Αγγίζει το φάσμα του αυτισμού (3,5 ετών)

Εικόνα Foficoula

Καλησπερα, έχω ενα κοριτσακι 3,4 ετων. Απο περυσι κιολας που αρχισαμε παιδικο η βρεφονηπιοκομος αναγνωρισε καποια στοιχεια στην μικρη μου και με παρεπεμψε να συζητησω και να βοηθηθω απο καποιο παιδοψυχολογο. Εκρηξεις θυμου, συναισθηματικη διαταραχη που δεν μπορει να την διαχειριστει (χτυπιεται φωναζει και δεν καθησυχαζεται ευκολα). Επιμονη και μερικες φορες αδιαφορια προς τριτους. Αυτα τουλαχιστον ηταν τα τοτε στοιχεια που μας επιβάρυναν.

Πηγα αρχικα σε  συμβουλευτικη του δημου γιατι δεν ειχα την δυνατοτητα για ιδιωτικα. Εκει συζητησαμε με παιδοψυχολογο (δεν ειδε το παιδι)και απο τα λεγομενα μας, μας ειπε πως ειναι της ηλικιας και εφοσον το παιδι μιλαει και κανει καποια σωστα αναπτυξιακα για την ηλικια του δεν θα πρπει να ανησυχουμε.

Τον Μαιο του 2015 πηγα σε αναπτυξιολογο κορυφη στην πολη που διαμενουμε για να την δει. Μας ειπε οτι η μικρη εχει μια ανεπτυγμενη υπερκινητηκοτητα αλλα αυτο δεν δειχνει θεμα ανησυχιας και πως θα πρεπει μα την ξαναδει μετα απο  3-5 μηνες. Δυστυχως αυτο δεν εγινε γιατι ο εν λογω γιατρος εφυγε απο το νοσοκομειο που τον επισκεφτηκαμε γιατι συνταξιοδοτηθηκε και ετσι παλι αφησαμε το θεμα της μικρης στο ελεος του Θεου. Φετος αρχισε παιδικο, δεν δυσκολευτηκε στην προσαρμογη αλλα εχουμε παλι θεματακια συμπεριφορας, εκρηξεων θυμου,δαγκωνουμε αντικειμενα(νυπτηρα,καρεκλες, τοιχους, τραβαμε τα παιδακια, βγαζουμε κραυγες διχως λογο). 

Να πω απλα οτι μιλαμε για ενα παιδι που απο μικρο ειναι μεσα στα βιβλια, διαβαζει,θυμαται σχεδον καθε σελιδα απο οποιοδηποτε βιβλιο γνωριζει ολα τα χρωματα, ζωγραφιζει σπιτια ουρανο,αρκουδακια,την μαμα τον μπαμπα,ουρανιο τοξο και πολλα αλλα, τρωει μονο του, αναπτυξιακα σε αυτα τα σημεια ειναι μια χαρα. Επισης η μικρη φοραει ολη μερα βρακακι αλλα τα κακα τα κανει σε πανα βρακακι. Επιχειρησαμε να της την κοψουμε και για 6μερες δεν ειχε εφοδευσει και ετσι πηγαμε πισω σε αυτο το κομματι. Ετσι λοιπον με αυτες τις συμπεριφορες και επεοτα απο μια διαλεξη στονπαιδικο σταθμο απο ειδικους αποφασισα να απευθυνθω στο παιδοψυχολογο του δημου.Αρχικα συζητησα μονη μαζι του και μετα ο συζυγος και επειτα πηγα την μικρουλα απο τον χωρο του να την δει. Επειτα απο μερες επισκεφτηκε και τον παιδικο για να δει πως συμπεριφερεται μαζι με αλλα παιδακια. Να τονισω πως αυτηκατασταση γενικοτερα μας εχει τσιτωσει λιγακι γιατι δεν υπαρχει ηρεμια και ησυχια στο σπιτι και δεν βρισκεται και λιγο χρονος για εμας γιατι καθε βραδυ κοιμαται στις 11 και 12. Ολο αυτο γινετε ενας φαυλος κυκλος που δυστυχως φερνει σε ολους μας εκνευρισμο.

Ο παιδοψυχολογος διεκρνε πως η μικρη αγγιζει καποια φασματα αυτισμου και οτι πρεπει γενικα να πεσουν οι τονοι στο σπιτι. Δεν λεω αν ασχολησαι συνεχεια μαζι της ειναι ενα αλλο παιδι αλλα αυτο δεν μπορει να γινετε ουτε στο σπιτι αλλα ουτε και στο παιδικο. Αν την αφηνεις να παιζει μονη μετα απο καππια ωρα θα αρχισει να πεταει πραγματα να δαγκωνει και γενικα να αλλαζει συμπεριφορα. Ο παιδοψυχολογος μας προτεινε να παρουμε μεσω ΕΟΠΥΥ καποιες συνεδριες για να βοηθηθουμε, μας εγραψε μια γνωματευση, αλλα εμεις ηδη αρχισαμε εργοθεραπεια.

Περιμενω την καταλυτικη ημερομηνια που θα παω στα ΚΕΔΔΥ. Αν καποιος μπορει να με βοηθησει να μου δωσει συμβουλες η οτιδηποτε αλλο, θα περιμενω.

Σχόλια

Δημιούργησε ενα ήρεμο περιβάλλον

Εικόνα Ρήνα

Ενα μονο θα σου πω, σ αυτη τη φαση και πριν βεβαιωθεις η μαθεις αρκετα πραγματα, δημιουργησε ενα ηρεμο περιβαλλον και μην της πηγαινεις κοντρα η προσπαθεις να αντιμεωπισεις την κατασταση με κανονες αυστηροτητας. Θα το πας πισω το παιδι και μετα θα πρεπει να διανυσεις μεγαλυτερο χωρο....Αν δεν ειναι δεν θα χασεις τιποτα, αν ομως υπαρχει υποψια αυτισμου θα εχεις κερδισει συμπεριφορα. Αυτα τα παιδια αν τους πας κοντρα τσιτωνουν και αμυνονται. Θελει με τρυφεροτητα, αγαπη και ισως παιχνιδιαρικα και με χιουμορ να αντιμετωπιστει η κατασταση. Ξερω οταν σε τρωει η αγωνια ειναι δυσκολο. Απλα θα κανεις αυτο που καναμε ολοι για πολυ καιρο: τον Καραγκιοζη.....και τελικα επιασε. Δοκιμασε να εξηγησεις πραγματα με σχεδια.  

like1

Θα συμφωνήσω με τη Ρήνα

Εικόνα didyma1103

Θα συμφωνήσω με τη Ρήνα ότι όσο τα πας κόντρα τσιτώνονται ΑΛΛΑ μερικές φορές δεν μπορείς να κάνεις πάντα τον καραγκιόζη. Ιδιαιτέρως αν οι απαιτήσεις τους είναι τρελές! Εγώ πάντως έχω κάνεις τεράστια υπομονή με τους μικρούς και τον καραγκιόζη έχω κάνει και ότι μπορεί να εφεύρει ανθρώπινος νους. Θεωρώ ότι αν δεν ηρεμήσει απο μόνο του το παιδί ότι και να κάνουμε είναι δώρον άδωρον. Εξαρτάται απο το παιδί σε τι φάση είναι και μεγάλο ρόλο παίζουν τα αισθητηριακά. Εμένα οι μικροί είναι φουλ στα αισθητηριακά. Αν αυτό δεν διορθωθεί οι μικροί θα συνεχίσουν να γκρινιάζουν. Και ειδικά για το τελευταίο δεν υπαρχει καμιά μαγική συνταγή. Ότι αποφασίσει ο Θεός! 

like0

Ακραία συμπεριφορά

Εικόνα Foficoula

Εχει λιγες μερες που κανει επικινδυνα πραγματα, χωνει φυλλα στην μυτη της, δαγκωνει, κοβει και τρωει αντικειμενα π.χ. ενα χαρτινο σπιτακι που της εφτιαξα.... πινει και φτυνει το νερο πανω στις παιδαγωγους... καθε μερα ακουω παραπονα στο παιδικο για διαφορα που εκανε. Εισαστε μητερες και καταλαβαινετε πως μπορει να νιωθω οταν συμβαινει αυτο.

Να συμπληρωσω επισης στην παραπανω περιγραφη μου  οτι η μικρη γεννηθηκε με χειλεοσχιστια και ηδη απαριθμουν στο ιστορικο της 3 επεμβασης.Η διαγνωση που εκανε ο β' παιδοψυχολος ηταν συναισθηματικη διαταραχη ,μαζι με το οτι αγγιζει το φασμα του  αυτισμου (αφηνοντας ενα ενδεχομενο ανοιχτο λογο μικρης ηλικιας).Απο την εργοθεραπεια που παρακολουθουμε μας ειπαν οτι ισως εχει Δεπυ.Μακαρι να παρουμε συντομα μια απαντηση σε ολα τα ερωτηματα μας.Τελη Μαρτιου εχω και ενα ραντεβου σε ιδιωτη παιδοψυχιατρο -αναπτυξιολογο για μια τριτη γνωμη.

like0

Σαν να περιγράφεις τον μικρό μου (διαγράφηκε)

Εικόνα panayota

Ενημέρωση από το NOESI.gr: Λάβαμε αίτημα διαγραφής του συγκεκριμένου σχολίου και του προφίλ του μέλους που το ανάρτησε. Για τον λόγο αυτό, το σχόλιο αυτό έχει αφαιρεθεί. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο: Πώς και γιατί το προφίλ μέλους, οι αναρτήσεις, τα σχόλια διαγράφονται.

like1

Εξέλιξη παιδιού

Εικόνα Γιούλη / Κωνσταντίνος

Καλησπέρα. Πώς είναι τώρα η μικρη; με ενδιαφέρει γιατί κάνει κάποια κοινά με τον δικό μου. Ευχαριστώ πολύ 

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.