Προτεραιότητες και οδηγίες για την εξειδίκευση των επαγγελματιών (διαπίστευση)

Εικόνα NOESI.gr

Η διαπίστευση των επαγγελματιών στη Νόηση στο διαδίκτυο (NOESI.gr) είναι μία διερεύνηση, που εξασφαλίζει ότι το προφίλ των επαγγελματιών συνάδει με όσα αναφέρονται στο βιογραφικό τους. 

Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετές παραλήψεις, σε νέους κυρίως επαγγελματίες στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, κυρίως αναφορικά με τον τρόπο απεικόνισης (παρουσίασης) των πληροφοριών, που αφορούν τις σπουδές και την εργασιακή εμπειρία των επαγγελματιών. Σε μερικές περιπτώσεις, υπάρχουν "παγίδες" στα βιογραφικά, όπου απεικονίζονται αφηρημένα κάποιες πληροφορίες, κυρίως σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των σπουδών, βασικών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Το παρόν άρθρο, παρουσιάζει τις βασικές παραμέτρους, που αξιολογεί η ομάδα της Νόησης στο διαδίκτυο (NOESI.gr), για τη διαπίστευση επαγγελματιών, σε ειδικότητες όπως του Λογοθεραπευτή, του Ειδικού Παιδαγωγού, του Ψυχολόγου, του Κοινωνικού Λειτουργού, και διάφορες άλλες ειδικότητες θεραπευτών.


Πρώτα, η εξειδίκευση των επαγγελματιών!

Παρουσιάζουμε τις παραμέτρους με σειρά προτεραιότητας από τις πιο σημαντικές, οι οποίες — εφόσον πληρούνται — εξασφαλίζουν ένα υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης του επαγγελματία, έως τις δευτερεύουσες, οποίες απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση και προσοχή προκειμένου να εξακριβωθεί το επίπεδο της εκπαίδευσης, κατάρτισης και εμπειρίας του επαγγελματία. 

Α) Προγράμματα Σπουδών με φυσική παρουσία.

Συνηθέστερα πρόκειται για πτυχία (βασικά πτυχία ή μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών) που αποκτήθηκαν μετά από φοίτηση, που απαιτούσε φυσική παρουσία κατά τη διεξαγωγή των μαθημάτων ώστε η εκπαίδευση να λαμβάνει χώρα σε έναν φυσικό χώρο, π.χ. αμφιθέατρο, τάξη, γραφείο εποπτεύοντα καθηγητή, χώρος πρακτικής άσκησης.

1) Πτυχίο ελληνικού ΑΕΙ / ΑΤΕΙ (με φυσική παρουσία).

 – Αντίγραφο πτυχίου.
 – Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
 + Τίτλος μεταπτυχιακού (MSc, MEd, MA).

2) Πτυχίο ξενόγλωσσου Πανεπιστημίου (με φυσική παρουσία).

 – Αντίγραφο πτυχίου.
 – Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
 + Τίτλος μεταπτυχιακού (MSc, MEd, MA).
 ± Αναγνώριση ΔΟΑΤΑΠ.

Σημαντικές σημειώσεις:

(+) Στην περίπτωση των μεταπτυχιακών σπουδών προτιμώνται οι τίτλοι MSc (Master in Science) και MEd (Master in Education), έναντι του MA (Master of Arts), αφενός γιατί οι πρώτοι αφορούν προγράμματα σπουδών με προσανατολισμό στην επιστημονική έρευνα και μελέτη (Μάστερ στην Επιστήμη) και αφετέρου γιατί οι δεύτεροι αφορούν προγράμματα σπουδών με προσανατολισμό την παιδαγωγική επιστήμη (Μάστερ στην Εκπαίδευση). Στην περίπτωση του MA η φοίτηση συχνά εστιάζει στο θεωρητικό μέρος, δεν απαιτεί ερευνητική εργασία (διπλωματική) για τη λήψη πτυχίου και δεν βασίζεται στην πρακτική εφαρμογή (πρακτική άσκηση) των γνώσεων που αποκτώνται. 

(±) Στην περίπτωση Α2 δεν αξιολογούμε την αναγνώριση του πτυχίου από το ΔΟΑΤΑΠ, για την περίπτωση των Ιδρυμάτων που παρέχουν πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδών σε χώρες μέλη της Ε.Ε.

B) Προγράμματα Σπουδών εξ αποστάσεως.

Συνηθέστερα πρόκειται για πτυχία (βασικά πτυχία ή μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών) που αποκτήθηκαν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μεμονωμένα εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή σε συνεργασία με διαφορετικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα — εξαιρούνται τα Διατμηματικά Προγράμματα Σπουδών ελληνικών ΑΕΙ / ΤΕΙ. Σε ό,τι αφορά την Ειδική Αγωγή, τα τελευταία χρόνια, συνηθίζεται στην Κύπρο για μεταπτυχιακά και στην Ελλάδα για προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε ιδιωτικά Κολέγια.

1) Πτυχίο ελληνικού ΑΕΙ / ΑΤΕΙ (εξ αποστάσεως).

 – Αντίγραφο πτυχίου.
 – Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
 + Τίτλος μεταπτυχιακού (MSc, MEd, MA).

Σημαντική σημείωση: 

(+) Παράδειγμα τέτοιου προγράμματος σπουδών αποτελεί το πτυχίο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ειδική Αγωγή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μέχρι πρότινος δεν συμπεριλάμβανε πρακτική άσκηση, ώστε να καθίσταται αδύνατη η αναγνώριση του πτυχίου από το ΔΟΑΤΑΠ.

2) Πτυχίο ξενόγλωσσου Πανεπιστημίου (εξ αποστάσεως).

 – Αντίγραφο πτυχίου μαζί με τυχόν συνοδευτικά έγγραφα (π.χ. Supplement) που αναφέρονται σε αυτό.
 – Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
 ± Αναγνώριση ΔΟΑΤΑΠ.

Σημαντικές σημειώσεις: 

(–) Παραδείγματα τέτοιων προγραμμάτων σπουδών αποτελούν τα πτυχία του Christ Church University at Canterbury, του East London University ή του Queen Margaret University στην Αγγλία σε συνεργασία με το Μεσογειακό Κολλέγιο (Mediterranean College) και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο (AKMI Metropolitan College) στην Ελλάδα.

(±) Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, στην περίπτωση Β2 δεν υφίσταται δυνατότητα αναγνώρισης από το ΔΟΑΤΑΠ. 

Τα παραπάνω αποδεικνύονται με επίδειξη απλού φωτοαντιγράφου.


Έπειτα, η σύνταξη του βιογραφικού!

Σε ό,τι αφορά τα βιογραφικά που αποστέλλονται, ακολουθούν βασικές οδηγίες προς τους υποψηφίους για διαπίστευση από τη Νόηση στο διαδίκτυο (NOESI.gr).

1) Αναφέρετε την ηλικία σας. Μερικές φορές, η ηλικία αποτελεί μία καθοριστική παράμετρο για την επιλογή του κατάλληλου υποψηφίου (ανάλογα με τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας).

2) Προσθέστε μία φωτογραφία σας. Βοηθά τον ενδιαφερόμενο να ανακαλέσει τη γενικότερη επικοινωνία σας κατά την αρχική γνωριμία σας.

3) Παρουσιάστε πρώτα την εκπαίδευση (σπουδές), έπειτα παρουσιάστε την επαγγελματική εμπειρία και την επαγγελματική κατάρτισή σας. Για θέσεις που αφορούν τον τομέα της Ειδικής Αγωγής, είναι σημαντικό αυτό, σε αντίθεση με άλλα βιογραφικά που προορίζονται για εργασία σε ιδιωτικές εταιρείες ή σε θέσεις που δεν σχετίζονται με την ειδικότητα των σπουδών σας. Στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, συχνά, αναζητούμε άτομα με βάση μία ειδικότητα και είναι σκόπιμο να είναι άμεσα εμφανής στο βιογραφικό.

α) Αναφέρετε μήνα / έτος έναρξης και λήξης για κάθε καταχώρηση που αφορά την εκπαίδευσή σας, μαζί με το Τμήμα και τη Σχολή του εκπαιδευτικούς ιδρύματος, όπου φοιτήσατε. Εάν δεν έχετε λάβει το πτυχίο σας αναφέρετε μήνα / έτος έναρξης και βάλτε δίπλα την ένδειξη "έως σήμερα". Η ενότητα αυτή καλό είναι να περιέχει πτυχία μόνο (βασικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών). Άλλες καταχωρήσεις καλό είναι να ταξινομηθούν στην ενότητα "Επαγγελματική Κατάρτιση" ή "Δια Βίου Εκπαίδευση" η "Σεμινάρια / Ημερίδες / Συνέδρια" ανάλογα τη δομή του βιογραφικού σας.

β) Διαχωρίστε την πρακτική άσκηση και την εθελοντική εργασία σε ξεχωριστές ενότητες από την έμμισθη (αμειβόμενη) εργασία, την οποία καλό είναι να αναφέρετε ως "Επαγγελματική Εμπειρία". Αναφέρετε και σε αυτές τις περιπτώσεις μήνα / έτος έναρξης και λήξης (όχι μόνο χρονολογία) για κάθε καταχώρηση, ώστε να προκύπτουν εύκολα οι μήνες εργασίας.  Αν όμως η εργασία σας δεν ήταν πλήρους απασχόλησης, αναφέρετε το σύνολο των ωρών της απασχόλησης ή τις ώρες ανά εβδομάδα. Αν η εργασία σας αφορούσε κατ' οίκον παροχή υπηρεσιών, βάλτε τη σχετική ένδειξη, αν όχι αναφέρετε την επωνυμία του εργοδότη (μη αναφέρετε ονόματα ιδιωτών, π.χ. γονέων στην περίπτωση παράλληλης στήριξης).

4) Μη εισάγετε υποκειμενικά στοιχεία στο βιογραφικό σας, όπως μία αυτοπαρουσίαση (παρουσίαση του προφίλ σας). Στείλτε αν θέλετε ένα σχετικό συνοδευτικό κείμενο με το βιογραφικό σας.

5) Αποφύγετε εκφράσεις του τύπου “Συστάσεις διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν” αν δεν κατέχετε τα σχετικά έγγραφα, ώστε να μπορείτε άμεσα να τα αποστείλετε αν σας ζητηθούν.

6) Τέλος, κρατήστε μικρή την έκταση του βιογραφικού σας – έως δύο σελίδες – αν είναι δυνατό. Αν έχετε "κάνει" πολλά διαφορετικά πράγματα, επιλέξτε αυτά που το επαγγελματικό προφίλ σας σε σχέση με τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει. Έτσι, μπορεί να χρειαστεί να έχετε μία βασική έκδοση του βιογραφικού σας, που την προσαρμόζετε κάθε φορά ανάλογα με τη θέση (αφαιρώντας μερικές καταχωρήσεις και δίνοντας έμφαση σε κάποιες άλλες).

Τέλος, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Παρά τη διαφορετική άποψη πολλών υποψηφίων, η λήψη πτυχίου αποδεικνύεται μόνο με την επίδειξη του σχετικού εγγράφου ή αντιγράφου που ενέχει θέση πτυχίου. Επιπλέον, η ειδικότητα που αποκτά κάποιος / κάποια με το πτυχίο που λαμβάνει, είναι συγκεκριμένη με βάση το θεσμικό πλαίσιο. Δείτε αν θέλετε περισσότερα για την ταξινόμηση βάσει ειδικότητας στο Δίκτυο επαγγελματιών του NOESI.gr.

Bρείτε ένα διαπιστευμένο μέλος, στείλτε την αγγελία σας.

Αν αναζητάτε έναν διαπιστευμένο επαγγελματία στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, μπορείτε να υποβάλλετε την αγγελία σας από τη σελίδα επικοινωνίας www.noesi.gr/contact με την ομάδα της Νόησης στο διαδίκτυο. Θα διακινήσουμε την αγγελία σας εσωτερικά και θα σας φέρουμε σε άμεση επικοινωνία με ενδιαφερόμενους επαγγελματίες. Τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί σας, θα αναρτηθούν μόνο κατόπιν έγκρισης από μέρους σας, εφόσον δεν βρεθεί το κατάλληλο άτομο ανάμεσα στα διαπιστευμένα μέλη του NOESI.gr.

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!