ΚΕΠΑ "Ανίκανος για εργασία" εφ΄ όρου ζωής;

Εικόνα ritsa

Καλημέρα σε όλους. Θα ήθελα την βοήθεια οποιουδήποτε γνωρίζει σχετικά. Ο γιός μου είναι 12 ετών και έχει διαγνωστεί πριν από 3 χρόνια με "Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Asperger) υψηλής λειτουργικότητας" απο το Ιατροπαιδαγωγικό. Πρόσφατα μάθαμε ότι δικαιούται επίδομα από την Πρόνοια. Από όσα διάβασα εδώ αλλά και σε άλλα site με τη διάγνωση που του δόθηκε παίρνει ποσοστό αναπηρίας 67%-80%.

Επίσης όταν ήταν 3 ετών είχε επιληπτικές κρίσεις. Του δόθηκε φαρμακευτική αγωγή (την οποία διακόψαμε έπειτα από 3 χρόνια), από τότε ευτυχώς δεν είχαμε άλλη κρίση. Αν κάνω αίτηση στο ΚΕΠΑ θα συμπεριλάβω και τον τότε ιατρικό φάκελό του για την επιληψία; Αναρωτιέμαι για το αν θα κάνω την αίτηση επειδή διάβασα ότι στην γνωμάτευση που θα του δοθεί (αν τα καταφέρουμε) θα γράφει ανίκανος για εργασία.

Επίσης θα είναι εφ΄ όρου ζωής με τα νέα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι αν αργότερα μπορεί να εργαστεί θα του σταθεί εμπόδιο αυτή η γνωμάτευση; Είναι καλός μαθητής με λίγη παρότρυνση και στήριξη από εμάς και τις καθηγήτριες παράλληλης στήριξης που έχει το τελευταίο διάστημα. Όποιος γνωρίζει σχετικά ας απαντήσει παρακαλώ. Να χαιρόμαστε όλοι τα μοναδικά παιδιά μας σε κάθε ευκαιρία......

Σχόλια

Αν μπορεί κάποιος που γνωρίζει ας απαντήσει παρακαλώ

Εικόνα ritsa

Αν μπορεί κάποιος που γνωρίζει ας απαντήσει παρακαλώ. Δεν βλέπω καμμία απάντηση (ούτε την ανάρτησή μου) και στην ανάρτηση μου πάνω γράφει unpublished.(1) Τί κάνω λάθος;;;;;

(1) Σημείωση από το NOESI.gr: Το πρόβλημα έχει διοθρωθεί. Η ανάρτηση εμφανίζεται κανονικά.

like0

H αναρτηση σου φαινεται..

Εικόνα Evangelos

Τωρα για το θεμα σου..και εγω δεν ξερω..εχω παρομοιο θεμα με εσενα...θα ηθελα και εγω να ξερω περι αυτου! Ας ελπισουμε οτι καποιος θα γνωριζει σχετικα με το εαν ειναι προβλημα για το μελλον..Και τι μπορουμε εμεις να κανουμε, για το καλυτερο για τα παιδια μας..

like2

Θέση ΑΜΕΑ

Εικόνα didyma1103

Λοιπόν από όσο γνωρίζω γιατί έχω φίλη που εργάζεται στο δημόσιο σε θέση ΑΜΕΑ νομίζω ότι αν εργαστεις κάποιος σε θέση ΑΜΕΑ δεν επηρεάζει , διαφορετικά φαντάζομαι ότι θα πρέπει να διακόψει το επίδομα. Οπότε γενικό συμπέρασμα διατηρείται το Επίδομα μόνο όταν ο λαβών εργάζεται σε θέση που το δικαιολογεί, σε θέση δηλ. ΑΜΕΑ. Αν κάνω λάθος διορθώστε με. 

like1

Σχετικά με το "ανίκανος προς εργασία"

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Γειά σας, αρχικά σχετικά με την αίτηση στα ΚΕΠΑ, ναι καλό θα είναι να συμπεριλάβετε και τον φάκελο για την επιληψία. Ο λόγος είναι ότι το ποσοστό αναπηρίας είναι το άθροισμα των επιμέρους διαγνώσεων, για τις οποίες υπάρχει γνωμάτευση δημόσιου νοσοκομείου και λαμβάνονται υπόψιν από την Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕΠΑ. 

Σχετικά με το "ανίκανος προς εργασία", είναι καλό να γνωρίζετε ότι το ποσοστό 67% είναι ένα νοητό όριο, κάτω από το οποίο κάποιος είναι ικανός προς εργασία και πάνω από το οποίο κάποιος είναι ανίκανος προς εργασία. Επομένως, υπάρχουν δύο είδη ποσοστών αναπηρίας 67% που αναφέρονται ρητά στη γνωμάτευση:

  • 67% ικανός προς εργασία (βιοποριστικό επάγγελμα)
  • 67 ανίκανος για εργασία (βιοποριστικό επάγγελμα)

Το πιο από τα δύο θα σας δώσουν δεν είναι σίγουρο, μέχρις ότου περάσετε από Επιτροπή. Αν πάρετε μεγαλύτερο ποστοστό, π.χ. 80% αυτό αναφέρει / συνεπάγεται υποχρεωτικά "ανίκανος προς εργασία".

Το "ανίκανος προς εργασία" δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει πρόβλημα, αν αργότερο το παιδί σας μεγαλώνοντας μπορέσει να εργαστεί. Απλώς βεβείως σε αυτήν την περίπτωση θα χάσει το επίδομα. Και καλό θα ήταν να αλλάξει η γνωμάτευση εκείνο το διάστημα σε ικανός προς εργασία (με νέο πέρασμα από Επιτροπή των ΚΕΠΑ) ώστε έαν χάσει τη δουλειά του και δικαιούται επίδομα ανεργίας να μπορεί να το λάβει από τον ΟΑΕΔ (καλό θα είναι να έχετε απευθυνθεί στο Γραφείο Ευπαθών Ομάδων του ΟΑΕΔ όταν βρει δουλειά).

Πιθανολογώ ότι λόγω της ηλικίας του γιου σας, ενδεχομένως να μη λάβετε "ανίκανος προς εργασία" ή αν λάβετε να έχει ισχύ πενταετίας, ώστε να επαναξιολογηθεί κοντά στην ενηλικίωση. Επιπλέον, εάν δεν επιδιώκετε το "ανίκανος προς εργασία" στη γνωμάτευση μπορείτε να το αναφέρετε στην Επιτροπή. Από όσο γνωρίζουμε από όλους γονείς, λαμβάνεται υπόψιν από την Επιτροπή.

Με εκτίμηση,
Αγγελος Γ. Κουτουμάνος

like0

Επίδομα αναπηρίας και μισθός εργαζόμενου

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Γεια σας, η μοναδική περίπτωση που κάποιο άτομο συνεχίζει να λαμβάνει επίδομα από την Πρόνοια ή το ασφαλιστικό του ταμείο για νοητική υστέρηση, ΔΑΔ, και άλλες διαταραχές είναι εφόσον εργάζεται σε ΚΟΙΝΣΕΠ. Δείτε λεπτομέρειες εδώ: www.noesi.gr/book/law/nomos-koinsep/epidomata-paroxes

like1

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας

Εικόνα ritsa

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας και τη βοήθειά σας. Θα μας είναι πολύ χρήσιμες  στο μέλλον.....

like0

Ο γιος μου διαγνώστηκε με αυτισμό από το Ιατροπαιδαγωγικό

Εικόνα Δημήτρης

Καλησπέρα.Πριν από λίγες μέρες παρέλαβα από το Ιατροπαιδαγωγικο γνωμάτευση όπου διαγνώστηκε ο γιος μου στο φάσμα του αυτισμού.Ο γιος μου είναι 9 χρονών και πηγαίνει β δημοτικού. Πέρυσι που τον είδανε στο ΚΕΔΔΥ για παράλληλη στήριξη δεν διαγνωστικε ως αυτιστικος. Τι πρέπει να κάνω για να περάσω από τα ΚΕΠΑ; Τι χρειάζεται; Μπορείτε να βοηθήσετε;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.