Editorial: Γράμμα ιατρού (#not) σε ΜΕΘ, προς μοτοσυκλετιστές — Aν είναι αυτός ιατρός, να τον δει ο Ιατρικός Σύλλογος, άμεσα

Ένας αγαπητός συμμαθητής σήμερα, ανάρτησε ένα κείμενο για το οποίο ο συντάκτης του ζητά εξ αρχής συγγνώμη για όσα γράφει! Δικαίως. Πολύ θα ήθελα να είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αυτόν τον ιατρό Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, εάν υπάρχει αυτός ο ιατρός, για να τον φτύσω λίγο και να ζητήσω από τον Ιατρικό Σύλλογο, να δει μήπως είναι ρατσιστής, μήπως μέσω της δουλειάς του με τη στάση του απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή εις βάρος των ατόμων με αναπηρία.

Κοινωνικός λειτουργός προς ιατρό, λοιπόν. Εάν πρόκειται να “ευαισθητοποιήσετε” τους φίλους σας για ένα κοινωνικό πρόβλημα, τη μη χρήση κράνους σε μοτοσυκλετιστές με τον επακόλουθο κίνδυνο της πρόσκλησης βαριάς σωματικής βλάβης που συνεπάγεται δια βίου βαριά αναπηρία, να προσέχετε τι λέτε, τι μεταδίδετε.

Πρώτον, δεν υπάρχουν “μογγόλοι” στην Ελλάδα. Ο όρος έχει εγκαταλειφθεί πολλά χρόνια τώρα, γιατί υποβιβάζει ηθικά τα άτομα με σύνδρομο Down. Γιατρέ μου, τα άτομα με σύνδρομο Down δεν είναι ηλίθια όπως πιστεύεις. Ούτε με πείθεις, επειδή το πιστεύεις, ότι είσαι ανώτερο είδος από τους ασθενείς, που δεν φορούσαν το κράνος τους, και βρέθηκαν στην κλινική σου.

Δεν είναι “βλάχος”, αυτός που ανοιγοκλείνει τα μάτια του — παραπληγικός σε ένα κρεβάτι, ούτε έβαλε τη γυναίκα του στα 30 της να τον ξεσκατίζει και να τον ταΐζει με σύριγγα. Αν υπάρχουν σύζυγοι που το βλέπουν έτσι, στη δική σου κλινική, να τους λες ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθούν. Άτομα καθηλωμένα σε ένα κρεβάτι, για όποιο διάστημα της ζωής τους, χρειάζονται φροντίδα για να επανέλθουν ει δυνατό, όχι μία σύζυγο για φαγητό και ξεσκάτισμα. Μη σου πω, ότι δεν χρειάζονται καν ιατρούς σαν εσένα.

Δεν είναι διακοσμητικά φυτά στα σπίτια τους, οι άνθρωποι που με δική τους ευθύνη ή με ευθύνη άλλων — σε ένα τροχαίο, έμειναν βαριά ανάπηροι. Παίζει να είναι άνθρωποι που παλεύουν καθημερινά και προσεύχονται να μπορέσουν να επανορθώσουν το λάθος τους — το σκέφτηκες αυτό, πριν μας πεις ότι βαρέθηκες να βλέπεις κατεστραμμένες οικογένειες;

Είδαμε κι εμείς, γιατρέ μου, ένα κορίτσι που φορούσε κράνος να σκοτώνεται σχεδόν ακαριαία στην άσφαλτο και ένα νέο παλικάρι να παλεύει μπροστά μας να αναπνεύσει μέσα στο ίδιο του αίμα. Και καθίσαμε εκεί να τους φροντίσουμε, όσο μπορούσαμε, με τη σκέψη ότι φορούσαν κράνος αλλά κάποιος άλλος δεν φορούσε τα μυαλά του, οδηγώντας στον ίδιο δρόμο, την ίδια στιγμή.

  • Δεν είναι τα άτομα με νοητική υστέρηση ισοδύναμο του ηλίθιου, για να τα χρησιμοποιείς ως παράδειγμα.

  • Δεν είναι οι ανάπηροι που δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι τους, διακοσμητικά φυτά ή βαρίδια στις οικογένειές τους.

Κι αυτοί θα έχουν βαρεθεί να βλέπουν ιατρούς σαν κι εσένα στις ΜΕΘ που αντί να βοηθήσεις, βαριέσαι να τους βλέπεις, γιατί τους θεωρείς ανάξιους να ζουν με την αναπηρία τους — επειδή δεν φορούσαν το κράνος τους. Μακάρι να το φορούσαν, να μη σε έτρωγαν στη μάπα εκεί μέσα στη ΜΕΘ σου, ελπίζω τελικώς να καταφέρουν να βγουν ζωντανοί από εκεί.

Συμφωνώ ότι τα κράνη σώζουν ζωές, ιατρέ μου, συμφώνησε κι εσύ μαζί μου να αλλάξεις μυαλά ή δουλειά έστω.

Άγγελος Κουτουμάνος
Κοινωνικός Λειτουργός


Στο ίντερνετ, λοιπόν, κυκλοφορεί το κείμενο του ιατρού, που πολύ θα ήθελα να γνωρίσω από κοντά με όνομα και επώνυμο, παρακαλώ.

Φωτογραφία ατυχήματος μοτοσυκλετιστή.

Ζητώ από τώρα συγγνώμη για αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω, και για τον τόνο τους και για το περιεχόμενό τους, αλλά κάπου πρέπει και εγώ να τα πω γιατί δεν μπορώ να βρίσω τους ίδιους.

Αρκετοί νομίζω θα με καταλάβουν και θα με δικαιολογήσουν και κάποιοι άλλοι όχι.

Είμαι γιατρός σε μία ΜΕΘ στην Αθήνα και βαρέθηκα να βλέπω κατεστραμμένες οικογένειες 30άρηδων και μανάδες και κοπέλες 20ρηδων να κλαίνε ασταμάτητα γιατί το κράνος για μερικούς είναι «αξεσουάρ» μηχανής.

Όχι ρε μ@λάκες δεν είναι αξεσουάρ μηχανής, δεν είναι για την μηχανή ρε βλάχο, που από εδώ και πέρα θα κοιτάς το ταβάνι και θα ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου βάζοντας την γυναίκα σου στα 30 της να σε ξεσκατίζει και να σε ταΐζει με σύριγγα.

Δεν είναι αξεσουάρ μηχανής ρε μόγγολο που η μάνα σου και ο πατέρας σου σε μεγάλωναν μία ζωή και τώρα θα έχουν ακόμα ένα διακοσμητικό φυτό στο σπίτι.

Δεν είναι αξεσουάρ μηχανής ρε προϊστορικέ γίββωνα που τα παιδιά σου δεν θα μπορούν ποτέ να παίξουν μαζί σου γιατί το μόνο πράγμα που μπορείς να κουνήσεις είναι τα βλέφαρά σου.

Δεν είναι αξεσουάρ μηχανής ρε μ@λ@κισμένε κάγκουρα που σου χάλαγε το μαλλί και το έβαζες στον αγκώνα, τώρα όχι μαλλί να βάλεις ζελέ δεν έχεις αλλά ούτε καν οστά στο κρανίο σου…. να δω τι σκατά θα χτενίσεις τώρα.

Δεν είναι αξεσουάρ μηχανής βλαμμένο κοριτσάκι που ανεβαίνεις ξεκράνοτη για να μη χαλάσει το make up στην μηχανή του κάγκουρα και ο πατέρας σου μετα θα βλέπει μόνο τις παλιές φωτογραφίες σου και θα καταπίνει 10 αντικαταθλιπτικά γιατί δεν θα έχει το κουράγιο να σε δει έτσι όπως έγινες.

Δεν είναι αξεσουάρ μηχανής… Είναι για τα κεφάλια σας ρεεεεεεεεεε!!!!!!! Είναι η διαφορά μεταξύ 3 μηνών στην ΜΕΘ και μίας ζωή σαν γαρδένια από μία απλή επίσκεψη στα επείγοντα και μίας ζωής καθ’ όλα φυσιολογική.

Είναι η διαφορά μεταξύ νεκροταφείου και 2 μηνών με γυψονάρθηκα!

Είναι η διαφορά μεταξύ θανάτου και ζωής….

Φτάνει…

Γράφει αγανακτισμένος γιατρός.


Το παραπάνω κείμενο του αγανακτισμένου ιατρού αναμεταδίδεται επιεικώς επιπόλαια από τους παρακάτω ιστότοπους:

Το noesi.gr αξιοποιεί την κοινωνική συνεισφορά για να αναπτύσσει το μη κερδοσκοπικό έργο του, βάσει καταστατικού. Αν βλέπετε θετικά τη συμβολή του...


► Στείλετε γραμματόσημα. Αγοράστε διάφορα γραμματόσημα μικρής αξίας από τα ΕΛΤΑ π.χ. των 0,50€ ή 0,72€ ή 0,90€ και ταχυδρομήστε τα μέσα σε φάκελλο προς:

NOESI.gr — Μιστράλ 4 — Ν. Ψυχικό 154 51

► Δωρίστε χρόνο ομιλίας. Επισκεφτείτε ένα κατάστημα με είδη κινητής τηλεφωνίας και βάλτε χρόνο ανανέωσης ομιλίας π.χ. 5€, 10€, 20€ στα νούμερα:

WIND F2G 6907643701, 6907643658

COSMOTE 6984751366, 6944987319

Στη σελίδα noesi.gr/ananoesi μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τους σκοπούς, που υποστηρίζονται δωρεάν από το noesi.gr.
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.