Η κόρη μου δεν μπορεί να κατακτήσει τα χρώματα

Εικόνα Νούλα Χαϊτίδου

θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει τύχει σε κάποιον αυτο που συμβαίνει σ εμάς! Η κόρη μου είναι 4 ετών ακριβώς κι ακόμα δεν μπορει να κατακτήσει τα χρώματα. Μόνο αυτά όμως. Μόλις μαθαίνουμε ένα χρώμα, την επόμενη μέρα δεν το θυμάται. Έχουμε αποκλείσει την αχρωματοψία αλλά δεν μπορώ να το εξηγήσω. Μήπως υπάρχει κάποιος με παρόμοια εμπειρία???

Σχόλια

Τι ακριβώς εννοείς?

Εικόνα Viky M.

Τι ακριβώς εννοείς? Αν της πεις φέρε μου την κίτρινη μπάλα, μπορεί να την ξεχωρίσει? Αλλά αν την ρωτήσεις τι χρώμα είναι τότε δεν ξέρει? Σχήματα ξεχωρίζει? Εμένα η κόρη μου (4.5 ετών) ξεχωρίζει χρώματα, αριθμούς  και σχήματα, αλλά μπερδεύεται με έννοιες όπως προς- πίσω, επάνω- κάτω, πρώτο -τελευταίο παρότι τα δουλεύουν ένα χρόνο στην έργο. Το μόνο που έχω καταλάβει είναι ότι το μυαλό των παιδιών είναι πολύπλοκο.

like0

Αναγνώριση - διάκριση χρωμάτων

Εικόνα Μαρία Κουκιαΐνη

Καλησπέρα σας, μπορεί να ακολουθηθεί όποια σειρά επιθυμούμε στη διδασκαλία των χρωμάτων. Είναι σημαντικό να μην κάνουμε εισαγωγή σε νέο χρώμα αν το παιδί δεν έχει μάθει καλά το προηγούμενο. Σε περιπτώσεις όμως που για μεγάλο χρονικό διάστημα το παιδί δε μαθαίνει ένα χρώμα, τότε αγνοούμε το συγκεκριμένο χρώμα και προχωρούμε σε ένα άλλο.

Όταν επανέλθουμε στο συγκεκριμένο χρώμα που αγνοήσαμε, αν το παιδί εξακολουθεί να μην το μαθαίνει, σημαίνει ότι ο τρόπος που χρησιμοποιήσαμε δεν ταιριάζει στο συγκεκριμένο παιδί. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε πολυαισθητηριακή μέθοδο.

Για να κρίνουμε αν το παιδί έχει μάθει ένα χρώμα (π.χ. το κόκκινο):

  • Δείχνουμε αντικείμενα με διάφορα χρώματα και λέμε στο παιδί να ξεχωρίσει όλα τα κόκκινα αντικείμενα.
  • Δείχνουμε ένα κόκκινο αντικείμενο και ζητούμε από το παιδί να μας πει τι χρώμα είναι.

Οταν έχουμε μάθει περισσότερα από ένα χρώματα, επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία για όλα τα χρώματα που έχουμε μάθει μέχρι σήμερα.

like0

Η πολυπλοκότητα του μυαλού των παιδιών

Εικόνα didyma1103

Βίκυ θα συμφωνήσω για την πολυπλοκότητα του μυαλού των παιδιών που αναφέρεις! Τα δικά μου είναι τεσσάρων και τώρα δειλά δειλά επικοινωνούν λεκτικά. Επίσης αναπτυξιακά είναι τουλάχιστον ενάμιση χρόνο πίσω. Τα χρώματα όμως τα γνώριζαν από την ηλικία των τριών. Στην αρχή ξεχώριζαν τα βασικά. Τώρα πια γνωρίζουν και τις αποχρώσεις. Επίσης τα αναγνωρίζουν σε όλα τα είδη πραγμάτων, είτε είναι κιμωλίες, είτε είναι μανταλάκια, καλαμάκια κλπ. Τελικά άβυσσος το μυαλό των μικρών!!

Εγώ νομίζω, φίλη μου, ότι το κοριτσάκι σου θα τα μάθει από εκεί που δεν το περιμένεις, φάση είναι θα περάσει. Μπορεί να μην δίνει την απαιτούμενη προσοχή. Κι εγώ όταν ήμουν μικρή θυμάμαι άργησα να μάθω τα χρώματα και ούτε κι εγώ είχα αχρωματοψία. Στα υπόλοιπα ήμουν πολύ καλή. 

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.