Μία σελίδα του Οδηγού διαταραχών

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για διαταραχές της ανάπτυξης και της ψυχικής υγείας. Έχει πιστοποιηθεί από το Health on the Net Foundation. Περιέχει βασικές πληροφορίες και, ανεξάρτητα από την εγκυρότητά του, δεν αντικαθιστά γνωμάτευση, διάγνωση, θεραπευτική αγωγή, ιατρική συμβουλή, που λαμβάνονται από αρμόδιους επαγγελματίες. Δείτε τον Οδηγό στη σελ. noesi.gr/book/syndrome

Μαθησιακές Δυσκολίες στα Μαθηματικά – Δυσαριθμησία;

Εικόνα gianis-maths
Τι τρέχει με το παιδί; Γιατί μπερδεύει δεξί - αριστερό, πάνω - κάτω, μπροστά - πίσω; Γιατί δυσκολεύεται στην αφαίρεση αφού την έχει διδαχθεί τόσο καιρό? Είναι τόσο δύσκολη η προπαίδεια και γιατί τα άλλα παιδιά στην τάξη την ξέρουν; Είναι δυνατόν ακόμη να χρησιμοποιεί τα δάκτυλα για απλές πράξεις; Γιατί έχει τόσο αργό ρυθμό, γιατί καταντούν περιπέτεια οι πράξεις στην Αριθμητική, είναι φυσιολογικό;
  • Συχνά λένε οι γονείς: "Δεν θέλει να κάνει Μαθηματικά. Αφού φαίνεται να θυμάται ό,τι τον ενδιαφέρει, γιατί έχει πρόβλημα με τα Μαθηματικά;" Είναι γεγονός ότι το παιδί που κάνει πολλά λάθη του δημιουργείται αίσθημα αποτυχίας. Δεν θέλει να ασχολείται με τα μαθηματικά, γιατί δεν θέλει να αποτυγχάνει.
  • Συχνά ακούμε: "Τα Μαθηματικά είναι δυσνόητα. Μήπως το παιδί μας δεν είναι για Μαθηματικά;" Η παγιωμένη αντίληψη περί δυσκολίας των μαθηματικών δημιουργεί εφησυχασμό και δεν προβληματίζει έγκαιρα τους γονείς. Όμως οφείλουν να αναλογισθούν, γιατί άλλα παιδιά στην ίδια ηλικία, στο ίδιο σχολείο, κατανοούν τα μαθηματικά και ανταποκρίνονται με επιτυχία;
Υπάρχουν συγκεκριμένα απλά και σαφή παραδείγματα που να μας προσανατολίσουν στην Δυσαριθμησία; 1. Αντιστροφές γραμμάτων - αριθμών: ε αντί 3, 6 αντί 9. 2. Δυσκολία στην ώρα ειδικά στο 7 παρά 10’ με το 7 και 10’. 3. Φτωχή δεξιότητα στην κατασκευή σχημάτων ή στην αναγνώριση τους. 4. Μπερδεύει τα μαθηματικά σύμβολα ( +, ×, ≤, ≥ ). 5. Τα κλάσματα ανεστραμμένα π.χ. 13/27 με 27/13 ή αργότερα το 3² με 2³. 6. Δεν κατανοεί την ακολουθία των αριθμών (π.χ. 5,6,7,8 & 4,3,2,1), υπάρχει πρόβλημα στην κατανόηση διαφοράς μονάδας και δεκάδας, συγχέει τους αριθμούς 3015 και 3105. Η δυσαριθμησία αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά, αρκεί να διαγνωσθεί σωστά και να ακολουθηθεί εύστοχη και μεθοδευμένη παρέμβαση. Είναι σαφές ότι όσο πιο γρήγορα εντοπισθεί, τόσο πιο σύντομα θα αντιμετωπισθεί, αλλιώς η αργοπορημένη αντιμετώπιση δημιουργεί ανασφάλεια και χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Σχόλια

Να βλέπουμε την πραγματικότητα για να την αλλάξουμε!!!

Εικόνα gianis-maths
Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και να προσπαθούμε να την αλλάξουμε. Σε πρώτη φάση, όταν δηλαδή μαθαίνουμε το πρόβλημα την δυσκολία ή την διαταραχή (όπως και την να ονομάσουμε δεν αλλάζει τίποτα) γκρεμίζεται το έδαφος κάτω από τα πόδια μας. Αν αναλογισθούμε όμως ότι αρκετοί σπουδαίοι επιστήμονες, καλλιτέχνες κ.τ.λ. είχαν ή έχουν δυσλεξία - δυσαριθμησία, αμέσως αναζητούμε την λύση.

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Λαμβάνετε ...Nousletter; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Γιατί συντονίζουμε δίκτυα;

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, ώστε να διευκολύνονται ενημέρωση, υποστήριξη και συμβουλευτική, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση, την επαγγελματική κατάρτιση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.

Βρείτε μια "γειτονιά" εδώ.
 

Νέος Οδηγός "Προνόησε"!

Κυκλοφόρησε η τελευταία έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση - Υγεία - Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr. Απευθύνεται σε γονείς, φοιτητές, εθελοντές, ιδιώτες επαγγελματίες και στελέχη εταιριών ή οργανισμών. Για να λάβετε ηλεκτρονικό δικό σας αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.

Μάθετε περισσότερα εδώ.