Ψυχοκινητική καθυστέρηση, θα ήθελα συμβουλές από άλλους γονείς

Εικόνα Eleni

Καλησπερα! Ειμαι νεο μελος και θα ηθελα όποιος γονιός έχει αντίστοιχη εμπειρία να μου απάντηση... Γεννήσα με καισαρική στην 39 εβδομάδα με βάρος γέννησης 2.500 κιλά, 49 εκατοστά ύψος και περίμετρος κεφαλής 31,6 εκατοστά. Το παιδί δεν νοσηλεύτηκε, δεν πήρε οξυγόνο ή κάτι άλλο. Φυγαμε κανονικά μετά από 3-4 ημερες στο σπίτι μας χωρίς οι γιατροί να μου επισημάνουν τίποτα, όλα φυσιολογικά, εκτός του μικρού βάρους γέννησης.

Σημερα το παιδί είναι 15 μηνών δεν κάθεται σταθερά μόνο του, εννοείται δεν μπούσουλα ή περπατάει και γενικά δεν κανει αυτα που θα έπρεπε ενα παιδι της ηλικιας του. Η περίμετρος κεφαλής είναι στα καλύτερα επίπεδα μόλις 42 εκατοστα, κατά τα άλλα η ανάπτυξη του είναι φυσιολογική. Όταν ήταν 9 μηνών τον πήγαμε σε αναπτυξιολογο,  η οποία μας παρέπεμψε σε παιδονευρολόγο ο οποίος με την σειρά του για τις απαραίτητες εξετασεις (καρυοτυπο, Εύθραυστο Χ, σύνδρομο Πραντερ Γουιλι) οι εξετασεις βγηκαν ολες καθαρες, το παιδι ομως κινητικα ειναι ακομα στο ιδιο επίπεδο που ήταν 8 μηνών.

Μας χαμογελάει με την ψυχή του, ανταποκρίνεται στα παιχνίδια, γυρίζει στο όνομα του, κάνει παλαμάκια και γενικά είναι πολύ κοινωνικός. Κρατάει το βάρος του εάν στηρίζεται απο κάπου, κρατάει το κεφαλάκι (αυτο απο πολύ μικρή ηλικία έτσι όπως επρεπε)... Αυτο που μας λένε όλοι είναι ΨΚΚ και ότι κινητικά το παιδί θα καταφέρει και δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα.

Αυτό που εγώ θα ήθελα να ρωτήσω εάν η ΨΚΚ συμβαδίζει πάντα με νοητική υστέρηση;;; Θα ήθελα να μου πει κάποιος γονιός με παρόμοιο πρόβλημα ποια η εξέλιξη του παιδιού;;; Συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο.

Σχόλια

Η ΨΚΚ απο μόνη της σημαίνει πάρα πολλά πράγματα

Εικόνα Vic Kr

Καλησπέρα. Η ΨΚΚ απο μονη της σημαίνει παρα πολλα πραγματα και σε καθεπαιδι ειναι διαφορετικη η εξελιξη. Δε σχετίζεται αποκλειστικά με τη νοητικη καθυστέρηση, η οποία αποδεικνύεται με τεστ νοημοσυνης σε μεγαλύτερη ηλικια. 

Ο δικος μου ο γιος 12 μηνων δεν καθοταν ακομα. Καναμε ενα μηνα ασκησουλες, με οδηγιες της παιδιατρου και 13 μηνων καθοταν στο κρεβατι, στη συνέχεια στο χαλί. Με ασκησεις, μπουσουλησε 18 μηνων και περπατησε 2 χρόνων. Στη συνεχεια, ξεκινησαμε εργοθεραπεια για να κατακτησουμε... απλες ενεργειες!

Αυτό που εχει ΣΗΜΑΣΙΑ ειναι να εστιασεις στη βοήθεια που πρέπει να παρέχεις στο παιδι, στα παιχνίδια και στα ερεθίσματα που του δινεις. Η συμβουλη της παιδιατρου μου ηταν:

Ασε το σπίτι να βρωμίσει, βαλε τη γιαγιά να μαγειρευει και αποκλειστικα καθε απογευμα ενασχοληση με το παιδι!!! 

ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΕΞΕΛΊΣΣΕΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ και δε μοιαζει με κανενα αλλο. Μη σε ανησυχει το μελλον, κρατησου στο παρον!! 

like1

Δεν ξέρω πώς να το αντέξω

Εικόνα Eleni

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου! Σαφώς κάθε παιδί είναι διαφορετικό αλλά αυτό το άγνωστο είναι τόσο τρομακτικό μακάρι να μπορούσα να σκεφτώ το παρόν και όχι το μέλλον. Είμαι τρομοκρατημένη, απελπισμένη δεν ξέρω τι άλλο να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου και παράλληλα νιώθω ότι όλο αυτό είναι "πολύ" για εμένα ακούγεται.  Ίσως πολύ  εγωιστικό αλλα δεν ξερω πως να το αντέξω και να σταθω κοντα στο παιδι...

like1

Ψυχοκινητική καθυστέρηση, η δική μου εμπειρία

Εικόνα Αλεξάνδρα

Καλησπερα. Ολα αυτα τα συναισθηματα που περιγραφετε ειναι αναμενομενα. Ξερω ποσο δυσκολο ειναι να επικεντρωθει κανεις στο παρον, οταν το μελλον διαγραφεται τοσο αβεβαιο. Απο αυτη τη φαση περναμε ολοι οι γονεις με παιδια με ιδιαιτεροτητες. Πρεπει να τη βιωσουμε αυτη τη φαση ωστε να παμε καποια στιγμη παρακατω. Οταν αρχισα να καταλαβαινω τη διαφορετικοτητα της κορης μου ενιωθα οτι η γη ειχε ανοιξει και με τραβουσε προς θα κατω, ελεγα βουλιαζω και πως θα τα καταφερω. Ομως με τον καιρο ερχεται η αποδοχη και επικεντρωνεσαι στο πως θα βοηθησεις το παιδι σου στο μεγιστο. Οι δυσκολιες πολλες αλλα καθε καινουργια κατακτηση του παιδιου ειναι μια γιορτη. Καθε παιδι εξελισσεται διαφορετικα, αυτο ισχυει. Αν υπαρχει νοητικη στερηση θα φανει στην πορεια. Οι ειδικες θεραπειες θα βοηθησουν το παιδι τοσο κινητικα οσο και αντιληπτικα, αλλα και σε θεματα αυτοεξυπηρετησης. Οσο νωριτερα τοσο το καλυτερο για το παιδι. Στην περιπτωση του παιδιου μου η κινητικη εξελιξη ηταν πιο γρηγορη σε σχεση με τη νοητικη. Περπατησε δυο χρονων, αλλα τον λογο δεν τον εχει κατακτησει ακομα σε σημειο που να ειναι λειτουργικη. Θεραπειες και πολλη υπομονη.  Αυτα απο τη δικη μου εμπειρια. 

like88

Θα αντέξουμε!!

Εικόνα Vic Kr

Θα αντεξουμε!! Γιατι το παιδι μας χρειαζεται διπλα του, χαρουμενους. Αυτο θα του δινει δυναμη για να συνεχιζει τον αγωνα του.... Και καθε μικρο κατορθωμα θα δινει δυναμη να συνεχιζουμε εμεις να προσπαθουμε!!! 

Ολα αυτα που λες κι εσυ, τα περασα κι εγω οταν ανακάλυψα τις δυσκολίες του παιδιου και φυσικα ανησυχω για το μελλον..... Απλα καποια στιγμη... αναθεωρησα το τι περιμενω απο το παιδι μου, τι θα ηθελα για να... καμαρωνω! Καταλαβα οτι ΑΥΤΟ ειναι το παιδι μου και θα αγωνιστω για να νιωθει καλα και να καταφερει οσα περισσοτερα μπορει! Κι εχει ο Θεος για το μελλον... 

Βεβαια, με βοηθησε οτι εχω ενα μεγαλυτερο παιδι χωρις προβληματα και εχω κι ενα μικροτερο!!!! 

Ειναι φασεις που με παιρνει απο κατω, αλλα... δεν το αφηνω!!! 

like74

Κι εγώ έχω 3 παιδιά το μεγαλύτερο με νοητική υστέρηση

Εικόνα Βάσια Κασάπη

Κι εγώ έχω 3 παιδιά, το μεγαλύτερο 14 χρόνων με νοητική υστέρηση είναι και στην εφηβεία. Θέλει πολύ πολύ υπομονή. Κι εμένα με παίρνει από κάτω κάθε μέρα. Δεν ξέρω από που παίρνω το κουράγιο και συνεχιζω.

like83

Ακριβώς ίδια κατάσταση

Εικόνα Έλενα Στρ.

Καλησπερα   εύχομαι να έχουν πάει όλα καλά με το παιδάκι σου! 

Κ ο δικός μου γιος σαν το δικό σου βάρος μήκος π.μ

Εμάς μας είπαν υποτονια κ νευροαναπτυξιακη καθυστέρηση

Πώς είναι τώρα ο μικρός σου?

like1

Έχουν περάσει κιόλας πέντε χρόνια από την ανάρτηση μου

Εικόνα Eleni

Σημείωση από το NOESI.gr: Έχουμε μεταφέρει αυτή την ανάρτηση σε νέο "βιολόγιο" εδώ.

like19

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.