Μία σελίδα του Οδηγού διαταραχών

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Οδηγός διαταραχών αναπτύσσεται στο Cloud και διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons Διανο­μή 4.0 — CC BY-SA 4.0[?]. Μάθετε πώς συντάσσεται.

Σύνδρομο Γκάρις – Μέισον (Gareis – Mason Syndrome)

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Το Σύνδρομο Γκάρις – Μέισον  (Gareis – Mason Syndrome) ανακαλύφθηκε από τους Αμερικανούς παιδιάτρους Gareis και Mason και αποτελεί κληρονομική (γενετική) διαταραχή, που συνδέεται άμεσα με δυσφασία ή αφασία (μερική ή ολική απώλεια ικανότητας λεκτικής επικοινωνίας, αντίστοιχα) και νοητική υστέρηση. Επίσης, τα άτομα που φέρουν το σύνδρομο πάσχουν συνήθως από στραβισμό, σπαστική τετραπληγία. Επηρεάζει κυρίως τα άρρενα.

➤ Χαρακτηριστικά.

  • Κλειστά σφιχτά δάχτυλα.
  • Μικρό στόμα και λεπτό άνω χείλος.
  • Μικρό μέγεθος χεριών.
  • Σπαστικότητα κάτω άκρων.
  • Μικρομέγεθης κορμός.
  • Λόρδωση (κακή θέση σώματος κύρτωσης της σπονδυλικής στήλης).

Στη βιβλιογραφία το Σύνδρομο Gareis – Mason απαντάται και με την ονομασία Σύνδρομο MASA, από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Mental Retardation, Aphasia, Shuffling Gait, Adducted Thumbs, που αναφέρονται στα βασικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου, που αφορούν τη νοητική ανάπτυξη (νοητική υστέρηση), την διαταραχή του λόγου (αφασία / δυσφασία), τα κάτω άκρα και τη βάδιση (σπαστικότητα κάτω άκρων) και τα άνω άκρα (κλειστά σφιχτά δάχτυλα).

Επίσης, τα σφιχτά και κλειστά δάχτυλα και η ασταθής βάδιση προσομοιάζει με τη θέση του σώματος σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον (Parkinson Disease) με βασική διαφορά τη λόρδωση αντί της κύφωσης, που παρατηρείται σε άτομα με MASA (Σύνδρομο Γκάρις – Μέισον) σε αντίθεση με την κύφωση που είναι χαρακτηριστική στη νόσο του Πάρκινσον (βλ. φωτογραφία).

Τέλος, το σύνδρομο έχει ομοιότητες με το υδροκέφαλο και τη σπαστική τετραπληγία (SPG1).  

Βιβλιογραφία.

Δεν έχουν καταχωρηθεί βιβλιογραφικές παραπομπές.

Πηγές.

Έρευνα – Επιμέλεια κειμένου:

  • Άγγελος Κουτουμάνος
    Κοινωνικός λειτουργός — Εκδότης NOESI.gr

Η μετάφραση έγινε εθελοντικά για λογαριασμό του NOESI.gr.

Περαιτέρω μελέτη.

Δεν έχουν καταχωρηθεί ενότητες περαιτέρω μελέτης.

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Σχετικά με τις παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr, η χρήση είναι ελεύθερη υπό τις εξής προϋποθέσεις. Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr με οποιοδήποτε τρόπο, προφορικά ή σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας της νόησης στο διαδίκτυο (noesi.gr) και εξασφαλίστε στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό αυτής της ιστοσελίδας ελεύθερα, εφόσον αναφέρετε την πηγή του άρθρου (λ.χ. NOESI.gr) και το όνομα του Οδηγού (λ.χ. Οδηγός διαταραχών, Οδηγός δικαιούχων, Οδηγός παρεμβάσεων, Οδηγός υπηρεσιών κ.ά.) ή το όνομα του συντάκτη και παραθέσετε ευκρινώς τη διεύθυνση της παρούσας ιστοσελίδας — χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr — λαμβάνοντας υπόψη την παρακάτω άδεια χρήσης και τον Κανονισμό Λειτουργίας του www.noesi.gr.
 
cc logo  
 

Η άδεια του παρόντος άρθρου (έργου) είναι Creative Commons — Αναφορά Δημιουργού Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές (CC BY-SA 4.0). Η άδεια αυτή επιτρέπει στους άλλους να τροποποιούν το έργο αυτό και να το αναμιγνύουν με άλλα, εφόσον αποδίδουν την αναγνώριση στην πηγή (Credit) και υπαγάγουν τα νέα έργα τους στους ίδιους όρους. Όλα τα νέα έργα που βασίζονται σε αυτό το έργο θα φέρουν την ίδια άδεια, οπότε και τα οποιαδήποτε παράγωγα θα επιτρέπουν και την εμπορική χρήση.