Κατασκηνώσεις ΑμεΑ: Συνοδός στη χαρά τους

Εικόνα Σοφία Λιάκου

«Να συγκροτήσω τις σκέψεις μου μια στιγμή. Να φέρω εικόνες στο μυαλό και ήχους και γεύσεις... Τα γέλια των παιδιών στη θάλασσα, τα αγωνιώδη πρόσωπα των γονιών που τα αποχωρίζονταν, η γεύση της μαρμελάδας τα αγουροξυπνημένα πρωινά! Μεταφέρθηκα ήδη...» Η Σοφία Λιάκου, φοιτήτρια ψυχολογίας, γράφει ως συνοδός παιδιών με νοητική υστέρηση πέρυσι το καλοκαίρι στον Άγιο Ανδρέα.

3 Ιουλίου 2005, στο προαύλιο του Ιδρύματος Θεοτόκος στο Ίλιον είχαμε αρχίσει να μαζευόμαστε, συνοδοί και παιδιά.

  • «Να θυμάστε πως για δυο εβδομάδες θα αντικαταστήσετε τους γονείς αυτών των παιδιών, είναι μεγάλη η ευθύνη και οι γονείς προσδοκούν από εσάς να ανταποκριθείτε με επάρκεια σε αυτό το ρόλο», τα λόγια του υπευθύνου του φορέα μας.

Τα πούλμαν ξεκινούσαν και η μικρή κατεργάρα που είχα αναλάβει είχε κολλήσει το μουτράκι της στο τζάμι και η μαμά της συγκινημένη έγνεφε «αντίο». Συνοφρυωμένη για τον αποχωρισμό από την οικογένειά της, απορημένη για την ξαφνική αλλαγή, μου θύμιζε την ευθύνη που είχα απέναντί της. Έπρεπε να την πάρω από το χέρι να της δείξω τις ομορφιές που της προσφέρονταν να ζήσει αυτές τις δυο εβδομάδες.

  • Η επικοινωνία μαζί της δύσκολη, η συνοδεία της απαιτητική, τα προβλήματα πολλά, το στοίχημα να την κερδίσω μεγάλο.

Η πρώτη μέρα στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα ήταν πραγματικά εξοντωτική. Φτάσαμε εκεί και απ’ ό,τι αντιλήφθηκα, τα σπιτάκια όπου θα διαμέναμε πρέπει να είχαν πολλούς μήνες να ανοιχτούν, ίσως και από τους Ολυμπιακούς αγώνες, στους οποίους χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά. Αράχνες και ζουζουνάκια, χώμα και σκόνη, απαγορευτικές τουαλέτες, έλλειψη στρωμάτων ήταν εν περιλήψει η πρώτη εικόνα! Και δυστυχώς πέρασαν ώρες μέχρι να αγοραστούν σκούπες, χλωρίνες και λοιπά καθαριστικά καθώς και επιπλέον ώρες μέχρι να καθαριστούν τα δωμάτια, από εμάς τους συνοδούς φυσικά, που συγχρόνως έπρεπε να έχουμε το νου μας και στα παιδιά μας...

 

Μάλλον θυμός ήταν αυτό που ένιωσα την πρώτη μέρα, για τις αδικαιολόγητες συνθήκες που ταλαιπώρησαν όχι μόνο τους συνοδούς αλλά και τα παιδιά. Ωστόσο οι ρυθμοί ήταν τόσο γρήγοροι και οι απαιτήσεις των παιδιών για φροντίδα συνεχείς, που ξεχάστηκε ο θυμός και αρχίσαμε να νιώθουμε πλέον τον παλμό που τα ίδια τα παιδιά μας μετέδιδαν. Πρωινό, κολύμπι στη θάλασσα ακριβώς δίπλα στην κατασκήνωση, μπάνιο στα σπιτάκια, μεσημεριανό, ξεκούραση, απογευματινό, διάφορες δραστηριότητες, βραδινό και διασκέδαση που ήταν είτε κινηματογράφος είτε χορός. Κάθε μέρα ξημέρωνε με κέφι, τα παιδιά διψούσαν να ζήσουν και ενθουσιάζονταν με την παραμικρή λεπτομέρεια. Λεπτό δεν πήγαινε χαμένο. Οι μέρες κύλησαν γρήγορα.

Με τη μικρή μου κατεργάρα τα βρήκα σκούρα αρκετές στιγμές, δοκιμάστηκε η υπομονή και οι αντοχές μου. Οι προσωπικές μου ανάγκες μπήκαν σε δεύτερη μοίρα. Μόνη μου φροντίδα και έγνοια να περνά καλά η κατεργάρα. Σκαρφιζόμουν τρόπους να βρω διόδους επικοινωνίας και συνεννόησης μαζί της. Ήταν διαρκής η προσπάθεια να ισορροπήσω ανάμεσα στην αυστηρότητα και την τρυφερότητα. Μου πήρε λίγο χρόνο να μάθω τα κόλπα της, της πήρε άλλο τόσο να μάθει τους κανόνες μου. Έβλεπα σε ένα κορίτσι 14 χρόνων μια ορμητική διάθεση να ζήσει, που κάποιες στιγμές δεν ήξερε πώς να χειριστεί και η απουσία γλώσσας δυσκόλευε την έκφρασή της. Ωστόσο, παρέμενε παρά τα όποια προβλήματα ένα χαριτωμένο στα δικά μου μάτια πλάσμα με τις ιδιαιτερότητες και τις προτιμήσεις ενός οποιουδήποτε παιδιού. Πηδούσε μέχρι το ταβάνι όταν ερχόταν η ώρα του φαγητού, στη θάλασσα έφευγε άφοβα από την αγκαλιά μου και γλίστραγε σαν ψαράκι ξεκαρδιζόμενη στα γέλια με τα παιχνίδια στο νερό, έδινε τα πάντα για να με δει αναστατωμένη να ψάχνω τα πράγματα που μου είχε κρύψει, φορούσε το καλό της φόρεμα και κοιταζόταν όλο καμάρι στον καθρέφτη ετοιμαζόμενη για τη βραδινή βόλτα, όπου έδινε ρέστα στα χορό κάνοντας τα βλέμματα όλων να στρέφονται πάνω της! Τη συνόδεψα στη χαρά για δυο εβδομάδες, μοιραστήκαμε στιγμές.

Για το παιδί με νοητική υστέρηση...

 

  • Eίναι το καλύτερο καλοκαιρινό δώρο η συμμετοχή του στην κατασκήνωση!

Γεύεται ελευθερίες που όλο το χρόνο στερείται. Εξοχή και θάλασσα, παιχνίδια και ξεφάντωμα. Συγχρόνως μαθαίνει να συμβιώνει με τους συμμαθητές του 24 ώρες την ημέρα, απογαλακτίζεται για ένα διάστημα από τους γονείς και την υπερπροστατευτική μερικές φορές αγκαλιά τους που επιτείνει την ανασφάλεια του να αυτονομηθεί. Στην κατασκήνωση ξέρει πως δε θα του γίνουν όλα τα χατήρια, θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες λειτουργίας, θα μάθει να είναι μέλος της ομάδας. Συνθήκες που συμβάλλουν στην κοινωνικοποίησή του.

Για τον/τη συνοδό...

  • Η κατασκήνωση είναι αν μη τι άλλο, μια καλή ευκαιρία εκπαίδευσης, αρκεί να έχεις τη διάθεση και λίγες γνώσεις.

Αν θέλει κάποιος να βγάλει πολλά λεφτά εύκολα και ακούραστα (και να πληρωθεί και έγκαιρα!), ας απευθυνθεί κάπου αλλού. Ο συνοδός σε κατασκηνώσεις ΑμεΑ πρέπει να έχει τη διάθεση να δώσει την ψυχή του όχι απλά το χρόνο του. Δεν είναι μόνο η ευθύνη της ατομικής υγιεινής, της διατροφής, της ασφάλειας στη θάλασσα των παιδιών που θα αναλάβεις. Είναι κάτι περισσότερο. Τα παιδιά με νοητική υστέρηση είναι ίσως λίγο περισσότερο προσκολλημένα στους γονείς τους από τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης γιατί η οικογένεια για εκείνα είναι το μόνο σίγουρο καταφύγιο, μιας και ο κόσμος δεν είναι τόσο αγγελικά πλασμένος για ανθρώπους που διαφέρουν. Επίδοξε συνοδέ, μη ξεχνάς να καληνυχτίζεις γλυκά τα παιδιά σου κάθε βράδυ, συνόδευσέ τα όποτε σου ζητούν μέχρι το καρτοτηλέφωνο να ακούσουν με ανακούφιση πως η μητέρα τους τα αγαπά ακόμα και τώρα που είναι μακριά, έχε την υπομονή να απαντάς στις ατέλειωτες απορίες τους και την ανησυχία τους για το μετά και για την αιτία κάθε αλλαγής, έχε την υπομονή να μη τα μαλώνεις που γέμισαν λάσπες το φρεσκοσφουγγαρισμένο δωμάτιο, αν μπορείς εκπαίδευσέ τα.

Για τους γονείς των παιδιών...

  • Μη νιώθετε τύψεις που αποχωρίζεστε για λίγες μέρες τα παιδιά σας.

Δεν είναι κατακριτέο αν νιώθετε ανακούφιση και την ανάγκη για λίγο αέρα να ανασάνετε. Η πορεία μαζί με ένα παιδί που απαιτεί τόση επιτήρηση και φροντίδα, τόση ενέργεια από μέρους σας, είναι ανηφορική και επίπονη. Ξαποστάστε για λίγο! Εξάλλου η συνήθεια της θερινής κατασκήνωσης είναι ίδια και για παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Επίσης, μη φοβάστε πως δε θα τα βγάλει πέρα μακριά σας. Δώστε του την ευκαιρία να στηριχτεί στις δυνάμεις του και να εφαρμόσει όσα τόσα χρόνια με κόπο μαθαίνει. Μην του στερήσετε αυτή τη μοναδική χαρά και εμπειριά. Θα την αναπολεί όλη τη χρονιά! Ας μην αφήσουμε το φόβο και την ανασφάλεια να κλέβει από τα παιδιά με αναπηρίες δικαιώματα που είναι αναμφισβήτητα και δεδομένα για τα υπόλοιπα παιδιά. Πάνω απ’ όλα πρόκειται για παιδιά και όχι για παιδιά με προβλήματα που πασχίζουν να ζήσουν όπως όλοι μας παρά τα λιγότερα εφόδια με τα οποία ήρθαν στον κόσμο ή έχασαν στη πορεία... Η κατασκήνωση μπορεί να αποτελέσει ένα λιθαράκι στο χτίσιμο των όμορφων και σημαντικών στιγμών της ζωής ενός παιδιού με αναπηρία.

Συγγραφέας:

  • Σοφία Λιάκου [Σοφία] Φοιτήτρια Ψυχολογίας (Φιλοσοφική Σχολή)

Ημερομηνία δημοσίευσης: 

  • 21/4/2006

Σημείωση: Το κείμενο γράφτηκε για λογαριασμό του NOESI.gr. Τα πνευματικά δικαιώματα παραμένουν στην κατοχή του συγγραφέα του. Για αναδημοσίευση ζητήστε άδεια.

Σχόλια

καλησπέρα Σοφία

Εικόνα xrysa
καλησπερα κανω κατασκηνωση 6 χρονια και φετος θα ειναι ο 7ος. και κανω κατασκηνωση τοσα χρονια ακριβως επειδη εκτιμω πολλα απο αυτα που ανεφερες παραπανω ομως δεν μπορω και αν εχω τις αντιρησεις μου καταρχας ο αγ ανδρεας απεκτησε σπιτακια απο το 2004 και μετα μεχρι τοτε ειμασταν μεσα σε σκηνες οπως σκηνες εξακολουθοuν να εχουν οι κατασκηνωσεις του υπ, υγειας και προνοιας οπου εχω παει μεχρι στιγμης εκει τα εντομα και οι αραχνουλες ειναι το λιγοτερο, καθως τα ποντικια πολλες φορες περπατανε πανω στα παιδια μας και οι σκορπιοι μας τσιμπανε και τρεχουμε στο ιατρειο, ποu αν υπαρχει ο γιατρος, ειναι 700 σκαλια πανω στο βουνο και μας κανει ενεσεις οι εγκαταστασεις ειναι το λιγοτερο απαραδεκτες, ιδιαιτερα για παιδια με κινητικες δυσκολιες και προβληματα ορασης ο φορεας στον οποιο ησουν συνοδος, ειναι ενας καλα οργανωμενος φορεας με ελεγχομενες καταστασεις, αν μπορω να εκφραστω ετσι τον εχω πετυχει πολλες φορες στην ιδια κατασκηνωση και ειναι πραγματικα αξιολογες οι προσπαθειες των συντονιστων και των συνοδων να κανουν τα παιδια να περασουν καλα κατα τα αλλα οι δραστηριοτητες της κατασκηνωσης ειναι, κατα κανονα ακαταλληλες... οι εγκαταστασεις ειναι επικυνδινες κι οχι μονο κοuραστικες αρκει να σου πω πως ο φορεας καλος σαμαριτης που ειχε παιδια σε καροτσια και μαλιστα, βαρια καροτσια, μεχρι και κρεβατια καροτσια, για να εχει προσβαση στα μπανια και τις τουαλετες (κοινα εννοειται) επρεπε να ανεβει σκαλια????? πως σου ακουγεται αυτο? ο αριθμος ποu δινει η ποσγαμεα για την αναλογια παιδιων/συνοδων εινανι επιοικως απαραδεκτος απορω μαλιστα που ειχες μονο μια κατεργαρα γιατι εγω ποτε δεν ειχα κατω απο 3 παιδια... κωφα παιδια δε, ποu θεωρουνται "ελαφριες περιπτωσεις" ειχα συνιθως 6... φετος θα εχω ενα τυφλο παιδι και 4 ακομα εχω δουλεψει με φορεα ποu καποια συνοδος, ειχε στην ευθυνη και παιδι με καροτσι και αλλα 2 παιδια? ειναι ποτε δυνατοννννν;;;;; μην αναφερθω στα χρηματα... γιατι ειναι πραγματικα μια απασχοληση η οποια δεν πληρωνεται, ομως μερικα ατομα υπολογιζοuν να πληρωσοuν το νοικι τοuς με αυτα τα λεφτα... ναι ειμασε συνοδοι γιατι αγαπαμε πολυ αυτο που κανουμε και ναι ειμαστε καθε χρονο και θα ειμαστε καθε χρονο εκει οχι ομως στην ωραιοποιηση... τα πραγματα θελουν αλλαγες, ριζικες αλλαγες και καινοτομιες. σεβασμο πρωτα απο ολα στους κατασκηνωτες μας, και μετα σε εμας... να εισαι παντα καλα, ισως τα πουμε καποτε στον ιδιο φορεα σε μια κατασκηνωση. καλο μας καλοκαιρι.
    Το μήνυμα έχει "μεταφραστεί" από τα Greeklish, στα οποία είχε γραφεί από το συγγραφέα του, με αυτοματοποιημένο τρόπο από το σύστημα διαχείρισης δημοσιεύσεων.
like0

Κατασκηνώσεις ΑμεΑ (NOESI.gr προς xrysa!)

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Όσα αναφέρεις είναι πολύ σοβαρά. Και από τη δική μου εμπειρία δε λείπουν παρόμοιες εικόνες με αυτά που περιγράφεις. Με όλη την καλή θέληση, νομίζω είναι δίκαιο να αναφέρεις ακριβώς τους 6 φορείς με τους οποίους πήγες κατασκήνωση, τα 6 μέρη όπου πήγες, και έναν τον βασικό λόγο για τον οποίο θα ξαναπήγαινες ή δε θα ξαναπήγαινες με κάθε φορέα σε κάθε μέρος. Οι γονείς θέλουν να βλέπουν, έστω και με μάτια άλλων, πώς περνούν τα παιδιά τους. Καλώς σε βρήκαμε στην παρέα μας! - agkou of noesi.gr :)
like0

κατασκηνώσεις

Εικόνα xrysa
Καλησπερα και ευχαριστώ για το καλοσορισμα Εχω παει στις κατασκηνωσεις του Αγίου Ανδρεα, πριν γινουν σπιτακια, στην Κερατεα και στου Δημου Αθηναιων οπου μας φιλοξενουσαν σαν αποστολη, την 4η περιοδο που θεωρειται διαπολιτισμικη, με το Σχολειο Κωφων Αμπελοκηπων. Οι φορεις με τους οποιους εχω συνεργαστει ειναι:
  • το Xρονιων Παθησεων Σκαραμαγγα,
  • το Iδρυμα Aγιοι Aναργυροι,
  • το Ειδικο Σχολειο Χολαργου,
  • το Σχολειο Κωφων Αμπελοκηπων και Φιλοθεης.
Φετος θα παω με ενα Εργαστηρι απο την Χαλκιδα στα Καμενα Βουρλα, και μετα τις 20 Ιουλιου θα μπορω να μοιραστω μαζι σας τις εντυπωσεις μου απο εκει... Θελω να πιστευω πως τίποτα δε θα με κρατουσε απο το να μην κανω παλι κατασκηνωση. Ίσως μονο αν τυχαινε κατι σοβαρο στο παιδι το οποιο συνοδευα και δε θα μπορουσα απο τις τυψεις να φροντησω αλλο παιδια ξανα. Η μεγαλυτερη μου εκπληξη, ηταν τη πρωτη χρονια, που ειχα παει με τον "Σκαραμαγγα". Ήταν η αγνοια τη οποια ειχαν και οι υπευθυνοι του φορεα αλλα και η ΠΟΣΓΚΑμεΑ η οποια με προσελαβε στον φορεα για το τι ακριβως μπορω να προσφερω στα παιδια αυτα. Ουτε συνεντευξη ουτε τίποτα... Και φυσικα το γεγονος οτι σε μια "πρωταρα" εμπιστευτηκαν πολυ βαριες περιπτώσεις. Δε σας κρύβω οτι τις πρωτες μερες απο τον πανικο μου μην τυχει κατι σε ενα απο τα παιδια που συνόδευα δεν ειχα κοιμηθει. Δε φταινε τα παιδια. Φταιει ο φορεας και φταιει ανοιχτα η ΠΟΣΓΚΑμεΑ. Με τον προεδρο της οποιας εχω ερθει πολλες φορες σε αντιπαραθεση γιατι... οχι, δε θεωρω το 6 προς 1 σωστή αναλογια κατασκηνωτων / συνοδου, και οχι δε θεωρω οτι συνοδος με καροτσι θα πρεπει να εχει στην ευθυνη του κι αλλο παιδι. Όπως λυπαμαι παρα πολυ που το λεω, μερικα παιδια δεν μπορουν να κανουν κατασκηνωση, οχι γιατι κουραζουν εμας, αλλα γιατι βασανιζονται στις εκει συνθήκες, και παρολα αυτά, με αύξηση της φαρμακευτικης αγωγης (καταστολη;;;) στελνονται για να παίρνουν αδειες οι υπαλληλοι στα ιδρυματα. Αναλονωμαστε στο αν οι συνοδοι θα καταναλωσουν αλκοολ μεσα στην κατασκήνωση (ορθως απαγορεύεται εγω δεν το αντιπαρερχομαι αυτο) κι οχι στο αν ειναι καταλληλη, και γιατι ειναι καταλληλη στη τελικη. Εχω τοσα να σας πω... τοσα πραγματα θα επρεπε κατα τη γνωμη μου να ειναι διαφορετικα. Όμως για μενα η κατασκηνωση, ειναι μια γνωση, για οσους τουλαχιστον αγαπανε αυτο που κανουν, που δεν αποκτιεται σε κανενα πανεπιστημιο. Kαι ειναι ενα ανοιγμα απο εμενα που τα εχω ολα και κοιμαμαι ολο το χρονο στο ζεστο μου σπιτι, σε ενα παιδι / ενηλικα που βλεπει τον δρομο της εκδρομης μονο για αυτες τις 15 μερες το χρονο; Καταλαβαινετε γιατι γυριζω πισω 7 χρονια τωρα, ενω τον πρωτο χρονο μετρουσα τις μερες αναποδα για να φυγω;;; Παρολα αυτα, θα πηγαινα ξανα με ολους τους φορεις, ακομα και με αυτους με τους οποιους συναντησα τη μεγαλυτερη δυσκολια, γιατι τωρα πια ξερω τι να περιμενω και τι να κανω για να το αντμετωπισω (για παραδειγμα ξερω πως πρεπει να εχω μαζι μου γαντια, γιατι αν και συνοδος σε φορεα με παιδια με πανες, δεν υπαρχουν γαντια... και αλλα τετοια πολλα παρομοια). Όμως... δε θα επελεγα να κανω κατασκηνωση με καποιους συνοδους στον ιδιο φορεα ξανα. Βλεπετε καμια φορα ειναι πιο ευκολο να ζητας συνεργασια απο τους ανωτερους κι οχι απο τους συναδερφους σου. Λαθη κανουμε ολοι. Και υπευθυνοι, και αρχηγοι, και ΠΟΣΓΚΑμεΑ, και Υπουργειο και παρα μα παρα πολλα εμεις οι συνοδοι. Ας πιασουμε ο καθενας τον τομεα του, και θα μπορουμε να προσφερουμε κατι ακομα πιο αξιολογο. Ομως, πρεπει δικαια να αναφερω και το εξης... παιδια τα οποια δεν ηταν ιδρυματοποιημενα, πολυ σπανιοτερα εμφανιζαν προβληματα στην κατασκηνωτικη περιοδο, απο οτι τα παιδια των ιδρυματων τα οποια δεν ειχαν επαφη με τους γονεις τους, και εχω την εντυπωση οτι οι γονεις των παιδιων εχουν δικαιωμα συναντησης με το συνοδο, ακομα και να τον αρνηθουν. Εμενα προσωπικα η επικοινωνια με τους γονεις πριν την κατασκηνωτικη περιοδο με ανακουφιζει γιατι εχω μια αποψη για το παιδι κι εναν μπουσουλα και την σωστοτερη συμπεριφορα μου απεναντι του Αυτα για αρχη... Και παλι ευχαριστω για το καλωσορισμα. Ελπιζω να τα λεμε συχνα και να μην ημουν πολυ φλυαρη. Χρυσα
    Το μήνυμα έχει "μεταφραστεί" από τα Greeklish, στα οποία είχε γραφεί από το συγγραφέα του, με αυτοματοποιημένο τρόπο από το σύστημα διαχείρισης δημοσιεύσεων.
like0

γεια σου, Χρύσα!

Εικόνα Σοφία Λιάκου
Γεια σου, Χρύσα! Η αναφορά σου στα παραπάνω είναι σημαντική, δεδομένης της 6ετούς εμπειρίας σου σε παραπάνω από ένα μέρη, με αρκετούς φορείς και έχοντας αναλάβει διάφορες περιπτώσεις παιδιών. Την εικόνα αυτή που μας μεταφέρεις, δεν την είδα τόσο έντονα, καθώς η δική μου εμπειρία ήταν μόνο μία ως τώρα και από τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα αφού φτιάχτηκαν τα σπιτάκια, τα οποία κατά τη γνώμη μου αν εξαιρέσουμε τα αρχικά προβλήματα με την καθαριότητα, ήταν πολύ χρηστικά και βολικά για όλους μας. Αναφέρομαι βέβαια στα παιδιά του Θεοτόκος, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Δεν θυμάμαι αν υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένα σπιτάκια με ράμπα κτλ για καροτσάκια. Σίγουρες πάντως αυτές οι συνθήκες ήταν πολύ καλύτερες από τις σκηνές ή τα πολλά σκαλιά (στην Κερατέα ήταν αν δεν κάνω λάθος;) που έχω ακούσει και από άλλους συνοδούς να περιγράφουν. (Μέχρι και ψυγείο και κλιματισμό είχαν μέσα τα σπίτια.) Το ότι συνεργάστηκα με έναν τόσο καλά οργανωμένο φορέα ήταν επίσης θετικό, εφόσον π.χ. έγινε συζήτηση για το πόσα και ποια παιδιά θα αναλάμβανε ο καθένας μας σε σχέση με τις απαιτήσεις της κάθε περίπτωσης παιδιού. Όσον αφορά στα παιδιά που συνόδευα, είχα κι άλλο ένα κορίτσι με ελαφρότερη νοητική υστέρηση, δηλαδή συνολικά «μόνο» δύο παιδιά λόγω των απαιτήσεων της κατεργάρας ενώ άλλα δύο παιδιά που αριθμητικά μου αναλογούσαν είχαν ατομική συνοδό, κι έτσι έμεινα με δύο. Από όσο θυμάμαι όλοι οι άλλοι συνοδοί είχαν 5-6 παιδιά. Μπορώ να υποθέσω πως για να πληρωνόμαστε τόσο αργά (πέρυσι πληρωθήκαμε μέσα Νοεμβρίου), δεν θα υπάρχει δυνατότητα να διατεθούν χρήματα για περισσότερους συνοδούς που σίγουρα σε ορισμένες περιπτώσεις αν όχι σε όλες είναι απαραίτητοι. Για τα κωφά παιδιά που αναφέρεις γνωρίζεις αν είναι αναγκαίο ή έστω αν λαμβάνεται υπόψιν αν ο συνοδός γνωρίζει τη νοηματική; Να είσαι καλά, Χρύσα και καλωσήρθες!
like0

hi

Εικόνα xrysa
καλησπέρα κλιματισμός και ψυγείο???????? μη με κανεις να κλάψω τώρα. κοίτα και στην κερατέα με τα πολλά σκαλιά, πάλι δεν υπήρχαν ράμπες για τα αμαξίδια... το ότι έρχονται παιδιά με καροτσάκια στην κατασκήνωση, δε σημαίνει πως υπάρχουν ράμπες... ούτε σωστά καροτσάκια βεβαια από τον φορέα που τα στέλνει... νομίζω πως είναι απαραίτητο για σένα να ξέρεις νοηματική, και μάλιστα σε καλο επίπεδο για να συνοδεύεις κωφά παιδιά. για εμάς ήταν προϋπόθεση, και μάλιστα η προσπάθεια της προεδρου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ήταν να είναι και οι μισοί συνοδοι κωφοί μα στην αθηνα πλέον τα κωφά παιδιά δεν κάνουν κατασκήνωση από όσο γνωρίζω ούτε το σχολειό των αμπελοκηπων ούτε της φιλοθέτης δεν γνωρίζω της αργυρούπολης... να σαι καλά θα κανεις φέτος κατασκήνωση? καλο βραδυ χρυσά
    Το μήνυμα έχει "μεταφραστεί" από τα Greeklish, στα οποία είχε γραφεί από το συγγραφέα του, με αυτοματοποιημένο τρόπο από το σύστημα διαχείρισης δημοσιεύσεων.
like0

kalhspera sofia, kata lathos

Εικόνα xrysa
kalhspera sofia, kata lathos esvhsa to mail sou ki etsi mporw na sou apadhsw mono apo edw nai exw kanei nohmatikh gia arkta xronia, eimai sto epipedo twn diemrhnewn, sto idryma kwfwn ellados, me daskalo thn niko galanh apla den yparxei, toulaxiston ta teleftaia xronia, sthn attikh omada kwfwn paidiwn pou na kanoun kataskhnwsh. exw erthei se epafh mexri me pieria, thessalonikh kai allous nomous, omws ekei exoun tous dikous tous synodous kai den mas protimoun. apo kei kai pera kapoioi foreis mporei na exoun paidi me provlhma akohs, omws synithws afto den gnwrizei nohmatikh. afth einai h mexri wras empieria mou. padws h kataskhnwsh me ta kwfa paidia htan mia monadikh empeiria gia mena,oxi mono epeidh eimastan stis omorfes eggatastaseis tou dhmou athinewn, pou se sxesh me tis alles kataskhnwseis einai xenodoxeio polyteleias, alla oxi oso tou ag andrea twra pia apo oti katalava........., alla giati eixe thn tyxh na synergastw me exairetika paidia kai exairetikous synodous. perasame 3 panemorfa kalokairia, kai ematha polla apo th synergasia mazi tous. exw kanei spoudes sth gallia, gia na apadhsw telos me thn epomenh sou erwthsh. kalh kataskhnwtikh periodo efxomai
like1

Χρύσα!!

Εικόνα Σοφία Λιάκου
Χρύσα!! Δε χρειάζεται να έχεις το mail ενός μέλους, για να απαντήσεις. Βρίσκεις το μέλος από την "κοινότητα" ή πατάς πάνω στο όνομά του κάτω από κάποια δημοσίευσή του, για να ανοίξει το προφίλ του και πας εκεί που λέει "επικοινωνία". Έτσι στέλνεις προσωπικό μήνυμα, το οποίο καταλήγει στο e-mail του μέλους και μόνο αν εκείνο σου απαντήσει, μαθαίνεις και ποιο είναι το mail του! Φαίνεται πως έχουμε τον ίδιο δάσκαλο στη νοηματική και ίσως να έχουμε δει η μία την άλλη κάποια στιγμή, απλά εγώ είμαι στους αρχάριους β ακόμα. Θα σου στείλω προσωπικό μήνυμα, για να το διαπιστώσουμε! Α, και όταν θες να γράψεις κάτι, καλό είναι να έχεις συνδεθεί, ώστε να φαίνεται το όνομά σου και να μη γράφει από κάτω πως είναι από κάποιον ανώνυμο.
like0

πληροφορίες για τις κατασκηνώσεις

Εικόνα Μαίρη Στεργίου Βελλή
Κα Σοφία καλησπέρα σας, πραγματικά ξαφνιάστικα μισό ευχάριστα μισό τρόμαξα όταν διάβασα για την ύπαρξη κατασκηνώσεων γαι παιδιά με νοητική υστέρηση. Κι αυτό γιατί έχω ένα αγοράκι με ν.υ. και σας βεβαιώ ότι η φροντίδα του επειδή δεν έχει κατακτήσει τη βάδιση και τον έλεγχο των σφυγκτήρων ακόμα είναι συνεχής και ΑΓΡΥΠΝΗ. Μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ καταρχάς, τα κριτήρια των παιδιών με ν.υ. προκειμένου να συμμετάσχουν σε τέτοιες κατασκηνώσεις, πόσα άτομα συνοδοί υπάρχουν, αφού για την περίπτωση του δικού μου παιδιού απαιτείται αποκλειστικότητα, σε τι κατάσταση είναι οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τα παιδιά, τι επίπεδο γνώσης και εκπαίδευσης και κύρια αγάπης έχουν οι άνθρωποι που εμπλέκονται. Μπορείτε να μου απαντήσετε με κάθε υπευθυνότητα και ειλικρίνεια στο e-mail μου mageandi@yahoo.gr.
like1

για την κυρία Μαίρη

Εικόνα Σοφία Λιάκου
Αγαπητή κυρία Μαίρη! Νομίζω πως θα ήταν καλύτερα να σας απαντήσω εδώ, ώστε από τη μία να διαβάσουν κι άλλοι γονείς που ίσως να έχουν τις ίδιες απορίες και από την άλλη για να συμπληρώσει ή να διαφωνήσει κάποιος άλλος που έχει περισσότερη ή διαφορετική εμπειρία πάνω σε αυτά που θα πω. Αν επιθυμείτε να με ρωτήσετε κάτι επιπλέον, υπάρχει και η προσωπική φόρμα επικοινωνίας. Δε γνωρίζω αν υπάρχουν κριτήρια και ποια είναι αυτά, ώστε να συμμετάσχει ένα παιδί στις κατασκηνώσεις της ποσγκαμέα (πανελλήνιος σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ατόμων με ειδικές ανάγκες). Ωστόσο, μπορώ να ανακαλέσω από τη μία περιπτώσεις παιδιών σε αναπηρικά αμαξίδια, χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν προφορικά, με βαριά νοητική υστέρηση και φυσικά χωρίς να αυτοεξυπηρετούνται και από την άλλη παιδιά με ελαφριά νοητική υστέρηση που έτρεχαν και έπαιζαν χωρίς να ξεχωρίζουν εύκολα από τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Η αναλογία είναι γύρω στα 6 παιδιά προς έναν συνοδό, όπως είπε και η Χρύσα, ωστόσο θυμάμαι αρκετές περιπτώσεις που είχαν ατομικό συνοδό, περιπτώσεις π.χ. παιδιών με αυτισμό ή άλλες αυξημένες απαιτήσεις. Μάλλον θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ίδιο το σύλλογο αν ενδιαφέρεστε για λεπτομέρειες. Σχετικά με τις εγκαταστάσεις, αν διαβάσατε και παραπάνω υπάρχουν διαφόρων ειδών κατασκηνώσεις. Κάποιες με ακατάλληλη και μη ασφαλή υποδομή. Η δική μου πάντως εμπειρία από τον Άγιο Ανδρέα ήταν ικανοποιητική εφόσον υπήρχαν σπιτάκια με εσωτερική τουαλέτα, κλιματισμό, ψυγείο κτλ. Η θάλασσα ήταν ακριβώς δίπλα και δε χρειαζόταν καν να διασχίσουμε κάποιον δρόμο. Υπήρχε μια μεγάλη τραπεζαρία, χώρος για προβολή κινηματογράφου, υπαίθριος και κλειστός χώρος για βραδινό χορό και μουσική, μια μικρή καντίνα, πολλά δέντρα και όχι επικίνδυνα σκαλιά. Έχω κάποιες επιφυλάξεις για την επάρκεια του φαρμακείου ειδικά τις πρώτες μέρες. Οι άνθρωποι που εμπλέκονται, και πάλι σύμφωνα με τη δική μου προσωπική εμπειρία είναι κυρίως νέοι άνθρωποι (οι περισσότεροι), φοιτητές ή εργαζόμενοι που έχουν κάποια σχέση με το χώρο, δηλαδή κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές, γυμναστές, ψυχολόγοι, παιδαγωγοί. Βέβαια φέρνω στο μυαλό μου και περιπτώσεις συνοδών αντικειμένου μη σχετικού με το χώρο. Δεν ξέρω πού οφείλεται αυτό, ίσως στην έλλειψη αιτήσεων για συνοδεία. Όσο για την αγάπη που αναφέρατε και είναι απόλυτα κατανοητό να σας απασχολεί, όπως σε κάθε επάγγελμα, έτσι και εδώ μπορεί να βρει κανείς ανθρώπους διαφορετικούς. Η αλήθεια είναι πως τα χρήματα είναι λίγα αν αναλογιστεί κανείς πως η ευθύνη του συνοδού καλύπτει όλο το 24ωρο για 15 ολόκληρες μέρες. Έτσι οι περισσότεροι συνοδοί, αυτοί που γνώρισα τουλάχιστον, έρχονται κάθε χρόνο επειδή αγαπούν αυτό που κάνουν και θέλουν τα παιδιά να περάσουν καλά. Δύσκολα κάποιος αποφασίζει να περάσει δυο εβδομάδες κάνοντας κάτι που δεν του αρέσει και με τέτοια αμοιβή, εκτός και αν βρίσκεται σε πραγματικά μεγάλη ανάγκη. Έτσι υπάρχουν οι συνοδοί που θα έρχονταν στην κατασκήνωση ακόμα και αν δεν έπαιρναν δεκάρα, απλά επειδή κάθε χρόνο δίνουν την ψυχή τους σε αυτό που κάνουν και παίρνουν οι ίδιοι μεγάλη χαρά βλέποντας τα παιδιά να γυρίζουν με χαμόγελα και όμορφες αναμνήσεις στα σπίτια τους. Αυτοί οι συνοδοί όχι απλά φροντίζουν τα παιδιά, αλλά τους δίνουν και συναισθηματική κάλυψη όσον καιρό εκείνα βρίσκονται μακριά από την αγκαλιά της οικογένειας. Υπάρχουν κι εκείνοι, που απλά κάνουν τα απαραίτητα και μετρούν τις μέρες να γυρίσουν πίσω. Υπάρχουν πάλι κι εκείνοι που απ’ ό,τι έχω ακούσει από γονείς δεν είναι επαρκείς σε αυτό που κάνουν και παραμελούν τα παιδιά. Θέλω να πιστεύω πως η πλειονότητα των συνοδών έρχονται στην κατασκήνωση έχοντας συνειδητοποιήσει το σοβαρό τους ρόλο και πως είναι ευαισθητοποιημένοι Νομίζω πάντως πως οι γονείς έχουν δικαίωμα να γνωρίσουν το συνοδό του παιδιού τους πριν ξεκινήσει η κατασκήνωση. Όπως και να χει, μια μητέρα έχω την εντύπωση πως μπορεί να καταλάβει από τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του παιδιού της, όταν εκείνο επιστρέψει από την κατασκήνωση, κατά πόσο ωφελήθηκε από αυτή την εμπειρία ή κατά πόσο στερήθηκε είτε φροντίδας είτε αγάπης αυτές τις 15 μέρες.
like1

Κατασκηνώσεις ΑμεΑ > κα Μαίρη

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Η Σοφία παρότι νέα στην ηλικία φαίνεται ότι έχει εμπειρίες πολλές και ειδωμένες με κριτικό μάτι. :) Αγαπητή κα Μαίρη, για να επικοινωνήσετε με την ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ: Μηλλέρου 1 104 36 ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 2105236501, 2105230423 Φαξ: 2105230423 Ε-mail: posgamea@otenet.gr. Τα κριτήρια συμμετοχής για την ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ (διαστραυρώστε τα σε περίπτωση που κάνο λάθος) είναι άνω των 4 ετών, χαρτί από Πρωτοβάθμια Επιτροπή Γενικού Νοσοκομείου όπου αναγράφεται διάγνωση / εκτίμηση και ποσοστό αναπηρίας (εάν υφίσταται). Επίσης τελευταίως νομίζω ζητούν πιστοποιητικό υγείας από καρδιολόγο. Παιδιά με επιληψία υπό φαρμακευτική αγωγή, παιδιά χωρίς έλεγχο σφικτήρων ή ενούρηση μπορεούν να συμμετάσχουν. Προβλέπεται 1 παιδί προς 1 συνοδό εάν οι δυσκολίες ενός παιδιού το απαιτούν, αν και συνήθως η αναλογία είναι 2 με 3 παιδιά ανά συνοδό ή 3-4 παιδιά ανά συνοδό (εξαρτάται από τον φορέα και φυσικά από τις περιπτώσεις των παιδιών ή συνοδών). Κι άλλοι φορείς οργανώνουν επίσης επιτυχώς κατασκηνώσεις, όπως Κέντρα Ειδικής Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης, όπως το "Θεοτόκος", το "Μαργαρίτα". Αυτές βέβαια αφορούν τα παιδιά / ενηλίκους που φοιτούν στα Κέντρα αυτά. Ως προς την κατάσταση των εγκαταστάσεων, νομίζω το ασφαλέστερο είναι να ξέρετε ακριβώς για ποια τοποθεσία πρόκειται. Για παράδειγμα, μόλις προχθές, επέστρεψα από ένα μίνι κατασκηνωτικό πρόγραμμα (4 ημέρες) του "Μαργαρίτα" από στο Grecotel στην Κυλλήνη - 5 αστέρων συγκρότημα με τη βούλα. Καλύτερα δε γίνεται... Νομίζω, από όλες τις απόψεις τα παιδιά (σύνολο 36) πέρασαν θαυμάσια! :) - agkou of noesi.gr :)
like3

Κέντρα Ειδ. Εκπ/σης ή Κατάρ/σης

Εικόνα Μαίρη Στεργίου Βελλή
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, παρότι ειλικρινά φοβάμαι ακόμα πολύ και τρομάζω στην ιδέα. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε σχετικά με αυτά τα κέντρα ειδικής εκπαίδευσης, ποια είναι, που είναι, είναι ειδικά σχολεία ιδιωτικής πρωτοβουλίας ? Το Θεοτόκος και το Μαργαρίτα τι ακριβώς είναι και τι δουλειά προσφέρουν και σε τι είδους ειδικές ανάγκες.
like0

Μαργαρίτα, Θεοτόκος...

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Θα βρείτε μία συνοπτική παρουσίαση για το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής "Μαργαρίτα" στο Βιβλίο της πρόνοιας σε αυτή τη σελίδα: http://www.noesi.gr/margarita. Τα παιδιά φοιτούν δωρεάν. Το Ίδρυμα για το Παιδί "Θεοτόκος" ξεκινά από νηπιαγωγείο και φτάνει έως την κατάρτιση παιδιών με νοητική υστέρηση (και αυτισμό;). Δείτε αυτή τη σελίδα: http://www.theotokos.gr. Τα παιδιά φοιτούν δωρεάν (με μία μικρή, "συμβολική", ετήσια επιβάρυνση). Επίσης κατασκηνώσεις για παιδιά με νοητική υστέρηση και αυτισμό οργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αθλητικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων. Ο Σύλλογος αυτός σε αντίθεση με τους δύο παραπάνω, οργανώνει προγράμματα συμπληρωματικά της εκπαίδευσης παιδιών. Δείτε αυτή τη σελίδα: http://www.protoporoi.gr. Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι επί πληρωμή. Για όλους τους γονείς, η αρχή είναι δύσκολη! Μου φαίνεται πολύ λογικό να σας τρομάζει η ιδέα. Ρίξτε μία ματιά, επικοινωνήστε, αφήστε την ιδέα να ωριμάσει στο μυαλό σας και θα έρθει η ώρα... Αρκεί να βρείτε στο δρόμο σας ανθρώπους με μεράκι, γνώση, και ευθύνη για τη δουλειά τους. - agkou of noesi.gr :)
like1

ρυθμίσεις για τις κατασκηνώσεις

Εικόνα Σοφία Λιάκου
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τις νέες ρυθμίσεις για τις κατασκηνώσεις ΑμεΑ για το έτος 2006, από τη σελίδα των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Αναφέρει εκτός των άλλων πως επήλθε βελτίωση στις αναλογίες συνοδών και ιατρονοσηλευτικου προσωπικού ως προς τους κατασκηνωτές. Η ηλικία συμμετοχής των ατόμων που θα συμμετάσχουν ορίζεται από 10 ως 50 έτη.
like0

Θέλω να μου πείτε φορείς για κατασκηνώσεις από την Αθήνα

Εικόνα magda fotiadou
Γειά σας θα ήθελα να μου πει φορείς από τη Αθήνα αν σας είναι εύκολο.... πηγαίνω σε κατασκηνώσεις Χαλκιδική και θέλω να πάω και Αθήνα. Όποιος μπορεί να με βοηθήσει.
like1
Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.