Μία σελίδα του Οδηγού παρεμβάσεων

O Οδηγός των παρεμβάσεων του NOESI.gr περιγράφει προγράμματα (μοντέλα) παρέμβασης, θεραπείας και αντιμετώπισης στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

O Οδηγός παρεμβάσεων περιγράφει στόχους και μεθόδους παρέμβασης και αποκατάστασης στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons Διανο­μή 4.0 — CC BY-SA 4.0.[?]

Ακουστική Ολοκλήρωση Μπέραρντ (Berard AIT)

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Η Eκπαίδευση στην Ακουστική Ολοκλήρωση Μπέραρντ – μτφ. Berard Auditory Integration Training (AIT) αποτελεί παρέμβαση που αναπτύχθηκε από τον ωτορινολαρυγγολόγο Δρ. Γκάι Μπέραρντ (Dr. Guy Berard) στη Γαλλία. 

Στην αρχή ο γιατρός δημιούργησε το Α.Ι.Τ (Auditory Intergration Programme) για να αποκαταστήσει παθήσεις του ακουστικού συστήματος ή ακουστικές παραμορφώσεις όπως η υπερευαίσθητη ακοή ή η ασύμμετρη ακοή. Μετά από τριάντα χρόνια κλινικής πρακτικής ο Βerard κατέληξε ότι σε πολλές περιπτώσεις η παραμόρφωση στην ακοή ή στην ακουστική επεξεργασία μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς ή μαθησιακές δυσκολίες.

Σύμφωνα με την βασική αρχή της μεθόδου, οι ασυμφωνίες και παραμορφώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι ήχοι γίνονται αντιληπτοί μπορούν να καταστήσουν δύσκολη την αντίληψη των ακουστικών ερεθισμάτων. Κατά τον Berard η μέθοδος συμβάλει στη βελτίωση ή διόρθωση της ακουστικής υπερευαισθησίας, των παραμορφώσεων και των καθυστερήσεων των σημάτων που παρεμποδίζουν την ικανότητα του ατόμου να επεξεργάζεται ακουστικές πληροφορίες με φυσιολογικό τρόπο.

  • Μετάφραση για το NOESI.gr:
    Σταυρίδου Ζωή
    Ψυχολόγος

Επιπρόσθετα, ο Δρ. Berard θεωρεί πως τα αυτιά πρέπει να συνεργάζονται με συντονισμένο τρόπο. Εάν η ακοή στο ένα αυτί είναι διαφορετική από ό,τι στο άλλο, το άτομο ενδεχομένως να αντιμετωπίσει προβλήματα στην επεξεργασία των ηχητικών σημάτων. Η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αυτιών επιδεινώνει τις δυσκολίες στην ικανότητα ενός ατόμου, να ακολουθεί οδηγίες, να κατανοεί όσα ακούει ή διαβάζει και να διατυπώνει προφορικά τις σκέψεις του. Ο Δρ. Berard, επίσης θεωρεί ότι κάποια άτομα ακούν συγκεκριμένες συχνότητες καλύτερα από ό,τι κάποιες άλλες. Όταν συμβαίνει αυτό, το άτομο αντιλαμβάνεται τους ήχους με έναν διαστρεβλωμένο τρόπο, κι έτσι μπορεί εύκολα να αποσπάται η προσοχή του και να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην κατανόηση ηχητικών πληροφοριών. Σύμφωνα με τον Δρ. Berard τα ακουστικά αυτά προβλήματα αποτελούν παράγοντες οι οποίοι ενισχύουν δυσλειτουργίες όπως είναι οι μαθησιακές δυσκολίες, η διάσπαση προσοχής, η δυσλεξία, η υπερδραστηριότητα, η διαταραχή της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας ήχου (central auditory processing disorder), η διαταραχή της αισθητηριακής λειτουργίας (sensory processing disorder), ο αυτισμός και η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (pervasive developmental disorder).

Η μέθοδος Berard ΑΙΤ συχνά προσφέρεται για άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν:

  • καθυστέρηση στη μαθησιακή και γλωσσική ανάπτυξη,
  • δυσκολίες στην επεξεργασία αισθητηριακών ερεθισμάτων (π.χ. αυτισμός),
  • ελλιπή συγκέντρωση και προσοχή,
  • ελλιπείς δεξιότητες ανάγνωσης, μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές του λόγου,
  • προβλήματα στην επεξεργασία ηχητικών πληροφοριών και τη μνήμη,
  • ευαισθησία στην ακοή.

Πώς εφαρμόζεται η μέθοδος;

Αρχικά χρειάζεται ένας καλός ακουολογικός έλεγχος. Επίσης στα άτομα που μπορούν να συνεργαστούν χρειάζεται να γίνει ένα ακουόγραμμα στην αρχή, στη μέση και στο τέλος της μεθόδου. Σε όσα άτομα δεν μπορούν να συνεργαστούν είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω δυσκολιών, δέν γίνεται ακουόγραμμα.

Η μικρότερη δυνατή ηλικία για την εφαρμογή της μεθόδου σε κάποιο άτομα είναι τα τρία (3) έτη και δεν υπάρχει ανώτερο όριο (δηλ. μπορεί να ξεκινήσει και αργότερα).

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της μεθόδου το άτομο ακούει μουσική μέσα από ένα ηλεκτρονικό σύστημα. Το σύστημα αυτό φιλτράρει και στέλνει με τυχαίες συχνότητες (όταν δεν υπάρχει ακουόγραμμα) ή με συγκεκριμένες συχνότητες (όταν υπάρχει ακουόγραμμα) τη μουσική στο αυτί του ατόμου με την χρήση ακουστικών. Οι συχνότητες γυμνάζουν το μέσο αυτί και τον εγκέφαλο, τα ακουστικά κύματα δονούν και γυμνάζουν τους μύες του αυτιού.

Η μέθοδος ακουστικής ολοκλήρωσης απαιτεί είκοσι συνεδρίες. Kάθε συνεδρία απαιτεί τριάντα λεπτά μουσικής. Ενα διάλλειμα τριών ή τεσσάρων ωρών ανάμεσα στις συνεδρίες είναι αναγκαίο. ιδανικό είναι να κάνει το άτομο δύο συνεδρίες των 30 λεπτών καθημερινά για μία περίοδο δέκα διαδοχικών ημερών

 

Το άτομο ακούει μουσική μέσω ακουστικών, τα οποία είναι ειδικά κατασκευασμένα για τη μέθοδο Berard ΑΙΤ. Οι συσκευές αυτές προσαρμόζουν τη μουσική και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φιλτράρουν αποκλείοντας συγκεκριμένες συχνότητες. Η εκπαίδευση παρέχεται για 30 λεπτά, δύο φορές την ημέρα με συνολικό χρόνο 10 ώρες. Ακουστικές δοκιμασίες (τεστ) πραγματοποιούνται πριν την εκπαίδευση καθώς και μετά τις 5 πρώτες ώρες αυτής προκειμένου να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε φίλτρα περιορισμένης ζώνης.

H κατάλληλη προετοιμασία για το πρόγραμμα της μεθόδου Berard έχει βαρύνουσα σημασία όσον αφορά το πόσο καλά θα συνεργαστεί το παιδί για να λάβει χώρα η όλη διαδικασία. Ο εκπαιδευτής θα πρέπει να παρέχει συστάσεις προκειμένου να σας βοηθήσει να προετοιμάσετε το παιδί σας για τις ακουστικές ενότητες. Διαδικασίες που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της όποιας ευαισθησίας στα ακουστικά μπορούν να γνωστοποιηθούν στους γονείς , ώστε να ξεκινήσουν την προετοιμασία του παιδιού τους για να δεχτεί τα ακουστικά.

Τι γίνεται στην περίπτωση έλλειψης συνεργασίας από την πλευρά του ατόμου στην επίτευξη των ακουστικών δοκιμασιών;

Το ακουστικό τεστ Berard απαιτεί ένα ώριμο επίπεδο συγκέντρωσης και επικοινωνίας. Το ακουστικό τεστ παρέχει πληροφορίες οι οποίες χρησιμοποιούνται προκειμένου να καθοριστεί εάν χρειάζεται κάποιο φίλτρο περιορισμένης ζώνης κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών συνεδριών, επομένως θα πρέπει να είναι ακριβείς. Για τους λόγους αυτούς , ο Δρ Berard δε συνιστά το τεστ αυτό για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Εάν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να συνεργαστεί στο ακουστικό τεστ μα φαίνεται πως είναι καλός υποψήφιος για την ΑΙΤ βάσει της συμπεριφοράς και του ιστορικού του, η εκπαίδευση μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τα ακουστικά τεστ. Καθώς τα ακουστικά τεστ παρέχουν τη βάση των φίλτρων περιορισμένης ζώνης δε πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τέτοια. Η προσαρμοσμένη μουσική έχει αποδειχτεί αποτελεσματική ακόμα και χωρίς αυτά τα συγκεκριμένα φίλτρα.

Τι αλλαγές παρατηρούνται έπειτα από την εφαρμογή της μεθόδους Berard ΑΙΤ;

Οι αναφορές από τους γονείς ποικίλουν όσον αφορά το πόσο γρήγορα παρατηρούνται αλλαγές καθώς και τι είδους αλλαγές εμφανίζονται. Οι γονείς συχνά αναφέρουν μείωση των νευρικών κρίσεων, της ευαισθησίας στον ήχο, την ηχολαλία, την υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα. Οι γονείς επίσης παρατηρούν αύξηση στην ικανότητα να ακολουθούνται οδηγίες, στην προσοχή, στην ακουστική βραχύχρονη μνήμη, στις δεξιότητες ομιλίας/γλώσσας. Αυξημένη κοινωνικοποίηση, συνεργασία, αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία παρατηρούνται επίσης συχνά. Βελτίωση στην αισθητηριακή επεξεργασία με ταυτόχρονη μείωση επεισοδίων αισθητηριακής υπερφόρτωσης αναφέρονται χαρακτηριστικά από τους γονείς.

Υπάρχουν κίνδυνοι που να συνδέονται με τη μέθοδο Berard ΑΙΤ;

Δεν υπάρχει καμμία ένδειξη ότι η μέθοδος μπορεί να βλάψει σε οποιοδήποτε επίπεδο. Αυτό έχει προκύψει από την πρακτική εφαρμογή της μεθόδου για περισσότερο από τριάντα χρόνια σε διάφορες παθήσεις.

Ποια είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου;

Τα αποτελέσματα μπορούμε να τα δούμε μέσα σε μερικές εβδομάδες έως έξι μήνες μετά τη θεραπεία.

  • Βελτίωση στην κατανόηση λόγου
  • Μεγαλύτερη διάθεση για παραγωγή λόγου και επικοινωνίας
  • Μείωση της υπερευαισθησίας στην ακοή
  • Μείωση ΄θορύβου ή βουίσματος στο αυτί
  • Λιγότερο ξάφνιασμα σε δυνατούς ήχους
  • Φυσιολογική ένταση στη φωνή
  • Καλύτερη έκφραση των συναισθημάτων και ανάπτυξη κοινωνικότητας
  • Βελτίωση στο μαθησιακό τομέα
  • Βελτιωμένη συμπεριφορά
  • Βελτίωση κοινωνικών δεξιοτήτων
  • Αυξημένο επίπεδο άνεσης
  • Μειωμένη μανία και κινητικότητα
  • Μείωση της διάσπασης
  • Μείωση νευρικότητας
  • Αύξηση αυτοπεποίθησης

Πηγή:

  • Συνεργατικές ομάδες noesi.gr. Η μετάφραση έγινε εθελοντικά για το noesi.gr.

Παραπομπές:

Σχόλια

Μέθοδος Bernard στην Αθήνα

Εικόνα Παρή Γουναρη

Καλησπερα γνωριζει κανεις άν καποιος κανει την μεθοδο Bernard στην Αθηνα? Έυχαριστω.

like0
Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Σχετικά με τις παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr, η χρήση είναι ελεύθερη υπό τις εξής προϋποθέσεις. Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr με οποιοδήποτε τρόπο, προφορικά ή σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας της νόησης στο διαδίκτυο (noesi.gr) και εξασφαλίστε στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό αυτής της ιστοσελίδας ελεύθερα, εφόσον αναφέρετε την πηγή του άρθρου (λ.χ. NOESI.gr) και το όνομα του Οδηγού (λ.χ. Οδηγός διαταραχών, Οδηγός δικαιούχων, Οδηγός παρεμβάσεων, Οδηγός υπηρεσιών κ.ά.) ή το όνομα του συντάκτη και παραθέσετε ευκρινώς τη διεύθυνση της παρούσας ιστοσελίδας — χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr — λαμβάνοντας υπόψη την παρακάτω άδεια χρήσης και τον Κανονισμό Λειτουργίας του www.noesi.gr.
 
cc logo  
 

Η άδεια του παρόντος άρθρου (έργου) είναι Creative Commons — Αναφορά Δημιουργού Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές (CC BY-SA 4.0). Η άδεια αυτή επιτρέπει στους άλλους να τροποποιούν το έργο αυτό και να το αναμιγνύουν με άλλα, εφόσον αποδίδουν την αναγνώριση στην πηγή (Credit) και υπαγάγουν τα νέα έργα τους στους ίδιους όρους. Όλα τα νέα έργα που βασίζονται σε αυτό το έργο θα φέρουν την ίδια άδεια, οπότε και τα οποιαδήποτε παράγωγα θα επιτρέπουν και την εμπορική χρήση.