Η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ βλέπει θετικά αλλά και τρωτά σημεία στη νέα Σύμβαση ΕΟΠΥΥ

Εικόνα Carer

Θετικά και αρνητικά σημεία της νέας Σύμβασης ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής επισημαίνει η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ. Προειδοποιεί για τον κίνδυνο από τις διαδικασίες «εξπρές», χωρίς ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο μεταξύ των μερών που εμπλέκονται.

❝ Ως θετικά κρίνονται τα εξής: ❞

1. Η συμβασιοποίηση των υπηρεσιών ειδικής αγωγής θα συμβάλλει στο να μπορούν ανεξαρτήτως εισοδήματος γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία- ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να λαμβάνουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής.

2. Σημαντική μείωση της ταλαιπωρίας των γονέων Ατόμων με βαριές αναπηρίες στις ΠΕΔΥ για την κατάθεση δικαιολογητικών για τις θεραπευτικές πράξεις ειδικής αγωγής των παιδιών τους και γενικότερα μείωση της γραφειοκρατίας για εμάς τους γονείς και βελτίωση της διαδικασίας και του συστήματος.

3. Καλύτερος έλεγχος της ποιότητας των υπηρεσιών ειδικής αγωγής προς τα παιδιά μας.

4. Με τον τρόπο αυτό εκτιμούμε ότι σ’ένα σημαντικό βαθμό θα μπει φρένο σε εξωφρενικές τιμές ανά συνεδρία που καλούμαστε ως γονείς να καταβάλουμε για τα παιδιά μας σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις καλούμαστε επίσης να καταβάλουμε υψηλά ποσά και «μαύρα» κυρίως για κατ’οίκον θεραπευτικές πράξεις σε επαγγελματίες για το καλό των παιδιών μας.

5. Εξορθολογίζεται ο τρόπος διάθεσης των πόρων του ΕΟΠΥΥ που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογία όλων μας, καθώς επίσης και εξοικονόμησης ανθρώπινων πόρων που ασχολούνται σήμερα με την εκκαθάριση παραστατικών δαπανών που υποβάλλουμε εμείς οι γονείς στις κατά τόπους ΠΕΔΥ του ΕΟΠΥΥ.

❝ Όμως από την μέχρι τώρα διαδικασία που ακολουθείται και όπως αυτή εξελίσσεται διαπιστώνουμε τα εξής τρωτά σημεία: ❞

1. Οι διαδικασίες ξεπερνούν τα όρια του επείγοντος και περνούν στα όρια του αιφνιδιαστικού, όπου η εμπειρία μας μέχρι τώρα μας δείχνει πως καμία σοβαρή ενέργεια και οργανωμένη δουλειά δεν μπορεί να έχει σωστό αποτέλεσμα εάν στηρίζεται στον αιφνιδιασμό αφενός, αφετέρου η διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει να βασίζεται σ’έναν ειλικρινή, έντιμο και εξαντλητικό διάλογο, ώστε η συμφωνία και οι όροι που θα την αποτελέσουν να είναι πραγματικά προς όφελος τόσο των δυο πλευρών (ΕΟΠΥΥ- Επαγγελματιών και Επιχειρήσεων Ειδικής Αγωγής), όσο όμως κυρίως των ληπτών των υπηρεσιών αυτών που είναι τα παιδιά μας, τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

2. Για να μπορέσει να επιτευχθεί μια καλή και τίμια συμφωνία θα πρέπει οι αποζημιώσεις που θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία- σύμβαση να είναι πραγματικές ή κοντά στην πραγματικότητα των τιμών του 2017 και όχι των τιμών του 1987. Με τον τρόπο αυτό περισσότεροι επαγγελματίες θα δεχθούν να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, συνεπώς θα είναι και προς μεγαλύτερο όφελος των ληπτών των υπηρεσιών δηλαδή των παιδιών και των οικογένειών μας.

3. Πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι τα παιδιά μας μέσω ημών των γονέων τους έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής ιατρού αλλά και θεραπευτή για την αποκατάστασή τους.

4. Για να διασφαλιστεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στα παιδιά μας, θα πρέπει πριν την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης να τεθούν ποιοτικές και χωροταξικές προδιαγραφές για τους χώρους που στεγάζουν τέτοιου είδους δραστηριότητες, ώστε να διασφαλιστεί και η ποιοτικότερη παροχή των υπηρεσιών αυτών στα παιδιά μας (όπως υφίστανται λ.χ. στα ΚΗΦΑμεΑ- ΚΔΗΦΑμεΑ).

5. Πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη πρόβλεψη τόσο για τους γονείς που από 1/1/2017 και μέχρι να ομαλοποιηθεί το νέο σύστημα θα καταβάλουν εξοφλημένες αποδείξεις Επαγγελματιών και Επιχειρήσεων Ειδικής Αγωγής στις ΠΕΔΥ, αλλά και σε καταστήματα του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (πλέον ΕΦΚΑ), αλλά και τι θα γίνει βέβαια με όλους εκείνους τους γονείς κυρίως της επαρχίας που στην περιοχή τους δεν θα υπάρχει συμβεβλημένος Επαγγελματίας ή Επιχείρηση υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής, αλλά μόνο μη συμβεβλημένοι.

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ, 
Λυμβαίως Ιωάννης, Πρόεδρος
Σπηλιόπουλος Ιωάννης, Γεν. Γραμματέας

Οδηγός Υπηρεσιών από το NOESI.grΜπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ στον Οδηγό Υπηρεσιών στη σελίδα noesi.gr/pronoise/posgkamea

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.