ΔΑΔ και πρόβλημα με το φαγητό

Εικόνα Carer

Καλησπέρα σε όλους, o μικρός μου, σχεδόν τριών χρονών τωρα, πήρε διαγνωση ΔΑΔ από αναπτυξιολογο στα 2,5. Κινητοποιήθηκα όταν άρχισε να περιορίζει τα φαγητα που έτρωγε και ψάχνοντας «κόλπα» για παιδια που δεν τρώνε στο διαδίκτυο βρέθηκε μπροστά μου το θέμα του αυτισμού. Τοτε άρχισα να παρατηρώ την συμπεριφορά του να βλέπω τα γνωστά “red flags” (σύγχυση 1ου - 2ου προσώπου, περπάτημα στα μυτάκια, κάποιες εμμονές κ.α.)  που καθώς είναι το πρωτο μου παιδάκι δεν έβλεπα πριν.

Εχουμε ξεκινήσει έργο- και λόγο- (μαζί με πρόγραμμα σίτισης) , παει καλά, αλλα έχουμε μεγάλο προβλημα με το φαγητό. Δεν τρώει πια τίποτα, παρα μόνο το γάλα του (ακόμη με μπιμπερό) και 1 τόστ ή ένα κομμάτι κέικ και μερικά μπισκότα ΟΛΗ ΜΕΡΑ! Ενώ πεινάει έχει μεγάλη δυσκολία να φάει, όλο θέλει  «το άλλο» ή να το κόψουμε σε πιο μικρό ή πιο τετράγωνο κομμάτι ή όποια άλλη πρόφαση για να μη το βάλει στο στόμα του. Ολα αυτά ενώ πεινάει και κλαιει και φαίνεται να είναι σε φοβερή σύγχυση.

Είναι πολύ στενάχωρο να τον βλέπω να πεινάει και να μη μπορεί να φάει. Μας έχουν πει για αισθητηριακά προβλήματα  και όντως δείχνει να έχει θέμα με τις υφές στο στόμα, αλλα όχι πάντα..

Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος έχει ή είχε παρόμοιο πρόβλημα και πώς το αντιμετώπισε.

Είμαι σε απόγνωση, κάθε σχόλιο ή άποψη καλοδεχούμενη.

Καλή δύναμη σε όλους.

Ευχαριστώ,
Ματίνα

Σχόλια

Είχαμε και εμείς θέμα με τη διατροφή μετά τα 3

Εικόνα Penny

Καλησπέρα, 

Είχαμε και εμείς θέμα με τη διατροφή μετά τα 3. Τώρα είμαστε 6.5 και τρώμε το 95% των φαγητων. 

Υπομονή χρειάζεται ώστε να μπορέσουν έστω να αρχίσουν να δοκιμάζουν. 

Ο δικός μου ήταν επιλεκτικος λόγω των χρωμάτων και οπτικά πως ήταν τα τρόφιμα. Επίσης να ξέρετε ότι όσο πιο εντονες είναι οι μυρωδιές τόσο πιο δύσκολο είναι να δοκιμάσουν. Έπρεπε λοιπόν μα τον πείσω ότι αυτό που θα φάει είναι καλό και ότι θα του κάνει καλό.

Με πολύ κουβέντα και επιβραβευση ταυτόχρονα δλδ μπορεί να του κοβαμε σε μικρά κομμάτια το ψωμί που λατρεύει και λέγοντας του θα φας το ψωμί μόλις δοκιμάσεις. Δοκίμαζε του δίναμε αυτό που ήθελε. 

Επίσης μας βοήθησε πολύ και το σχολείο, στον παιδικό σταθμό έκαναν το ίδιο με το ψωμακι, μια μπουκιά μια κουταλιά απ το φαγητό. Επίσης έβλεπε τα παιδιά να τρωνε και άρχισε να μιμείται και αυτό.Λίγο λίγο με υπομονή αλλά το σημαντικότερο είναι ότι σταματησαμε να φτιάχνουμε κάτι διαφορετικό, γιατί όταν έβρισκε να φάει πχ πατάτες τηγανιτές θα έτρωγε μόνο αυτό και δεν δοκίμαζε τπτ αλλο. Του βάζαμε διαφορετικά τρόφιμα ώστε να τα βλέπει, πχ είχαμε σαλάτα, τυρί τα βάζαμε στο πιάτο και ας μην τα έτρωγε. Είναι σημαντικό γιατί εμείς οι γονείς/παππούδες κτλ αρχίζουμε και συνηθίζουμε σε μια κατάσταση ώστε κάνουμε το λάθος να βγάζουμε απ το πιάτο οτιδήποτε δεν του άρεσε...

Πως θα αρχίσει να τρώει κάτι και να δοκιμάζει αν το αποκλειουμε και θεωρεί ότι δεν τρώγεται; 

Τώρα πλέον στα 6.5 τρώμε σχεδόν τα πάντα χωρίς καμία πίεση. Πλέον τρώει κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά βρασμένα...ζητάει 2 πιάτα από φακες, φασόλαδα! Τρώει σούπες!  Τις οποίες δεν ήθελε ούτε να τις δει!

Παλιά δεν συμπαθουσε ότι έβλεπε κόκκινο η πράσινο,  τώρα βουταει το ψωμί στη σάλτσα,θέλουν τα μακαρόνια του να έχουν κιμά, να μην είναι ξεχωριστα..

Προχθές έφαγε στην ταβέρνα σουβλάκι με πίτα!! Δεν είχε φάει ποτέ! Τρώει πίτσα με διαφορά υλικά.

Να επισημάνω ότι δεν κάναμε κάποια θεραπεία.

Μόνο ότι κάναμε σπίτι με πολύ επιμονή και υπομονή.

Το εύκολο είναι απλά να δώσεις να φάει κάτι άλλο, δυστυχώς όμως κάθε φορά που το κάνουμε αυτό χάνουμε και δυσκολεύει την κατάσταση ακόμα παραπάνω. 

Τώρα προσπαθούμε με τα φρουτα και τις σαλάτες. Έφαγε μισό μήλο την προηγούμενη εβδομάδα και δοκίμασε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ντομάτα.

like0

Προβληματίστηκα ακόμα περισσότερο με τα προαναφερθέντα

Εικόνα Aneta Mag

Καλησπέρα σας , προβληματίστηκα  ακόμα περισσότερο  με τα προαναφερθέντα καθότι εχω παιδί στο φασμα 4 ετων που τρωει τα παντα αρκει να είναι πιεσμένα τα φαγητά με πιρούνι και δεν τα μασαει στην ουσια τα καταπινει ετσι, θα μάθει αραγε να μασάει ποτε? Υπαρχει περίπτωση δηλ. να αποκλείσει τροφες όπως το παιδι του Γιωργου. Τελικά η κάθε ημερα μας έκπληξη! Ματινα και εσένα έτρωγε και επειτα αλλαξε, εσένα μασάει?

like1

Εμένα δεν μασάει, τα τρώμε όλα αλεσμένα

Εικόνα Ζωή

Καλημερα...εχω και εγω ενα αγορακι 4μιση ετων στο φασμα που ακομα δεν μασαει τα τρωμε ολα αλεσμενα. Στις λογοθεραπειες που κανουμε και για μασηση τρωει με γλωσσοπιεστρο του βαζει την τα κομματια κατεθειαν στα δοντια... στην αρχη εκανε και εμετο, με τον καιρο τα μασουσε αλλα τρωει μικρες ποσοτητες.Εγω σπιτι δεν τον προσπαθω πολυ γιατι χωρια του οτι ειναι παρα πολυ αδυνατος αρρωσταινει και ευκολα. Ο συζυγος μου ειναι απολυτος να τον αφησουμε να πεινασει. Λεω το καλοκαιρι να κανω την προσπαθεια γιατι εχω κουραστει με αυτην την κατασταση... και θα ειναι πιο ευκολο μια που δεν κυκλοφορουν πολλες ιωσεις. Σε αλεσμενο παντως τρωει πολυ μεγαλες ποσοτητες. Χωρια που δεν μπορουμε να παμε κ πουθενα χωρις το μουλτι...ειναι πολυ ψυχοφθορο ολο αυτο. Παντως ειναι σιγουρα αισθητηριακο σε εμας μια που εχει και καποια αλλα π.χ. δεν θελει να του κοβουμε τα νυχια των ποδιων.

like0

Σχετικά με τη δυσκολία στο φαΐ

Εικόνα Τάνια

Καλησπέρα Ματίνα,

Ετσι ήταν και ο δικός μου στα 2.5 , γαλα (απο το ψυγείο με μπιμπερό, 2 λιτρα την ημέρα), τηγανητές πατάτες, μήλα, αγγούρια και καβουδρισμένα αμύγδαλα... αυτά.

Βοήθησε πολύ ο παιδικός, γιατί η δασκάλα του είχε υπομονή και καταφερνε και τον ταιζε τις περισσότερες φορές. Επίσης αν έβλεπε κάτι την ώρα που ετρωγε, πχ βίντεο στο κινητο (ξέρω δεν ιδανικό) μπορούσα να τον ξεγελάσω με καποια φαγητά.

Ετσι σιγα σιγά τώρα στα 7 είμαστε σχετικά εύκολοι. Ακόμα κρέμμες και σούπες δεν τρώει με τιποτα ούτε πρασινάδες (εκτώς απο αρακα και φασολάκια). Αλλά γενικά τρώει πολλά πράγματα. Λιώνω κι εγώ διάφορα μες στις σαλτσες και δεν τα καταλαβαίνει.

Δεν του είχα κάνει εργοθεραπείες γιατί δεν είχε πολλά αισθητηρικα αλλά υποψιαζομαι ότι είχε θέμα με τις υφές του φαγητού και μεχρι τα 3.5 δεν είχε καν βάλει οδοντοβουρτσα στο στόμα του.

Απλά θα καλύτερεψει θα δεις. Προσπάθησε να δεις μηπως του αρέσουν τα τραγανά πράγματα (εμένα αυτά ήθελε) και αν γίνετε μαγειρέψτε μαζί, ευκολα πράγματα όπως τηγάνητες ή πίτσα (αυτά τα δοκίμασε όταν τα φτιάξαμε παρέα για πρωτη φορά) ξέρεις να το δει σαν παιχνίδι.

Ολα θα πάνε καλά, ξερώ σαν μαμά ότι αγχώνεσε αλλά θα φάει θα δεις.

Καλή συνέχεια

like0

Σχεδόν αποστρέφεται το φαγητό

Εικόνα matina.tsouki

Καλημέρα Τάνια,

ευχαριστώ για το αισιόδοξο πνεύμα.

Δοκιμάζω διάφορα, αλλα φαίνεται οτι του φέρνει μεγάλη σύγχυση η διαδικασία του φαγητού. Σχεδόν το αποστρέφεται. Μάλλον καπου φταίξαμε κι εμεις στην αντιμετώπιση απο την αρχή..

Η ιστορία σας μου δίνει κουράγιο, μήπως μεγαλώνοντας ξεπεράσουμε κι εμείς όλες τις δυσκολίες και μας μείνει κάτι 'λίγο'...

Να είσαι καλά

like0

Ξεκίνησα βάζοντας κομματάκια από όλα τα φαγητά μέσα στον πουρέ

Εικόνα Sofia Kap

Καλημερα,

ο γιος μου ειναι 3 ετων και 3 μηνων. Δεν μιλαει ακομη, λεει μονο μαμα, μπαμπα, γιαγια, κοκο (μπισκοτο) και μολις προσφατα ξεκινησε να μιμειται καποιους ηχους απο τραγουδια και να λεει που και που ναι και οχι. Εδω και ενα χρονο παει παιδικο, λογοθεραπεια δυο μηνες και εργοθεραπεια εξι μηνες.

Παρολα αυτα, με το φαγητο εχουμε προβλημα. Στο σχολειο δεν εχει φαει ποτε. Στο σπιτι τρωει μονο αν τον ταισω εγω. Μεχρι 2 ετών ετρωγε μονο αλεσμενα. Μετα τα 2 πατημενα με πηρουνι. Στη συνεχεια ηθελε μονο πουρε πατατας και τιποτε αλλο (εκτος γαλα και γιαουρτια που τρωει παντα).

Ξεκινησα λοιπον βαζοντας του μικρα κομματακια απο ολα τα φαγητα μεσα στον πουρε. Και σταδιακα τα μεγαλωνα. Τωρα τρωει σε μικρα κομματακια κεφτεδακια, κοτοπουλο, ψαρι και επισης φασολια, ρυζι και κριθαρακι. Επισης μπανανα και μηλο σε κομματακια και γεμιστα μπισκοτα. Στο χερι μονος του δεν παιρνει τιποτα εκτος απο μπισκοτο. 

Παραλληλα κανουμε καποιες πιεσεις στο στομα που μας εδειξαν στην εργοθεραπεια και χρησιμοποιουμε ηλεκτρικη οδοντοβουρτσα. Επισης, ξερω οτι δεν ειναι καθολου καλο, αλλα συνηθως τρωει βλεποντας παιδικα βιντεο. Οι ποσοτητες στην αρχη ηταν πολυ μικρες σε σχεση με το αλεσμενο, αλλα πρεπει να κοπει. Σταδιακα θα φαει καλυτερα. Δοκιμαστε διαφορα πραγματα και επιβραβευστε το παιδι. Ειναι δυσκολο, αλλα μπορει να γινει. Ελπιζω να βοηθησα.

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.