Μία σελίδα του Οδηγού διαταραχών

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Οδηγός διαταραχών noesi.gr/book/syndrome περιλαμβάνει παρουσιάσεις για διαταραχές της ανάπτυξης και της ψυχικής υγείας. Έχει πιστοποιηθεί από το Health on the Net Foundation αλλά δεν αντικαθιστά την ανάγκη να απευθύνεστε σε αρμόδιους επαγγελματίες. Αναπτύσσεται εθελοντικά από το NOESI.gr :)

Σύνδρομο Klinefelter (Κλαϊνεφέλτερ)

Εικόνα wildflower

Αρκετά συχνά εμφανιζόμενο στον γενικό πληθυσμό παρότι λιγότερο γνωστό από άλλα σπανιότερα, το σύνδρομο Klinefelter αποτελεί αποτέλεσμα χρωμοσωμικής ανωμαλίας στο χρωμόσωμα νούμερο 23 και αιτία νοητικής υστέρησης, διαταραχών άρρενων και θηλέων ορμονών αλλά και κατασκευής οργάνων στα άτομα που φέρουν τη διαταραχή, άλλως γνωστή ως "δυσγενεσία των σπερματικών σωληναρίων".

Το σύνδρομο Klinefelter περιγράφηκε πρώτα το 1942 από τον H. F. Klinefelter, από τον οποίο πήρε το όνομά του. Επίσης, ονομάζεται "δυσγενεσία των σπερματικών σωληναρίων". Συναντάται και ως σύνδρομο Klienefelter, παρότι πρόκειται για εσφαλμένη ορθογραφία του ονόματος του συνδρόμου.

Αιτιολογία

Η διαίρεση του 23ου χρωμοσώματος δεν είναι φυσιολογική με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός χρωμοσώματος Χ ή Υ παραπάνω.

Φυσιολογία

Τα άτομα που εμφανίζουν τη χρωμοσωμική σύνθεση ΧΧΥ, δηλαδή έχουν ένα περίσσιο χρωμόσωμα Υ - τη συχνότερη χρωμοσωμική ανωμαλία, διαθέτουν γεννητικά όργανα φυσιολογικού άρρενος, αλλά έχουν εμφανή χαρακτηριστικά του θήλεος φύλου. Η έκκριση τεστοστερόνης στην ήβη είναι αρκετή, ώστε να αναπτυχθούν τα χαρακτηριστικά του άρρενος. Τα άτομα αυτά έχουν ψηλό ανάστημα, τονισμένους μαστούς (γυναικομαστία), μικρομεγέθεις όρχεις που δεν παράγουν σπερματοζωάρια. Τα σπερματικά τους σωληνάρια δεν είναι φυσιολογικά. Τα άτομα που φέρουν τη διαταραχή, παρουσιάζουν συνήθως νοητική υστέρηση (καθυστέρηση).

Επιπολασμός

Το σύνδρομο παρουσιάζεται αρκετά συχνά στο γενικό πληθυσμό, όπως υπολογίζεται περίπου σε μία ανά χίλιες γεννήσεις (επιπολασμός 1:1000). (Πηγή: Ηλιόπουλος Δ., Κουρή Γ., Περιστέρη Β., Ρεκλείτη Α., Ανδρέου Α., Βογιατζής Ν. στο περιοδικό "Κυτταρική")

Πηγή:

  • Παιδαγωγική Ψυχολογική Εγκυκλοπαίδεια - Λεξικό

Σημείωση:

  • Απόσπασμα από άρθρο του Α.Β. Καραπέτσα. Αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του εκδότη.

Σχόλια

Προνοιακό επίδομα για το Σύνδρομο Klinefelter (Κλαϊνεφέλτερ)

Εικόνα χαραλαμπος καπετσωνης

Θελω να μαθω αν δινεται καποιο επιδομα για το συνδρομο Klinefelter απο τη προνοια η καποια αλλη υπηρεσια. Και αν δινεται καποιο ποσοστο αναπηριας απο τα ΚΕΠΑ για το συγκεκριμενο συνδρομο.

Στα ΚΕΠΑ 67% αναπηρία

Εικόνα μαυριανου μαρια

Στα ΚΕΠΑ 67% αναπηρία και δίνεται επίδομα απο την πρόνοια.

Σύνδρομο Κlinefelter...

Εικόνα stelios ktenas

Τι θεραπεια υπαρχει? Γνωριζει καποιος?

Ναι υπάρχει επίδομα όταν δίνεται ποσοστό 67 και άνω

Εικόνα iren66

Ναι υπάρχει επιδομα οταν διδεται ποσοστό 76%

(διόρθωση από το NOESI.gr: 67%)
και ανω. Και ειδικά απο το 2012 όπου μπήκε το σύνδρομο στον νεο ΚΕΒΑ (κανονισμός εκτίμησης βαθμου αναπηρίας) και μάλιστα στις 43 μονιμες παθησεις ως "Γενετικά σύνδρομα του χρωμοσώματος " (Νο 14). 

Αν επιθυμείτε επικοινωνήστε μαζί μου, γιατί ετοιμάζουμε (γονείς και ατομα με διαφορές στο χρωμόσωμα φύλου) τον πανελλήνιο σύλλογο για το ΧΧΥ και τα συναφη συνδρομα του 23ου χρωμοσώματος, στον οποίο θα μπορείτε αν ενδιαφερεστε να συμμετέχετε, αλλά και να ενημερώνεστε εξειδικευμένα. Για την ωρα η σελιδα μας στο facebook ειναι εδω:
Σύνδρομα χρωμοσώματος φύλου (Τurner - Klinefelter - XYY- TrisomyX & λοιπά) https://www.facebook.com/groups/625166437539698/

Δεν υπάρχει θεραπεία για τα χρωμοσωμικά γενετικά σύνδρομα

Εικόνα iren66

Δεν υπάρχει θεραπεία για τα χρωμοσωμικά γενετικά σύνδρομα (απο οσα γνωρίζουμε ως σημερα), υπάρχουν όμως τρόποι διαχείρισης και υποστήριξης, ώστε το ατομο να απολαμβάνει ψυχοσωματική υγεία και ευζωϊα. Στα παιδιά συστήνεται πρώιμη παρέμβαση απο θεραπευτική ομάδα, που θα βοηθησει πολύ στην διαχείριση των διαφόρων δυσκολιών που ενδεχομένως αντιμετωπίζει το παιδί (πχ υποτονία, μαθησιακές δυσκολίες, καθυστέρηση λόγου, αισθητηριακά θέματα και δυσκολιες οπτικοκινητικού συντονισμού κλπ).

ΧΧΥ - έχω αποδεχτεί τη φύση μου

Εικόνα miltos antwnioy

Έχω αποδεχτεί την φύση μου... Λίγο δύσκολα στην αρχή αλλά στην συνέχεια το συνήθισα... Η εμφάνισή μου εξωτερικά έκανε τον γιατρό μου να μου ζητήσει ταυτότητα που δεν πίστευε την παρουσία μου ως προς τα αποτελέσματα σειράς μικροβιολογικων εξετάσεων..

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Οι Οδηγοί του NOESI.gr διατίθοναι από τον δημιουργό και τον εκδότη τους με την Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανο­μή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0).

cc logo

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.