Ανησυχώ για τον 25 μηνών γιο μου

Εικόνα Στέλλα Καλούδη

Είμαστε δίγλωσση οικογένεια (ο σύζυγος μου μιλάει αγγλικά και εγώ Ελληνικά). Ο γιός μας 25 μηνών, λόγω των αγαπημένων του καρτούν Τομας το τραινάκι και Ταχυδρόμος ΠΑτ στην αγγλική τους έκδοση έχει ξεκινήσει να λέει κάποιες λέξεις αγγλικές, ενώ θα έπρεπε ήδη να λέει περισσότερες και δισύλλαβες. Εγώ του μιλώ μόνο Ελληνικά και καταλαβαίνει και τους δυο μας στην αντίστοιχη γλώσσα - καθώς και τα μέλη της οικογένειας μας.

Είναι πολύ ζωηρός - ο παιδίατρος μας τον χαρακτήρισε παραπάνω του κανονικού και χωρίς να είναι σίγουρος διακρίνει στοιχεία ΔΕΠΥ.

Στην τελευταία μας συνάντηση (σήμερα).  Μας συνέστησε να δούμε αναπτυξιολόγο, ώστε να βγούμε απ΄την όποια ίδέα και να βοηθήσουμε παράλληλα τον γιό μου αλλά και εμάς να τον καταλάβουμε καλύτερα. Καθώς διαβάζω αρκετά ποστ σχετικά με τον αυτισμό βλέπω κάποια ταύτιση σε κάποιες "ενδείξεις" εκτός της αργοπορίας του να μιλήσει.

  • Κλαίει γοερά όταν δεν γίνεται αυτό που θέλει π.χ. να περπατάει στον δρόμο κι εγώ δεν τον αφήνω.
  • Στο αυτοκίνητο όταν δεν ακολουθούμε τη διαδρομή που ξέρει κλπ.
  • Είναι πολύ κοινωνικός, χαμογελάει σε όλους και προσκαλεί γνωστούς μας να συμμετέχουν σε αυτό που κάνουμε τη δεδομένη στιγμή, δεν παίζει με παιδάκια της ηλικίας του αλλά προτιμάει μεγαλύτερα παιδιά και είναι πανευτυχής αν τον παίξουν στο αγαπημένο του κυνηγητό.
  • Δεν έχω διακρίνει ομαδικότητα στον τρόπο που παίζει (αν και είναι πολύ νωρίς υποθέτω ) - μόνο στο κυνηγητό.
  • Ανταποδίδει χαμόγελα και κοιτάζει στα μάτια αυτόν που τον βλέπει.
  • Κατά καιρούς κλείνει τα μάτια του σαν να τον ενοχλεί το φως και τα αυτιά του σαν να τον ενοχλεί κάποιος ήχος.

Όλα αυτά με κάνουν να ανησυχώ,  - εννοείται ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η αγάπη μας για αυτόν, μάλλον θα μεγαλώσει, απλά θα΄θέλαμε έναν αξιόπιστο αναπτυξιολόγο να αξιολογήσει το γιό μας και να μας καθοδηγήσει.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Σχόλια

Αναπτυξιολόγος

Εικόνα Με μεγάλη Χαρά

Από την εμπειρία μου η κ. Ελένη Καραντανά στο Αγλαΐα Κυριακού είναι εξαιρετική. Δεν ξέρω όμως πότε μπορείτε να κλείσετε ραντεβού.

Ανανπτυξιολόγος στο Δημόσιο Νοσοκομείο έχει το πλεονέκτημα ότι δεν έχει κανένα άλλο κίνητρο εκτός αυτού της υγείας του παιδιού. Το μειονέκτημα είναι ο χρόνος αναμονής για το ραντεβού. ΑΝ το παιδάκι σας έχει κάποιο θέμα να επιλύσει, σύμμαχος σας είναι το ότι είναι ακόμη πολύ μικρό, αλλά δεν υπάρχει και η πολυτέλεια καμιάς καθυστέρησης στην παρέμβαση. 

Βέβαια είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν και άλλοι στον ιδιωτικό τομέα που είναι σωστοί και καλοί, όμως δεν τους γνωρίζω. 

Ένα μπράβο και στον/στην παιδίατρο που ανησύχησε. Πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται τίποτε και ως αποτέλεσμα τα παιδιά αργούν να μπουν σε πρόγραμμα παρέμβασης που είναι ΤΟΣΟ σημαντικό. 

Ελπίζω όλα να πάνε καλά και το παιδάκι να βρει τον δρόμο του σύντομα. 

like0

Αναπτυξιολόγος

Εικόνα Ευγενία Ανδριοπούλου

Καλησπέρα σας,

Ειμαι λογοθεραπεύτρια αλλά και μαμα ενός αγοριού 24 μηνών. Από την εμπειρία των 8 χρονων στην δουλειά θα συμφωνησω με το προηγουμενο σχολιο, η κ. Καραντανά είναι εξαιρετη αναπτυξιολόγος. Ωστόσο, εαν ψαχνετε καποια ιδιωτικα η κ. Γκολτσιου στου Ζωγραφου ειναι εξισου εξαιρετη καικαλη αναπτυξιολογος. 

Ευχομαι μεσα απο την καρδια μου ολα να πανε καλα,
Ευγενία

like0

Ενιωσα ότι περιέγραφες το δικό μου το αγγελούδι

Εικόνα Elsa Kazakoy

Καλησπέρα,

Διαβάζοντας το κειμενο ενιωσα ότι περιέγραφες το δικό μου το αγγελούδι ακρίβώς τα ίδια συμπτώματα που εβλεπα και γω στο γιο μου αλλα δεν ήθελε να το παραδεχτει ο ανδρας μου ότι κάτι δεν παει καλα με αποτέλεσμα σήμερα να ειναι 5 χρονων και να εχει μεινει πίσω για την ήλικία του. Ενα θα σου πω δουλεψε το παιδί τώρα που ειναι μικρό με λογοθεραπεια και "βομβαρδισε το" με πολες πληροφοριες .Επιμονή και υπομονή και όλα θα πανε καλα μην χανεις χρονο!!!!

like0

Εκκίνηση Επιδόματος Πρόνοιας

Εικόνα Στέλλα Καλούδη

Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και τα σχόλια σας. Ένα χρόνο μετά και ένταξη σε πρόγραμμα εργοθεραπείας και λογοθεραπείας, ο μικρός μας έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια βελτίωσης, Αργά αλλά σταθερά κατακτά σημαντικά στάδια - με κάποια πισωγυρίσματα κατά καιρούς, και επάνοδο τους σε επόμενες μέρες. Βλέπω ότι αρχίζει και "εδραιώνεται" ο χαρακτήρας του και δυστυχώς κάποιες "συμπεριφορές" που ενώ θεωρούνται φυσιολογικές από άλλους, σε εμάς δεν παύουν να είναι ανησυχητικές. π.χ. παραμένει η εμμονή στα ίδια φαγητά, οι εκρήξεις στην άρνηση και την ακύρωση, η υπερκινητικότητα, οι λέξεις στα αγγλικά με τα ελληνικά να ακολουθούν και η jargon ομιλία . Από την άλλη έχει εξελιχθεί σε ένα παιδάκι πολύ κοινωνικό, τρυφερό με "παθιασμένα" αγκαλιάσματα, παιχνίδι με παιδάκια χωρίς απομόνωση, κατανόηση εντολών και εκτέλεση τους (τις περισσότερες φορές). Τα γράφω όλα αυτά για να δώσω την εικόνα την εξέλιξης του με τη βοήθεια των εργοθεραπειών και της λογοθεραπείας. Αυτό που προέκυψε τώρα, είναι το εξής : Τον Μάϊο του 2016 κάναμε αίτηση στο ΚΕΠΑ για να περάσει επιτροπή, μετά από 3 μήνες περάσαμε αλλά μας ζήτησαν αναλυτικότερη γνωμάτευση και αξιολόγηση από την αναπτυξιολόγο. Τους πήγα (στο ΚΕΠΑ) γνωμάτευση του παιδοψυχιάτρου που τον παρακολουθεί και ορίστηκε ραντεβού για να περάσει πάλι από επιτροπή. Μετά από 3 μήνες περάσαμε από την επιτροπή και ένα μήνα μετά πήραμε την απόφαση (67% αναπηρία) . Ο υπεύθυνος του ΚΕΠΑ μου σημείωσε ότι το επίδομα ξεκινάει από την πρώτη ημερομηνία υποβολής στο ΚΕΠΑ (Τον Μάϊο). Αφού καταθέσαμε όλα τα δικαιολογητικά που ζητήθηκαν και τον λογαριασμό τραπέζης, μου είπαν από την πρόνοια ότι το επίδομα θα τρέχει από την ημερομηνία υποβολής στην ΠΡΟΝΟΙΑ και όχι στο ΚΕΠΑ λόγω αλλαγής νομοθεσίας. Ισχύει κάτι τέτοιο ; Ερωτώ γιατί έχω παντελή άγνοια και πράττω αναλόγως τι μου λένε από τις υπηρεσίες. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και εύχομαι το καλύτερο για τις οικογένειες μας και ειδικά τα παιδάκια μας !!!

like0

Ισχύει ναι, έτσι είναι

Εικόνα panayota

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά,

Ναι, έτσι είναι και εγώ είμαι σε αυτή τη διαδικασία τώρα και μου είπαν ότι ξεκινά από την ημέρα που καταθέτεις τα χαρτιά στην Πρόνοια.

Καλή συνέχεια, καλή πρόοδο και Καλή Χρονιά :)

like1

Μάλιστα

Εικόνα Στέλλα Καλούδη

Σας ευχαριστώ !!! Καλή χρονιά και όλα τα καλά στην οικογένεια σας !! Καλή δύναμη !

like0

Εξέλιξη παιδιού

Εικόνα Emmaki26

Καλησπέρα σας, 

Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για την εξέλιξη του παιδιού;

Ποιά είναι η διάγνωση και σας έβγαλαν τα ΚΕΠΑ αναπηρία;

Αυτά που γράφετε στην πρώτη σας ανάρτηση μοιάζουν πολύ με στοιχεία του μικρού μου που είναι 2,5 ετών και ψαχνόμαστε αρκετούς μήνες χωρίς να μας έχει πει κάποιος ξεκάθαρα έχει αυτό. 

Τέλος, εαν μπορείτε στείλτε μου τον αναπτυξιολογο, σε μήνυμα, που τον παρακολουθεί καθώς είμαι σε αναζήτηση.

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.