Aυτή η σελίδα συγκεντρώνει αναρτήσεις για ένα συγκεκριμένο θέμα από τα Βιολόγια (εμπειρίες) και από τους Οδηγούς (τεκμηριωμένη γνώση).
Τip! Οι μπλε τίτλοι παρακάτω είναι σύνδεσμοι — για να διαβάσετε περισσότερα για κάθε ανάρτηση.

Κώδικας Δεοντολογίας του Κοινωνικού Λειτουργού (ΣΚΛΕ)

Εικόνα NOESI.gr

Παραθέτουμε τις βασικές αρχές δεοντολογίας στην άσκηση του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού κατά τον Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ).

Κώδικας Δεοντολογίας του Κοινωνικού Λειτουργού (διεθνής έκδοση)

Εικόνα NOESI.gr

Ο Κώδικας Δεοντολογίας του Επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού υιοθετήθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία την Κοινωνικών Λειτουργών (IFSW) και από τη Διεθνή Ένωση των Σχολών Κοινωνικής Εργασίας (IASSW), το 2004.

Ο ρόλος του Κοινωνικού Λειτουργού σε ιδιωτικές δομές Διάγνωσης, Αξιολόγησης, Παρέμβασης για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Ο κοινωνικός λειτουργός χρησιμοποιεί τις τρεις μεθόδους Κοινωνικής Εργασίας με Άτομα, Ομάδες και Κοινότητα για την υλοποίηση των παρακάτω σκοπών και καθηκόντων του:

Ο ρόλος του Κοινωνικού Λειτουργού στα ΚΕΔΔΥ

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Ο κοινωνικός λειτουργός συνεργάζεται με το λοιπό επιστημονικό προσωπικό του Κέντρο Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) και καταρτίζει το κοινωνικό προφίλ του μαθητή. Αντλεί πληροφορίες από τους γονείς του μαθητή και αν χρειαστεί όπου είναι αναγκαίο και από άλλους συναδέλφους, με στόχο τις αναγκαίες παρεμβάσεις υποστήριξης, κυρίως στο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης του μαθητή.

Ο ρόλος του Κοινωνικού Λειτουργού στις ΣΜΕΑ

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Το αντικείμενο εργασίας τού κοινωνικού λειτουργού στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑ) είναι ευρύτατο και καθορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα 891/1978 ΔΕΚ 213/7-12/78 ΤΑ. Ειδικότερα, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο κοινωνικός λειτουργός έχει καθήκοντα και αρμοδιότητες.

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κοινωνικού λειτουργού

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Σύμφωνα με το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 23 (2), Άρθρο 1:

1. Για την άσκηση του επαγγέλματος και τη χρησιμοποίηση του τίτλου του Κοινωνικού Λειτουργού απαιτείται:

  • α) Πτυχίο μιας αναγνωρισμένης από το Κράτος Σχολής Κοινωνικής Εργασίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή ισότιμο αντίστοιχης Σχολής του εξωτερικού. β) Άδεια, που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Διατάγματος αυτού.

Κοινωνική Εργασία με Ομάδες: Αρχική φάση

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Παρακάτω, περιγράφονται οι στόχοι του κοινωνικού λειτουργού κατά την αρχική φάση της ομάδας, δηλ. την προκαταρκτική συνεδρία. Σκοπός της προκαταρκτικής συνεδρίας είναι να διαπιστώσει ο κοινωνικός λειτουργός, εάν κάποιο άτομο είναι κατάλληλο για την ομάδα.

Κοινωνική Εργασία: Τελική αξιολόγηση σπουδαστών για την ΕΠΑ

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Εδώ παρατίθενται τα κύρια σημεία, όπου θα πρέπει να εστιάσουν οι σπουδαστές του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, κατά την αξιολόγηση (τελική) της Εργαστηριακής Πρακτικής Άσκησης (ΕΠΑ) στο πλαίσιο (Δομή) και της Ομάδα Εποπτείας. Ειδικά όταν πρόκειται για μία ομαδική διεργασία (π.χ. ομάδα εποπτείας), τα παρακάτω είναι καθοριστικά.

Κοινωνική Εργασία: Καταγραφή συνέντευξης ΚΛ

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Παρακάτω παρατίθενται τα τυπικά μέρη για την καταγραφή της συνέντευξης από έναν/μία κοινωνικό/-ή λειτουργό. Πρόκειται περισσότερο για ένα διάγραμμα, που ενδεχομένως να λειτουργήσει ως πρότυπο επί του οποίου μπορείτε να βασιστείτε κατά την περιγραφή και αξιολόγηση των συνεντεύξεών σας. Χρησιμοποιείστε το απλά ως οδηγό.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά