Κάλεσμα για συμμετοχή σε έρευνα στο χώρο της κώφωσης

Εικόνα Δήμητρα Tάσσου

Ονομάζομαι Τάσσου Δήμητρα και σας γράφω εδώ με στόχο να σας ενημερώσω για την έρευνα που επιθυμώ να διεκπεραιώσω σχετικά με την εκπαίδευση κωφών παιδιών. Είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο MSc Inclusive and Special Education (Ενταξιακή και Ειδική Εκπαίδευση) στο Εδιμβούργο της Σκοτίας. Τον Οκτώβριο του 2012 ολοκλήρωσα τις προπτυχιακές σπουδές μου στην Αθήνα, στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Α.Π.Η.) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Έχω επάρκεια στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, την οποία απέκτησα τον Ιούνιο του 2012 και αποφάσισα να μετεκπαιδευτώ στην Ειδική Αγωγή παρακολουθώντας το προαναφερθέν μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Σημείωση από το NOESI.gr: Η έρευνα αυτή έχει ολοκληρωθεί. Παρά την προσπάθεια του NOESI.gr να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους της μελέτης για την ανάρτηση κάποιων βασικών συμπερασμάτων από τη συγκεκριμένη μελέτη, δεν λάβαμε απάντηση σχετικά.

Αυτή την περίοδο σχεδιάζω την έρευνα για την πτυχιακή μου εργασία. Ενδιαφέρομαι να δουλέψω ως εκπαιδευτικός για κωφά παιδιά νηπιακής ηλικίας και το θέμα της πτυχιακής εργασίας μου θα κινηθεί γύρω από τα κωφά παιδιά και τις οικογένειες τους. Συγκεκριμένα, ενδιαφέρομαι να ερευνήσω τους γονείς κωφών παιδιών, ηλικιών 4 έως 6 ετών, και τις πρακτικές που ακολουθούν για να καλλιεργήσουν το γραμματισμό στα παιδιά τους.

Η σύγχρονη παιδαγωγική δίνει πολύ μεγάλο βάρος στον «αναδυόμενο γραμματισμό», τον γραμματισμό που προκύπτει από την επαφή του παιδιού με τη γραφή και την ανάγνωση στο περιβάλλον του. Εγώ ως νηπιαγωγός θέλω να επικεντρωθώ στα παιδιά νηπιακής ηλικίας. Το περιβάλλον των παιδιών αυτής της ηλικίας διαμορφώνεται κυρίως από τους γονείς τους και ο ρόλος που παίζουν στην καλλιέργεια του γραμματισμού των παιδιών τους είναι ενδιαφέρον να μελετηθεί σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η σημασία του.

Η έρευνα θα διεξαχθεί τον Μάιο στην περιοχή της Αττικής αλλά και άλλων κοντινών περιοχών μέχρι τα τέλη Μαίου και θα περιλαμβάνει περίπου 30 λεπτά παρατήρησης της αλληλεπίδρασης μεταξύ του γονιού και του παιδιού σε μια δραστηριότητα γραμματισμού στο σπίτι της οικογένειας ή σε κάποιο άλλο ήσυχο και διαθέσιμο μέρος και 30 λεπτά συνέντευξης με το γονιό.

Η έρευνα θα είναι ανώνυμη και δεν θα αναφερθεί κανένα προσωπικό στοιχείο των συμμετεχόντων που μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητά τους. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν με λεπτομέρειες για τον τρόπο και τον σκοπό διεξαγωγής της έρευνας, θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν ερωτήσεις, ενώ θα λάβουν και θα συμπληρώσουν έντυπο συγκατάθεσης συμμετοχής στην έρευνα για τους ίδιους και το παιδί τους.

Η έρευνα μου δεν θα είναι αποκομμένη από την πράξη. Σκοπεύω να παραθέσω προτάσεις για τεχνικές προώθησης και καλλιέργειας του γραμματισμού στα κωφά παιδιά με βάση την Ελληνική και την διεθνή βιβλιογραφία, με στόχο την επιπλέον ενημέρωση των οικογενειών για πρακτικές που είναι διαθέσιμες. Εάν η έρευνα προχωρήσει ομαλά, υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιαστεί στο συνέδριο για την εκπαίδευση κωφών που θα διαδραματιστεί στην Αθήνα του χρόνου. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το παρακάτω σύνδεσμο http://www.iced2015.com/en.

Εαν υπάρχει κάποιος/α που να γνωρίζει γονείς με παιδιά μέχρι 6 ετών ή ο ίδιος/α είναι γονιός με παιδί αυτής της ηλικίας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου και θα χαρώ να τον/ την ενημερώσω αναλυτικά. Η βοήθειά σας είναι πολύτιμη, όχι μόνο προσωπικά αλλά και ακαδημαϊκά. Η έρευνα αυτή διεξάγεται στα πλαίσια διεύρυνσης της βιβλιογραφίας με αντικείμενο τον γραμματισμό και την προώθηση των πρακτικών γραμματισμού τόσο στην οικογένεια, όσο και στο σχολείο. Η προσωπική μου ενασχόληση με το αντικείμενο είναι πολύ μεγάλη και το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο, καθώς φυσικά και λεπτό γι' αυτό και θα χειριστεί με την απαραίτητη ευαισθησία και διακριτικότητα και θα ληφθούν υπόψην οι ανάγκες των γονιών καθώς και των παιδιών τους. 

Σας ευχαριστώ πολύ,
Τάσσου Δήμητρα

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Τι είναι και τι παρέχει το Δίκτυο επαγγελματιών (SPECIALS)

Λογότυπο Δικτύου επαγγελματιών SPECIALS ® NOESI.gr.Επαναφέρουμε τον κατάλογο επαγγελματιών, γνωστό με τον διακριτικό τίτλο Δίκτυο SPECIALS®. Ένα δίκτυο διαπιστευμένων μελών εξειδικευμένων σε διάγνωση και αξιολόγηση, εκπαίδευση - αποκατάσταση, υποστήριξη - συμβουλευτική, στους τομείς της ειδικής αγωγής, υγείας και πρόνοιας.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.
Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Βρείτε επαγγελματία.

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.