Μία σελίδα του Οδηγού διαταραχών

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Οδηγός διαταραχών noesi.gr/book/syndrome περιλαμβάνει παρουσιάσεις για διαταραχές της ανάπτυξης και της ψυχικής υγείας. Έχει πιστοποιηθεί από το Health on the Net Foundation αλλά δεν αντικαθιστά την ανάγκη να απευθύνεστε σε αρμόδιους επαγγελματίες. Αναπτύσσεται εθελοντικά από το NOESI.gr :)

Σύνδρομο του άδειου σπιτιού (φωλιάς)

Το σύνδρομο του άδειου σπιτιού ή της άδειας φωλιάς (μτφ. αγγλικά empty "nest syndrome") αναφέρεται στα συναισθήματα θλίψης, στεναχώριας που βιώνουν οι γονείς, όταν τα παιδιά τους ενηλικιώνονται. Εμφανίζεται συχνότερα όταν τα παιδιά φεύγουν από το πατρικό τους σπίτι, για διάφορους λόγους, όπως για σπουδές, στρατό, ή για να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.

Οι γυναίκες, φαίνεται ότι είναι πιθανότερο να επηρεαστούν περισσότερο ψυχολογικά απ' ό,τι οι άνδρες, όταν τα παιδιά τους εγκαταλείπουν το σπίτι. Επίσης, οι μητέρες οι οποίες εργάζονται αισθάνονται λιγότερο το "κενό" που δημιουργείται λόγω της έλλειψης του παιδιού τους από το σπίτι.

Η εμφάνιση του συνδρόμου στους γονείς εξαρτάται και από την ποιότητα της σχέσης που είχαν με το παιδί τους στη διάρκεια της ανατροφής του. Αν οι σχέσεις των γονέων με το παιδί είναι καλές και ισορροπημένες (δηλ. δεν υπάρχει εξάρτηση και υπερπροστασία) τότε το σύνδρομο αυτό έχει λιγότερες πιθανότητες να εκδηλωθεί στους γονείς. Άλλοι γονείς αντιλαμβάνονται την αποχώρηση του παιδιού από το σπίτι ως ένδειξη του ότι γερνάνε και μεγαλώνουν. Είναι φυσικό ο γονέας να νιώθει την απώλεια του παιδιού του από το σπίτι και να νιώθει θλίψη κατά την αρχική περίοδο που το παιδί φεύγει από το σπίτι.

Το αίσθημα της θλίψης, ματαίωσης που υποδηλώνει το σύνδρομο, διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα ο γονέας να απομονώνεται και να μην έχει διάθεση για τίποτα.

Συμπτώματα του συνδρόμου

 • Aίσθημα θλίψης
 • Παραμονή στο δωμάτιο του παιδιού τους για μεγάλη χρονική διάρκεια. Αυτό συμβαίνει, διότι ο γονέας με αυτό τον τρόπο νιώθει ότι το παιδί του είναι ακόμα κοντά του ακόμα και αν απουσιάζει από το σπίτι
 • Aίσθημα ματαίωσης
 • Ξαφνικό κλάμα

Συμβουλές για τη μεταβατική περίοδο

 • Προσπαθείστε να επικοινωνείτε με το παιδί σας όταν νιώθετε ότι σας λείπει.
 • Προγραμματίστε μια μέρα τη βδομάδα να έρχεται να σας επισκέπτεται.
 • Βοηθήστε στη μετακόμιση στο νέο του σπίτι και συνεχίστε να φροντίζετε το παιδί σας.
 • Προσπαθήστε να καταλάβετε πότε νιώθετε θλίψη και για ποιό λόγο.
 • Επιτρέψτε στο εαυτό σας να νιώθει ανήσυχος και μην προσπαθείτε να κάνετε τον εαυτό σας να ηρεμήσει. Αν προσπαθείτε να ηρεμήσετε, θα αγχωθείτε περισσότερο.
 • Συζητήστε με τον σύζυγό σας μελλοντικά σχέδια που θα μπορούσατε να κάνετε οι δυο σας. Για παράδεγμα βόλτες στην εξοχή, εκδρομές.
 • Συζητήστε τα συναισθήματά σας και τις ανησυχίες σας με φίλους που εμπιστεύεστε. Μοιραστείτε αυτό που σας απασχολεί, για να μπορέσετε να αποφορτιστείτε συναισθηματικά.
 • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
 • Ανακαλύψτε ένα χόμπι, κάτι που θα σας έκανε να περνάτε δημιουργικά την ώρα σας και να σας ευχαριστεί.
 • Βρείτε ένα ρυθμό για την καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα μικρές τακτικές κινήσεις καθημερινότητας, όπως υγιεινή διατροφή, ήπια άσκηση.

Αν παρ όλες τις προσπάθειες σας, τα συναισθήματα κατάθλιψης παραμένουν, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να το συζητήσετε με έναν ψυχολόγο. Αν θέλετε, μια συμβουλή για το πώς θα μπορούσατε να βρείτε νέες δραστηριότητες για την καθημερινότητά σας ή να συζητήσετε τις σχέσεις που έχετε με τον σύζυγό σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Πηγή:

 • http://www.medisense.gr (από το βιβλίο: Pung, E. (2005). "Empty nest syndrome". "Mental Health Matters". Gratiot Medical Center: MidMichigan Health)

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Οι Οδηγοί του NOESI.gr διατίθοναι από τον δημιουργό και τον εκδότη τους με την Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανο­μή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0).

cc logo

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.