Τεχνικες λογοθεραπειας ή πώς να ξερω οτι ο λογοθεραπευτης κανει καλα την δουλεια του;

Εικόνα ΕΙΡΗΝΗ

Την εχουμε πατησει στο παρελθον, χανοντας πολυτιμο χρονο (και χρηματα) με κακους επαγγελματιες. Γι αυτο θα ηθελα να εχω καποια ιδεα για το ποιες τεχνικες εφαρμοζονται σε περιπτωσεις παιδιων με καθυστερηση λογου (32 μηνων), ωστε να μπορω να κρινω αν ο λογοθεραπευτης κανει αυτο που πρεπει. Καθως και για να μπορω παραλληλα να τις εφαρμοσω στο σπιτι, αν ειναι δυνατο.

Μπορει να γινει εκτιμηση για το ποσο χρονο θα χρειαστει μεχρι να δω καποια αποτελεσματα στην ομιλια του παιδιου;

Σας ευχαριστω.

Σχόλια

Μέθοδοι Λογοθεραπείας

Εικόνα Γιώργος

Αντιμετωπίζοντας το ίδιο θέμα (καθυστέρηση ομιλίας του γιου μου), θα πώ την εμπειρία μας από ένα κέντρο που πηγαίναμε από Δεκέμβριο 2014 - Ιούνιο 2015 κι από το νέο κέντρο που ξεκινήσαμε από τον Οκτώβριο του 2015. Στο πρώτο κέντρο η κυρία που μας έκανε λογοθεραπεία ήταν ψυχολόγος με μεταπτυχιακό στην Αγγλία. Επειδή έμπαινα κι εγώ μέσα στις συνεδρείες παρατήρησα ότι στην αρχή προσπαθούσε να βελτιώσει την βλεμματική επαφή με παιχνίδια όπως οι φούσκες και να παίζει με το παιδί βαζοντας κούκλες πάνω σε ένα λεωφορείο και δινοντας του εντολές να τις αλλάζει θέση στο χώρο. Μετά περάσαμε σε παιχνίδια σειράς όπως λόττο, παζλ. Το τελευταίο διάστημα του έδειχνε φωτογραφίες από ενέργειες ώστε να βάλει στο λόγο του τα ρήματα και τέλος προσπάθησε να του μάθει τους φθογγους μέσα από παιχνίδια (ας σημειωθεί ότι ο γιος μου ξέρει την αλφάβητο) . Στο νέο κεντρο η κυρία που τον κάνει ειναι λογοπαιδικός απόφοιτος ΤΕΙ κι έχει ξεκινήσει να του μαθαίνει την έννοια των ρημάτων 'θέλω', ΄πάρε', 'δωσε' όπως επίσης και να παίζει και παιχνίδια μαζί του ώστε να αυξήσει την βλεμματική επαφή και να τον οριοθετεί.

Θεωρώ ότι με την περυσινή κυρία χάσαμε χρόνο γιατί ενώ το παδί έχει ένα στοιχειώδες λόγο και πηγαίνει παιδικό σταθμό δεν εστίασε σε θέματα αύξησης του αυθόρμητου λόγου πρωτίστως αλλά στο να κρατάει το παιδί την σειρά του μέσα από το παιχνίδι. Νομίζω ότι ηταν χάσιμο χρόνου που ήμουνα κι εγω μέσα στις συνεδρίες γιατί συμμετείχα κι εγώ στα παιχνίδια σειράς. Πιστεύω ότι η νέα κυρία σαν original λογοπαιδικός ξέρει καλύτερα την δουλειά της. Χθες μας είπε ότι θα εστιάσει στις κοινωνικές δεξιότητες σε συνεργασία με τον εργοθεραπευτή.

Επιπλέον τον Ιούνιο ο γιος μας έβγαλε μία τρομερή άρνηση για κάποιο λόγο για την πρώτη κυρία και δεν ήθελε να μπεί ούτε στο κεντρο ούτε στο γραφείο της. Πιστεύω ότι εάν το παιδί δεν συνεργάζεται ή βγαζει άρνηση είναι καλύτερο να αλλάζετε λογοπαιδικό ή κέντρο. Κι επειδή μόνοι μας βλέπουμε εάν γίνεται πρόοδος ή όχι θα πρέπει να αξιολογούμε κι έτσι το κέντρο. Μιλώντας από οικονομικής πλευράς στο πρώτο κέντρο χρέωναν 55 ευρώ για 45 λεπτά συνεδρεία ενώ τώρα 35 ευρώ για τον ίδιο χρόνο.

Τελικά δεν ξέρω εάν η λογοθεραπεία βοήθησε τόσο όσο ο παιδικός σταθμός κι εμείς που ασχολούμαστε στο σπίτι μαζί του! Αλλά κρίνοντας από το ότι ό γιος μας πέρυσι τα Χριστουγέννα έλεγε μόνο την πρώτη συλλαβή από μερικές λέξεις ενώ φέτος λέει πολυσύλλαβες λέξεις η πρόοδος είναι τεράστια. Εχει καθυστερημένη ηχολαλία αρκετές φορές ενώ ο αυθόρμητος λόγος του είναι λίγος.

Γιωργος

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική

Εικόνα Δώρα Τσούκαλου

Καλησπέρα, θα ήθελα να αναφέρω πως η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική όπως επίσης και οι ανάγκες του κάθε παιδιού.  Είναι σημαντικό να αναφέρετε στους θεραπευτές τους προβληματισμούς σας, τις απορίες σας και να συζητήσετε μαζί τους το θεραπευτικό πλάνο του παιδιού σας (στόχοι, εργασίες στο σπίτι, χρόνος αποκατάστασης κλπ.).  Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και τεχνικές οι οποίες εφαρμόζονται, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του κάθε παιδιού.  Οι πληροφορίες από το διαδίκτυο, όσο καλά καταρτισμένες και αν είναι, δεν λαμβάνουν υπόψη την σημαντική αυτή παράμετρο (ανάγκη κάθε παιδιού).   Θα σας πρότεινα να συζητήσετε τους προβληματισμούς σας και να λάβετε τις απαντήσεις από το θεραπευτή του παιδιού σας που γνωρίζει και τις ανάγκες του καλύτερα.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια,

Δώρα Τσούκαλου
Λογοπαθολόγος

Όταν ξεκινήσαμε πέρυσι τις λογοθεραπείες

Εικόνα Γιώργος

Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι όταν ξεκινήσαμε πέρυσι τις λογοθεραπείες, ο γιός μας ήταν 2 ετών και 11 μηνών (κι έλεγε μόνο την πρώτη συλλαβή από καποιες λέξεις). Φέτος που κοντεύει τα 4 μπορεί και συντάσσει προτάσεις με 4-6 λέξεις αλλά μόνο όταν θέλει να ζητήσει κάτι. Βέβαια λέει και καποια τραγουδάκια με περισσοτερες λέξεις ή όταν ηχολαλεί, αλλά συγκρίνοντας τον με πέρυσι θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι 1,5-2 χρόνο πίσω στο λόγο κι ότι μέχρι τη α' δημοτικού θα πρέπει να έχουμε καλυψει την καθυστέρηση.

Γιώργος

Το noesi.gr αξιοποιεί την κοινωνική συνεισφορά για να αναπτύσσει το μη κερδοσκοπικό έργο του, βάσει καταστατικού. Αν βλέπετε θετικά τη συμβολή του...


► Στείλετε γραμματόσημα. Αγοράστε διάφορα γραμματόσημα μικρής αξίας από τα ΕΛΤΑ π.χ. των 0,50€ ή 0,72€ ή 0,90€ και ταχυδρομήστε τα μέσα σε φάκελλο προς:

NOESI.gr — Μιστράλ 4 — Ν. Ψυχικό 154 51

► Δωρίστε χρόνο ομιλίας. Επισκεφτείτε ένα κατάστημα με είδη κινητής τηλεφωνίας και στείλτε χρόνο ανανέωσης ομιλίας στα νούμερα:

WIND F2G 6907643701, 6907643658

COSMOTE 6984751366, 6944987319, 6948986898

Στη σελίδα noesi.gr/ananoesi μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τους σκοπούς, που υποστηρίζονται δωρεάν από το noesi.gr.
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Η 1η Ημερίδα του είδους!

Σας προσκαλούμε στην ημερίδα για οικογένειες παιδιών με αναπηρία, που οργανώνεται στην Κηφισιά, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 στο πλαίσιο του Προγράμματος "ΠΡΟΝΟΗΣΕ+©". Η ημερίδα απευθύνεται σε γονείς και άλλους συγγενείς παιδιών που έλαβαν διάγνωση σχετική με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή κάποια αναπηρία.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.