Μία σελίδα του Οδηγού διαταραχών

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Οδηγός διαταραχών noesi.gr/book/syndrome περιλαμβάνει παρουσιάσεις για διαταραχές της ανάπτυξης και της ψυχικής υγείας. Έχει πιστοποιηθεί από το Health on the Net Foundation αλλά δεν αντικαθιστά την ανάγκη να απευθύνεστε σε αρμόδιους επαγγελματίες. Αναπτύσσεται εθελοντικά από το NOESI.gr :)

Σύνδρομο Pierre Robin (Πιέρ Ρόμπιν)

Το σύνδρομο Pierre Robin (επίσης ονομάζεται σύμπλεγμα ή επεισόδιο Pierre Robin) είναι μία κατάσταση που παρουσιάζεται κατά τη γέννηση και χαρακτηρίζεται από μία πολύ μικρή κάτω γνάθο (μικρογναθεία). Η γλώσσα τείνει να πέφτει πίσω και κάτω (γλωσσόπτωση) και υπάρχει μία μερικώς διαχωρισμένη οπίσθια υπερρώα. Τα προβλήματα επικεντρώνονται στο αναπνευστικό σύστημα και τη σίτιση.

Αιτιολογία

Τα ιδιαίτερα αίτια του συνδρόμου Pierre Robin είναι άγνωστα. Μπορεί να αποτελεί μία πτυχή πολλών γενετικών συνδρόμων.

Χαρακτηριστικά

 • Πολύ μικρή γνάθος που χαρακτηρίζεται από ένα πηγούνι με κλίση προς τα πίσω.
 • Μεγάλη γλώσσα κατ’ αναλογία προς τη γνάθο.
 • Γνάθος τοποθετημένη πολύ πίσω στο λαιμό.
 • Τοξοειδής ουρανίσκος
 • Μερικώς διαχωρισμένη οπίσθια υπερώα.
 • Μικρό άνοιγμα στο πάνω μέρος του στόματος, που προκαλεί πνίξιμο.
 • Πρόωρα δόντια (δόντια που εμφανίζονται όταν γεννιέται το μωρό).

Η κάτω γνάθος αναπτύσσεται αργά κατά τους πρώτους μήνες ζωής, αλλά η ανάπτυξη επιταχύνεται κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση. Η πτώση της γλώσσας μπορεί να προκαλέσει επεισόδια πνιξίματος, καθώς και δυσκολίες στο τάισμα και την αναπνοή, ειδικά όταν το παιδί κοιμάται.

Διάγνωση

Μία σωματική εξέταση είναι συνήθως αρκετή για να μπορέσει ο γιατρός σας να διαγνώσει αυτή την κατάσταση. Μία επίσκεψη σε ένα ειδικό γενετικής μπορεί να αποκλείσει άλλα συνδεδεμένα προβλήματα και σύνδρομα.

Πρόγνωση

Τα προβλήματα πνιξίματος και ταίσματος μπορούν να εξαφανιστούν ξαφνικά ενώ η γνάθος αναπτύσσεται. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος προβλημάτων αν η δίοδος του αέρα δεν προστατευθεί από αναρρόφηση.

Αντιμετώπιση

Τα βρέφη πρέπει να τοποθετούνται μπρούμυτα, ώστε η γλώσσα να μπορεί να πέφτει μπροστά για να ελευθερώνεται η δίοδος του αέρα. Αυτά τα προβλήματα περιορίζονται κατά τα πρώτα χρόνια καθώς η κάτω γνάθος παίρνει ένα πιο φυσιολογικό μέγεθος. Σε μέτριες περιπτώσεις, ο ασθενής χρειάζεται να του τοποθετηθεί ένα σωλήνας μέσα στη μύτη και τη δίοδο του αέρα για να αποφευχθεί φράξιμο της διόδου του αέρα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται εγχείρηση για να προληφθεί απόφραξη της πάνω διόδου του αέρα. Μερικές φορές απαιτείται τραχειοστομία (εγχείρηση για να ανοιχθεί τρύπα στην τραχεία). Το τάισμα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά για να αποφευχθεί πνίξιμο και αναρρόφηση υγρών στη δίοδο του αέρα.

Επιπλοκές

 • Το τάισμα μέσω σωλήνα μπορεί περιστασιακά να είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί το πνίξιμο.
 • Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό οξυγόνο στο αίμα και σε βλάβη στον εγκέφαλο.
 • Υπέρτασης της πνευμονικής κυκλοφορίας.
 • Συμφορητική καρδιακή συγκοπή.
 • Θάνατος.

Συνεργασία με το γιατρό σας

Οι ανωμαλίες που δημιουργεί το σύνδρομο είναι συχνά εμφανείς από τη γέννηση. Καλέστε το γιατρό σας αν τα επεισόδια πνιξίματος ή τα προβλήματα αναπνοής γίνουν πιο συχνά. Το φράξιμο της διόδου του αέρα μπορεί να γίνει αντιληπτό από έναν θόρυβο σα σφύριγμα όταν το παιδί εισπνέει (συρίτουσα αναπνοή) ή κυάνωση του δέρματος. Επίσης καλέστε το γιατρό σας αν προκύψουν άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Πρόληψη

Τρόποι πρόληψης του συνδρόμου είναι άγνωστοι. Η θεραπεία μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των επεισοδίων αναπνευστικών προβλημάτων και πνιξίματος.

Παραπομπές:

Πηγή:

 • Pierre-Robin Association (USA)
  [μφτ. Εθνικός Οργανισμός Pierre Robin στις ΗΠΑ]

Μετάφραση:

 • Έλενα Μαρκουλλή, Μεταφράστρια, μέλος του δικτύου του NOESI.gr.

Η μετάφραση έγινε εθελοντικά για λογαριασμό του NOESI.gr.

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Οι Οδηγοί του NOESI.gr διατίθοναι από τον δημιουργό και τον εκδότη τους με την Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανο­μή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0).

cc logo

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Η 1η Ημερίδα του είδους!

Σας προσκαλούμε στην ημερίδα για οικογένειες παιδιών με αναπηρία, που οργανώνεται στην Κηφισιά, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 στο πλαίσιο του Προγράμματος "ΠΡΟΝΟΗΣΕ+©". Η ημερίδα απευθύνεται σε γονείς και άλλους συγγενείς παιδιών που έλαβαν διάγνωση σχετική με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή κάποια αναπηρία.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.