Κύκλος "Π": Περιγραφή προγράμματος και πρόσκληση συμμετοχής

Εικόνα NOESI.gr

Ο Κύκλος “Π” είναι μία ομάδα περίπου 15 ατόμων, με διαφορετικές ειδικότητες:

  • Εκπαιδευτικοί (Νηπιαγωγοί, Δάσκαλοι, Καθηγητές).

  • Ψυχολόγοι, Κοινωνιολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί.

  • Άλλοι θεραπευτές στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ειδικοί Παιδαγωγοί)

Η συναντήσεις του Κύκλου “Π” γίνονται δύο (2) φορές τον μήνα στην Αθήνα.

Στις συναντήσεις της ομάδας, τα μέλη μπορούν να υποβάλλουν προς  ε π ε ξ ε ρ γ α σ ί α  διάφορα θέματα, που χρειάζονται να καλύψουν, προκειμένου να εμβαθύνουν στις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις τους για την παράλληλη στήριξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η “επεξεργασία” εντός του Κύκλου “Π” σημαίνει ότι ένα θέμα ‒ πρόβλημα κατατίθεται αρχικά προς συζήτηση. Έπειτα, αναλύεται διεπιστημονικά, ώστε να βρεθούν προτάσεις προς επίλυση (αντιμετώπιση) του προβλήματος. Η ομάδα οργανώσει τις προτεινόμενες λύσεις και τα μέλη έχουν την ευκαιρία, μέσω δομημένων ασκήσεων ή στο πλαίσιο της παράλληλης στήριξης όπου εργάζονται, να δοκιμάσουν την εφαρμογή των προτάσεων με σκοπό να βρουν την καλύτερη, που ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Στόχος αυτής της “επεξεργασίας” είναι η εκπαίδευση των μελών του Κύκλου “Π” στη διαδικασία της στοχοθεσίας και απολογισμού ‒ δηλαδή της μέτρησης των αποτελεσμάτων της υποστήριξης του μαθητή.

Παράλληλα με την επεξεργασία ο Κύκλος “Π” καλύπτει τις εξής  θ ε μ α τ ι κ έ ς   ε ν ό τ η τ ε ς.

  • Ανάπτυξη και διαχείριση της σχέσης με τον μαθητή.

  • Συνεργασία με το σχολείο και την οικογένεια του μαθητή.

  • Συμβουλευτική γονέων ‒ διαχείριση σχέσεων στην οικογένεια.

  • Διαχείριση κρίσεων στο σχολικό ‒  οικογενειακό περιβάλλον του μαθητή.

  • Νομικό πλαίσιο ‒ καλύψεις υπεύθυνου παράλληλης στήριξης στο σχολείο.

  • Ανάπτυξη και διαχείριση του Ατομικού Προγράμματος Εκπαίδευσης (ΑΠΕ) του μαθητή.

  • Στοχοθεσία ‒ αξιολόγηση ‒ απολογισμός προόδου (ερευνητικά εργαλεία).

  • Παρουσίαση και απεικόνιση στόχων σε τρίτους ‒ παραπομπή (κλείσιμο).

Επιπλέον, ενδεικτικά, κάποια  ε π ι μ έ ρ ο υ ς   θ έ μ α τ α  που καλύπτονται στις θεματικές ενότητες του Κύκλου “Π” είναι τα ακόλουθα: α) υπερβολικές προσδοκίες γονέων (άρνηση ‒ θυμός), β) μη υποστηρικτικό σχολικό περιβάλλον, γ) προκλητικές συμπεριφορές μαθητών, δ) ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και τεχνικές αντιμετώπισης, ε) εργαλεία ‒ υλικό παράλληλης στήριξης μαθητών, στ) συνεργασία με άλλες διεπιστημονικές ομάδες.

Σε κάποιες από τις συναντήσεις του Κύκλου “Π” θα προσκληθούν  ε π ι σ κ ε π τ ό μ ε ν α   μ έ λ η  με ειδίκευση σε επιμέρους θέματα, που αφορούν την παράλληλη στήριξη. Στόχος αυτών των συνεργατών του προγράμματος είναι να βοηθήσουν τα μέλη του Κύκλου “Π” να δουν τις προκλήσεις αλλά και τις λύσεις, που αφορούν την παράλληλη στήριξη στα περιβάλλοντα γύρω από τον μαθητή, δηλαδή το σχολείο, την οικογένεια και τη γειτονιά.

Η συμμετοχή στον Κύκλο “Π” προϋποθέτει παρακολούθηση δύο (2) ημέρες (συνεδρίες) ανά μήνα ‒ από ένα δίωρο ή τρίωρο ανά συνεδρία.

  • Η διάρκεια φοίτησης υπολογίζεται σε 40-45 ώρες. Σημαντική σημείωση: Το σύνολο των ωρών καθορίζεται με κάθε νέο ΚΥΚΛΟ Π, κάθε νέα σχολική χρονιά.

  • Κατά τη διάρκεια του Κύκλου “Π” θα δοθούν στους συμμετέχοντες εργαλεία και επιμορφωτικό υλικό έτοιμο προς χρήση, ασκήσεις και σημειώσεις / συγγράμματα για μελέτη.

  • Υπολογίζεται ότι απαιτούνται 20-25 ώρες προσωπικής μελέτης (προαιρετικά, με ανάθεση ασκήσεων) που θα συμβάλλουν ώστε οι συμμετέχοντες να εμβαθύνουν καλύτερα στην καταγραφή ‒ μέτρηση ‒ αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της παράλληλης στήριξης με επίκεντρο τον μαθητή.

  • Όπου απαιτείται, διατίθεται δυνατότητα προσωπικής εποπτείας για τα μέλη που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην παράλληλη στήριξη που έχουν αναλάβει ή θέλουν να εμβαθύνουν θεωρητικά στο ρόλο του παιδαγωγού στην υποστήριξη μαθητών.


Η ολοκλήρωση της φοίτησης στον Κύκλο “Π” συνοδεύεται με ονομαστικό πιστοποιητικό (βεβαίωση παρακολούθησης) ανά συμμετέχοντα και, προαιρετικά, σε διαπίστευση επάρκειας (συστατική επιστολή) ως συνοδός παράλληλης στήριξης. Παράλληλα, τα μέλη του Κύκλου ”Π” αποκτούν δικαίωμα παρουσίασης στο www.noesi.gr το διάστημα Ιούλιος ‒ Σεπτέμβριος 2017 προκειμένου να καλύψουν θέσεις παράλληλης στήριξης, που διακινούνται μέσω του δικτύου αγγελιών.

Για να πληροφορίες για τον Κύκλο "Π", επισκεφτείτε τη σελίδα επικοινωνίας με το NOESI.gr.


Όλα τα νεότερα για το Κύκλο "Π" σε μία σελίδα: www.noesi.gr/kyklos-p

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Τι είναι και τι παρέχει το Δίκτυο επαγγελματιών (SPECIALS)

Λογότυπο Δικτύου επαγγελματιών SPECIALS ® NOESI.gr.Επαναφέρουμε τον κατάλογο επαγγελματιών, γνωστό με τον διακριτικό τίτλο Δίκτυο SPECIALS®. Ένα δίκτυο διαπιστευμένων μελών εξειδικευμένων σε διάγνωση και αξιολόγηση, εκπαίδευση - αποκατάσταση, υποστήριξη - συμβουλευτική, στους τομείς της ειδικής αγωγής, υγείας και πρόνοιας.

Διαπιστευτείτε από το NOESI.gr.
Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Τα πρώτα μέλη έχουν ενταχθεί στο δίκτυο.
Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Βρείτε επαγγελματία.

Τι είναι και τι παρέχουν οι Συνεργατικές Ομάδες στο NOESI.gr;

Ο κατάλογος επαγγελματιών με διαπιστευμένους επαγγελματίες από το NOESI.gr.Οι Συνεργατικές Ομάδες δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας 2010-2020 από χίλιες (1.000) θέσεις μελών του NOESI.gr, που διέθεταν πρόσβαση σε μία ειδική πλατφόρμα (Google Workspace) που λειτούργησε έως το 2022 με ετήσιο κόστος 72.000$ με χορηγία της Google ειδικά σχεδιασμένη για συνέργειες!

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.