ΟΚ έχουμε Down!

Εικόνα Alex Pazi

Συνεχίζω λοιπόν μιας και αποφάσισα να αρχίσω πρώτη!

Έκλαψα! Έκλαψα πολύ! Δυνατά!

Ήμουν και στη φάση της λοχείας οπότε ο τομέας των συναισθημάτων μου ήταν σε κατάσταση μερικής αποσύνθεσης. Μιλήσαμε με τον παιδίατρο! Μας είπε ότι ο μικρός είναι ένα υγιέστατο παιδί! Τα προβλήματα υγείας που υπαγορεύει το σύνδρομο απουσίαζαν συνεπώς τα μέτωπα της μάχης μας μειώνονταν. «Δόξα τω Θεό!» ψιθύρισα.

Μας συνέστησε όταν το παιδί χρονίσει να επαναλάβουμε ακουολογικό και οφθαλμολογικό έλεγχο. Επίσης όταν θα φτάσει 6 μηνών να κάνουμε μικροβιολογικές εξετάσεις για θυρεοειδή και υπέρηχο καρδιάς. Δεν ξέρω για ποιο λόγο ήμουν σίγουρη πως ο μικρός μου δεν θα είχε προβλήματα υγείας.

Πήγα στην εκκλησία! Μίλησα στην Παναγία!

«Eσύ που είσαι μανούλα μπορείς να με καταλάβεις» της είπα «να έχεις το παιδάκι μου γερό και να μου δίνεις δύναμη και ιδέες όπλα μου σε αυτή τη μάχη».

<Δεν θα το πιστέψετε αλλά μου δίνει. Μου δίνει απλόχερα και δύναμη και ιδέες. Άλλο εάν καμιά φορά εγώ λιποψυχώ και κλαίω και αισθάνομαι άδεια. Έτσι είναι! Και οι πιο δυνατοί πολεμιστές έρχεται η στιγμή που λιποψυχούν. Πιάνουν το κεφάλι τους στα χέρια τους και κλαίνε! Εκεί, μέσα στη σκηνή τους, στο πεδίο της μάχης. Μακριά από τα μάτια των συντρόφων και των συναγωνιστών τους. Αμέσως όμως αρπάζουν τα όπλα και ορμούν στην μάχη. Πιο δυνατοί από ποτέ! Έτοιμοι να κατατροπώσουν τον εχθρό! Η μάχη μου λοιπόν είχε ξεκινήσει! Η στρατηγός Αλεξάνδρα σχεδίαζε κάθε επόμενη κίνηση έτσι ώστε να προλαμβάνει κάθε πιθανή εχθρική κίνηση! Το ραντάρ μου δούλευε αγόγγυστα σε καθημερινή βάση. Εντόπιζα, αναρωτιόμουν, αμφέβαλλα, ξεκαθάριζα. Κρατούσα σημειώσεις. Έφτιαξα ένα τετράδιο με τα milestones (ορόσημα) της βρεφικής ηλικίας. Πότε πρέπει να γίνει «τι». Για παράδειγμα, 2,5 – 3 μηνών το παιδί πρέπει να γελάσει συνειδητά σε κάποιον ή κάτι. Εφόσον ο Κίμων το πετύχαινε τσέκαρα δίπλα ότι έγινε ακριβώς σε εκείνη την ηλικία, αλλιώς έγραφα δίπλα την ηλικία που το πέτυχε.

0-3 μηνών<

<Τους 3 πρώτους μήνες δεν έκανα πάρα πολλά πράγματα. Κάθε μέρα, σχεδόν σε κάθε γεύμα με γάλα, του διάβαζα παραμύθια. Αγόρασα ένα μεγάλο βιβλίο και του διάβαζα κάθε μέρα κι ένα διαφορετικό παραμύθι. Ενδιάμεσα από τα γεύματα δεν τον έβαζα στην κούνια αλλά στο ρηλάξ. Καθόμουν δίπλα του και του μιλούσα. Του έλεγα διάφορα. Για μένα και τον μπαμπά του, για το τι θα κάνουμε όταν μεγαλώσει, για τις γιαγιάδες και τους παππούδες. Με παρακολουθούσε με τα ματάκια του. Με κοιτούσε στο στόμα. Τον έκανα βόλτα μέσα στο σπίτι και του έδειχνα το κάθε δωμάτιο λέγοντας του σε τι χρησιμεύει και τι θα κάνουμε στο μέλλον σε αυτό το δωμάτιο. Έπειτα του έβαζα CD με τραγούδια παιδικά να ακούει. Πολλές φορές τον έπαιρνα αγκαλιά και τον χόρευα. Ειδικά με τον «Σκαντζόχοιρο» των MAZOY AND THE ZOO (που αργότερα έγινε το αγαπημένο του τραγούδι). Το διασκέδαζε πολύ! Γούρλωνε τα ματάκια του κι έβγαζε ήχους χαράς. Τον πήγαινα βόλτα σχεδόν κάθε μέρα έξω! Του μιλούσα για τα δέντρα, τα λουλούδια, τις κούνιες, τα παιδάκια, τα αυτοκίνητα και για ότι ερχόταν στο μυαλό μου. Άλλες φορές του έπαιζα κουκλοθέατρο. Έπαιρνα τα κουκλάκια που κρεμόντουσαν στο ρηλάξ και, αφού άλλαζα τη φωνή μου, έκανα ότι μιλάνε άλλοτε μεταξύ τους κι άλλοτε με τον Κίμωνα. Γούρλωνε πάλι τα ματάκια του και κοιτούσε μια εμένα και μια τα κουκλάκια (σήμερα όταν παίζει με κουκλάκια αλλάζει κι εκείνος τη φωνή του). Οι δικοί μου μού έλεγαν «τι κάνεις; δεν καταλαβαίνει ακόμα!». Κι εγώ σας λέω ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕ. Πίστευα, και πιστεύω ακόμα, πως το μυαλό δουλεύει όταν του δίνεις τροφή, ερεθίσματα. Κι αυτό ήθελα να πετύχω. Να μην το αφήσω να βουλιάξει στην αγκαλιά του βρωμοDown. Ο πόλεμος λοιπόν είχε κηρυχθεί. Οι τρεις πρώτοι μήνες ήταν ήρεμοι. Ο εχθρός βρισκόταν πίσω από τα αναχώματά του και καραδοκούσε.

Ε! δεν θα σας πω άλλα!

Να έχετε αγωνία! Θα σας περιγράφω κάθε τρίμηνο ξεχωριστά! Καλό τριήμερο σε όλους! Γελάστε και διασκεδάστε όσο μπορείτε! Οι Απόκριες είναι ανάπαυλα από τις μάχες μας!

Διαβάστε την αρχική ανάρτηση με τίτλο: ...Και θα ξεκινήσω εγώ...

Σχόλια

'Eχω μείνει άφωνη...

Εικόνα Ελίνα Τσιρόγκα
Μόνο τυχερός είναι ο γιός σου, με μια τέτοια μανούλα... Μια μαμά που δεν φοβάται να κλάψει, να τσιρίξει... Που κάθε αρνητικό συναίσθημα μόνο όπλα δίνει για να συνεχιστεί η μάχη!!! Σε νιώθω όσο δεν μπορείς να φανταστείς... Κι ας μην μπορώ καν να διανοηθώ πως μπορεί μια μαμά να νιώθει όταν της λένε: "το παιδί σας έχει σύνδρομο Down" Αγαλίαση ψυχής είναι κάθε σου post... Τροφή για να συνεχίζει η καθεμία της μάχες της... Σ ευχαριστούμε... Καλό τριήμερο... Με τα καρναβαλάκια μας σε πλήρη δράση...
like0

Κάτι για τα παιδάκια με σύνδρομο Down

Εικόνα anna kal
Καλησπέρα σας Μιας και ξεκινάτε την ομάδα σας, να σας γράψω κι εγώ κάτι. Εγώ έχω ένα αγοράκι με εγκεφαλική παράλυση. Επειδή δουλεύω στην εκπαίδευση, συνέχεια ψάχνω και ρωτάω για τα θέματα των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση στο σχολείο δηλ. στο κοινωνικό τους περιβάλλον έξω από το σπίτι και την οικογένεια. Μέσα σ' όλες τις συζητήσεις που έχω κάνει, μιλούσα και με μια σύμβουλο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία μου έλεγε ότι προσανατολίζονται προς τη δημιουργία εκπαιδευτικού πλαισίου όπου θα συνυπάρχουν παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και παιδιά με σύνδρομο Down υψηλής λειτουργικότητας. Δεν ξέρω αν θα ευδοκιμήσει αυτό το σχέδιο, η προσοχή όμως εστιάζεται στους λόγους που μου έδωσε: ''Τα παιδιά με σύνδρομο Down είναι ευγενικά, τρυφερά, ήρεμα, κάνουν προσεκτικές και απαλές κινήσεις, μιλάνε σιγά και ήρεμα και έχουν μεγάλη διάθεση για να εξυπηρετούν τον άλλον, να κάνουν πράγματα γι'αυτόν, να προσφέρουν και ν'αγαπάνε'' Πείτε μου λοιπόν τώρα πόσοι άνθρωποι χωρίς σύνδρομο Down, ''νορμάλ΄΄ εντός εισαγωγικών, έχουν όλα τα παραπάνω στοιχεία για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Επίσης σας παραπέμπω, αν θέλετε να διαβάσετε τέτοιo βιβλίo, στους λόγους του γέροντα Παϊσίου του Αγιορείτου, όπου περιγράφει έναν έφηβο με σύνδρομο Down. Καλή αρχή στην ομάδα σας. Εύχομαι καλή αρχή στην ομάδα σας.
like0

Ένα ευχαριστώ σε εσάς που είπατε όσα έχω μέσα στην καρδιά μου

Εικόνα kalomar

Πρώτα πρώτα... θέλω να ζητήσω συγγνώμη για τα ελληνικά μου... :) Δεύτερο... να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς, που είπατε όσα έχω μέσα στην καρδιά μου. Μου θυμίσατε τη δική μου ιστορία και έβαλα τα κλάματα. Από τη μία πλευρά, κλάματα από ανακούφιση γιατί υπάρχουν άνθρωποι που σε καταλαβαίνουν γιατί έχουν τα ίδια βιώματα. Από την άλλη, τα κλάματα ήταν για όσα θυμήθηκα, που όλου μου έλεγαν να ξεχάσω... δηλαδή να μην μιλάω για όσα ζήσαμε και όσα θα ζήσουμε με το μικρό μου αγοράκι. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους στην ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ στην Ηλιούπολη, που μου είπαν για το Νόηση!!! Μακάρι να το μάθαινα 10 χρόνια πριν, όταν ήρθα Ελλάδα. Δεν πειράζει, ποτέ δεν είναι αργά! :) Ξέρω πια, πως θα μάθω πολλά εδώ και σίγουρα δε θα νιώθω μόνη και άχρηστη πια... Ευχαριστώ και πάλι.. :)) Καλό τριήμερο!!!

Σημείωση: Για τεχνικούς λόγους το μήνυμα έχει "μεταγραφεί" στα ελληνικά από το NOESI.gr. 

like0

Ο πόλεμος είναι στη φύση του ανθρώπου περισσότερο από την ειρήνη

Εικόνα Γλυκερία Καρύδη
Εκλαιγα και εγω κάθε νυχτα σχεδόν όταν συνειδητοποιησα την ιδιαιτερότητα του παιδιού μου, όταν κατάλαβα οτι η ζωή μου θα είναι ένας πόλεμος πιθανόν άνισος. Το αποδέχτηκα το πρόβλημα, το αγκάλιασα και μετά το καλωσόρισμα του ψιθυρισα τρυφερα στο αυτί οτι του κηρυσσω τον πόλεμο.Ακόμη και να χάνω τις επιμέρους μάχες εγω πάω να κερδίσω τον πόλεμο. Κάτι σαν παρτίδα απο σκάκι με επιδέξειο υπολογιστή.Έβαλα τον βασιλιά μου στον θρόνο του και φρόντισα να υπάρχουν ικανοί πολεμιστές γύρω του.Και ο πόλεμος άρχισε. Εχεις δίκιο ακόμη και οι πολεμιστές λυγίζουν για λιγο και επανασυντάσσονται. Μια μέρα μετά την γυμναστική που πηγαίνω άκουσα κάτι μαμάδες να μιλάνε και η ξεγνοιασια τους ήταν κάτι που με έκανε να νοσταλγίσω την παιδική μου ηλικία. Εγω δεν θα μπορέσω ποτέ ξανά να είμαι ανέμελη, ξεγνοιαστη ούτε και όταν κλείσω τα μάτια μου. Δεν πειράζει όμως. Σε αυτή τη ζωή έχω καταφέρει άλλα πράγματα που σε άλλους είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας και σκοπεύω να παιξω τόσο καλή παρτίδα σκάκι που θα την ζηλέψει ο καλύτερος εγκέφαλος ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η ιστορία διδάσκει οτι τα πάντα έχουν κερδιθεί με αγώνες.
like1

Έκλαψα και γω (έγραψες για μένα)

Εικόνα vaso1
Αυτα που γραφεις μου φαινεται οτι ειναι η δικη μου ιστορια. Τα περιεγραψες οπως ακριβως εγιναν. και για μενα ολοι λυπηθηκαν και σιγα σιγα την εκαναν με ελαφρα πηδηματακια. Τους ελεγα καθε τι καινουργιο που εκανε το παιδι και κουναγαν το κεφαλι. Ωσπου σταματησα να μιλαω πια. Το παλευω οσο μπορω. πεφτω και ξανασηκωνομαι. σου ευχομαι να κανεις το βρωμοDown UP. Σ´ ευχαριστω και παλι που εγραψες για μενα....
like0

Αυτά που έγραψες είναι και δικές μου σκέψεις και αγωνίες

Εικόνα ταχτα
θα ηθελα να σου πω ενα μεγαλο ευχαριστω.ολα αυτα που εγραψες ειναι και δικες μου σκεψεις αγωνιες αλλα προσπαθω να ειμαι βραχος για ολους.αυτοι που θα μπορουσαν να στεναχωρησουν το παιδι μου και μετα εμενα και την οικογενεια μου τους εκανα ολους περα και κρατησα κοντα μου ανθρωπους που μας αγαπανε.ξερω τιποτα δεν θα ειναι ευκολο σε αυτον τον αγωνα που κανουμε.και εγω ετσι εκανα με την πριγκιπισσα μου απο την πρωτη μερα που μαθαμε οτι εχει συνδρομο νταουν ενω ολες οι προγεννητικες εξετασεις ηταν καθαρες της μιλαγα συνεχεια και τα μεγαλα μου παιδια το ιδιο.παραμυθια τραγουδια οπου παμε μαζι,τα παντα μαζι μας..ευτυχως δεν εχει κανενα αλλο προβλημα υγειας...σου ευχομε να εχετε παντα υγεια και ευτυχεια και η παναγια κοντα σας. Με εκτιμηση και αγαπη
like0

Γεια σου balia

Εικόνα Alex Pazi
Δεν έχω βρει ακόμα χρόνο να συνεχίσω την ιστορία μας! Θα τον βρω όμως και θα σας πω και τη συνέχεια! Είμαστε πολύ τυχερές που τα παιδιά μας έχουν την υγειά τους! Έχεις ακούσει την ιστορία του Pablo Pineda? Αυτή η ιστορία με έχει εμπνεύσει ώστε να θέλω να κάνω το Down Up!!!! Ο γιος μου σήμερα κοντεύει 3 ετών. Η κόρη σου πόσω ετών είναι; Αν χρειάζεσαι κάτι μη διστάσεις να μου πεις. Ακόμα κι αν θες ένα "αυτί" να σε ακούσει... στείλε μου mail! Η Παναγιά να είναι κοντά σας! Υ.Γ.1. Σε ευχαριστώ για όσα έγραψες Υ.Γ.2. Ξέρεις κάτι;.....Δεν έχω μετανιώσει ούτε μια στιγμή που δεν έκανα αμνιοπαρακέντηση! Σε φιλώ
like0

Αλεξανδρα μου

Εικόνα ταχτα
Αγαπητη αλεξανδρα για το μονο πραγμα που ειμαι σιγουρη στη ζωη ειναι οτι δεν την αλαζω με τιποτα.δεν εχει προβληματα υγειας το κοριτσι μου.ειμαστε 20 μηνων και περπαταμε αρχισαμε και μιλαμε σιγα σιγα δοξα το θεο ολα καλα.ειμαστε απο θεσ/νικη.εσεις?δεν γνωριζω οικογενειες αλλες ωστε να μπορω να μιλησω μαζι τους.θα το ηθελα πολυ.
like1

Κι εγώ θέλω να μιλάμε!

Εικόνα Alex Pazi
Καλημέρα! Κι εγώ θέλω να μιλάμε! Το έχω ανάγκη! Ξέρεις δεν μπορούν όλοι, όσο κι αν σε αγαπάνε, να καταλάβουν το πως νιώθεις, να αντιληφθούν τη μάχη που δίνεις! Μένουμε στην Αθήνα και την πόλη σας την λατρεύω! Είναι απίθανο που είστε 20 μηνών και κάνετε όλα αυτά! Ο γιος μου περπάτησε 25 μηνών και αφού του έκανα φυσιοθεραπεία από 15 μηνών (ουσιαστικά από 20 μηνών έκανε γιατί είχα πέσει σε κάτι άσχετους στην αρχή). Ξεκίνησε τις πρώτες του λέξεις νωρίς σχετικά από 9 μηνών ακόμα όμως δεν μιλάει καθαρά και δεν μπορεί να κάνει προτάσεις με κανονική σύνταξη. Λέει για παράδειγμα "έλα μαμά νάνι". Επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί η οδοντοφυϊα του. Τον πήγα σε παιδοδοντίατρο και μου είπε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα 4 του χρόνια. Η καθυστέρηση αυτή είναι στα downίστικα πλάσια. Κανόνισα και θα τον πάω σε έναν στοματομυολόγο για να δει εάν η υποτονία είναι και στο πρόσωπο (παρειές, στοματικοί μύες)και να δει τη μορφολογία του στόματος (ουρανίσκος, απόσταση από τη μύτη κλπ.) θα σου γράψω τι μου είπε (αν και κάθε παιδί είναι μοναδικό όποιο είδος ανάπτυξης κι αν έχει). Σου στέλνω τη ηλεκτρονική του διεύθυνση να πάρεις μια ιδέα. http://www.orofacialmyology.gr Πιστεύω πολύ στην πρώιμη παρέμβαση. Θεωρώ ότι εάν τον βοηθήσω τώρα που είναι νωρίς θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε πολλά σημαντικά προβλήματα που στο μέλλον μπορεί να του σταθούν εμπόδια. Τώρα θα τον ξεκινήσω πάλι εργοθεραπεία και λέω, αφού πάω στον στοματομυολόγο, να ξεκινήσουμε και λογοθεραπεία. Του έκανα και πριν 3 μήνες σε ένα κέντρο αλλά δεν ήμουν ευχαριστημένη από τη δουλειά τους. Γενικά το πρόβλημά μου είναι οι συνεργάτες θεραπευτές. Προσωπικά ψάχνω για συναγωνιστές στη μάχη που δίνω και μέχρι σήμερα έχω συναντήσει ελάχιστους και τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου. Οι περισσότεροι που γνώρισα ή ήταν άσχετοι ή με κοροϊδευαν ή ήθελα να με αρμέξουν. Δεν ξέρω τι να υποθέσω από τα 3. Και το λέω αυτό χωρίς καμία τύψη γιατί γνωρίζω το παιδί μου, τις ικανότητές και τις αδυναμίες του, έχω διαβάσει τα άπειρα για τον Downεχθρό μου και το σπουδαιότερο είναι ότι δεν μπορούν να πετάνε εκτός θεραπειών το γονιό. Είναι δυνατόν με 2 -3 φορές την εβδομάδα θεραπεία να προχωρήσεις; Εάν δεν δείξεις στο γονιό πως να δουλεύει στο σπίτι με το παιδί πως θα κερδίσεις χρόνο; Αυτό δε που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι κάθε περίπτωση παιδιού είναι διαφορετική από το γενικό σύνολο. Όλα όσα υπαγορεύει το βρωμοDown δεν σημαίνει ότι τα έχουν όλα τα παιδιά. Επίσης ξέρεις τι έχω παρατηρήσει balia ότι οι θεραπευτές που έχουν παιδιά είναι πιο καλοί από εκείνους που δεν έχουν. Τέλος πάντων, προς Θεού δεν το γενικεύω για τους θεραπευτές όμως οι κακές περιπτώσεις βγάζουν το κακό το όνομα (όπως με τους δημόσιους υπαλλήλους χα χα χα). Πάω για δουλειά τώρα! Σε φιλώ! Να περνάς καλά και να μου φιλήσεις το κοριτσάκι σου!
like0

Aλεξανδρα μου κι εμεις εχουμε βρει μπροστα μας τετοιους γιατρους

Εικόνα ταχτα
Aλεξανδρα μου και εμεις εχουμε βρει μπροστα μας τετοιους γιατρους.οτι εχουμε καταφερει το καναμε μονοι μας.οταν γεννησα ηταν ολα καλα δεν μου ειπαν τιποτα.επειδη ηταν η τεταρτη καισαρικη εστειλα τους δικους μου στο σπιτι να ξεκουραστουν και να κοιμηθω και εγω.την αλλη μερα περιμενα να μου φερουν το κοριτσακι μου αλλα η νοσοκομα με φωναξε να παω μεσα γιατι με ηθελε η νεογνολογος.πηγα μπηκα μεσα και αρχισαν να μου μιλανε ακαταλαβηστικα με τα χιλια ζωρια μου εξηγησαν απεξω οτι η μικρη μου εχει μαλλον προβλημα.ακους μαλον προβλημα.τα εχασα.ουτε θυμαμε τι ειπα στον αντρα μου στο τηλεφωνο ακομα και τωρα.αποφασισαμε να κανουμε κατευθειαν καρυοτυπο.οι τρεις μερες ηταν εφιαλτικες.δεν ετρωγα δεν κοιμωμουν και καταληξαν οι γιατροι να μου χορηγησουν ηρεμηστικα.τα αποτελεσματα ηρθαν και ηταν οπως τα ελεγε η γιατρος.αφου μου εδωσε χρονο να κλαψω να τσιριξω ηρθε και μου εξηγησε τι ειναι το συνδρομο νταουν.με βοηθησε και ο γυναικολογος μου παρα πολυ.οταν πηγαμε σπιτι αφου δεν ειχαμε θεμα με την καρδια μας καναμε εξετασεις για λευχημια, για θυροειδη, για αν ακουμε, αν βλεπουμε.και αυτα με την βοηθεια του γυναικολογο μου που μας γνωρισε μια γενετηστρια στο ιπποκρατειο που ηταν και προεδρος στο συλλογο νταουν θεσ/νικη.βγηκαν ολα ενταξει.τωρα μας παρακολουθει ενας αλλος γιατρος στο ιδιο νοσοκομειο καλως ειναι..κανουμε μια φορα την εβδομαδα φυσιοθεραπεια για να ειναι πιο σταθερη και μια φορα το μηνα λογοθεραπεια με μια πολη αξια λογοθεραπευτρια αλλα λιγο ακριβη τι να κανουμε?αλλα μας εχει βοηθησει παρα πολυ.πανω κατω αυτη ειναι η ιστορια μας.και συνεχιζουμε τον αγωνα μας.μερικες φορες με περνη το παραπονο αλλα προσπαθω να το ξεπερνω γρηγορα .σε ευχαριστω που με ακουσες.ελπιζω να τα πουμε καποια στιγμη απο κοντα.πολλα φιλια στο γιοκα σου..δεν μου ειπες πως τον λενε?εμενα την μικρη την λενε αννα-παναγιωτα.περιμενω νεα σου..
like0

Εμπρός λοιπόν να κάνουμε το Down UP

Εικόνα Alex Pazi
Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ballia! Όλα καλά κι όλα όμορφα να είναι! Σου γράφω για να σου πω τι μας είπε ο στοματομυολόγος! Καταρχήν να σου πω ότι ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος που γνωρίζει τη διαφορετικότητα των ανθρώπων. Δηλαδή, δεν έβαλε το γιο μας σε έναν κουβά και είπε έχει Down. Τον εξέτασε (παίζοντας μαζί του) και μετά μας μίλησε. Αρχικά μας είπε για το τι παρουσιάζει το Down. Παρουσιάζει λοιπόν μυική υποτονία ακόμα και στο πρόσωπο, προγναθισμό (δηλαδή από το DNA δίδεται εντολή στην κάτω γνάθο να βγει προς τα έξω), ελλείψεις στην οδοντοφυία που είναι θέμα ορθοδοντικού να κάνει πανοραμική και να δει ποια δόντια δεν έχουν σκοπό να βγούν και να γίνει επεμβασούλα (αυτό μετά τα 4 χρόνια όμως). Κάποια άτομα με το σύνδρομο έχουν μακρυγλωσσία, κάποια άλλα χαμηλό ουρανίσκο και κάποια τίποτε από όλα αυτά. Και στις 2 περιπτώσεις η γλώσσα έχει την τάση να βγαίνει προς τα έξω. Μας είπε πως η μυική υποτονία του προσώπου επηρεάζει τη στάση του σώματος γι αυτό και εάν παρατηρήσουμε θα δούμε ότι (θα στο γράψω απλά τώρα εγώ) άνθρωποι με "πεσμένα" μάγουλα έχουν "καμπούρα" και περπατούν βάζοντας το κεφάλι μπροστά. Επίσης μας είπε ότι η προγύμναση των κροταφικών μυών επηρεάζει σημαντικά το σχήμα των ματιών (όπου παύουν να είναι σχιστά) και το πτερύγιο στον αυχένα (εμείς δεν έχουμε). Για τον μικρό τώρα.... Παρατήρησε με την εξέταση αφής που έκανε (γιατί ακόμα μας είπε είναι μικρός για να τον βάλει σε όργανα μέτρησης μυών του προσώπου)ότι οι μύες του προσώπου του είναι σχεδόν βρεφικοί, αδοκίμαστοι, αγύμναστοι, υποτονικοί. Τα μαγουλάκια του έχουν τάση να πέσουν προς τα κάτω, τα χειλάκια του είναι αδύναμα (γι αυτό δεν μπορεί να πιει με το καλαμάκι), τα ούλα είναι σχεδόν αχρησιμοποιήτα (σε αυτό φταίω εγώ που δεν έχω επιμείνει να μασήσει διάφορα)γι αυτό και δεν βγαίνουν κάποια δόντια, δεν έχει εμφανή σημάδια προγναθισμού και θα μιλήσει και θα συνεργαστεί με τον ορθοδοντικό μας για παρακολούθησή του, ο ουρανίσκος του δεν είναι χαμηλός ούτε έχει μακρυγλωσσία. Το γεγονός ότι βγάζει έξω τη γλώσσα του είναι γιατί η γλώσσα, ο πιο δυνατός μυς του προσώπου, είναι απέδευτος και δεν ξέρει να τον κρατήσει μέσα. Μας πρότεινε αργότερα να του τοποθετήσουμε ένα ειδικό μασελάκι μέσα στο στόμα (σε συνεργασία με τον ορθοδοντικό) το οποίο θα είναι ανάγλυφο και από μόνος του ο άνθρωπος όταν υπάρχει κάτι ανάγλυφο στον ουρανίσκο προσπαθεί να το αγγίξει με τη γλώσσα του κι έτσι θα μάθει να την κρατάσει μέσα στο στόμα. Μας πρότεινε μια σειρά ασκήσεων 2 - 3 φορές την ημέρα για "ξύπνημα" των μυών και ενδυνάμωσή τους. Το ξεκίνημα είναι από τους μυς του στόματος. Κάνουμε κάτι ασκήσεις στα χειλάκια, στέλνουμε φιλιά να ακούγεται το "σματσ", δαγκώνουμε γλωσσοπιάστρες για να ενεργοποιήσουμε τους μασητικούς μύες, δαγκώνουμε από τη μια ο μικρός και από την άλλη εμείς στο στυλ "ποιος θα το πάρει από το στόμα του άλλου" και βουρτσίζουμε τα δόντια 3 φορές την ημέρα για να ενεργοποιήσουμε τα ούλα. Όλες αυτές οι ασκήσεις θα τον βοηθήσουν και πολύ στην άρθρωση. Θα μας δει σε 1 1/2 μήνα πάλι με νέες ασκήσεις και για άλλους μύες. Αυτό που με χαροποίησε περισσότερο από αυτά που μας είπε ήταν ότι ο μικρός μιλάει πολύ καλά για το βρωμοdown αλλά και γενικότερα για ένα παιδάκι στην ηλικία του που απλά καθυστερεί να μιλήσει, είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και κοινωνικός, δεν δίνει σημάδια νοητικής υστέρησης (ο λόγος του έχει λογική, ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα σε ερεθίσματα, έχει πονηρό βλέμμα και αίσθηση του χιούμορ) και γενικά φαίνεται ένα πολύ καλά δουλεμένο παιδί τόσο για το βρωμοdown όσο και για παιδάκι στην ηλικία του. Καταλαβαίνεις βέβαια πόσο όμορφα ένιωσα!!!!!!!!!!!!!!! Το δε σημαντικότερο όλων είναι ότι μας είπε ότι σήμερα το down δεν έχει καμία σχέση με όσα διαβάζουμε από παλλιά. Το προσδόκιμο ζωής έχει αλλάξει, τα πολλαπλά ερεθίσματα της Δυτικής κοινωνίας που ζούμε οξύνουν τον εγκέφαλο και πολλά παιδιά με το σύνδρομο έχουν καταφέρει να σπουδάσουν απλά οι ιστορίες τους δεν έχουν γίνει γνωστές. Σε πρόσφατο συνέδριο στην Ιταλία έγινε έρευνα όπου αποδεικνύει ότι το χαμηλό νοητικό επίπεδο που όλοι επικαλούνται τείνει να γίνει μύθος. Πες μου δεν είναι τέλεια νέα αυτά?!!!!!!!!!!!!! Εμπρός λοιπόν να κάνουμε το Down UP φίλη μου! Φιλιά στο κοριτσάκι σου και να έχετε μια όμορφη εβδομάδα!!!!!!!!
like0

Καλησπέρα σε όλες τις μαμάδες

Εικόνα maria doupa

Καλησπέρα σε όλες τις μαμάδες. Στα 23 μου γέννησα τον γιο μου, όπου και μόλις 2 μηνών διαγνώστηκε με σύνδρομο Down... Δεν ήξερα που να πάω και τι να κάνω, δεν πίστευα αυτό που μου συμβαίνει. Παρόλα αυτά όμως στάθηκα στα πόδια μου και χάρη στη στήριξη των δικών μου ανθρώπων παλεύω καθημερινά... Τώρα είναι 16 μηνών, ακόμα δεν περπατάμε και δεν μιλάμε, πιο πολύ λέει "μπαμπα" και "άντε" και εκδηλώνει την χαρά του φωνάζοντας. Τη φυσικοθεραπεία την ξεκίνησε 6 μηνών παρόλα αυτά όπως είπε και παραπάνω η φίλω, τις υπόλοιπες ώρες τον κάνω έγω, γιατί η μανα αγωνιά μέρα - νύχτα, αυτές μόνο πληρώνονται. Τον έχω φτιάξει καρτέλες με ζώα και μέρη του σώματος για να μου τα δείχνει... αλλά τις περισσότερες φορές θέλει να το σκίζει ή δεν είναι συνεργάσιμος. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να του τα δώσω να τα κατανοήσει. Αγκωμαχάω γιατί δεν ξέρω αν αυτά που κάνω είναι αρκετά. Θα ήθελα να μου δώσετε κάποιες συμβουλές τι να κάνω ή τι θα προσέξω. Ή έστω κάτι άλλο... Ευχαριστώ πολύ. Καλό βράδυ.

Tip!

Το νέο NOESI.gr Commons που φτιάχνεται όλο με ♥ στο χέρι μετέτρεψε αυτό το κείμενο από Greeklish (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) σε ελληνικά, για για να διαβάζεται καλύτερα, από όλους... εννοείται!

like0

Προς Μαρία, οπλίσου με δυναμή και όλα θα πάνε καλα

Εικόνα Andri Spyrou

Μαρια μου,οπλίσου με δυναμή και όλα θα πάνε καλα...Θαρρος.........Εμενα το μωρο μου πασχει απο κινητικη αναπηρια μονο οχι νοητικη αλλα υπηρχε καθυστερηση λόγου και έτσι αρχισαμε και λογοθεραπεια άρα θα σου πω ότι ο καλυτερος τρόπος να του μεταδωσεις ειναι ιχος και εικονα αυτο με συμβουλευσε η θεραπευτρια.Στα ζωα απο το γαβγισμα θα μαθει το σκληρο υπαρχουν ειδικα παραμυθια με ηχους για το καθε ζωο αν θελεις ευχαριστως θα σου στειλω θα σε βοηθησουν πολύ ... (στειλε μου προσωπικο μηνυμα με την διευθυνση σου και τα βιβλία αυτα θα ταξιδευσουν για το μικρο σου αγγελο)

like0

Αντρη σε ευχαριστώ που μου έγραψες

Εικόνα xristakis

andri seuxaristo pou mou egrapses..psaxno na se vro sto facebook gia sou steilo tin dieuthinei alla mou vgazei polla tetoia onomata...pou mporo na se vro gia sou doso tin dieuthinsi mou;;pote ksekeinises logotherapia;;giati emas o anapksiologos mas eipe oti einai poli noreis akoma otan ginei 3 xronon..alios ego sto spiti tou kano masaz sto prosopo..pistevo oti me tin fisikotherapia pou tou kano kai i eidia na dinamosei.mipos ksereis kanena paixnidi i kapoion tropo gia na ton exo se energeia exo brei ego ala ta vergietai...eimai i maria aplos alaksa onoma..

like0

Πόσο χρονών είναι?

Εικόνα gewrga alexandra

Καλησπέρα σας, ειναι πολύ βασικό να διαλέξετε παιχνίδια τα οποία είναι κατάλληλα για την ηλικία του αλλά και με βάση τις δυνατότητες του παιδιού και τι θέλετε να αναπτύξετε. Αν μου πείτε κάποιες λεπτομέρειες ίσως να μπορέσω να σας βοηθήσω (ηλικία, κινητικότητα, ομιλία).

like0

Ο γιος μου είναι 16 μηνών...

Εικόνα xristakis

Καλησπέρα και σε σένα. Ο γιος μου είναι 16 μηνών. Περπατάει με τη βοήθειά μου. Για την ομιλία λέει μόνο "μπαμπά" και λεξούλες όπως "αντε", "ατα". 

like1

Παιχνίδια για την ομιλία

Εικόνα gewrga alexandra

Για να μπορέσει να αναπτύξει την ομιλία του μπορείτε να πάρετε παιχνίδια με ήχους τα οποία θα του τραβούν την προσοχή και θα τον βοηθήσουν να μάθει να κάνει και άλλους ήχους οι οποίοι μετα μπορεί να συνδυαστούν και να παράγει ομιλία. Αυτά τα παιχνίδια είναι κυρίως σαν βιβλία με πλαστικές σελίδες που ανάλογα με την εικόνα που δείχνουν έχουν και ανάλογο ήχο, τον οποίο μπορείτε να παροτρύνετε να επαναλάβει ο μικρός. Αυτούς τους ήχους μπορεί αργότερα να τους συνδυάσει και στην ομιλία του. 

like0

Θα με βρεις με τη φώτο

Εικόνα Andri Spyrou

Καλημέρα από Κύπρο. Θα με βρεις με τη φώτο, είναι οι ίδιες και στα δύο προφίλ (Facebook & NOESI.gr) ή με το Email μου andrispy@hotmail.com. Να σου πω την αλήθεια και εμένα η παιδονευρολογος μου είπε ότι η Λογοθεραπεύτρια μετά τα τρία αλλά επειδή απο τον Φεβρουάριο που έγινε η διάγνωση είμαι με το laptop στο χέρι 20 ώρες το 24ώρο διαβάζοντας οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διάγνωση του μικρού μου τον έγραψα για επιπλέον βοήθεια και πίστεψέ με η δουλειά που έγινε ειναι πολύ πολύ μεγάλη. Αν πάλι δυσκολευτείς να με βρεις στείλε μου μήνυμα...

Tip!

Το νέο NOESI.gr που φτιάχνεται όλο με ♥ στο χέρι μετέτρεψε αυτό το κείμενο από Greeklish (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) σε ελληνικά, για για να διαβάζεται καλύτερα, από όλους... εννοείται!

like0

Κι εγώ αυτό κάνω εδώ και καιρό

Εικόνα xristakis

Κι εγώ αυτό κάνω εδώ και καιρό, αλλά δεν βλέπω και πολύ πρόοδο. Τώρα του έχω φτιάξει flash card και είναι πολύ καλύτερα. Δίνει περισσότερο προσοχή. Όλα θέλουν επιμονή, αυτό έχω καταλάβει. Θα τα κάνει όλα απλά θέλει χρόνο... Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

like1

Θα τα καταφέρει

Εικόνα gewrga alexandra

To κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και σίγουρα θα τα καταφέρει, θέλει υπομονή και επιμονή. Με τις flash card δεν έχει σημασία αν επαναλαμβάνει αυτά που του δείχνετε, είναι βασικό να του τα ζητάτε να σας τα δίνει για αρχή, έτσι ώστε να φαίνεται ότι έχει καταλάβει τι είναι αυτό που του ζητάτε, έτσι αρχικά θα αναπτυχθεί ο λόγος του και στη συνέχεια και η ομιλία του.

like0

Σίγουρα όλα θα γίνουν όταν το παιδί νιώσει έτοιμο

Εικόνα xristakis

Σίγουρα όλα θα γίνουν, όταν το παιδί νιώσει έτοιμο. Εδώ και πολύ καιρό του παίζω με το "πάρε - δώσε". Ανταποκρίνονεται σε όλες τις εντολές μου και πηγαίνει αν του ρίξω μία μπάλα. Γιαυτό έχει μπει στη διαδικασία flash card.

like1

Αντρη σου έγραψα στο Email

Εικόνα xristakis

Αντρή σου έγραψα στο E-mail. Εκεί σε βρήκα.

like0

Έλα Μαρία μου... στα ετοίμασα...

Εικόνα Andri Spyrou

Καλό απόγευμα Μαράκι μου... Είδα το email και στα ετοίμασα, αύριο πέρνουν το δρόμο να έρθουν σε εσένα. Εύχομαι να βοηθήσουν.

like0

Σε ευχαριστώ πολύ να είσαι καλά

Εικόνα xristakis
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ. Να είσαι πάντα καλά εσύ εσύ και το παιδί σου... Αντρή μου πόσες φυσικοθεραπείες κάνετε την εβδομάδα και πόση ώρα;
like0

Μαρία μου κάνουμε 3 φορές την εβδομάδα φυσιοθεραπεια

Εικόνα Andri Spyrou
Μαρια μου κανουμε τρεις φορες την εβδομαδα μια ωρα καθε φορα και εκει που το Φεβρουάριο δεν εστηνε σωμα και κεφαλι σημερα περπαταει κανονικά στην ευθεία. Σκαλια ομως, ανηφορα κατηφόρα και εμπόδια όχι όμως ακόμη ειναι τα στάδια που έχουμε να δουλέψουμε.
like2

Σιγά σιγά όλα θα γίνουν

Εικόνα xristakis

Σιγά σιγά όλα θα γίνουν.. Εμενα άμα σου πω ότι στην αρχή ερχόταν 2 φορες την εβδομάδα από μιση ώρα γιατί δεν καθόταν. Μετά το πήγε στις 2 εβδομάδες μια φορα.. Τώρα όμως που μπορεί να κάνει πιο πολλά πράγματα θα την πω να έρχεται πιο τακτικά, γιατί αν δεν τις πιέσεις είναι όλοι να μην πω για που..

Tip!

Το κείμενο αυτό μετατράπηκε στα ελληνικά από το NOESI.gr. Γενικώς, προσπαθούμε να μην έχουμε Greeklish (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) στο NOESI.gr. Δοκιμάστε το εξής: Από τη σελίδα http://services.innoetics.com/greeklish/ γράψτε το κείμενό σας, πατήστε στο πλήκτρο "Μετατραπή" σε Ελληνικά και αναρτήστε το κατόπιν στις σελίδες μας.

like0

Προτεινόμενοι φυσιοθεραπευτές και λογοθεραπευτες

Εικόνα Dimi Bor

Καλησπερα σε ολους.

Μπορειτε να συστήσετε καποιους φυσιο κ λογοθεραπευτες; Γνωριζετε κανενα στην πατρα;

Χρειαζεται να ειναι εξιδικευμενος φυσιοθεραπευτης ή οχι;

like1

Υπομονή και επιμονή

Εικόνα Helen P

Καλημερα σας. Σημερα ενιωσα την αναγκη να αναρτησω και γω τη δικη μου προσωπικη ιστορια. Ποτε δεν ειχα διαννοηθει οτι, ενω ειχα γνωση του συνδρομου καθως και νηπιαγωγος, θα το ζουσα προσωπικα με το παιδι μου. Εχω ενα πανεμορφο αγορακι 9 μηνων που διαγνωστηκε με συνδρομο Down οσο ηταν ημερων. Ακομα και τωρα που ειναι 9 αναρωτιεμαι και πολλες κλαιω γιατι καμια εξεταση στην εγκυμοσυνη δεν μου εδωσε καποια ενδειξη. Παρολα αυτα μετα την διαγνωση καρυωτυπου ακολουθησαμε τις απαραιτητες εξετασεις προκειμενου να δουμε αν υπαρχει καποιο προβλημα υγειας στο παιδι. Περασαν περιπου 2 εβδομαδες αγωνιας μεχρι να ολοκληρωθουν ολες ( ακουστικες οφθαλμολογικες καρδιολογικες υπερηχο εγκεφαλου και ζωτικων οργανων αιματος για θυροειδη κτλ ) και σε ολα ηταν φυσιολογικες οι ενδειξεις. Ευτυχως ειναι υγειης. Ολοι οι γιατροι απορουσαν γιατι τοσο εξωνυχιστικοι ελεγχοι. Οταν τους ενημερωνα για το συνδρομο κοιτουσαν το παιδι κ απορουσαν. Το θεμα ειναι οτι το συνδρομο υπαρχει ειτε φαινεται ειτε οχι κ θα πρεπει να το αποδεχτουμε και να το καταπολεμησουμε για την καλυτερη ποιοτητα ζωης του παιδιου μας. Αυτη τη στιγμη κανουμε απο τον 6 μηνα φυσικοθεραπειες γιατι ειμαστε υποτονικοι λιγο στον κορμο μας και πρεπει να δυναμωσουμε προκειμενου να μπουσουλησουμε. Τα παει εξαιρετικα καλα με ενημερωνουν οι φυσικοθεραπευτες. Οτι δυσκολια υπαρξει θα πρεπει να την αντιμετωπισουμε καταματα και σιγουρα θα παρουμε καλα αποτελεσματα. Κλεινοντας να αναφερω οτι θα πρεπει να εχουμε διπλα μας ανθρωπους που θα σταθουν στηλοβατες στην προσπαθεια μας αυτη και θα γεμισουν με αγαπη τα παιδια μας. Ενα μεγαλο ευχαριστω στον ανδρα μου που οποτε φαινομαι λιγοψυχη με ταρακουναει και με γεμιζει ελπιδες για τον αγγελο που κραταμε στην αγκαλια μας.

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.