Μία σελίδα του Οδηγού διαταραχών

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Οδηγός διαταραχών αναπτύσσεται στο Cloud και διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons Διανο­μή 4.0 — CC BY-SA 4.0[?]. Μάθετε πώς συντάσσεται.

Σύνδρομο Πικ – Γουέρνικ (Pick – Wernicke Syndrome)

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Το άλλως ονομαζόμενο "αφασία του Wernicke" (Γουέρνικ), σύνδρομο Pick-Wernicke πρόκειται για μία γενετική διαταραχή, που συνδέεται με σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία, κυρίως λόγω διαταραχών στην ικανότητα κατανόησης και εκφοράς του λόγου.

Πήρε το όνομα των ερευνητών που το ανακάλυψαν, των Arnold Pick και Carl Wernicke, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Xαρακτηριστικά

Στην πράξη το σύνδρομο περιγράφει την παντελή αδυναμία κατανόησης του λόγου, προφορικού και γραπτού (αφασία). Άτομα που φέρουν το σύνδρομο δεν μπορούν να μιλήσουν, να γράψουν ή να διαβάσουν. Σε ελαφρύτερες μορφές της, ή με την κατάλληλη εκπαιδευτική παρέμβαση, η διαταραχή μπορεί μην αποκλείσει κάθε ικανότητα εκφοράς λόγου, ωστόσο η διαταραχή στο λόγο παραμένει εμφανής τόσο στην άρθρωση όσο και το λεξιλόγιο. Σε διαφορετικές περιπτώσεις, ενδέχεται τα άτομα που έχουν επηρεαστεί από το σύνδρομο να μιλούν με ευφράδεια λόγου (ταχύτητα ομιλίας), ωστόσο τα λεγόμενά του δεν έχουν συνοχή, οι συνειρμοί είναι ασύνδετοι, με αποτέλεσμα να μη βγαίνει νόημα από ό,τι λέγεται. Οι συναφείς παθήσεις με το σύνδρομο αυτό είναι: αγραψία (αδυναμία γραπού λόγου), αλεξία (απουσία λεξιλογίου), παραφασία (ακατανόητος λόγος). Συχνά τα άτομα που φέρουν τη διαταραχή βρίσκονται σε κατάσταση ευφορίας και σπανιότερα φέρουν και παρανοϊκές ιδέες.

Αιτιολογία

Τα αίτια της διαταραχής είναι σαφώς γενετικά και αφορούν τη δυσλειτουργία του μέρους του εγκεφάλου που ελέγχει το λόγο και την ικανότητα μάθησης του λόγου.

Συχνά, μπορεί να παρεξηγηθεί ως αργή έναρξη λόγου, έλλειψη ερεθισμάτων, πρόβλημα ακοής, αυτισμός, νοητική υστέρηση κ.α.

Αντιμετώπιση

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις των ατόμων με αφασία (παντελής απουσία λόγου) ή δυσφασία (διαταραχή του λόγου, χωρίς παντελή απουσία λόγου), η περισσότερο καθοριστική μέθοδος παρέμβασης είναι η λογοθεραπεία. Διάφορες μέθοδοι εστιάζουν στην υποστήριξη εναλλακτικών μεθόδων μάθησης του λόγου (εικόνες, σχήματα, νοήματα κ.α.). Αυτό που προέχει είναι να βρεθεί μία δίοδος προς την κατανόηση του λόγου.

Η θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να διαρκέσει χρόνια, ακόμα και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ανθρώπου, ωστόσο τα αποτελέσματά της είναι τα μοναδικά ασφαλή ως θεραπεία εκλογής και, πράγματι, μπορεί να επιφέρουν τεράστια άλματα στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του ατόμου. Φυσικό είναι, ότι η πρώιμη παρέμβαση είναι προτιμότερη, παρά το γεγονός ότι η αφασία μπορεί να μη διαγνωστεί όσο νωρίς θα περίμενε κανείς, δεδομένο ότι αφορά συγκεκριμένο και απόλυτο αναπτυξιακό στάδιο της ανάπτυξης του παιδιού, όπως ο λόγος.

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Σχετικά με τις παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr, η χρήση είναι ελεύθερη υπό τις εξής προϋποθέσεις. Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr με οποιοδήποτε τρόπο, προφορικά ή σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας της νόησης στο διαδίκτυο (noesi.gr) και εξασφαλίστε στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό αυτής της ιστοσελίδας ελεύθερα, εφόσον αναφέρετε την πηγή του άρθρου (λ.χ. NOESI.gr) και το όνομα του Οδηγού (λ.χ. Οδηγός διαταραχών, Οδηγός δικαιούχων, Οδηγός παρεμβάσεων, Οδηγός υπηρεσιών κ.ά.) ή το όνομα του συντάκτη και παραθέσετε ευκρινώς τη διεύθυνση της παρούσας ιστοσελίδας — χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr — λαμβάνοντας υπόψη την παρακάτω άδεια χρήσης και τον Κανονισμό Λειτουργίας του www.noesi.gr.
 
cc logo  
 

Η άδεια του παρόντος άρθρου (έργου) είναι Creative Commons — Αναφορά Δημιουργού Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές (CC BY-SA 4.0). Η άδεια αυτή επιτρέπει στους άλλους να τροποποιούν το έργο αυτό και να το αναμιγνύουν με άλλα, εφόσον αποδίδουν την αναγνώριση στην πηγή (Credit) και υπαγάγουν τα νέα έργα τους στους ίδιους όρους. Όλα τα νέα έργα που βασίζονται σε αυτό το έργο θα φέρουν την ίδια άδεια, οπότε και τα οποιαδήποτε παράγωγα θα επιτρέπουν και την εμπορική χρήση.