Μία σελίδα του Οδηγού διαταραχών

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Οδηγός διαταραχών noesi.gr/book/syndrome περιλαμβάνει παρουσιάσεις για διαταραχές της ανάπτυξης και της ψυχικής υγείας. Έχει πιστοποιηθεί από το Health on the Net Foundation αλλά δεν αντικαθιστά την ανάγκη να απευθύνεστε σε αρμόδιους επαγγελματίες. Αναπτύσσεται εθελοντικά από το NOESI.gr :)

Μαθησιακές Δυσκολίες: Τα πρώτα σημάδια

Όλες οι σύγχρονες έρευνες τονίζουν τη σημασία της πρώιμης παρέμβασης για την αποκατάσταση των Μαθησιακών Δυσκολιών. Είναι απαραίτητο γονείς και δάσκαλοι να γνωρίζουν τις πρώιμες ενδείξεις, που μας οδηγούν να θεωρούμε ότι ένα παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης Μαθησιακών Δυσκολιών.

Ανησυχούμε λοιπόν για ένα παιδί που: 

 • —Δυσκολεύεται να θυμηθεί τις φωνές (τους ήχους) των γραμμάτων που έχει διδαχτεί.
 • —Δεν έχει φωνολογική επίγνωση.  Δηλαδή, δεν μπορεί να αναλύει τις λέξεις σε φωνήματα και συλλαβές, να συνθέτει λέξεις από φωνήματα και συλλαβές και να αναγνωρίζει τη θέση των ήχων μέσα σε μία λέξη (αρχικό φώνημα, αρχική συλλαβή, τελικό φώνημα, τελική συλλαβή), αλλά και να αναγνωρίζει και να παράγει ομοιοκαταληξία.
 • —Δεν μπορεί να αναδιηγηθεί με αρχή – μέση – τέλος ένα παραμύθι που άκουσε.
 • —Δεν θυμάται απέξω τραγουδάκια και ποιηματάκια.
 • —Δεν μπορεί να αντιγράψει σχήματα και το όνομά του.
 • Έχει προβλήματα άρθρωσης.
 • —Άργησε να κατακτήσει τον λόγο.
 • —Δεν έχει αναπτύξει επαρκώς το λεξιλόγιό του στον προφορικό λόγο.
 • —Δυσκολεύεται να εκτελέσει εντολές με πάνω από μία οδηγία.
 • —Δεν θυμάται και δεν αναγνωρίζει τους αριθμούς από το 1 έως το 10 και δεν κατανοεί την έννοια του συνόλου.
 • —Δεν κατανοεί έννοιες χώρου (πάνω, κάτω, πίσω, μπροστά) και έννοιες χρόνου (τώρα, πριν, μετά).
 • —Εμφανίζει ανώριμη συμπεριφορά, μικρότερης ηλικίας.
 • —Δεν ολοκληρώνει δραστηριότητες μαθησιακής φύσης.
 • —Δεν πηγαίνει ευχάριστα στο σχολείο.

Βλασσοπούλου Κλεονίκη
Φιλόλογος - Ειδική Παιδαγωγός
Υπεύθυνη Τμήματος Μαθησιακών Δυσκολιών "Ευχέρεια"

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Οι Οδηγοί του NOESI.gr διατίθοναι από τον δημιουργό και τον εκδότη τους με την Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανο­μή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0).

cc logo

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.