Σημάδια ανησυχίας σε αγόρι 18 μηνών

Εικόνα Moby

Σας χαιρετώ.

Είμαι γονέας ενός υπέροχου αγοριού 18 μηνών.

Το μωρό από πολύ μικρό είχε έντονη βλεμματική επαφή, έκανε ήχους, ανταποκρινόταν στα χάδια και τα γλυκόλογα, έστηνε παιχνίδια (έπιανε τα χέρια μας και τα έβαζε να παίξουν παλαμάκια, μας έβαζε να κρυβόμαστε και άλλα), μούγκριζε σαν να έπαιζε, φυσούσε τη μύτη του όταν έκλεινε, χαμογελούσε σχεδόν από 1 μηνός, γελούσε πιο μετά όταν τού καναμε αστεία.

Δεν πηγαίνει σε παιδικό σταθμό και δεν βλέπει άλλα άτομα συχνά, πλην της στενής οικογένειας, εξαιρουμένων βέβαια των περιπτώσεων που βγαίνει βόλτα.

Γύρω στους 12 μήνες άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα, δηλαδή να οπισθοχωρεί.

Είδαμε "φτερούγισμα" των χεριών αρκετές φορές μέσα στη μέρα, δεν ακολουθεί εντολές (π.χ. δώσε, το πάρε το κάνει), δεν έρχεται πάντα προς το μέρος μας όταν τον καλούμε, δεν γυρίζει στο όνομά του (έχει καλή ακοή - σε πράγματα που τον ενδιαφέρουν) αλλά γυρίζει όταν τού μιλάμε με γλυκόλογα αρκετές φορές.

Επίσης, δεν αναγνωρίζει πράγματα παρά μόνο όταν θέλει, π.χ. μπάλα, τηλεκοντρόλ. Τα χειρίζεται όμως καλά, δηλαδή τα πιάνει και παίζει. Ανοίγει ντουλάπια και τα κλείνει, παίρνοντας πράγματα από αυτά και επιστρέφοντάς τα.

Δεν πατάει σωστά μικρά κουμπιά, αναβοσβήνει όμως τα φώτα.

Δεν δείχνει με το δάχτυλο, συχνά δεν κοιτάζει εκεί που τού δείχνουμε.

Από την άλλη παίζει σωστά με τους κρίκους (δεν τους βάζει με τη σειρά μόνος του, αλλά τους βάζει), με μπαλάκια που πρέπει να τα βάλει σε συγκεκριμένες θέσεις παιχνιδιών.

Ξεφυλλίζει βιβλία, αλλά δεν αναγνωρίζει πρόσωπα ή πράγματα σε αυτά, π.χ. δεν δείχνει τον "Λάκη" ή τη μπανάνα ή οτιδήποτε άλλο όταν τον ρωτάμε.

Περπάτησε στους 16 μήνες, διστακτικά, αλλά τώρα πια καλά και σωστά.

Με λίγη προσπάθεια βελτίωσε τη βλεμματική επαφή ξανά, τώρα τις περισσότερες φορές μας κοιτάζει στα μάτια όταν τού μιλάμε, κοντά και μακριά.

Είναι ερευνητικός και βρίσκει δημιουργικές - εναλλακτικές χρήσεις σε παιχνίδια. Δεν τού αρέσουν τα "τουβλάκια" και τα ενσφηνώματα.

Είναι πολύ γελαστός, τού αρέσει η παρέα μας, η αγκαλιά, προτιμά να τον παίρνει ο ύπνος δίπλα μας.

Μπαμπαλίζει και βγάζει γλυκιές κραυγούλες, εκφραστικές κατά κάποιον τρόπο. Λέξεις όχι.

Θέλει να πηγαίνει σε διάφορα μέρη και δυσφορεί όταν τον επιστρέφουμε στον χώρο του μετά τη βόλτα, σαν να βαριέται εκεί συνέχεια.

Παιδονευρολόγος έμπειρος τον βρήκε ΟΚ στους 16 μήνες, αλλά δεν τον εξέτασε για άλλα θέματα, γιατί περισότερο επικεντρώσαμε στο νευρολογικό κομμάτι τότε. Μας είπε να τού δώσουμε λίγο χρόνο και πολύ περισσότερα ερεθίσματα και να ζητήσουμε τη βοήθεια εργοθεραπευτή για καλύτερα αποτελέσματα, κάτι που θα κάνουμε σύντομα.

Κάποιες σκέψεις; Ευχαριστώ.

Σχόλια

Περαιτέρω πληροφορίες

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα,

Να σας κανω καποιες παραπανω ερωτησεις για να εχω μια σφαιρικη εικονα;

Χαιρεταει;

Πώς είναι το παιχνίδι του; οι κρικοι και τα παιχνιδια που πρέπει κατι να βαλει δε θεωρουνται παιχνιδι. Εννοω διαδραστικά τυπου κουκουτσα και λειτουργικό πχ αυτοκινητα.

Πως επικοινωνει τις ανάγκες του; Δηλαδη οταν διψάει; οταν δε φτανει κατι;

Οταν λετε αναβει φωτα και ανοιγοκλεινει ντουλάπια σε τι συχνότητα το κανει;

Ο παιδονευρολογος οσο έμπειρος κι αν ειναι θα κοιτάξει το νευρολογικο κομματι και οχι την αναπτυξη, την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση κι ειναι σημαντικο να ελεγχθούν αυτα εφόσον δεν υπαρχει δακτυλοδειξια. Θα σας ελεγα να πατε οπωσδήποτε και σε εμπειρο αναπτυξιολογο ή παιδοψυχίατρο.

Θερμες Ευχες

Βικυ

Το noesi.gr αξιοποιεί την κοινωνική συνεισφορά για να αναπτύσσει το μη κερδοσκοπικό έργο του, βάσει καταστατικού. Αν βλέπετε θετικά τη συμβολή του...


► Στείλετε γραμματόσημα. Αγοράστε διάφορα γραμματόσημα μικρής αξίας από τα ΕΛΤΑ π.χ. των 0,50€ ή 0,72€ ή 0,90€ και ταχυδρομήστε τα μέσα σε φάκελλο προς:

NOESI.gr — Μιστράλ 4 — Ν. Ψυχικό 154 51

► Δωρίστε χρόνο ομιλίας. Επισκεφτείτε ένα κατάστημα με είδη κινητής τηλεφωνίας και στείλτε χρόνο ανανέωσης ομιλίας στα νούμερα:

WIND F2G 6907643701, 6907643658

COSMOTE 6984751366, 6944987319, 6948986898

Στη σελίδα noesi.gr/ananoesi μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τους σκοπούς, που υποστηρίζονται δωρεάν από το noesi.gr.
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Η 1η Ημερίδα του είδους!

Σας προσκαλούμε στην ημερίδα για οικογένειες παιδιών με αναπηρία, που οργανώνεται στην Κηφισιά, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 στο πλαίσιο του Προγράμματος "ΠΡΟΝΟΗΣΕ+©". Η ημερίδα απευθύνεται σε γονείς και άλλους συγγενείς παιδιών που έλαβαν διάγνωση σχετική με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή κάποια αναπηρία.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.