Μία σελίδα του Οδηγού διαταραχών

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για διαταραχές της ανάπτυξης και της ψυχικής υγείας. Έχει πιστοποιηθεί από το Health on the Net Foundation. Περιέχει βασικές πληροφορίες και, ανεξάρτητα από την εγκυρότητά του, δεν αντικαθιστά γνωμάτευση, διάγνωση, θεραπευτική αγωγή, ιατρική συμβουλή, που λαμβάνονται από αρμόδιους επαγγελματίες. Δείτε τον Οδηγό στη σελ. noesi.gr/book/syndrome

Δυσλεξία

Ίσως οι περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίζουν τη δυσλεξία ως πρόβλημα στην ανάγνωση. Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα στην ανάγνωση είναι ένα μόνο σύμπτωμα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν διαστρεβλώσεις σε μία ή περισσότερες αντιλήψεις των αισθήσεων όπως είναι:

 • της όρασης
 • του ήχου
 • του χρόνου
 • της ισορροπίας
 • της κίνησης

Βέβαια όλοι οι δυσλεξικοί δεν παρουσιάζουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα ταυτόχρονα. Αν συμβεί αυτό, θα είναι εξαιρετικά σπάνιο.  Αλλά και ο αριθμός και η διάρκεια των συμπτωμάτων ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση με το άγχος και τις διαταράξεις που βιώνει ένα άτομο στην καθημερινή του ζωή.

Τι είναι και τι δεν είναι δυσλεξία, λοιπόν;

Αυτά που θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν είναι δυσλεξία είναι τα εξής:

 • Δεν είναι παθολογική κατάσταση
 • Δεν είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικής ή νευρικής βλάβης
 • Δεν προκαλείται εξαιτίας κάποιας δυσπλασίας του εγκεφάλου
 • Δεν είναι αποτέλεσμα δυσπλασίας των έσω ώτων ή των οφθαλμικών βολβών

Αυτά που θα μπορούσε να πει κάποιος για το φαινόμενο της δυσλεξίας:

 • Είναι μία κατάσταση λειτουργική
 • Είναι ένα είδος αποπροσανατολισμού
 • Είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος σκέψης
 • Είναι ένα ταλέντο της αντίληψης, ένα χάρισμα

Πηγή: Κέντρο Διόρθωσης Δυσλεξίας


Λίγα λόγια για το Κέντρο Διόρθωσης Δυσλεξίας 

Το Κέντρο Διόρθωσης Δυσλεξίας στην Αθήνα δημιουργήθηκε από τον Κωνσταντίνο Πολυχρόνη, που ειδικεύεται σε μία νέα διδακτική μέθοδο, την αγωγή Davis®. Το Πρόγραμμα Διόρθωσης Δυσλεξίας Davis® είναι εβδομαδιαίας διάρκειας και πραγματοποιείται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σε ήσυχο και "ζεστό" περιβάλλον, κατάλληλο ώστε το άτομο να αισθάνεται να βγάλει στην επιφάνεια τα πραγματικά προβλήματα με τα οποία καθημερινά βρίσκεται αντιμέτωπο. Το Πρόγραμμα εφαρμόζεται παγκοσμίως μόνο από άτομα που έχουν κατάλληλα εκπαιδευτεί και έχουν πάρει εξουσιοδότηση από τη Διεθνή Ένωση Δυσλεξίας ως σύμβουλοι Davis®.

Tip!

Μπορείτε να δείτε εδώ την παρουσίαση για το Κέντρο Διόρθωσης Δυσλεξίας στον Οδηγό υπηρεσιών στη σελίδα: www.noesi.gr/pronoise/dyslexia-charisma

Σχόλια

Εξέταση μαθητών με δυσλεξία

Εικόνα ιατρού γεώργιος

καλησπέρα. Μπορεί κάποιος να μας δώσει πληροφορίες σχετικά με την εξέταση μαθητών με δυσλεξία στα τεστ και τα διαγωνίσματα στο Γυμνάσιο; Όχι το νομικό πλαίσιο κυρίως πρακτικής φύσεως ζητήματα όπως χώρος διεξαγωγής, θέματα εξέτασης και τρόποι τροποποίησης του προγράμματος του καθηγητή σε σχέση με την οπόλοιπη τάξη.  

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Νομοθεσία για απουσίες παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Εικόνα δασκάλα

Καλησπερα σε ολους! Σε οτι αφορα την δυσλεξια, γνωριζω οτι η εξεταση των μαθητων πρεπει να γινεται σε χωρο με ησυχια και χωρις διασπαστικα στοιχεια, οι ερωτησεις πρεπει να επαναδιατυπωνονται και να δινονται επεξηγησεις. Τα θεματα ειναι κοινα αλλα μπορει να αλλαζει το format  των ερωτησεων, να ειναι πιο πολυ αντιστοιχισεις, σωστο-λαθος κτλ. Βεβαια δυστυχως λιγα απο αυτα τηρουνται στα ελληνικα σχολεια. Ηθελα ομως και μια διευκρινηση σχετικα με τις απουσιες των παιδιων με μαθησιακες. Διαβασα καπου οτι δικαιουνται 30% επιπλεον απουσιες. Ισχυει?

Καλη συνεχεια σε ολους!

Δυσλεξία, διευκρινήσεις

Εικόνα ιατρού γεώργιος

Καλησπέρα και ευχαριστώ. Σχετικά με το ερώτημά μου κάποιες επιπλέον διευκρινήσεις. Λοιπόν... Πότε θα εξετάζει ένας καθηγητής το παιδί με δυλσξεία; Στο διάλειμμα; Σε κενό του; Σε επιπλέον ώρα; Τι θα γίνεται με την υπόλοιπη τάξη όσο διαρκεί η εξέταση του μαθητή; Στο ερώτημά σας, τα παιδιά με ΔΑΔ-Αυτισμό διακιούνται 30% περισσότερες απουσίες. Δε γνωρίζω για τα παιδιά με μαθησιακές! Ευχαριστώ πολύ! Χρόνια Πολλά σε όλους!

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Λαμβάνετε ...Nousletter; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Γιατί συντονίζουμε δίκτυα;

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, ώστε να διευκολύνονται ενημέρωση, υποστήριξη και συμβουλευτική, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση, την επαγγελματική κατάρτιση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.

Βρείτε μια "γειτονιά" εδώ.
 

Νέος Οδηγός "Προνόησε"!

Κυκλοφόρησε η τελευταία έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση - Υγεία - Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr. Απευθύνεται σε γονείς, φοιτητές, εθελοντές, ιδιώτες επαγγελματίες και στελέχη εταιριών ή οργανισμών. Για να λάβετε ηλεκτρονικό δικό σας αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.

Μάθετε περισσότερα εδώ.