Βαρεια νοητικη υστερηση

Εικόνα vaso1

Αγαπητοι φιλοι.Ειμαι πολυ μπερδεμενη οσον αφορα τι να κανω με το παιδι μου. Ηταν 7 μηνων θυμαμαι και οταν γυριζα απο τη δουλεια δεν εκανε ιδιαιτερα χαρες οταν με εβλεπε.

Διαβάστε και αν έχετε κάτι να πείτε, πείτε το!

Πηγαινε σε ολους για αγκαλια. Εγω παραπονιομουν... Ειναι κοινωνικος μου ελεγαν και γω μεσα μου καιγομουν! κατι μ'ετρωγε μεσα μου. Δεν καθοταν στον πωπο του, επεφτε στο πλαι.Καποιες φορες που τον παρατηρουσα τον εβλεπα που επεφτε το κεφαλι του στιγμιαια και μετα γελαγε και γελαγαν και οσοι τον εβλεπαν....μονο εγω ημουν σοβαρη. Καποια στιγμη τον πηγα στην παιδιατρο για καποιο εμβολιο. Τον βαζει να κατσει γιανα τον ακροαστει και το παιδι επεσε στο πλαι...Δεν καθεται μου λεει?...Οχι μονο δεν καθεται της λεω αλλα και ολα τ'αλλα που ειχα προσεξει. Μου ειπε να παω σε παιδονευρολογο. Η αξονικη εδειξε μικρες ασπρες κηλιδες στον εγκεφαλο. Καταστροφες σε καποια κεντρα του εγκεφαλου. Ετσι αρχισε ο δικος μου γολγοθας...και ημουνα και μονη..χωρις τον πατερα του.Μας αφησε. Εκανα οτι μου ελεγαν κι ακομα παραπανω. Τ'αδελφια μου δεν πολυερχονταν σπιτι...στεναχωριοντουσαν μου ελεγαν για το παιδι. Ειμαι νοσηλευτρια και ειχα βαρδιες.. και καθε φορα εψαχνα ποιος θα κρατησει το παιδι. Περασαν απο το σπιτι μου διαφορες βουλγαρες-αλβανιδες-ρωσιδες...μεχρι πριν 3 χρονια που πηρα συνταξη. Τωρα το παιδι ειναι 18 χρονων καιγω πολυ κουρασμενη!! κατι καταφερε ομως..Περπααει μονο στο ισωμα, για να ανεβει σκαλοπατι πρεπει να κρατηθει. Ειναι πολυ προσεκτικος..δεν επεσε ποτε, τωρα τελευταια τρωει σχεδον ολα τα φαγητα, εχει λογο μονο γι'αυτα που θελει. Ακουει πολυ μουσικη, και εχει πολυ χιουμορ. δεν καταφεραμε να μαθει την τουαλετα..εχω παντα το νου μου και τον πηγαινω εγω. Καποια στιγμη αποφασισα να τον βαλω σε οικοτροφειο τον περασμενο φεβρουαριο. Τον αφησα 25 μερες. Στις 10 μερες που πηγα να τον δω μου φανηκε αδυνατος(ηταν δυσκολος στο φαγητο,δεν τρωει μονος του,παρα λιγα πραγματα...αμα πεινασει μου ελεγαν θα φαει).Σε λιγες μερες ακομα πιο αδυνατος....μην ανησυχειτε...μην εχεις το μυαλο σου εδω...θα φαει καποια στιγμη..σε λιγες μερες ακομα πιο αδυνατος και μ'εναν βηχα αλλο πραμα. και τα λεφτα, λεφτα!!1600 ευρω το μηνα. Ε!! μεχρι εκει. Ειπα να του ετοιμασουν τα πραγματα του και τον πηρα.Ακομα φευγω!! Ηρθαμε λοιπον επαρχια και ψαχνω καπου να παει για ημερησιο προγραμμα αλλα δυστυχως δεν υπαρχει τιποτα. Σκεφτομαι να ξαναγυρισουμε Αθηνα και ψαχνω απο το διαδυκτιο για κετρο ημερας. Για την ηλικια του δεν βρισκω κατι. Το σπιτι μας εινα στο Περιστερι. Αν γνωριζει κανεις κατι, ας μου απαντησει ή ακομα και για οικοτροφειο. Αν παθω κατι τι θα γινει το παιδι αυτο? Θα πρεπει να εχω το νου μου απο τωρα. Αδελφια δεν εχει και απ'οτι φαινεται κανεις δεν θα ενδιαφερθει. Ειμαι μονιμα μ'ενα σφιξιμο στο στηθος..Τι να κανω, τι να κανω. Νομιζω οτι εσεις με καταλαβαινετε πως μπορει να ειμαι. Σας ευχαριστω πολυ.

Σχόλια

Σε καταλαβαίνω

Εικόνα Γλυκερία Καρύδη
ΠΟΣΟ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ.ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΟΙΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΜΟΥ,μόνο που εσένα είναι 18 και εμένα 8.Η αλήθεια είναι ότι είμαστε συσπειρωμένοι πολύ γύεω από τον Οδυσσέα και τα αδέρφια του τον λατρεύουν.Οι αγωνίες σου είναι και δικές μου ,δεν δέχομαι όμως να το βάλω κάτω.Αυτόν τον Γολγοθά εγω θα τον ανέβω ακόμη και αν χρειαστεί να σέρνομαι.Δεν ξέρω κάτι να βοηθήσω.Έγραψα αυτα που βγαίνυν από μέσα μου γιατί θέλω να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη.Υπάρχουν πολλοί γονείς που έχουμε το ίδιο θέμα ή παρόμοια ,όλοιεδώ ο ένας για τον άλλο έστω και μέσα από το διαδίκτυο.
like0

Βάσω, Ελπίδα όλοι το ίδιο σκεφτόμαστε

Εικόνα Λένα Γκαντιά
...όλοι το ίδιο σκεφτόμαστε,τις ίδιες αγωνίες έχουμε και αυτόν τον πόνο που λές Βάσω μου μέσα στην καρδιά...για το τι θα γίνει μετά. Ας έχουμε δύναμη και πίστη ότι όλα θα παν καλά και θα ΄μαστε πάντα δίπλα τους Την αγάπη μου, Λένα
like0

Λενα και Ελπιδα

Εικόνα vaso1
Σας ευχαριστω που με διαβασατε. Ειναι δυσκολη η περιπτωση μου. Πιστευω οτι κατι γινεται απο καπου ΨΗΛΑ και δεν μπορω να βρω οικοτροφειο. ΚΑΠΟΙΟΣ θελει να μεινει το παιδι στο σπιτι του. Το ξαναλεω, αν μου συμβει κατι, τι θ' απογινει? Πολλες φορες σκεφτηκα να τον στοτωσω και μετα να σκοτωθω. Να γλυτωσουμε. Δεν ειμαι ψυχρη, ουτε δυνατη. Δειλη ειμαι. Η ψυχη μου κλαιει, κλαιω καθε μερα.
like0

Για τη Βάσω

Εικόνα Ρήνα
Βασω μου,τρεις φορες προσπερασα και τρεις ξαναγυρισα δε μπορεσα να παραβλεψω.Θα σου πω τις σκεψεις μου και οπως σε φωτισει ο Θεος.Πολλες φορες η ζωη παρουσιαζεται με τετοιες καταστασεις που πραγματικα ειναι δυσβαστακτες,μονος του ο ανθρωπος δε μπορει να τα καταφερει.Για τους ανθρωπους εσυ πραγματικα παλευεις τελειως μονη χωρις αντρα και χωρις τ αδελφια σου οπως αναφερεις.Ο αγωνας αδυσωπητος και πολλες φορες νοιωθεις τα αποθεματα να τελειωνουν.Ομως να ξερεις δεν εισαι μονη,ΚΑΠΟΙΟΣ παρακολουθει και επεμβαινει εκει που δε περιμενεις,παντα ομως στο τελος του αγωνα αφου εχουμε βαλει πρωτα τη δικη μας προσπαθεια και ισως να χρειαζεται μια ζωη γιαυτο.Για πολλους αυτο σημαινει μια χαμενη ζωη,για τους λιγους ομως μια ζωη με πολλους βαθμους γιατι παντα οπως ξερεις σε ολους τους αγωνες στο τελος γινεται η αποτιμηση αλλα στο τελος δινεται και το βραβειο,κανεις δε πηρε βραβειο στην αρχη του αγωνα ειτε σε ατομικους αγωνες ειτε σε αγωνες για τη πατριδα ειτε σε αγωνες Αγιων.Πρεπει να ξερεις οτι ΑΥΤΟΣ που παρακολουθει τον αγωνα σου εχει μαζεψει πολλα bonus τα οποια ειναι στο χερι σου να τα εξαργυρωσεις,το ποτε το ξερει μονο ΕΚΕΙΝΟΣ.Μην κανεις το λαθος και τα πεταξεις ολα,εισαι μια νεα γυναικα που σιγουρα νοιωθεις μεγαλυτερη από τα βαρη που επωμιστηκες.Συνεχισε με πιστη και θα δεις.Γνωριζω καποια συνομηλικη σου που οταν διαπίστωσε οτι το μωρο της γεννηθηκε με συνδρομο down πηγε να αυτοκτονησει,τωρα μετα απο τοσα χρονια λεει οτι αυτο το παιδι ηταν η σωτηρια της γιατι την κρατησε σε μια ζωη που δεν θα ειχε κανει διαφορετικα,ειναι ηρεμη και κατασταλαγμενη και το παιδι της ειναι παντα διπλα της ευτυχισμενο στο κοσμο του.Το τι θα γινει στο μελλον που σε απασχολει δεν το οριζουμε εμεις,ΑΛΛΟΣ ειπαμε κανονιζει.Η υπομονη ειναι ενας κρικος στην αλυσιδα των αρετων,οταν την ασκουμε φερνει μαζιτης κι αλλες αρετες γιατι ειπαμε ειναι αλυσιδα.Αντιθετα η απελπισια ειναι κρικος στην αλυσιδα των παθων και κουβαλαει κι αλλα μαζιτης.Ποτε μην αφησεις να σε καταλαβει η απελπισια ειναι οτι χειροτερο τη δυσκολη στιγμη προσευχησου ζητα βοηθεια απο τη Παναγια που σκεψου πως ειδε το παιδι της....Ειναι η ΜΑΝΑ που σαυτην ολοι πρεπει να προσφευγουμε και ειδικα ολες οι μανουλες που γραφουν εδω με τα τοσα προβληματα "κρουετε και ανοιγησεται".Συγγνωμη για το δραματικο τονο δεν ηθελα να στενοχωρησω κανενα συνηθως ειμαι πιο πεζη και μεσα στη καθημερινοτητα,αλλα η κραυγη που εξεπεμψες μου δημιουργησε αυτη τη διαθεση.Εχω δει πολλα στη ζωη μου και σου λεω με ΣΙΓΟΥΡΙΑ οτι η απελπισια ειναι εκ του πονηρου,ζηταει να σου παρει ολα τα bonus που εχεις μαζεψει με τον αγωνα σου μεχρι σημερα.Υπομονη,ελπιδα,προσευχη.Σε φιλω με αγαπη
like0

Βάσω μου, διάβασα την απάντησή σου και συγκλονίστηκα

Εικόνα Γλυκερία Καρύδη
Καλή μου, διάβασα την απάντησή σου και συγκλονίστηκα γιατί νομίζω ότι σε πολλούς έχουν περάσει αυτές οι σκέψεις από το μυαλό.Κάποιος έξω από το πρόβλημα δεν μπορεί να κατανοήσει πως τολμάς και σκέφτεσαι τέτοια πράγματα γιατί δεν μπορεί να φανταστεί την σωματική και ψυχική σου κούραση.Ο άνθρωπος έχει απίστευτες δυνάμεις και αντοχές και τελικά ίσως αυτό που είσαι σήμερα το οφείλεις στο ταξίδι της ζωής σου με συνταξιδιώτη τον γιό σου.Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάτι να προσφέρουν στους γύρω τους και το σύμπαν έχει μια δική του λογική και ισορροπία που τα πράγματα έρχονται στο τέλος όπως πρέπει να έρθουν σαν να υπάρχει μια συγκεκριμένη πορεία που ο άνθρωπος ακολουθεί χωρις ο ίδιος να το γνωρίζει.Δεν θα αναφερθώ στο θέμα της ελεύθερης΄βούλησης γιατί πιστεύω ότι ο άνθρωπος με ελεύθερη βούληση ακολουθεί προδιαγεγραμμένη πορεία λογω της φύσης και της προσωπικότητας του.Λυπάμαι που δεν μπορώ να σου αναφέρω σαν παρηγοριά το Θεικό στοιχείο αλλά δεν μπορώ να το δω πουθενά εκεί που μου δείχνουν .Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχει θεός όποιαςδήποτε θρησκείας που το δόγμα του είναι όΤΙ ΌΠΟΙΟΝ ΑΓΑΠΑΩ ΠΑΙΔΕΥΩ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ.Έγώ μπορεί να μηνθέλω να παιδευτώ και επίσης δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτός ο θεός χρησιμοποιεί ένα άλλο πλάσμα ως μέσω διδασκαλίας΄ και εκπαιδευσής μου.Λυπάμαι αλλά ο ανθρώπινος νούς μου δεν μπορεί να το συλλάβει αυτό.Ο δικός μου θεός είναι η ψυχή του κάθε ανθρώπου,η εσωτερική φωνή που τον συντροφεύει και δεν του επιτρέπει να δειλιάσει και να το βάλει στα πόδια από τον αγώνα αφαιρώντας την δική του ζωή ή άλλου πλάσματος που λόγω αδυναμίας του δεν μπορεί να έχει λόγο στο αν πρέπει να ζει ή όχι.Πως μπορείς να ξέρεις εσύ ο γιός σου πως αντιλαμβάνεται την ζωή και αν απολαμβάνει πράγματα που για εσένα μπορεί να μην είναι κάτι ιδιαίτερο.Πως μπόρείς να ξέρεις αν το παλικαράκι σου είναι ευτυχισμένο μόνο και μόνο με την δική σου αγάπη και συντροφιά και αυτό του αρκεί.Θα παλέψεις καλή μου γιατί όσο και κουρασμένη και να είσαι εχεις μάθει να είσαι αγωνίστρια.Και αυτό στο λέω εγώ που έχω φάει αρκετά χαστούκια και πλέον έχω μάθει οχι να τα αποφεύγω αλλά να τα ξεπερνάω.
like0

Βάσω, μην σκέφτεσαι έτσι καλή μου,είσαι κουρασμένη ίσως γι'αυτό

Εικόνα Λένα Γκαντιά
μην σκέφτεσαι έτσι καλή μου,είσαι κουρασμένη ίσως γι'αυτό...Δειλή δεν είσαι,είσαι δυνατή το ξέρεις,πάλεψες και παλεύεις μόνη σου,να μεγαλώσεις το παιδί σου και τα κατάφερες καλή μου,μη σταματάς τώρα. Όταν μετά το χειρουργείο του μικρού μου,την τρίτη μέρα καταλάβαινα ότι κάτι δεν πάει καλά και με το ζόρι του έκαναν αξονική και μου'παν ότι ''μάλλον υπάρχει κάποιο αιμάτωμα'',έβαλα το πόδι στο δρόμο στη Συγγρού,για να ''φύγω''. Όμως δεν το'κανα,όχι γιατί είμαι δειλή,αλλά γιατί είμαστε μάνες,είμαστε οι μαμάδες τους,δίπλα τους σε όλα,δεν το βάζουμε στα πόδια,ποτέ! Χάρηκα που γράφεις ότι ακούει μουσική,έχει χιουμορ,είδες πόσα κατάφερες; Μην απογοητεύεσαι,ίσως δεν βρήκες ακόμη μία δομή για το παιδί σου,γιατί το καλύτερο έρχεται,θα δεις!Υπομονή,δύναμη,πίστη και ελπίδα... Την αγάπη μου πάντα, Λένα να συμπληρώσω κι αυτό που μόλις διάβασα. Σώπα. Και να θυμάσαι με πόση δοκιμασία απόχτησες την αρετή ν'αγαπάς. Κρίτως Αθανασούλης
like0

Οι καλοί γονείς εδώ να κάνουν το θαύμα τους...

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Καλοί μας γονείς, έχετε το λόγο... γιατί στα δύσκολα πρέπει να έχετε κι άλλους δίπλα σας. Ό,τι γράφετε (στο Νόηση) είναι θησαυρός... και εδώ (σε αυτή τη δημοσίευση) ακόμη παραπάνω, είναι ελπίδα.. Αγαπητή κυρία Βάσω, πείτε μας (σε E-mail αν προτιμάτε) σε ποιο Οικοτροφείο πήγατε - και πού μένετε τώρα, σε ποια περιοχή για να δούμε τι υπάρχει στα πέριξ για τον γιο σας. 'Αγγελος Γ. Κουτουμάνος Κοινωνικός λειτουργός Εκδότης NOESI.gr
like1

Κέντρο Διημέρευσης "ΧΛΟΗ"

Εικόνα Μαίρη Στεργίου Βελλή
Βασω μπες στην ιστοσελιδα του ΧΛΟΗ: www.noesi.gr/pronoise/xloi Ειναι κεντρο διημερευσης και ημερησιας φροντιδας Αμεα στην Παλληνη με πολλές παροχές στα παιδιά και με εξωτερικά προγράμματα, και με παιδιά μεγαλυτερα. Ο γυιος μου ειναι 14 ετων με ψκκ καθυστερηση και πηγαίνει εκει το πρωι και τον παραλαμβάνω το μεσημερι. Εχω την εντυπωση ότι το σχολικό παιρνάει από Περιστέρι. Μαιρη Βελλη
like0

Σ'ευχαριστω Μαιρη

Εικόνα vaso1
Σ'ευχαριστω πολυ Μαιρη. Τη δευτερα θα τους τηλεφωνησω. Ειδα οτι μπορουν να κρατησουν τα παιδια και για λιγες μερες. Μονο να μη ζητανε τρελλα λεφτα. Στο κεντρο ημερας που πηγαινε πριν ηθελαν 130 ευρω για σαβ/κο. ειναι πολλα.
like0

Για τον παράδεισο

Εικόνα vaso1

Ενας φιλος μου ειπε να μην απελπιζομαι. Να χαιρομαι καλυτερα. Εχω ελευθερας λεει για τον παραδεισο. Εγω ομως ηθελα εδω να ζησω τον παραδεισο. Μπορεις να καταλαβεις να ειμαι 29 χρονων μ'ενα παιδι και μονη και να δουλευω? Ηθελα και γω να ζησω και ακομα θελω. Λιγο ακομα και θα γινω 50. Νοιωθω πως τελειωσε η ζωη μου. Ειμαστε τωρα στο χωριο και το παδι δεν βγαινει ουτε στη βεραντα. Φοβαται μη περασει κανενα αυτοκινητο, δεν αντεχει τους ξαφνικους θορυβους. Και στο δωματιο του ακομα εινα κλειστο το παραθυρο και η κουρτινα.Και καθομαι και γω μεσα. αυτο με εξοντωνει.Ουτε στο μπαλκονι δεν μπορω να κατσω λιγο.Ολο και κατι θα μου ζηταει.Αν κι εγω δεν θελω να τον αφηνω μονο του. τετοια ζωη κανω!! Σ'ευχαριστω παντως για την στηριξη σου και τα καλα σου λογια. Αυτοι που δεν καταλαβαινουν ολο λογια ειναι. ..επρεπε να κανω λενε το ενα και το αλλο...οτι εγω τον χαλαω και κατι τετοια. Κανενας δε σου δινει θαρρος,λες και γω θελω να του κανω ολα τα χατηρια. Κι ομως του τα κανω. Θελω να ειναι ευτυχισμενος, χαρουμενος,γελαστος. Και παλι ευχαριστω. Σε φιλω με αγαπη. Η μαμα του παναγιωτακη.

like0

Συνεχεια για το ΧΛΟΗ

Εικόνα Μαίρη Στεργίου Βελλή
Βασω το e-mail μου ειναι mageandi@yahoo.gr οποτε εχεις λιγο χρόνο στειλε μου και το δικό σου να σου πω καποια πραγματα σχετικα.
like0

Βάσω μου είμαι και εγώ μητέρα ενός παιδιού 29 χρονών

Εικόνα Sofia Korba

Βάσω μου είμαι και εγώ μητέρα ενός παιδιού 29 χρονών που έχει νοητική στέρηση 100% και τετραπληγία. Και εγώ θα ήθελα κάποιες στιγμές να την αφήνω έστω λίγες μέρες κάπου αλλά να ξέρω πως θα είναι καλά και θα την προσέχουν.. γιατί θέλω και εγώ να πάω μια εκδρομή με την άλλη μου την κόρη και τον άντρα μου..να ξεσκάσουμε λίγο χωρίς να με τρώει το άγχος να γυρίσω αμέσως πίσω. Ούτε στο μάρκετ δεν μπορώ να πάω χωρίς να ανησυχώ... έχει προβλήματα και με το αναπνευστικό και πνίγεται συνέχεια από φλέματα και πρέπει να είναι συνέχεια κάποιος μαζί της και μάλιστα να ξέρει πολύ καλά να την χειριστεί. Καλό κουράγιο εύχομαι σε όλες σας εδώ μέσα! Εσύ Βάσω πως είσαι? Γιατί είδα ότι έχει τρία χρόνια που έχεις σχολιάσει εδώ.

like0

Νοητική καθηστέρηση

Εικόνα Βάσια Κασάπη

Γεια σας με λενε Βασια. Εχω ενα γιο 14 ετων με νοητικη καθηστερηση. Είμαι απελπισμενη. Μεχρι και φετος τον κρατησαν στο ειδικο δημοτικο αλλα απο τη νεα σχολικη χρονια πρεπει να παει σε ειδικο γυμνασιο. Είμαστε απο Θεσσαλονίκη. Εχετε να μου προτεινετε καποιο; Ξερει κανεις αν υπαρχουν ιδιωτικα;

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.