Παράλληλη στήριξη - δικαιώματα και υποχρεώσεις ειδικού βοηθού

Εικόνα Βαρβάρα

Καλησπέρα σε όλους. Είμαι νέο μέλος, έχω ένα γιο με αυτισμό 14 ετών και θέλω να ρωτήσω το εξής:

Σύμφωνα με το ν.4186/13 άρθρο 18: "...η υποστήριξη του μαθητή μπορεί να υλοποιείται και από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή και του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας".

Έχω λοιπόν ως υποστήριξη στο σχολείο μία κοπέλα η οποία είναι φιλόλογος και τη στιγμή που έλεγε στο γιο μου να συμπληρώσει το φυλλάδιο με τις απαντήσεις που δίνονταν από τους μαθητές μέσα στην τάξη κάποια καθηγήτρια της έκανε παρατήρηση λέγοντας της πως δεν είναι παράλληλη στήριξη και δεν έχει το δικαίωμα αυτό κτλ. Ας με ενημερώσει κάποιος  παρακαλώ όσον αφορά την υποστήριξη του μαθητή από ειδικό βοηθό (δικαιώματα-υποχρεώσεις).

Σχόλια

Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό

Εικόνα Γιώτα Πρ

Αγαπητή Βαρβάρα , σε σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης κατόπιν αίτησης και εφόσον το παιδί πέρασε ΚΕΔΔΥ, δικαιούται ΕΒΠ κρατικό για θέματα αυτοεξυπηρέτησης (τουαλέτα , διατροφή, κινητικό πρόβλημα), ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του κάθε παιδιού ,ανάλογα ενεργεί και ή συνοδός του . Π.χ αν το παιδί δεν μπορεί  να γράψει, η συνοδός μπορεί να παρίσταται στην τάξη εν ώρα μαθήματος, αν όμως το παιδί εντός τάξης αυτοεξυπηρετειται για να παρίσταται η συνοδός θα πρέπει να συμφωνεί και ο εκάστοτε εκπαιδευτικός . Αν εσύ έχεις συνοδό ιδιωτικά για θέματα αυτοεξυπηρέτησης δεν παίζει ρόλο η ειδικότητα , αυτό όμως είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος γιατί συχνά βλέπουμε άτομα που δεν έχουν σχέση με εκπαίδευση να μπαίνουν σε σχολικό περιβάλλον , χωρίς καν να προσκομίσουν βασικα έγγραφα όπως πχ ποινικό μητρώο όπως ορίζει ο Νόμος! Δυστυχώς δεν υπάρχει καθηκοντολόγιο για Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό σε σχολεία Γενικής Παιδείας , υπάρχει μόνο για ειδικά σχολεία ,είναι κάτι που το ζητάμε χρόνια γιατί και εμείς ως ΕΒΠ γινόμαστε έρμαια του κάθε εκπαιδευτικού που δεν έχει ιδέα πως λειτουργεί αυτό το επάγγελμα και πολλές φορές μας ζητούν παράλογα πράγματα ! Γνώμη μου είναι να κάνεις ένα ραντεβού με τον διευθυντή του σχολείου για να ορίσετε μαζί τα καθήκοντα της συνόδου (εφόσον την πληρώνει εσύ) και αν δεν βγάλεις άκρη πάρε τηλέφωνο στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης που ανήκει το σχολείο σας και μιλά με τον σύμβουλο ειδικής αγωγής! Εύχομαι τα καλύτερα και ότι γίνει να γίνει με γνώμονα το καλό του παιδιού !

Διάβασε αυτό το άρθρο δια του λόγου το αληθές

Εικόνα Γιώτα Πρ

Μπορείς να πάρεις τηλέφωνο στο υπουργείο

Εικόνα elsa kazakoy

Καλησπέρα, Βάρβαρα μπορείς να πάρεις τηλ και στο υπουργείο στο τμήμα ειδικής αγωγής και να ρωτήσεις τι ακριβώς μπορεί να κάνει η εκπαιδευτικός μέσα στην τάξη με το παιδί ή τον σύμβουλο ειδικής αγωγής του σχολείου. Ευχομαι οτι καλυτερο σε σένα για τον μικρό σου....

Σας ευχαριστώ θερμά

Εικόνα Βαρβάρα

Σας ευχαριστώ θερμά για τις συμβουλές! 

Το noesi.gr αξιοποιεί την κοινωνική συνεισφορά για να αναπτύσσει το μη κερδοσκοπικό έργο του, βάσει καταστατικού. Αν βλέπετε θετικά τη συμβολή του...


► Στείλετε γραμματόσημα. Αγοράστε διάφορα γραμματόσημα μικρής αξίας από τα ΕΛΤΑ π.χ. των 0,50€ ή 0,72€ ή 0,90€ και ταχυδρομήστε τα μέσα σε φάκελλο προς:

NOESI.gr — Μιστράλ 4 — Ν. Ψυχικό 154 51

► Δωρίστε χρόνο ομιλίας. Επισκεφτείτε ένα κατάστημα με είδη κινητής τηλεφωνίας και στείλτε χρόνο ανανέωσης ομιλίας στα νούμερα:

WIND F2G 6907643701, 6907643658

COSMOTE 6984751366, 6944987319, 6948986898

Στη σελίδα noesi.gr/ananoesi μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τους σκοπούς, που υποστηρίζονται δωρεάν από το noesi.gr.
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.