Ήταν ο Einstein (Αϊνστάιν) και ο Newton (Νεύτων) αυτιστικοί;

Εικόνα stella_xania

Ήταν σίγουρα ιδιοφυίες, αλλά ήταν επίσης και αυτιστικοί ο Albert Einstein και ο Isaac Newton; Σύμφωνα με τον ειδικό στον αυτισμό Simon Baron-Cohen, και οι δυο είχαν πολλά συμπτώματα του συνδρόμου Asperger. Παρόλο που παραδέχεται ότι είναι αδύνατο να γίνει σαφής διάγνωση για κάποιον που δε ζει πια, ο Baron-Cohen ελπίζει ότι αυτού του είδους η ανάλυση θα μπορέσει να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι με αυτισμό διαπρέπουν στη ζωή, ενώ άλλοι δεν τα καταφέρνουν. Ο αυτισμός, λέει ο Baron-Coen, έχει και μια κληρονομική βάση. Υπάρχουν στοιχεία ότι τα γονίδια του αυτισμού συνδέονται με την ιδιαίτερη ικανότητα, το ταλέντο στην κατανόηση σύνθετων συστημάτων, από προγράμματα για υπολογιστές έως μουσική κ.α. Έχει παρατηρηθεί ότι βρίσκουμε μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων με αυτισμό και υψηλό δείκτη νοημοσύνης ανάμεσα στους μαθηματικούς, μηχανικούς, φυσικούς, πανεπιστημιακούς δασκάλους.

Ο Baron-Cohen από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, και ο μαθηματικός Ioan James από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αξιολόγησαν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν για να βρουν αν εκδηλώνουν τα τρία βασικά συμπτώματα του συνδρόμου Asperger: στερεότυπα ενδιαφέροντα, εμμονική ενασχόληση, δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση και προβλήματα στην επικοινωνία.

Ο Νεύτωνας φαίνεται να ήταν πιθανόν σύμφωνα με τις περιγραφές πιο κλασσική περίπτωση. Μιλούσε σπάνια, ήταν τόσο απορροφημένος από τη δουλειά του που συχνά ξεχνούσε να φάει, ήταν απρόβλεπτος, άλλοτε μαλθακός, άλλοτε ενεργητικός και συχνά οξύθυμος με τους λίγους φίλους που είχε. Αν δεν παρευρισκόταν κανείς στη διάλεξή του, εκείνος την έδινε ούτως ή άλλως, μιλώντας σε μια άδεια αίθουσα. Στα 50 του χρόνια έπαθε εγκεφαλικό, ενώ έπασχε από κατάθλιψη και χαρακτηριζόταν παρανοϊκός.
Ο Baron-Cohen πιστεύει ότι και ο Αϊνστάιν παρουσίαζε συμπτώματα του συνδρόμου Asperger, πιο χαρακτηριστικά στην παιδική ηλικία.

Ο Αϊνστάιν, ως παιδί, ήταν κι αυτός απομονωμένος, μοναχικός, και επαναλάμβανε ηχολαλικά προτάσεις, μέχρι την ηλικία των 7 ετών. Αργότερα, έγινε ένας περιβόητος ομιλητής αλλά με δυσνόητο, μπερδεμένο, ιδιόρρυθμο λόγο, είχε φίλους, πολυάριθμες σχέσεις, μια ιδιαίτερη σχέση με την γυναίκα του και εξέφραζε ανοιχτά, χωρίς περιστροφές, την άποψή του για κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα. Στην μελέτη αναλύονται αυτές οι σχέσεις.

Ο Baron-Cohen λέει: «Το πάθος, ο έρωτας και η υποστήριξη της δικαιοσύνης μπορεί να εμφανίζονται, ως χαρακτηριστικά στοιχεία των ατόμων με σύνδρομο Asperger. Αυτό που δεν μπορούν οι περισσότεροι άνθρωποι με σύνδρομο Asperger είναι η αυθόρμητη συζήτηση».

Αντίλογος 

Ο Glen Elliot, ψυχίατρος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, δεν είναι πεπεισμένος για τα παραπάνω. Ισχυρίζεται ότι η προσπάθεια διάγνωσης που βασίζεται σε βιογραφικές πληροφορίες είναι αναξιόπιστη σε μεγάλο βαθμό, και επισημαίνει ότι η οποιαδήποτε συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται σε πληθώρα αιτιών. Πιστεύει ότι η υψηλή νοημοσύνη, από μόνη της, διαμορφώνει τις προσωπικότητες του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν.

«Μπορεί κάποιος να σκεφτεί μια ιδιοφυία που έχει ανάρμοστη - παράλογη κοινωνική συμπεριφορά, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ένδειξη αυτισμού», λέει. Η ανυπομονησία για τη νοητική βραδύτητα των άλλων, ο ναρκισσισμός και το πάθος για αυτό που κάνουν στη ζωή, μπορούν σε συνδυασμό να διαμορφώσουν χαρακτηριολογικά αυτούς τους ανθρώπους σε απομονωμένους και δύσκολους. Ο Elliot προσθέτει ότι ο Αϊνστάιν είχε πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ, ένα χαρακτηριστικό που είναι ουσιαστικά άγνωστο στους ανθρώπους με σύνδρομο Asperger. Όπως εικάζεται όμως το χαρακτηριστικό δεν ήταν η αίσθηση του χιούμορ αλλά τα πολύ πνευματώδη, «έξυπνα» αστεία του.

Η μελέτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ίσως να επιβεβαιώνει την αρχική υπόθεση του Baron-Coen για τον Αϊνστάιν και τον Νεύτωνα, αν και είναι δύσκολο να αξιολογηθούν στοιχεία προσωπικά που αφορούν νεκρούς.

Κατανόηση του αυτισμού 

Όμως υπάρχει το ερώτημα που παραμένει μετέωρο: ήταν αυτό που χαρακτήριζε τους δύο αυτούς μια μορφή αυτισμού, σύνδρομο Asperger ή πιο πέρα από αυτό στο φάσμα ή είναι κάτι άλλο και παρασυρμένοι από ενθουσιασμό, ζήλο το βλέπουμε ως αυτισμό; Ο Baron-Cohen πιστεύει ότι αξίζει τον κόπο η περαιτέρω μελέτη του θέματος βλέποντας το θέμα από την οπτική γωνία που το προσεγγίζει. Λέει ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες θέσεις στην κοινωνία, όπου οι άνθρωποι με σύνδρομο Asperger μπορούν να διαπρέψουν, εκμεταλλευόμενοι περισσότερο τα δυνατά τους σημεία και λιγότερο τις κοινωνικές τους δεξιότητες στις οποίες δεν τα καταφέρνουν πολύ καλά. Η δυσκολία στην επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους καταθλιπτικούς ή αυτοκαταστροφικούς. Αν τους κατανοήσουμε και τους συμπαρασταθούμε στην προσπάθεια να βρουν τρόπους να αναδείξουν τις ικανότητες τους, τους διευκολύνουμε στη ζωή, η οποία έτσι αποκτά νόημα και είναι δημιουργική. Για τον λόγο αυτό η μελέτη του θέματος είναι σημαντική. Ο δρόμος βέβαια για την κατανόηση του αυτισμού είναι πολύ μακρύς.

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΝΟΤΑΣ D.P.MGR ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

«ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ: ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»

ΛΑΡΙΣΑ 2006 - ΕΚΔΟΣΗ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

Σχόλια

Κάθε ομάδα τους αναφέρει ως ομοιοπαθόντες

Εικόνα Lenak

Το μόνο που θα ήθελα να σχολιάσω ως προς αυτά που γράφεις είναι το αν οι Albert Einstein και ο Isaac Newton ’ηταν αυτιστικοί. Δεν το ξέρω αλλά αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι οτι κάθε ομάδα τους αναφέρει ως ομοιοπαθόντες. Και αμέσως θα σας αιτιολογίσω το τι εννοώ. Σε μια διάλεξη του κ. Παυλίδη (του περιβόητου αυτού κυρίου που ισχυρίζεται οτι θεραπεύει την δυσλεξία) άκουσα περίτρανα να λέει οτι ήταν δυσλεκτικός ο Albert Einstein και οτι μάλιστα ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕ κιόλας!!!( δεν θα το σχολιάσω περισσότερο αφήνω να καταλάβετε από μόνοι σας)και από αυτό ξεκίνησε την διαφήμηση της μεθόδου του. Τώρα ακούω οτι ήταν ΚΑΙ αυτιστικός. Επιφυλάσσομαι κύριοι, χωρίς να θέλω να θήξω το κείμενο του κ.Νότα. Με όλον τον σεβασμό Λένα

like5

Δυσλεξία και Αυτισμός

Εικόνα star

Η Δυσλεξια και ο Αυτισμος ειναι συγγενεις καταστασεις αυτο σημαινει οτι πολλοι που εχουν διαγνωστει με αυτισμο εχουν ΚΑΙ δυσλεξια οπως και πολλοι με δυσλεξια, οταν εγιναν πιο γνωστα τα κριτηρια του αυτισμου, αποδειχθηκε οτι ειχαν τελικα αυτισμο. Αν διαβασετε περι αυτισμου, θα δειτε οτι η δυσλεξια ειναι ενα απο τα πιο κοινα χαρακτηριστικα, και πολλοι εχουν διαγνωστει λανθασμενα ως δυσλεξιοι ενω ηταν αυτιστικοι με δυσλεξια Αλλα επειδη ο αυτισμος δεν φαινετε παρα μονο μεσα απο τα στοιχεια που τον χατακτηριζουν, αν ενας ειδικος δεν εχει την ικανοτητα να δει και να συλλεξει ΟΛΑ τα στοιχεια θα βγαλει μια λαθος και ελειματικη διαγνωση, ή θα χρεισημοποιησει ενα μερος της διαγνωσης του αυτισμου σαν να ηταν κατι αυτονομο οπως εκανε ο Παυλιδης. Ετσι πολλοι με αυτισμο εχουν διαγνωση δυσλεξιας, η ADHD, η κατι αλλο που ηταν αυτο που ο ειδικος (λογω αγνειας σχετικα με τον αυτισμο) παρατηρησε (γιατι αυτα ηξερε αυτα διαγνωσε) και αποφασησε οτι το ατομο ειναι Α ή Β ή Γ ενω αν ειχε κοιταξει λιγο πιο πλατεια θα ειχε δει οτι το ατομο ειχε και αλλα χαρακτηριστικα που ηταν και αυτα μερος της εικονας του αυτισμου. Το οτι ηταν δυσλεξικοι λοιπων αποδεικνυει οτι ειχαν πραγματι αυτισμο!

Star

ΕΛΛΗΝΕΣ ASPERGER

like3

δυσλεξία... δηλαδή;

Εικόνα arlekinos
Διαβάζω και ξαναδιαβάζω ότι αφορά τη δυσλεξία. Εμεινα στο σχόλιο σου Οτι ήταν δυσλεξικοί αποδεικνύει ότι είχαν πράγματι αυτισμό! Και η κόρη μου είναι δυσλεξική. Αυτό σημαίνει ότι έχει αυτισμό; Διαβάζω ότι οι αυτιστικοί "βλέπουν" εικόνες στο μυαλό τους. Το ίδιο μου είπαν και για την κόρη μου. Μας είπαν να συνδέουμε τις λέξεις με εικόνες. Το ίδιο εφαρμόζουν και στα αυτιστικά παιδιά. Μιλάει, ναι. Κι έχει και συναισθήματα. Ομως σαν διαβάζει ή γράφει, το μόνο συναίσθημα που καταλαβαίνω εγώ είναι αγωνία. Κλαίει με έργα στην τηλεόραση. Αν είναι για κλάμα. Γελάει, αν είναι για γέλιο. Ποτέ δεν έκανε κάτι τέτοιο σε ένα κείμενο ή μιλώντας. Δεν έχει τέλειο έλεγχο στο θέμα της τουαλέτας. Για την ακρίβεια έχει μηδαμινό, αλλά για τους ειδικούς είναι μια χαρά. Κάπως έτσι δεν είναι και οι αυτιστικοί; Μιλάει τη "δική" της γλώσσα. Ρωτάει τι νούμερο έχουμε σήμερα, κι εννοεί πόσο του μηνός. 'Η τι όνομα έχουμε, και εννοεί τι μέρα της εβδομάδος έχουμε. Αν και δεν έχει και μεγάλη σημασία τη μέρα έχουμε. Δεν παίζει με άλλα παιδιά, παρ όλο που ζητά την παρέα τους. Οταν παίζουν κάτι, θέλει αναλυτικές οδηγίες για να καταλάβει το παιχνίδι. Τελικά, μήπως ο όρος δυσλεξία σημαίνει απλά ελαφρύς αυτισμός; Και ανακαλύφθηκε γιατί; Γιατί πολύ απλά το δικό μου παιδί δεν δικαιούτε άμεσα δάσκαλο, γιατί είναι δυσλεξικό κι όχι αυτιστικό (έτσι μου είπαν οι υπεύθυνοι, ότι υπάρχουν πιο βαριές περιπτώσεις από το δικό μου παιδί και το παιδί μου μπορεί να περιμένει!) Δεν μπαίνει το παιδί μου στα στατιστικά για περιπτώσεις παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, άρα είναι φυσιολογικό παιδί, άρα οι στατιστικές είναι καλές! Δεν δικαιούμε κανένα επίδομα, καμιά διευκόλυνση, κανέναν δάσκαλο, τίποτα! Αρα λιγότερα έξοδα για το κράτος! Ομως και το σχολείο δεν το δέχεται σαν φυσιολογικό παιδί, αφού δεν μπορεί να παρακολουθήσει την ύλη των παιδιών της ηλικίας του! Τελικά ένα δυσλεξικό παιδί τι είναι; Η απόδειξη ότι στα δύσκολα ούτε κράτος υπάρχει, ούτε ειδική παιδαγώγηση, ούτε μέριμνα; Και πιστέψτε με, ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο EINSTAIN ήταν δυσλεξικός! Ηταν ένας, δυσλεξικός ή αυτιστικός, που έγινε γνωστός! Αλλοι δυσλεξικοί ή αυτιστικοί στην εποχή του δεν υπήρχαν; Τι έγιναν;
like3

MA ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΗΡΧΑΝ!

Εικόνα star
Και ηταν οι τρελοι του χωριου, οι παραξενοι που δεν μιλαγαν και απλως εκαναν παντομιμα, αυτοι που ζουσαν στα βουν ακαι τουσ ελεγαν μονοχνοτους η τρελους η και δεν ξερω τι... Αμα καταλαβαιτε τι παιζετε εδω δεν θα μπορει να το χωρεσει το μυαλο σας. Ναι, τωρα, σημερα που ξερουμε τι ειναι ο αυτισμος πολλοι με δυσλεξια εχουν περιελυφθει μεσα στην εικονα του αυτισμου. Δεν υπαρχει ελαφρης η βαρης αυτισμος, ο αυτισμος δεν ειναι καφες. Υπαρχει αυτισμος και ατομα με καποιες ικανοτητες πιο πολυ η πιο λιγο απο αλλους οπως και οι μη αυτιστικοι εχουν καποιες ικανοτητες πιο πολυ η πιο λιγο απο αλλους μη αυτιστικους. Αν ο νευροτυπισμος δεν ειναι φασμα τοτε δεν ειναι ουτε ο αυτισμος! Η κορη σας εχει κατα πασα πιθανοτητα αυτισμο, και μαλλον Υψηλης λειτουργικοτητας. Αν μενετα Αθηνα η θεσ/νικη ελατε σε μια συναντηση μας θελω να σας γνωρισω και την κορη σας, οπωσδηποτε! Star ΕΛΛΗΝΕΣ ASPERGER - www.aspergerhellas.gr
like4

Δεν υπαρχει ελαφρύς η βαρύς αυτισμος

Εικόνα Κυριάκος Καραμπατζιάκης
Αγαπητή Star, Καλό μήνα καταρχήν. Συμφωνώ ότι ο αυτισμός δεν είναι καφές, να ξεχωρίζουμε σε ελαφρύ, βαρύ, ντεκαφεϊνέ κλπ. Όμως η κλασσική Ψυχιατρική κάνει αυτούς τους διαχωρισμούς εδώ και πολλά χρόνια. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τους διαχωρισμούς στη διάγνωση, και τα ταμπελάκια. Εμένα σαν εργοθεραπευτή δε με βοηθάει το ταμπελάκι στην προσέγγιση του παιδιού ούτε στην αντιμετώπιση. Σίγουρα ένα παιδί που έχει ήπιο αυτισμό, ή Υψηλής λειτουργικότητας μαθαίνει πολύ πιο γρήγορα. Όμως η διαδικασία μάθησης και ο τρόπος επικοινωνίας είναι κοινός με ένα άλλο παιδί που έχει χαμηλότερη λειτουργικότητα. Επειδή ακόμη όμως με προβληματίζει αυτός ο διαχωρισμός του αυτισμού σε βαρύ, μέτριο, ελαφρύ, ήπιο, Ασπεργκερ, Διαχυτη Αναπτυξιακή διαταραχή ΔΑΔ, (PDD στα αγγλικά) ή ακόμη χειρότερα, ΔΑΔ μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (PDD-NOS στα αγγλικά) θα ήθελα να μας πεις λίγα πράγματα και πως τα βλέπεις εσύ αυτά τα κουτάκια. Φιλικά Κυριάκος
like6

Συμφωνώ αλλά...

Εικόνα Houz
Αν και η ερώτηση σου είναι προς την star θα παρω την πρωτοβουλία να πω την άποψη μου. Κυριάκο ενώ γράφεις στην πρώτη παράγραφο δεν υπάρχει ελαφρύς ή βαρύς στην δεύτερη γράφεις ότι ένα παιδί με ήπιο αυτισμό η ΥΛΑ μαθαίνει πιο γρήγορα. Δεν το γράφω για να σε κατηγορήσω αλλά για να σου δείξω ότι εύκολα οι «νευροτυπικοί» μια που σκέφτονται με «φόρμες-γενικεύσεις» ( formalization είναι ο όρος που έχω στο μυαλό μου ) πέφτουν σε αυτό το «λάθος». Και μια που σε άλλο post ανέφερες και την πορτοκαλάδα να σου πω την γνώμη μου. Α. Δεν υπάρχει «ΑΥΤΙΣΜΟΣ» από μόνος του σαν έννοια. Υπάρχουν άτομα με αυτισμό. Β. Εκ παραδρομής πολλές φορές οι περισσότεροι από εμάς περιγράφουμε εκ παραδρομής τον αυτισμό σαν μια έννοια από μόνη της. Γ. Τα άτομα με αυτισμό έχουν διαφορετικές λειτουργικότητες. Όπως και οι «νευροτυπικοί». Έτσι έχουμε Άτομα με αυτισμό με υψηλή λειτουργικότητα, Άτομα με αυτισμό με μέση λειτουργικότητα, Άτομα με αυτισμό με χαμηλή λειτουργικότητα. Με αυτή την έννοια : «Ο Αυτισμός είναι Φάσμα» Σε τι ωφελεί αυτός ο διαχωρισμός. Ίσως σε τίποτα ίσως σε πολλά. Κάθε άτομο με αυτισμό είναι ξεχωριστό. Όπως και κάθε οικογένεια ατόμου με αυτισμό. Οπότε με αυτή την λογική κάθε διαχωρισμός είναι μάταιος. Από την άλλη μεριά σε πολλά πράγματα κάποια άτομα με αυτισμός έχουν και πολλά κοινά στοιχεία. Και χρησιμοποιώντας αυτά τα κοινά στοιχεία μπορούμε βλέποντας πως «βελτίωσε» κάποιες αδυναμίες του, ένα άτομο με αυτισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν απλώς «μπούσουλας», σαν «βασικό σχέδιο», σαν «γενικές οδηγίες» και για κάποιο άλλο άτομο με αυτισμό. Επίσης ανάλογα με το επίπεδο λειτουργικότητας είναι «σχεδόν παρόμοιες» και οι ανάγκες του ατόμου. Ένα τελευταίο. Και αυτή η λεγόμενη λειτουργικότητα αφορά γενικούς μέσους όρους. Υπάρχουν άτομα που θεωρητικά είναι υψηλής λειτουργικότητας αλλά αν θέλουμε να αξιολογήσουμε ένα τομέα τότε μπορεί να θεωρηθεί μέσης ή χαμηλής. Την καλημέρα μου houz
like1

Αχ αυτο το Φασμα...

Εικόνα star
Αν δεχθουμε οτι υπαρχει φασμα στον Αυτισμο, ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ και να υπαρχει Φασμα στο νευροτυπισμο διοτι υπαρχουν νευροτυπικοι υψηλης, μεσης και χαμηλης λειτουργικοτητας αναλογης με αυτες που εχουν τεθει στον αυτισμο! Εφ' οσον ομως οι ενδειξης λειτουργικοτητας των νευροτυπικων και των αυτιστικων μετρουντε με μετρα και σταθμα που δεν ειναι ουτε τα ιδια ουτε και ισα, τοτε δεν δεχομαι οτι υπαρχει φασμα στον αυτισμο, οπως και κανεις απο εσας δεν δεχετε οτι υπαρχει φασμα στο νευροτυπισμο! Αν θελετε να εισαστε εσεις που βαζετε τις ταμπελες τοτε πρεπει να αρχιζετε να βαζετε και ταμπελες και σ' εσας τους ιδιους, αναλογα με τις ικανοτητες σας, διοτι εχω βαρεθει να λεω τα ιδια και ιδια!!! Αν δεχθουμαι οτι υπαρχει Φασμα τοτε υπαρχει και για τα δυο ειδη ανθρωπων: νευροτυπικους ΚΑΙ αυτιστικους!!! Αν δεν υπαρχει για το ενα τοτε δεν υπαρχει και για το αλλο. Διαλεξτε! Διοτι στην ζωη μου εχω γνωρισει πολλους 'κλασσικους' νευροτυπικους με πολυ χαμηλο δεικτη λειτουργικοτητας... και για μενα ειναι σχεδον νοητικα παραλυτοι... Το φασμα της νευροτυπικοτητας και το φασμα του αυτισμου, ή νευροτυπικοτητα και αυτισμος; Ετσι οπως εσεις αποφασιζετε για τον εαυτο σας οτι η νευροτυπικοτητα δεν εχει φασμα, ετσι αποφασιζουμε και εμεις οι αυτιστικοι για τον εαυτο μας οτι ο αυτισμος δεν εχει φασμα. Τερμα στην κυριαρχια των νευροτυπικων. Ή θα αποδεχθηται οτι ειμαστε ισοι, ή δεν υπαρχοι διαλογος, μια και για να γινει ενας διαλογος πρεπει τα δυο μερη να ειναι ισα, και αντιθετα. Αμα το ενα μερος υποστηριζει οτι εχει κυριαρχια, οπως κανουν αυτη τη στιγμη οι νευροτυπικοι, τοτε δεν υπαρχει περιθωριο για διαλογο. Star ΕΛΛΗΝΕΣ ASPERGER - www.aspergerhellas.gr
like5

Συμφωνώ αλλά... Διαφωνώ!!

Εικόνα Κυριάκος Καραμπατζιάκης
Αγαπητέ houz, Συμφωνώ αλλά... Διαφωνώ!! Αυτό μας είπατε. Και σε μένα αλλά και σε όλους όσους μας διαβάζουν. Δεν είχατε το θάρρος μόνο να γράψετε το "Διαφωνώ", το αφήσατε απλώς "Συμφωνώ αλλά..". Την επόμενη φορά να το γράψετε. Αλλιώς θα θεωρήσω ότι δεν μπορείτε να το πείτε. Είτε γιατί ξέρετε ότι η δική μου θέση είναι σωστή. Είτε γιατί είναι δύσκολο να δεχτείτε ότι η δική σας θέση ήταν λάθος τα προηγούμενα χρόνια. Και γνωρίζω πολύ καλά πόσο πονάει αυτό, να παραδεχτείς το λάθος σου. Δεν μπορεί να υποστηρίζεις ότι ο Αυτισμός είναι Φάσμα, και να έρχεται μια αυτιστική και να σου λέει ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. (Δεν υπάρχει και μέση λύση εδώ, όπως δεν υπάρχει ολίγον έγγυος.) Αλλά αν έχεις έστω ένα ίχνος αξιοπρέπειας και εγωισμού δεν μπορείς να δεχτείς ότι τόσα χρόνια φώναζες για το Φάσμα του Αυτισμού, αλλά τώρα αυτό το Φάσμα δεν υπάρχει. Μήπως διαφωνείτε απλά για να "διαφωνείτε"; Μήπως είστε απλά θυμωμένος; Βέβαια, η ερώτηση που απαντήσατε δεν απευθυνόταν σε εσάς. Απευθυνόταν στη star. Αν θυμάμαι καλά εσείς δεν ήσασταν εριστικός, απορριπτικός, ρατσιστής, αγενής, αντίθετος με ό,τι έλεγε; Αν δεν ήσασταν εσείς ο ίδιος, ήταν σίγουρα τα δημοσιεύματά σας που απαντούσαν στα δημοσιεύματα της star, για να μην κάνω γενικεύσεις και formalizations. Γιατί λοιπόν απαντάτε αντί αυτής? Μήπως δεν μπορεί να απαντήσει μόνη της? Μήπως απάντησε και θέλατε να συμπληρώσετε κάτι? Μήπως ζηλεύετε που ρωτώ τη star και όχι εσάς? Μήπως προλαβαίνετε την απάντησή της γιατί φαντάζεστε ότι η απάντηση που πρόκειται να δώσει δε σας συμφέρει? Όπως και να έχει να γνωρίζετε ότι δεν έχω σκοπό να αντιπαρατεθούμε λεκτικά εδώ. Ζητώ συγγνώμη από όλους (και από τον houz) που έγινα επιθετικός με τον houz στις πρώτες 3 παραγράφους. Μπορώ να το κάνω όπως βλέπετε πιο πάνω πολύ καλά, πολυ επιθετικά, πολύ θυμωμένα κι εγώ. Ο σκοπός μας όμως είναι να απαντάμε εδώ στα ερωτήματα γονιών ή/ και ειδικών, όσο καλύτερα μπορούμε, να δώσουμε ο ένας το χέρι στον άλλο γιατί ως ομάδα έχουμε πολύ μεγαλύτερη δύναμη. Ιδιαίτερα όταν έχουμε κοινή "γραμμή", κοινό στόχο και αποβάλλουμε προσωπικούς εγωισμούς. Δεν είναι εύκολο στην πράξη, στα λόγια είναι πιο εύκολο. Πιστεύω όμως ότι γίνεται. Αγαπητέ houz Θα χαρώ να σας δω στη Θασσαλονίκη στιw 17/5 και να τα πούμε από κοντά Φιλικά Κυριάκος
like3

συμμφωνω με την αποψη οτι δεν υπαρχει φασμα αυτισμου

Εικόνα σαντρα
γιατι πρεπει να κατατασουμε τους ανθρωπους με ταμπελες?????πολυ ομορφο θα ηταν αν καναμε οι ιδιοι μια ανασκοπιση και βλεπαμε οι νευροτιπκοι ποσα ελατωματα εχουμε!!!!!τιποτα στη φυση-στη ζωη δεν ειναι τελειο!!εμεις αν καταλαβουμε το ποσο αξιοι και αναξιοι ειμαστε θα μπορεσουμε να διορθωσουμε τους γυρω μας[αν γινεται κιολας να τους διορθωσουμε!!]αν εισαι αυτιστικος,εισαι,αν εισαι νευροτυπικος,εισαι!!ε και......?χανουμε την ουσια γενικευοντας τους ορους και μη εστιαζοντας στο κυριως θεμα!!σταματηστε να πυροβολητε!!εγω που ειμαι απ'εξω ειδη νιωθω αγχος!!η γυναικα αυτη να σας βοηθησει θελει και τιποτα αλλο!!Ευχαριστω
like4

Διαφωνώ αλλά.....

Εικόνα Houz
Καλημέρα Κυριάκο, Αυτή την φορά έχεις γράψει προς εμένα και δικαιούμαι να απαντήσω. Θα ξεκινήσω από το πιο σημαντικό για μένα. Το λόγο ύπαρξης στο noesi. Μπορεί για σένα ο λόγος που συμμετέχεις να είναι να απαντάς στα ερωτήματα γονιών ή/ και ειδικών, για μένα όμως δεν είναι. Για μένα είναι να κάνω διάλογο και όχι μια ιατροκεντρική προσέγγιση όπου «κάποιοι», «λίγοι», «εκλεκτοί» θα είναι οι ειδικοί όπου θα απαντάν και άλλοι θα θέτουν ερωτήματα. Για μένα τα μέλη είναι ισότιμοι και έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις Εξαιρείται ο agkou ). Εδώ εγώ δεν είμαι για να συμφωνώ ή μόνο χειροκροτώ και να βαθμολογώ τα post όλων των μελών. Αν έχω κάτι να γράψω, αν νιώθω ότι κάπου έχω κάτι να πω θα το πω. Εγώ έχω σκοπό Κυριάκο, και να αντιπαρατεθούμε λεκτικά μέσα από το noesi, όταν και όπου διαφωνώ ή νιώθω ότι έχω κάτι να πω , όπως παρατηρείς εγώ δεν postαρω παντού και πάντα - Το θέμα του Φάσματος ή μη είναι στα θεμέλια την συζήτησης μας και το θεωρώ σημαντικό. Και στο προκειμένου αν ήθελες να ρωτήσεις κάτι προσωπικά την star, θα μπορούσες να την στείλεις email μέσω του site που έχει ( info@aspergerhellas.gr ). Από την στιγμή όμως που διάλεξες να χρησιμοποιήσεις το noesi και αυτό το «απάντησε» θα υπάρχει κάτω από το post σου τότε και εγώ αν έχω κάτι να γράφω θα το γράφω. Αν έχεις πρόβλημα για αυτό πες του μου έτσι ώστε να μην συμμετέχω στα βιολόγια σου ή να μην απαντώ στα post σου. Δεύτερο : Για το ότι δεν έχω το θάρρος να πω διαφωνώ, απλώς θα γελάσω ( lol ). Αν διάβάζες λίγο τα post μου θα έβλεπες ότι έχω το θάρρος να γράφω τις διαφωνίες μου. Μια από αυτές είναι και η παρούσα. Δεν νιώθω την ανάγκη να είμαι αρεστός, να με συμπαθείς, να πάω με τα νερά σου. Μην πεις ξανά ότι δεν έχω το θάρρος να σου πω ότι ο Αυτισμός είναι Φάσμα. Ναι Κυριάκο μπορώ να υποστηρίζω ότι ο Αυτισμός είναι Φάσμα, και μπορεί να έρχεται μια αυτιστική ( δεν υπάρχει αυτιστική υπάρχει άτομο με αυτισμό ) και να μου λέει ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή είναι αυτιστική ( δεν υπάρχει αυτιστική υπάρχει άτομο με αυτισμό ) θα την πιστέψω. Κυριάκο, όπως όλους σας ακούω, έτσι και το άτομο με αυτισμό θα την ακούσω, θα τις πω να επιχειρήματα μου, θα κάνω ΔΙΑΛΟΓΟ ( έστω και με εριστικό και αγενή κείμενο ). Το θεωρώ πιο έντιμο και ηθικό παρά να σιωπήσω. Σαν άνθρωπος προτιμώ να «γιορτάζω-συμμετέχω» την Κυριακή του Άπιστου Θωμά παρά την Κυριακή των «Βαϊων». Ξέρεις γιατί ; Γιατί κάποιοι από αυτούς που «γιόρτασαν-συμμετείχαν» την Κυριακή «Βαϊων», «γιόρτασαν-συμμετείχαν» και στη «Σταύρωση». Έγραψες ότι «Αν θυμάμαι καλά εσείς δεν ήσασταν εριστικός, απορριπτικός, ρατσιστής, αγενής, αντίθετος με ό,τι έλεγε; » Το εριστικός και αγενής το δέχομαι. Ίσως είναι ένας τρόπος για να με ακούσει. Στην αρχή προσπάθησα με πιο στρόγγυλες γωνίες. Το «αντίθετος με ότι έλεγε» δεν θα το δεχτώ. Ήμουν και είμαι αντίθετος με κάποια από αυτά που έλεγε, λέει και θα λέει. Όχι με όλα αλλά με κάποια. Πιθανών λόγω του διαλόγου και οι δύο πλευρές επικεντρωθήκαμε σε αυτά που διαφωνούσαμε και προσπερνούσαμε αυτά που συμφωνούμε. Ίσως για αυτό να έμεινε και σε εσένα αυτή η εντύπωση. Ίσως όμως και δεν είσαι αντικειμενικός εσύ ; Ίσως και εσύ προσπερνούσες εύκολα τα σημεία που συμφωνούμε και διάβαζες με προσοχή τα σημεία που διαφωνούμε ; Το «ρατσιστής» καθώς και πολλά άλλα θα το αφήσω για όταν βρεθούμε από κοντά. Και για να μην με κατηγορήσεις ότι μόνο διαφωνώ θα συμφωνήσω μαζί σου στο ότι πολλά πράγματα δεν είναι εύκολα στην πράξη και στα λόγια είναι πιο εύκολο. . Και από λόγια Κυριάκο, έχω προσωπικά χορτάσει. Από πράξεις πεινάω. Και ένα τελευταίο για να κλείσω, όσο αφορά εμένα, όταν σκοπός σου είναι για να γίνω καλύτερος, μην μου ζητάς συγνώμη για αυτά που γράφεις. Είναι υποκρισία. Συγνώμη ζητάμε για κάτι που έγινε κατά λάθος και δεν επιθυμούμε να ξαναγίνει. Την καλημέρα μου houz YΓ. : Διαρκώς κάποιοι γράφετε ότι «μερίδα μελών» λέμε στην star να σκάσει, και να σταματήσει να μιλάει. Εγώ δεν βρήκα πουθενά να έγραψα στην star να σκάσει ; Το έχεις βρει εσύ ; Αν ναι πες μου που, σε παρακαλώ. Μόνο δύο post βρήκα με αυτό το πράγμα. Ένα ανώνυμο ( στο οποίο δεν νομίζω να πρέπει να δώσουμε όλοι σημασία, γιατί είναι ανώνυμο ) και ένα από ένα μέλος όπου στα στοιχεία του έχει σαν έτος γέννησης το 1906. Ε εγώ αυτό θα το θεωρήσω πάλι ανώνυμο ή υπερήλικα ( 102 ετών είναι, ας δείξουμε κατανόηση ).
like1

Καλημέρα houz

Εικόνα Κυριάκος Καραμπατζιάκης
Φυσικά ήταν υποκριτικό το πρώτο κομμάτι της προηγούμενης απάντησης μου. Γι΄αυτό δεν έχει κανένα νόημα να το συνεχίσουμε με ερωταπαντήσεις. Προσωπικά δεν μου αρέσει η στάση ζωής ως "Άπιστος Θωμάς" αλλά δε θα κατηγορήσω κανέναν αν το έχει επιλέξει. Επίσης μπορώ να ζητάω συγγνώμη όποτε επιθυμώ εγώ, κι εσύ μπορείς να ζητάς όποτε το αισθάνεσαι. Και εκτός από εσένα ζήτησα συγγνώμη από όλο τον κόσμο που διάβασε το επιτηδευμένο εριστικό κείμενό μου. Αν δε τη δέχεσαι, ειλικρινά δε με πειράζει. Ακόμη μπορώ να πω ότι δεν στέκει το "άτομο με αυτισμό", γιατί ο αυτισμός δεν είναι ασθένεια. Πχ. λέμε άτομο με AIDS, επειδή το AIDS είναι νόσημα. Οι αυτιστικοί δεν έχουν τόσο πρόβλημα πώς θα τους αποκαλείτε αφού όυτως ή άλλως ξέρουν ότι το ταμπελάκι δεν το γλιτώνουν. Αλλά αν το σκεφτούμε καλά υπάρχουν οι νευροτυπικοί και οι αυτιστικοί. Ή μήπως υπάρχουν τα άτομα με "φυσιολογικότητα" - "νευροτυπικότητα", και τα άτομα με αυτισμό? Δε μου κάθεται καλά, δε στέκει η τελευταία πρόταση. Φιλικά Κυριάκος
like2

Κατηγορίες

Εικόνα Enlogo
Εχουμε και στους νευροτυπικούς κατηγορίες. Ας μη ξεχνάμε το περίφημο "εξωστρεφείς-εσωστρεφείς", όπου η εξωστρέφεια θεωρήται η aspergerger -κατά κάποιον τρόπο- εκδοχή. Αλλο αν ο εξωστρεφής [κάποιες φορές] μπορεί να επικοινωνεί με όλο τον κόσμο και να μην επικοινωνεί με τον εαυτό του. Εχουμε τους "συναισθηματικούς", τους "ρεαλιστές",αυτούς που κινούνται "με βάση τη λογική", που αν ψάξεις στη ρίζα της συμπεριφοράς τους, θα τα βρεις όλα, και θα τα δεις όλα. Μπορεί να ανακαλύψεις οτι ένας "συναισθηματικός" έχει ΥΙΟΘΈΤΗΣΕΙ την συναισθηματική συμπεριφορά, το οποίο σημαίνει οτι έχει κάνει μιά λογική [με ή χωρίς εισαγωγικά] επιλογή. Κι από την άλλη, στη ρίζα της συμπεριφοράς ενός "ρεαλιστή", μπορεί να βρεις "ενα μωρό να κλαίει". Συμπέρασμα: Ταμπέλες υπάρχουν παντού. Οι ταμπέλες είναι πάντα περιγραφές χοντροκομμένες κι επιφανιακές. Δημιουργούμε κατηγορίες για να μπορέσουμε να μελετήσουμε τον κόσμο, τα φαινόμενα. Αλλά πρέπει να έχουμε συνεχώς στο νου οτι ο χωρισμός είναι τεχνητός και έχει να κάνει με την ανεπάρκεια του μυαλού μας να δει σφαιρικά, πανοραμικά.
like3

Λες...

Εικόνα 666
ΕΙΜΑΙ ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟΣ ΤΩΡΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΣ. ΛΕΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΑΙΝΣΤΑΙΝ.
like2

Δεν είναι έτσι...

Εικόνα stella_xania
Den katalavainw giati prepei na snomparoume tin apopsi kapoiou.... profanws uparxei kapoia vasi se auto to keimeno.... mallon to antilamvanesai lanthasmena.. to sugkekrimeno keimeno profanws den susxetizei tin dusleksia me ton autismo...... allo einai to noima.... elpizw me mia deuteri anagnwsi na to katanoiseis.... (an paratiriseis pera apo tin dusleksia milaei gia sugkekrimena sumptwmata tou sundromou Asperger....min sugxeeis ta pragmata....) Kai kati allo..... den mporoume na sxoliazoume kati otan den eimaste gnwstes orismenwn pragmatwn..... Lene oti h hmimatheia einai xeiroterh apo thn amatheia...... Mporeis na diavaseis episis sto viologio mou to "Muthoi kai alitheies gia ton autismo" mias kai to sxoliases gia na sou dwthei apantisi se auto pou sxoliases.... Filika, Stella
like3

Ο αυτισμός δε συμπίπτει καν με τη δυσλεξία...

Εικόνα Eleni Ele.

Θα ήθελα να σας τονίσω κάτι που πολύ μπερδεύεται από τον κόσμο τελευταία.. Αρχικά, Ο αυτισμός δημιουργεί προβλήματα επικοινωνίας τα οποία τα παιδιά από μωρά δε μπορούν να διακρίνουν κάποια συγκεκριμένα ερεθίσματα και να ανταπεξελθουν τα οποία έχουν να κάνουν με τις αισθήσεις μας.  Σε αντίθεση με τη δυσλεξία, το δυσλεκτικο παιδί μπορεί να ανταποκριθεί σε εκείνα τα εξωτερικά ερεθίσματα που του δίνονται και έχει τη δυνατότητα επικοινωνήσει αλλά δε μπορει να ξεχωρίσει τα γράμματα και τις λέξεις .  Ακόμη και από αυτό το απλό το επιχείρημα συμπεραινουμε  ότι αυτό υπερισχύει..  Ο αυτισμός δε συμπίπτει καν με τη δυσλεξια..

like2

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.