Αλλαγή ποσοστού αναπηρίας = Περικοπές επιδομάτων στα άτομα με αυτισμό (ΔΑΦ)

Εικόνα NOESI.gr

Από 1 Ιανουαρίου 2018, τα επιδόματα που λαμβάνουν τα άτομα με αυτισμό μειώνονται δραστικά, στο πλαίσιο των περικοπών των κρατικών εξόδων. Η μείωση αυτή προέρχεται από την "αυτόματη" μείωση του ποσοστού αναπηρίας που σχετίζεται με τον αυτισμό.

Από το 2012 έως σήμερα, τα άτομα με διάγνωση "Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος" (ΔΑΦ / Αυτισμός)1 αξιολογούνται από την Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕΠΑ2 με ποσοστό αναπηρίας από 67%, συνηθέστερα, έως 80% για κάποιες πιο σοβαρές περιπτώσεις αυτισμού ή όταν υπάρχουν συνοδές διαταραχές (συννοσηρότητα) πέραν του αυτισμού, π.χ. ψυχική διαταραχή.

Ήδη, εδώ και μερικές εβδομάδες, κάποια μέλη της νόησης το διαδίκτυο (noesi.gr) έχουν λάβει επιστολές μέσω ΕΦΚΑ, προς ενημέρωσή τους ότι το ποσοστό 80% που έχουν έως σήμερα αυτομάτως μειώνεται σε 67% — χωρίς νέα αξιολόγηση από την Επιτροπή του ΚΕΠΑ — με την αιτιολογία ότι με βάση τις νέες διατάξεις η διάγνωση "αυτισμός" αντιστοιχεί σε αυτό το ποσοστό (67%). Το αποτέλεσμα αυτής της μείωσης του ποσοστού είναι η κατά το ήμισυ περίπου μείωση του επιδόματος που θα λαμβάνουν από δω και στο εξής.

Σε άλλες περιπτώσεις, με βάση τις νέες διατάξεις άτομα με αυτισμό ενδέχεται να αξιολογηθούν με ποσοστό κάτω από το 67%, που συνεπάγεται ότι δεν δικαιούνται επίδομα — ακόμη και αν μέχρι σήμερα το λάμβαναν.


Νεότερη ενημέρωση!

28/03/2018 —  Ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Αυτισμός (Δελτίο Τύπου).
Με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως θεσπίστηκαν και ισχύουν από την 01/01/2018, τα άτομα με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) δέχονται άλλο ένα καίριο πλήγμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου προχώρησε στην προσφυγή στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατίας) με κύριο στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία η οποία κυρώθηκε στη χώρα μας το 2012 και εξειδικεύτηκε το 2017.

 Διαβάστε αναλυτικά τις θέσεις και τις διεκδικήσεις στο Δελτίο Τύπου εδώ.


Έως σήμερα, γνωρίζουμε ότι η πιο σημαντική πρωτοβουλία ξεκίνησε από γονείς με τη σύνταξη εγγράφου — ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος και εμπεριστατωμένου κειμένου, κατά τη γνώμη μας (!) — και διακίνησή του ως Υπόμνημα γονέων – μελών θεσμικών φορέων για τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.3

Λίγες ημέρες αργότερα, η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ τοποθετείται επί του προβλήματος της μείωσης του ποσοστού αναπηρίας σε άτομα με ΔΑΦ (αυτισμό)4 και ξανά λίγες ημέρες αργότερα απευθύνει αίτημα για παρέμβαση του Πρωθυπουργού5 με νεότερη επιστολή της.

Λογότυπο για την Εθνική Ομοσπονδία Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος (Ε.Ο.Δ.Α.Φ.).Παράλλληλα, απεστάλη μέσω E-mail έγγραφο με τίτλο Υπόμνημα για τη μείωση του ποσοστού αναπηρίας του αυτισμού προς τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης από το Σωματείο με την επωνυμία "Εθνική Ομοσπονδία Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος" (Ε.Ο.Δ.Α.Φ.)6. Επίσης, εδώ μπορείτε να ακούσετε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του προέδρου της ΕΟΔΑΦ, Γιάννη Σταυρόπουλου, στο δημοτικό ραδιόφωνο Λάρισας7.

Εάν γνωρίζετε άλλες συλλογικές αντιδράσεις φορέων ή προσώπων στο νέο μέτρο, για τη μείωση του ποσοστού αναπηρίας, που αφορά τα άτομα με αυτισμό, ενημερώστε μας.

Ανατροφοδότηση — Νεότερη ενημέρωση

26/02/2018 — Νέα παρέμβαση της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ: "Η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ ζητά την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τη μείωση του ποσοστού αναπηρίας σε άτομα με ΔΑΦ και ΝΥ.

19/02/2018 — Nέα ενημέρωση — Το NOESI.gr ζητά από την ΕΟΔΑΦ να διακόψει όλες τις επικοινωνίες της προς τους λογαριασμούς @noesi.gr προς διεξαγωγή ελέγχου για παρεμπόδιση επικοινωνιών και ίσων ευκαιριών στη διάχυση της πληροφορίας με την εφαρμογή της οδηγίας της Ε.Ε. (Directive on Privacy and electronic communications 2002/58/EC).

17/02/2018 — Nέα ενημέρωση — Η ΕΟΔΑΦ επισημαίνει ότι οι βουλευτές άρχισαν να κινητοποιούνται ως ανταπόκριση στο κάλεσμά της, ενώ κατηγορεί το NOESI.gr για μεροληπτική προπαγάνδα, και ανακοινώνει ότι σύντομα θα καταρτίσει λίστα με τις επερωτήσεις των βουλευτών. Η διαμαρτυρία της ΕΟΔΑΦ για την παρεμπόδιση στην κινητοποίησή της, βασίστηκε στο γεγονός ότι η ομάδα της νόησης στο διαδίκτυο (noesi.gr) δεν ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της ΕΟΔΑΦ να προσκαλέσει προσωπικά όλα τα μέλη της κοινότητας στο www.noesi.gr (*) να αποστείλουν μαζικά από το Ε-mail τους το μήνυμα της ΕΟΔΑΦ με συνημμένο το Υπόμνημα της ΕΟΔΑΦ, προς λίστα παραληπτών που κατήρτισε για τον σκοπό αυτό η ΕΟΔΑΦ. Πάντως, έως σήμερα, η σελίδα της ΕΟΔΑΦ στο Facebook παραμένει χωρίς καμία σχετική ενημέρωση και αναφορά στο Υπόμνημά της. Εάν χρειάζεστε περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό, επικοινωνήστε με το NOESI.gr.

(*) Σημειωτέον, το πιο πρόσφατα εγγεγραμμένο μέλος του www.noesi.gr έχει τον αύξοντα αριθμό 40.374.

14/02/2018 — Nέα ενημέρωση — Η ΕΟΔΑΦ κοινοποιεί το Υπόμνημά της με E-mail προς το NOESI.gr — με παράλληλη πρόσκληση προς όλα τα μέλη της και τυχόν φίλους τους, να προβούν σε μαζική αποστολή του Υπομνήματός της, με τη μορφή "Email Bomb" ("βόμβας μηνυμάτων"), με στόχο πολιτικά και μη πρόσωπα ή φορείς — μία πρακτική που δεν αρμόζει στην προσπάθεια και δεν αποδίδει θετικά, κατά την άποψή μας, κι έτσι απέχουμε από αυτή.


Παραπομπές — Σημαντικές επισημάνσεις:

(1) Περισσότερα για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) θα βρείτε στον Οδηγό υπηρεσιών του NOESI.gr στην ιστοσελίδα: https://www.noesi.gr/pronoise/kepa

(2) Περισσότερα για τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ – Αυτισμός) θα βρείτε στον Οδηγό διαταραχών του NOESI.gr στην ιστοσελίδα: https://www.noesi.gr/book/syndrome/autism

(3) Το Υπόμνημα γονέων – μελών θεσμικών φορέων για τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (08/02/2018) παρουσιάζεται σε αυτή την ιστοσελίδα: https://www.noesi.gr/post/ypomnima-goneon-melon-thesmikon-foreon-gia-ta-atoma-diatarahi-aytistikoy-fasmatos-08022018

(4) Η παρέμβαση της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ με τη σχετική επιστολή (12/02/2018) παρουσιάζεται σε αυτή την ιστοσελίδα: https://www.noesi.gr/post/posgkamea-topotheteitai-epi-toy-provlimatos-tis-meiosis-toy-posostoy-anapirias-se-atoma-daf

(5) Η παρέμβαση της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ με τη σχετική επιστολή (26/02/2018) παρουσιάζεται σε αυτή την ιστοσελίδα: https://www.noesi.gr/post/posgkamea-zita-amesi-paremvasi-toy-prothypoyrgoy-gia-meiosi-toy-posostoy-anapirias-se-atoma-daf

(6) Το Υπόμνημα της ΕΟΔΑΦ (12/02/2018) βρίσκεται σε αυτόν τον σύνδεσμο: http://ow.ly/6piJ30ipSRf

(7) Η συνέντευξη του κ. Σταυρόπουλου βρίσκεται σε αυτόν τον σύνδεσμο: http://ow.ly/cL9e30instx

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Η 1η Ημερίδα του είδους!

Σας προσκαλούμε στην ημερίδα για οικογένειες παιδιών με αναπηρία, που οργανώνεται στην Κηφισιά, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 στο πλαίσιο του Προγράμματος "ΠΡΟΝΟΗΣΕ+©". Η ημερίδα απευθύνεται σε γονείς και άλλους συγγενείς παιδιών που έλαβαν διάγνωση σχετική με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή κάποια αναπηρία.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.