Καθυστέρηση στον λόγο, σε μικρό 3,5 ετών

Εικόνα Δεσποινα Μπαλ

Καλησπέρα έχω ένα παιδάκι 3.5 ετών περπατησε 9 μηνών, σίφουνα τον φωνάζω σαρώνει τα πάντα στο σπίτι τρώει μόνο γεμιστά και μακαρόνια με κιμά φρουτοκρεμα και φυσικά τα πάντα από σοκολάτες κέικ και μπισκότα αν και τα αποφεύγω όσο μπορω. Όλα αυτά τον τελευταίο χρόνο πριν έτρωγε τα πάντα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι έχει περίπου ένα χρόνο καθυστέρηση στο λογο από ό,τι μας είπε η αναπτυξιολογος χωρίς κάποια αλλη διάγνωση ξεκίνησε παιδικό τον Μάιο λέμε αρκετές λέξεις πεντακάθαρα αλλά μονολεκτικα η μόνη φραση που λέει είναι (θέλω νέρο) χωρίς να μπορεί να πει το "ρ" και το ονοματεπώνυμο του γενικά μου φαίνεται πανέξυπνος μετράει από το ένα ως το δέκα ελληνικά και αγγλικά και τα χρώματα επίσης.

Ό,τι του λέω το κατάλαβαινει και εκτελεί εντολές σε σχέση όμως με τα παιδάκια στην τάξη του ή διαφορά είναι μεγάλη μου είπε η δασκάλα ότι στις ομαδικές δραστηριότητες γενικά τεμπελιαζει και συμμετέχει μόνο άμα τον πάρεις από το χέρι και στην γυμναστική ότι του αρέσει να πηγαίνει πιο πέρα και απλά να περιφέρεται στην αίθουσα. θα ξεκινήσω άμεσα λογοθεραπειες προσπαθώ να μην απελπιζομαι αλλα πάντα έχω την κρυφή σκέψη ότι μπορεί να έχει κάποια διαταραχή η κάτι άλλο και δεν έχει διαγνωστει. Τον ειδε και παιδοψυχιατρος η οποια μας ειπε ότι είναι μια χαρά υπομονή θα μιλήσει.

Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω να περιμένω κι άλλο η να πάω και σε αλλους γιατρούς;;;

Ξέχασα να αναφέρω ότι φοράει ακόμα πάνα και αρνείται πεισματικά να την βγάλει. Γενικά τα κάνει ολα με τον χρόνο του.

Σχόλια

Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα Δέσποινα,

Θα προσπαθήσω να απαντησω οσο καλύτερα μπορω στις ανησυχιες σου αλλα χρειάζομαι καποια παραπανω στοιχεία.

Πόσες λεξεις λεει περιπου; Τις λεει ακριβως ή σαν προσεγγισεις πχ κοκο για κοκκινο; το ρ το αποκτούν τα παιδια στα 6 οποτε μη σε ανησυχει καθολου. Πως προτιμα να επικοινωνει μαζί σας οταν θελει κατι; Πώς απορρίπτει; Η προσοχη του σε τι επίπεδα είναι; περιμένει πριν παρει ενα αντικειμενο που θελει;

Ρωταω για την προσοχη γιατι φαντάσου την αναπτυξη του λογου σαν πυραμίδα. Πρωτα ειναι η προσοχη και πανω σ'αυτη τη βαση χτίζεται η κατανοηση και η έκφραση. Σε αλλους γιατρούς δεν υπαρχει νοημα να πας καθώς δυστυχώς οι δυσκολιες λογου δεν φαίνονται με ιατρικες εξετασεις. Ξεκινησε λογοθεραπεια άμεσα και καντε δεκα λεπτα δραστηριοτητες μαζι καθε μερα οπως διαβασμα βιβλιου, φουσκες, παιχνιδι με πλαστελινη, με ζωακια, ζωγραφική. Φροντισε η γλώσσα σου να ναι απλη, αργη και επαναλμβανομενη και να μην το διορθωνεις πχ αν πει "αυτοκινητο" εσυ να λες "ναι ενα κοκκινο αυτοκίνητο". Οι θεραπειες σ αυτη την ηλικια ειναι διαγνωστικές δηλαδη αν μετα απο ενα καποιο χρονικο διαστημα δε λειτουργησουν τοτε κοιταμε για αλλα. Ελπιζω να βοηθησα και μπορείς να με ρωτησεις αν εχεις καποια απορια!

like88

Ξέχασα να αναφέρω σχετικά με το φαγητό

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Ξεχασα να αναφέρω σχετικα με το φαγητο αν μπορεις να ελεγξεις αν μπορει να φαει ολες τις υφες: Τραγανο, πουρε, λιγο μαλακο, αλατισμενο, λιγο πιο σκληρό (μακαρόνια, τυρι, ψωμι), γλυκό, ζεστό, κρυο, ξινο και με καρικευματα (κανέλα, κετσαπ, σσλτσα). Αν τρώει ενα απο το κάθε ένα τότε δεν ειναι συνηθως οργανική δυσκολια και κοιταμε τι συμπεριφορες εχει αναπτυξει γυρω απο το φαγητο και τρόπους να εισάγουμε νεες τροφές.

like95

Λίγες πληροφορίες ακόμα

Εικόνα Δεσποινα Μπαλ

Με βοήθησες αρκετά και σε ευχαριστώ, πολύ λίγες πληροφορίες ακομα... Λεει πολλές και πεντακάθαρα π.χ. (πάνω, κάτω, μέσα, μπροστά, πατινι, αγαπάω, μπάνιο, θέλω, εδώ, εκεί, έπεσε) και το άλογο είναι άγολο το έτοιμη είναι έμοιτη, κυρίως αυτές που του είναι πιο αναγκαίες αυτές τις λέει ακριβώς. Τώρα όταν είναι πιο δύσκολη η λέξη προσπαθεί να την πει αλλά δεν πολύ καταλαβαίνεις τι λέει, όταν θέλει κάτι θα πει μαμά πειναω ή μαμά έπεσε.

Γιά να βρω το παιχνίδι κάτω από το καναπέ, αν δεν καταλάβω τι θέλει θα με πάρει από το χέρι και θα μου το δειξει. Όταν δεν θέλει λέει όχι όχι και τρέχει συνήθως για να ξεφύγει αν δει ότι επιμενω. Γενικα είναι ανυπομονος αλλά αν του το ζητήσω θα περίμενει. Μηπως ξέρετε αν κάποια νευρολογικη εξέταση θα βοηθούσε; 

Με τις τροφές, στην υφή δεν έχουμε πρόβλημα πλέον, μόνο που θα το δει το απορρίπτει και πολλά δεν ξέρει καν τι είναι γιατί δεν δοκιμαζει. Αν επιμένω θα το κάνει εμετο.

like87

Φυσικά όσες ερωτήσεις θέλεις κανένα πρόβλημα!

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Φυσικά όσες ερωτήσεις θέλεις κανένα πρόβλημα!

Σχετικά με την ομιλία, δεν υπάρχει καμία εξέταση που να δείχνει κάτι καθώς το σύστημα επεξεργασίας λόγου δε φαίνεται με εξετάσεις. Αφού τις λέει καθαρά μόνο ουσιαστικά αν έχει αυτισμό θα μπορούσε να παρεμποδιστεί η ανάπτυξη του λόγου. Δείχνει με το χέρι του; Φέρνει πράγματα να σου δείξει; χαιρετάει; γνέφει όχι και ναι; δείχνει ευχαρίστηση όταν παίζετε μαζί; αντιγράφει κινήσεις που κάνεις; ακολουθεί το βλέμμα σου ή το χέρι σου όταν δείχνεις κάτι που το ενδιαφέρει; Οι παρατηρήσεις της δασκάλας ναι μεν δείχνουν δυσκολία στη κοινωνικότητα αλλά θα μπορούσε να οφείλεται και στην καθυστέρηση λόγου.  Κλείστε ραντεβού και μ'έναν αναπτυξιολόγο ώστε να αποκλείσει κι αυτός τη περίπτωση αυτισμού και επικεντρωθείτε σε εντατικές λογοθεραπείες. Με τον αποκλεισμό του αυτισμού, εντατικές λογοθεραπείες με κάποιον έμπειρο και καθημερινή ενασχόληση στο σπίτι σίγουρα θα έχει μεγάλη πρόοδο. Δεν ξέρουμε την αιτία της καθυστέρησης λόγου αλλά κάποιοι παράγοντες είναι κληρονομικοί, πρόωρη γέννηση κι εμφανίζεται περισσότερο στα αγόρια.

Σχετικά με το φαγητό, αυτή η αντίδραση είναι κάτι που ακούω συχνά. Η αντιμετώπισή του είναι σταδιακή με βήματα. Βάζουμε το παιδί απλά να ανέχεται το φαγητό στο τραπέζι, στο πιάτο, να το μυρίσει, να το αγγίξει, να βάλει λίγο στα χείλη και μετά να το φάει. Φυσικά όλα αυτά με τον καιρό. Παίξτε με το φαγητό,φτιάξτε προσωπάκια (έχει στο ίντερνετ πολλές τέτοιες συνταγές), κάντε μαθήματα μαγειρικής, βραδιά πίτσας, τρώτε πάντα μαζί του. Βάλε στη προσπάθεια αυτή επιβράβευση. Μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού αν χρειαστείς υποστήριξη στα βήματα γιατί ίσως χρειαστεί αρκετή υπομονή.

Πες μου αν χρειαστείς κάτι άλλο!

Βίκυ

like104

Ναι κάνει όλα τα παραπάνω που αναφέρετε

Εικόνα Δεσποινα Μπαλ

Ναι κάνει όλα τα παραπάνω που αναφέρετε. Η αναπτυξιολογος απέκλεισε τον αυτισμό. ξεκινάμε εντατικά λογοθεραπειες και ελπίζω να έχουμε  την καλύτερη δυνατή εξέλιξη.. Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας  να είστε πάντα καλα.

like94

Μετά από 6 μήνες λογοθεραπεία έχουμε φοβερή εξέλιξη στον λόγο

Εικόνα Δεσποινα Μπαλ

Κλείνουμε τα 4 σε ένα μήνα. Μετά από έξι μήνες λογοθεραπεια έχουμε φοβερή εξέλιξη στο λογο κάνει προτάσεις λέει ιστορίες από τον παιδικό η φανταστικές ιστορίες το λεξιλόγιο του καθημερινά μεγαλώνει λέει ναι η όχι σε ότι τον ρωτήσεις και αντιλαμβάνεται την ερώτηση ή λογοθεραπευτρια δεν ανυσηχει. Κάνουμε σοβαρή προσπάθεια με την τουαλέτα και πιστεύω είμαστε σε καλό δρόμο, στο φαγητό παραμένει όμως  πολύ επιλεκτικός. Με κάλεσαν όμως από τον παιδικό και μου είπαν ότι ανυσηχουν γιατί ναι μεν έχει εξέλιξη αλλά δεν πλησιάζει τον μέσο όρο τις ηλικίας του, και ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στην ομάδα  , δεν ακολουθεί το πρόγραμμα και αυτό διμηουργει πρόβλημα στην τάξη, δηλαδή όταν τους βάζουν να κάνουν διάφορες δραστηριότητες ασχολητε λίγο και μετά αδιαφορεί οπότε με παρότρυναν να ξαναπάω το παιδί σε παιδοψυχίατρο και σε αναπτυξιολογο. Και μου είπαν να μην το στείλω στο προνηπιο και ακόμα και στον παιδικό να ζητήσω τμήμα ένταξης. γιατί ίσως αισθανθεί άσχημα που δεν είναι στο ίδιο επίπεδο, από την άλλη η σκέψη μου είναι  ότι όσο περισσότερα ερεθίσματα έχει θα είναι καλύτερο γιαυτό έχω κλείσει ραντεβού στα κεδυ  να πάρω μια γνώμη και από κει ο καιρός όμως πλησιάζει για τις αίτησεις και δεν ξέρω τι θα είναι τελικά  καλύτερο για το παιδί να πάει πάλι με τα μικρότερα στον παιδικό η προνηπιο με συνομηλικα. Και οσο για τον αναπτυξιολογο και τον παιδί ψυχίατρο θα πάω πάλι αλλά δεν βλέπω να βγάζουν καμία διάγνωση ούτε αυτήν την φορά πέραν την καθυστέρηση του λόγου κατά τα άλλα βλέπω ένα φυσιολογικό παιδί. Και όταν λένε τμήμα ένταξης τι εννοούμε ακριβώς ποια παιδιά μπαίνουν σε τέτοια τμήματα? 

like92

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.