Ο γιος μου έχει ΔΑΔ, είναι 14, πείτε μου αν πρέπει κάτι άλλο και τι;

Καλησπέρα. Εγώ ένα γιο 14 ετών. Έχουμε γνωμάτευση από το ΚΕΔΔΥ "Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή Υψηλής Λειτουργικότητας". Δεν έχουμε πάει ποτέ στο ΚΕΠΑ. Το μόνο που έχει είναι παράλληλη στήριξη. Επειδή είμαι νέο μέλος, σας παρακαλώ βοηθήστε με, λέγοντας μου, αν πρέπει να βγάλω κάποιο άλλο χαρτί για το παιδί, αν δικαιούται επίδομα, αν... αν... αν.... δεν έχω ιδέα τι να κάνω! Τη γνωμάτευση από το ΚΕΔΔΥ την πήραμε πριν 2,5 χρόνια. Το ξέρω, αργήσαμε παρά πολύ... Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Σχόλια

Ποσοστό αναπηρία επ' αόριστον

Εικόνα Χριστίνα

Βικτόρια, οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές δίνουν ποσοστό αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ 67%  και άνω  επ' αόριστον  που σημαίνει ότι θα περάσετε μόνο μια φορά από επιτροπή των ΚΕΠΑ, για να σας δοθεί η γνωμάτευση και μετά να την καταθέσετε στην Πρόνοια για να πάρετε επίδομα.

Για αναπηρία 67% είναι γύρω στα 640 ευρώ το δίμηνο. Μπες στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ για να δεις τι χρειάζεται να καταθέσεις στα ΚΕΠΑ.


Λοιποί σύνδεσμοι από το NOESI.gr:

Λίστα 43 μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων (Υπουργική Απόφαση)
http://www.noesi.gr/book/law/lista-mi-anastrepsimon-pathiseon

ΚΕΠΑ - H διαδικασία - Σχετικά έγγραφα (συνημμένα)
http://www.noesi.gr/pronoise/kepa - εκεί θα βρείτε ακόμη τα παρακάτω:

Διευθύνσεις ΚΕΠΑ και (νέο!) Τηλέφωνα ΚΕΠΑ.

Στα ΚΕΠΑ δίνεται η διάγνωση μόνο;

Εικόνα Βικτόρια

Ευχαριστώ για την βοήθειά σας! Στα ΚΕΠΑ δίνεται η διάγνωση μόνο; γίνεται εκεί όλη η διαδικασία ή πιο πριν πρέπει άλλου να γίνει το τεστ που δείχνει το δείκτη νοημοσύνης; πρέπει δηλαδή να έχουμε και κάποιο άλλο έγγραφο με τα αποτελέσματα του τεστ; αν ναι, πού μπορεί να γίνει αυτό; συγνώμη για τις πολλές απορίες μου, αλλά είμαστε σε πανικό...

Πρέπει να κάνει και το τεστ πιο πριν για να δείξει τον δείκτη νοημοσύνης; Αν ναι, που γίνεται αυτό; στο ΚΕΔΥ το κάνανε τότε αλλά το αποτέλεσμα ποτέ δε μας δόθηκε, παρόλο που το ζητήσαμε.

Και μια ακόμη ερώτηση: 

Επίσης σύμφωνα με το ΚΕΔΔΥ η διάγνωση είναι "Διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή Υψηλής λειτουργικότητας". Αυτό σημαίνει πως έχει υψηλό δείκτη νοημοσύνης? Το 2012 που πέρασε από το ΚΕΔΔΥ έκανε το σχετικό τεστ, τα αποτελέσματα όμως δεν μας δόθηκαν ποτέ, παρόλο τα ζητήσαμε. Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, αλλά είμαστε πολύ αγχωμένοι....

Το τεστ για το δείκτη

Εικόνα Χριστίνα

Το τεστ για το δείκτη νοημοσύνης συνήθως το ζητούν σε μικρά παιδάκια που είναι δύσκολο να τα αξιολογήσουν με άλλο τρόπο. Το δικό σου το παιδί εφόσον ανήκει σε αυτά Υψηλής Λειτουργικότητας δεν έχει νοητική υστέρηση οπότε και δεν απαιτείται το συγκεκριμένο τεστ. Θα πρέπει να προσκομίσετε ότι βεβαίωση υπάρχει που να αποδεικνύει τη ΔΑΔ. Δηλαδή πέρα από  το χαρτί των ΚΕΔΔΥ αν υπάρχουν δικαιολογητικά παρακολούθησης σε κάποιο κέντρο παρέμβασης, της παράλληλης στήριξης καθώς και την έκθεση του γιατρού που ζητάνε τα ΚΕΠΑ, ιατρικές εξετάσεις κλπ. 

Ποιον κωδικό συμπληρώνω στην αίτηση του ΚΕΠΑ για ΔΑΔ;

Εικόνα Βικτόρια

Ποιον κωδικό συμπληρώνω στην αίτηση των ΚΕΠΑ για ΔΑΔ? Δεν βρήκα κάτι σχετικό με τον αυτισμό (ή ΔΑΔ). Και...Οι όροι "υψηλής λειτουργικότητας" και "υψηλός δείκτης νοημοσύνης" έχουν την ίδια έννοια? Και επίσης είναι απαραίτητο το παραπεμπτικό από γιατρό? 

Τον κωδικό τον συμπληρώνει ο υπάλληλος στα ΚΕΠΑ

Εικόνα Χριστίνα

Τον κωδικό  τον συμπληρώνει ο υπάλληλος στα ΚΕΠΑ στην αίτησή σου. (Νομίζω κατατάσσεται στις παθήσεις βαριάς αναπηρίας). Το χαρτί από το γιατρό ναι είναι υποχρεωτικό και δεν είναι ακριβώς παραπεμπτικό, είναι ειδικό έντυπο των ΚΕΠΑ όπου ο γιατρός καταγράφει το ιστορικό του παιδιού. Ένα παιδί Υψηλής Λειτουργικότητας θεωρείται πως έχει τουλάχιστον φυσιολογική νοημοσύνη. 

Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!

Εικόνα Βικτόρια

Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια! Θα πάω τη Δευτέρα στα ΚΕΠΑ. Ας ξεκινήσω από κει λέω.....

Είναι υποχρεωτικό να περάσει το παιδί από ΚΕΠΑ;

Εικόνα Ντίνα

Είναι υποχρεωτικό να περάσει το παιδί από ΚΕΠΑ; Συγγνώμη που ρωτάω αλλά κι εγώ, τώρα άρχισα να ψάχνω την όλη διαδικασία. Η κόρη μου είναι 4  ετών, πάει σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό και από του χρόνου ελπίζω ότι θα πάει σε δημόσιο νηπιαγωγείο. Απλά μέχρι τώρα θεωρούσα υποχρεωτικό μόνο το ΚΕΔΔΥ. 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Στα ΚΕΔΔΥ παίρνετε γνωμάτευση

Εικόνα Χριστίνα

Στα ΚΕΔΔΥ παίρνετε γνωμάτευση η οποία είναι χρήσιμη για το σχολικό πλαίσιο του παιδιού (τμήμα ένταξης, παράλληλη στήριξη κ.λπ.). Στα ΚΕΠΑ απευθύνεστε αφού έχετε τη γνωμάτευση εάν το θέλετε για να πάρετε πιστοποίηση βαθμού αναπηρίας του παιδιού, το οποίο είναι απαραίτητο εάν θέλετε να διεκδικήσετε προνοιακό επίδομα ή όποιες άλλες  παροχές αφορούν σε ΑΜΕΑ.

Πήγαμε για επαναξιολόγηση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας

Εικόνα Ντίνα

Σας ευχαριστώ πολύ. Χθες πήγαμε για επαναξιολόγηση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας της περιοχής (για να ξαναγράψουμε λόγο-έργο για το προσεχές έτος) και ευτυχώς μας είπαν ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά, οπότε λογικά δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα στο σχολείο (εξέφρασα την αγωνία μου όσον αφορά την προσαρμογή / αφομοίωση σε νέο σχολικό περιβάλλον καθότι του χρόνου θα πάει στο νηπιαγωγείο).

Το noesi.gr αξιοποιεί την κοινωνική συνεισφορά για να αναπτύσσει το μη κερδοσκοπικό έργο του, βάσει καταστατικού. Αν βλέπετε θετικά τη συμβολή του...


► Στείλετε γραμματόσημα. Αγοράστε διάφορα γραμματόσημα μικρής αξίας από τα ΕΛΤΑ π.χ. των 0,50€ ή 0,72€ ή 0,90€ και ταχυδρομήστε τα μέσα σε φάκελλο προς:

NOESI.gr — Μιστράλ 4 — Ν. Ψυχικό 154 51

► Δωρίστε χρόνο ομιλίας. Επισκεφτείτε ένα κατάστημα με είδη κινητής τηλεφωνίας και βάλτε χρόνο ανανέωσης ομιλίας π.χ. 5€, 10€, 20€ στα νούμερα:

WIND F2G 6907643701, 6907643658

COSMOTE 6984751366, 6944987319

Στη σελίδα noesi.gr/ananoesi μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τους σκοπούς, που υποστηρίζονται δωρεάν από το noesi.gr.
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.