Ο γιος μου έχει ΔΑΔ, είναι 14, πείτε μου αν πρέπει κάτι άλλο και τι;

Καλησπέρα. Εγώ ένα γιο 14 ετών. Έχουμε γνωμάτευση από το ΚΕΔΔΥ "Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή Υψηλής Λειτουργικότητας". Δεν έχουμε πάει ποτέ στο ΚΕΠΑ. Το μόνο που έχει είναι παράλληλη στήριξη. Επειδή είμαι νέο μέλος, σας παρακαλώ βοηθήστε με, λέγοντας μου, αν πρέπει να βγάλω κάποιο άλλο χαρτί για το παιδί, αν δικαιούται επίδομα, αν... αν... αν.... δεν έχω ιδέα τι να κάνω! Τη γνωμάτευση από το ΚΕΔΔΥ την πήραμε πριν 2,5 χρόνια. Το ξέρω, αργήσαμε παρά πολύ... Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Σχόλια

Ποσοστό αναπηρία επ' αόριστον

Εικόνα Χριστίνα

Βικτόρια, οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές δίνουν ποσοστό αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ 67%  και άνω  επ' αόριστον  που σημαίνει ότι θα περάσετε μόνο μια φορά από επιτροπή των ΚΕΠΑ, για να σας δοθεί η γνωμάτευση και μετά να την καταθέσετε στην Πρόνοια για να πάρετε επίδομα.

Για αναπηρία 67% είναι γύρω στα 640 ευρώ το δίμηνο. Μπες στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ για να δεις τι χρειάζεται να καταθέσεις στα ΚΕΠΑ.


Λοιποί σύνδεσμοι από το NOESI.gr:

Λίστα 43 μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων (Υπουργική Απόφαση)
http://www.noesi.gr/book/law/lista-mi-anastrepsimon-pathiseon

ΚΕΠΑ - H διαδικασία - Σχετικά έγγραφα (συνημμένα)
http://www.noesi.gr/pronoise/kepa - εκεί θα βρείτε ακόμη τα παρακάτω:

Διευθύνσεις ΚΕΠΑ και (νέο!) Τηλέφωνα ΚΕΠΑ.

Στα ΚΕΠΑ δίνεται η διάγνωση μόνο;

Εικόνα Βικτόρια

Ευχαριστώ για την βοήθειά σας! Στα ΚΕΠΑ δίνεται η διάγνωση μόνο; γίνεται εκεί όλη η διαδικασία ή πιο πριν πρέπει άλλου να γίνει το τεστ που δείχνει το δείκτη νοημοσύνης; πρέπει δηλαδή να έχουμε και κάποιο άλλο έγγραφο με τα αποτελέσματα του τεστ; αν ναι, πού μπορεί να γίνει αυτό; συγνώμη για τις πολλές απορίες μου, αλλά είμαστε σε πανικό...

Πρέπει να κάνει και το τεστ πιο πριν για να δείξει τον δείκτη νοημοσύνης; Αν ναι, που γίνεται αυτό; στο ΚΕΔΥ το κάνανε τότε αλλά το αποτέλεσμα ποτέ δε μας δόθηκε, παρόλο που το ζητήσαμε.

Και μια ακόμη ερώτηση: 

Επίσης σύμφωνα με το ΚΕΔΔΥ η διάγνωση είναι "Διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή Υψηλής λειτουργικότητας". Αυτό σημαίνει πως έχει υψηλό δείκτη νοημοσύνης? Το 2012 που πέρασε από το ΚΕΔΔΥ έκανε το σχετικό τεστ, τα αποτελέσματα όμως δεν μας δόθηκαν ποτέ, παρόλο τα ζητήσαμε. Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, αλλά είμαστε πολύ αγχωμένοι....

Το τεστ για το δείκτη

Εικόνα Χριστίνα

Το τεστ για το δείκτη νοημοσύνης συνήθως το ζητούν σε μικρά παιδάκια που είναι δύσκολο να τα αξιολογήσουν με άλλο τρόπο. Το δικό σου το παιδί εφόσον ανήκει σε αυτά Υψηλής Λειτουργικότητας δεν έχει νοητική υστέρηση οπότε και δεν απαιτείται το συγκεκριμένο τεστ. Θα πρέπει να προσκομίσετε ότι βεβαίωση υπάρχει που να αποδεικνύει τη ΔΑΔ. Δηλαδή πέρα από  το χαρτί των ΚΕΔΔΥ αν υπάρχουν δικαιολογητικά παρακολούθησης σε κάποιο κέντρο παρέμβασης, της παράλληλης στήριξης καθώς και την έκθεση του γιατρού που ζητάνε τα ΚΕΠΑ, ιατρικές εξετάσεις κλπ. 

Ποιον κωδικό συμπληρώνω στην αίτηση του ΚΕΠΑ για ΔΑΔ;

Εικόνα Βικτόρια

Ποιον κωδικό συμπληρώνω στην αίτηση των ΚΕΠΑ για ΔΑΔ? Δεν βρήκα κάτι σχετικό με τον αυτισμό (ή ΔΑΔ). Και...Οι όροι "υψηλής λειτουργικότητας" και "υψηλός δείκτης νοημοσύνης" έχουν την ίδια έννοια? Και επίσης είναι απαραίτητο το παραπεμπτικό από γιατρό? 

Τον κωδικό τον συμπληρώνει ο υπάλληλος στα ΚΕΠΑ

Εικόνα Χριστίνα

Τον κωδικό  τον συμπληρώνει ο υπάλληλος στα ΚΕΠΑ στην αίτησή σου. (Νομίζω κατατάσσεται στις παθήσεις βαριάς αναπηρίας). Το χαρτί από το γιατρό ναι είναι υποχρεωτικό και δεν είναι ακριβώς παραπεμπτικό, είναι ειδικό έντυπο των ΚΕΠΑ όπου ο γιατρός καταγράφει το ιστορικό του παιδιού. Ένα παιδί Υψηλής Λειτουργικότητας θεωρείται πως έχει τουλάχιστον φυσιολογική νοημοσύνη. 

Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!

Εικόνα Βικτόρια

Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια! Θα πάω τη Δευτέρα στα ΚΕΠΑ. Ας ξεκινήσω από κει λέω.....

Είναι υποχρεωτικό να περάσει το παιδί από ΚΕΠΑ;

Εικόνα Ντίνα

Είναι υποχρεωτικό να περάσει το παιδί από ΚΕΠΑ; Συγγνώμη που ρωτάω αλλά κι εγώ, τώρα άρχισα να ψάχνω την όλη διαδικασία. Η κόρη μου είναι 4  ετών, πάει σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό και από του χρόνου ελπίζω ότι θα πάει σε δημόσιο νηπιαγωγείο. Απλά μέχρι τώρα θεωρούσα υποχρεωτικό μόνο το ΚΕΔΔΥ. 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Στα ΚΕΔΔΥ παίρνετε γνωμάτευση

Εικόνα Χριστίνα

Στα ΚΕΔΔΥ παίρνετε γνωμάτευση η οποία είναι χρήσιμη για το σχολικό πλαίσιο του παιδιού (τμήμα ένταξης, παράλληλη στήριξη κ.λπ.). Στα ΚΕΠΑ απευθύνεστε αφού έχετε τη γνωμάτευση εάν το θέλετε για να πάρετε πιστοποίηση βαθμού αναπηρίας του παιδιού, το οποίο είναι απαραίτητο εάν θέλετε να διεκδικήσετε προνοιακό επίδομα ή όποιες άλλες  παροχές αφορούν σε ΑΜΕΑ.

Πήγαμε για επαναξιολόγηση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας

Εικόνα Ντίνα

Σας ευχαριστώ πολύ. Χθες πήγαμε για επαναξιολόγηση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας της περιοχής (για να ξαναγράψουμε λόγο-έργο για το προσεχές έτος) και ευτυχώς μας είπαν ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά, οπότε λογικά δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα στο σχολείο (εξέφρασα την αγωνία μου όσον αφορά την προσαρμογή / αφομοίωση σε νέο σχολικό περιβάλλον καθότι του χρόνου θα πάει στο νηπιαγωγείο).

Μπορώ να συνδράμω;

Το noesi.gr αξιοποιεί την κοινωνική συνεισφορά για να αναπτύξει ακόμη περισσότερο το μη κερδοσκοπικό έργο του, παρέχοντας κοινωνικές υπηρεσίες δωρεάν σε άτομα και οικογένειες από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως, επίσης, σε ειδικώς αναγνωρισμένα φιλανθρωπικά σωματεία και συλλόγους γονέων ή ΑμεΑ, βάσει καταστατικού. Αν βλέπετε θετικά τη συμβολή του, μπορείτε να στηρίξετε την προσπάθεια. Δείτε πώς, παρακάτω.

ANANOESI ®

Δωρίστε χρόνο ομιλίας. Επισκεφτείτε ένα κατάστημα με είδη κινητής τηλεφωνίας και βάλτε χρόνο ανανέωσης ομιλίας π.χ. 10€, 20€ στα νούμερα:

Στείλετε γραμματόσημα. Αγοράσετε γραμματόσημα π.χ. 3€, 5€, 10€ από ΕΛΤΑ, βάλτε τα μέσα σε φάκελλο και ταχυδρομήστε τον στη διεύθυνση: NOESI.gr -- Μιστράλ 4 -- Ν. Ψυχικό 154 51.

Καταθέσετε χρήματα. Δεχόμαστε χρηματικές δωρεές μέσω Alpha Bank. Επικοινωνήσετε από τη σελίδα noesi.gr/contact για πληροφορίες, αποδοχή δωρεάς και έκδοση απόδειξης.

Στείλετε χρήματα μέσω κάρτας. Αν χρησιμοποιείτε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, internet banking ή PayPal, χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο "Donate" για τη δωρεά σας.

Στηρίξτε το NOESI.gr μέσω PayPal.

Μάθετε περισσότερα! Στη σελίδα www.noesi.gr/ananoesi διαβάστε αναλυτικά για τους σκοπούς που υποστηρίζονται δωρεάν από το noesi.gr.

Λαμβάνετε το ...Nousletter; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας παρακάτω.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Γιατί συντονίζουμε δίκτυα;

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων και οικογενειών, ώστε να διευκολύνονται η ενημέρωση, η υποστήριξη και η συμβουλευτική με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση, την επαγγελματική κατάρτιση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες είναι "γειτονιές" πανελλαδικά. Ενημερώστε, ρωτήστε, αναζητήστε.

Βρείτε μια "γειτονιά" εδώ.
 

Νέος Οδηγός "Προνόησε"!

Κυκλοφόρησε ο Οδηγός υπηρεσιών "Εκπαίδευση - Υγεία - Πρόνοια" σε Ελλάδα και Κύπρο, με τον διακριτικό τίτλο "Προνόησε". Διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική ή έντυπη έκδοση. Απευθύνεται σε γονείς, φοιτητές, εθελοντές, ιδιώτες επαγγελματίες και στελέχη εταιριών ή οργανισμών. Λάβετε την αναλυτική πανελλαδική έκδοση ή την έκδοση ...τσέπης της περιοχής σας!

Μπορώ να συνδράμω τον Οδηγό;