΛΕΠΑΠ? και τελειωνουμε με τις φυσιο...

Δηλαδή η υπερτονια δεν γιατρευεται;

Ο μικρος ειναι 26 μηνων και στεκεται κανει βηματα μιλαει.. Πώς θα περασει απο τα ΚΕΠΑ?; Θα μου τον περασουν;

like0

Υπερτονια και εγκεφαλικη παραλυση

Εικόνα Γιάννης_1970

Μπορει η περιπτωση του δικου σας να ειναι κατι περαστικο. Η δικη μας οχι, απλα με προσπαθεια βελτιωνεται ωστε να ειναι λειτουργικο το ατομο. Το 100% δεν θα το φτασει, αλλά δεν πειραζει,

Εχω ακουσει καλα λογια για τη Σκουτελη. Για να χρησιμοποιησεις μια διαγνωση για το επιδομα πρεπει να ειναι απο γιατρο σε δημοσιο νοσοκομειο. Υπερτονια ειναι το νευρολογικό αποτελεσμα (οπως και η υποτονια) με διαφορες αιτιες. Εαν οφειλεται σε εγκεφαλικη παραλυση (αυτος ειναι ο ιατρικος ορος και μην σε τρομαζει) η περιπτωση του γιου σας δεν το ξερω. Ρωτηστε τη γιατρο.

Στην περιπτωση μας εγινε το εξης:

Η διαγνωση μαζι με τυχον εξετασεις (μαγνητικες κλπ) και καποια αλλα χαρτια κατατιθενται στο ΚΕΠΑ και μετα απο μερικους μηνες πατε με το παιδι για ραντεβου. Θα δουνε το παιδι και μετα απο καποιο καιρο θα βγει αποφαση με το ποσοστο αναπηριας και τον λογο που αυτο οφειλεται.

Με την αποφαση και καποια αλλα χαρτια πατε στο γραφειο προνοιας της Περιφερειας (πρωην Νομαρχιας) και κανετε αιτηση για το αντιστοιχο προνοιακο επιδομα. μετα απο 1 μηνα περιπου ενημερωνεστε οτι εγκριθηκε η αιτηση σας.

Αυτα εκανα εγω, αν σας πει η γιατρος οτι η υπερτονια θα περασει με φυσ/πειες σε μερικους μηνες τοτε δεν χρειαζεστε τα παραπανω.

Το χαρτι του νοσοκομειου ομως  το χρειαζεστε για να παρετε καποια λεφτα απο αυτα που δινετε στο ΕΛΕΠΑΠ. Θα το καταθεσεις στον ασφαλιστικο φορεα του παιδιου (ΙΚΑ ΟΑΕΕ κλπ).

Ποσο χρεωνει την 1 φυσ/πεια το ΕΛΕΠΑΠ?

like1

Τα καλύπτει το Ταμείο

Εικόνα Amalia Kir

Μας τις φυσιο- και τις εργο- στην ΕΛΕΠΑΠ,  πληρωνουμε μονο την πισινα 20 ευρώ τη φορα.

Σ' ευχαριστώ πολυ για τις πληροφοριες.

Το παιδι δεν εχει κανει καμια εξεταση απο αυτες που μου ειπες..ουτε μαγνητικη ουτε τιποτα

Δε ξερω θα δουμε την σκουτελη πριν το πασχα και θα την ρωτησω για ολα.

Σ ευχαριστω πολυ καλη δυναμη κ να χαιρομαστε τους αγωνιστες μας.

like0

Προς Amalia Kir, μην ανησυχείς

Εικόνα Γιάννης_1970

Στην περιπτωση μας η νευρολογος μολις εξετασε το παιδι μας ειπε οτι προκειται για ημιπληγια στη δεξια πλευρα. Μας ειπε να κανουμε εγκεφαλογραφημα και μαγνητικη. Το εγκεφαλογραφημα ηταν καλο, η μαγνητικη απλα επιβεβαιωσε τη διαγνωση  της ημιπληγιας.

Απο την πρωτη επισκεψη μας καθησυχασε οτι αυτα τα παιδια πανε σε κανονικο σχολειο δεν εχουν νοητικη στερηση, ισως εμφανισουν μαθησιακες δυσκολιες.

Πηγε παιδικο σταθμο χωρις κανενα προβλημα οταν ειχε κλεισει τα 3 χρονια.

Μην ανησυχεις. Μαλλον στην περιπτωση σας τα πραγματα ειναι πιο ευκολα κι ευχομαι να τα ξεπερασετε γρηγορα.

like0

Εξέλιξη

Εικόνα Γιάννης_1970

 Πώς πάει ο μικρός σας?

like0

Ο Γιώργος μου είναι πια 3 χρονών και 4 μηνών

Εικόνα Amalia Kir

Γιάννη καλησπέρα, ευχαριστω πολύ για το ενδιαφέρον!  Ο Γιώργος μου είναι πια 3 χρονων και 4 μηνων, περπατάει, ανεβαίνει σκάλες, σκαρφαλώνει, δεν πέφτει πια και πάει και παιδικό, όπου είναι κατά τα λεγόμενά της δασκάλας ο αρχηγός της ταξης! Τα κάνει όλα, με τον δικό του τρόπο. Δεν περπατάει σαν τα περισσότερα παιδιά αλλά περπατάει ...Σαν βαρκούλα που λέω και γω!!! Συνεχίζει κανονικά τις φυσιοθεραπειες στην ΕΛΕΠΑΠ, έργο- και πισίνα. Μια φορά την εβδομάδα κάνει όμως και φυσικοθεραπειες με την μέθοδο vojta, που πιστεύω συνετέλεσε στην καλή εξέλιξή του παιδιού. Φέτος θα πάει προνήπιο και γω ψάχνομαι για το επίδομα από τα ΚΕΠΑ, δεν ξέρω αν θα το πάρουμε, αλλά ελπίζω. Ο δικός σου; 

like1

Ο Αχιλλέας τελειώνει την 3η Δημοτικού

Εικόνα Γιάννης_1970

Ο Αχιλλέας τελειώνει την 3η Δημοτικού.

  • Συνεχιζει φυσιο- και λογο- θεραπειες.
  • Συνεχιζει για 2η χρονια ποδοσφαιρο  στο τμημα pre-junior που αντιστοιχει στην ηλικια του.
  • Δεν τα καταφερνει το ιδιο καλα με τους αλλους, αλλα αφου του αρεσει τοσο πολυ τον αφηνουμε.
  • Εδω και λιγο καιρο πλεον τον αφηνουμε να κανει μπανιο στην τουαλετα μονος του. 

Για το επιδομα πρέπει να γραψει ο νευρολογος οτι εχει "εγκεφαλικη παραλυση" στο χαρτι της διαγνωσης, ωστε να παρετε το σχετικο επιδομα:

  • 1.394 € ανά διμηνο.
like0

Το πόσο χάρηκα με την εξέλιξη

Εικόνα Amalia Kir

Το πόσο χάρηκα με την εξέλιξη σας δεν φαντάζεσαι!! Μακάρι να καταφέρουμε να σας φτάσουμε! Έχουμε ακόμα θέμα ισορροπίας, κάποιες πτώσεις αλλά κόψαμε τις βόλτες με το καρότσι! !!

Πήρα την διάγνωση από τον γιατρό κ θα ξεκινήσω να μαζεύω κ τα υπόλοιπα χαρτιά που πρέπει. Έχω να ρωτήσω στο πράγματα:

  1. Στα δικαιολογητικά εκεί που λέει ταυτότητα,βάζω την δική μου;
  2. Πέθανε ο πεθερός μου κ έγραψε το σπίτι στα παιδιά μου μισό μισό, θα έχω κάποιο πρόβλημα με το επίδομα;

Γιάννη, σ' ευχαριστώ πολύ και για το ενδιαφέρον και για το χρόνο που σπαταλάς στο να με ενθαρρύνεις, ειλικρινά ευχαριστώ πολύ&.

like0

Προς Amalia Kir, χάρηκα για την εξέλιξή σας

Εικόνα Γιάννης_1970

Καλησπερα

Χαρηκα για την εξελιξη σας.

Στο 1ο ερωτημα , ναι ειναι η ταυτοτητα του γονεα.

Στο 2ο , δεν εχει σημασια η περιουσιακη κατασταση για το επιδομα. Αυτο που θα πρεπει να εχει το παιδι ειναι ΑΦΜ δικο του. Εμεις περναμε το επιδομα καποιους μηνες και μετα ηρθε χαρτι απο την Προνοια να τους δηλωσουμε σε μια φορμα το ΑΦΜ. Πηγα κι εβγαλα στον μικρο δικο του ΑΦΜ. Μαλλον καποιος νομος το ζητησε. Περαν αυτου δεν τεθηκε περιουσιακο θεμα, δεν εχει τιποτα δικο του αλλωστε.

Καλη δυναμη.

like0

Θα ήθελα να σε ρωτήσω που κάνετε φυσικοθεραπείες Vojta

Εικόνα jjb

Καλησπέρα Αμαλία,

Θα ήθελα να σε ρωτήσω που κάνετε φυσικοθεραπείες με την μέθοδο vojta. Πηγαίνουμε και εμείς ΕΛΕΠΑΠ στην πρώιμη και εάν δεν σας πειράζει θα μπορούσαμε να συναντηθούμε κάποια μέρα, εγώ τον πάω τον μικρό κάθε μέρα οπότε εάν μου πείτε ποια μέρα είστε εκεί μπορώ να έρθω να σας βρω.

Ευχαριστώ

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.