Πληροφορίες για ειδικό σχολείο για παιδιά με αυτισμό

Εικόνα Tsarli

Καλησπερα, θα ηθελα να με ενημερωσετε αν γνωριζετε καποιο ειδικο σχολειο για παιδια με αυτισμο. Γνωριζω οτι υπαρχουν ειδικα σχολεια αλλα δεν ξερω τι ακριβως κανουν εκει. Θα ηθελα, για παραδειγμα, να κανουν εργοθεραπεια, λογοθεραπεια και ειδικη αγωγη, οτι δηλ. κανουν τα παιδια μου σκορπια μεσα στην εβδομαδα να τα κανουν εκει συγκεντρωμενα καθε μερα. Επισης κατι πολυ βασικο ειναι αν παίρνουν παιδια 2,5 ετων και αν εχουν σχολικο για τη μεταφορα. Ευχαριστω εκ των προτερων. Καθε πληροφορια θα μου ειναι πολυ χρησιμη.

Σχόλια

Ειδικά σχολεία και άλλα...

Εικόνα Roula K
Καλησπέρα, από την εμπειρία μου και μόνο θα σας πω για τα σχολεία που υπάρχουν. Πρώτ'απ'όλα θυμόμαστε ότι εδώ είναι Ελλάδα, μην ξεχνιόμαστε και νομίζουμε ότι είμαστε στην Αγγλία ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη!!!! Τώρα όσον αφορά για την ηλικία των 2,5 ετών γνωρίζω ότι μόνο σε ιδιωτικά κέντρα πρώιμης παρέμβασης ή ιδιωτικά στο σπίτι γίνονται (υπάρχουν και ομάδες θεραπευτών που έρχονται σπίτι για να μην ταλαιπωρήστε κι εσείς και το παιδί). Απο την προσχολική ηλικία μπορείτε να απευθυνθείτε σε πλαίσια (όχι σχολικά)όπως πχ το ΘΕΟΤΟΚΟΣ (το οποίο γνωρίζω επειδή εκεί πάμε εμείς), αλλά και άλλα που αξιολογούν το κάθε περιστατικό και σας ενημερώνουν αν έχουν αντίστοιχα τμήματα του παιδιού σας ή όχι. Αυτά διαθέτουν ιδιωτικά πούλμαν για την μεταφορά των παιδιών και πληρώνονται απευθείας από τον ασφαλιστικό φορέα (μέχρι στιγμής αυτό ισχύει). Σχετικά με τα δημόσια ειδικά δημοτικά νηπιαγωγεία ή δημοτικά που υπάρχουν δεν γνωρίζω αν γίνονται συνεδρίες και δεν είχα την δυνατότητα να το ψάξω γιατί μας απαντούσαν ότι δέχονται μόνο βαριά περιστατικά, ενώ εμείς έχουμε ΔΑΔ και asperger. Συνοψίζοντας και καταθέτοντας την προσωπική μας εμπειρία θα πω ότι θα προτιμούσα ένα εκατομύριο φορές να υπήρχε τότε στο Θεοτόκος που είχαμε κάνει την πρώτη αξιολόγηση (στα 6 του χρόνια),αντίστοιχο τμήμα και να πήγαινε εξαρχής εκεί, αντι για το κανονικό σχολείο που πήγε και δυσκολεύτηκε αφάνταστα. Σημ. Αν χρειαστείτε ομάδα για το σπίτι να σας συστήσω ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου και μέσω του e-mail μου. Και το κυριότερο και σημαντικότερο... Σκεφτείτε ότι δεν είστε μόνοι σας σ'αυτόν το αγώνα... Φιλικά :))
like1

Σχολείο της γειτονιάς

Εικόνα Ο πλανήτης της Φανής
Καλησπέρα σε όλους, Η δική μου άποψη είναι πως κάθε παιδί με δυσκολία αξίζει να προσπαθήσει έστω να ενταχθεί σε ένα από τα σχολεία της γειτονιάς του! Υπολογίζω-και πρέπει το ίδιο να κάνετε κι εσείς-πως ο καθένας μιλάει σύμφωνα με τις δικιές του εμπειρίες γι' αυτό και πρέπει να λάβετε υπόψιν σας και το προηγούμενο σχόλιο από γονέα με παιδί με αυτισμό, αλλά γενικά νομίζω πως θα πρέπει να έιμαστε ανοιχτοί σε όλα. Όπως θα γνωρίζετε και όπως προαναφέρθηκε ήδη, η ειδική αγωγή είναι κάπως ασαφής στη χώρα μας και τα δημόσια ειδικά πλαίσια είναι λιγα και συνήθως υπολειτουργούν. Από την άλλη η "ενταξιακή εκπαίδευση" που προάγεται (μόνο στα χαρτιά δυστυχώς) είναι το είδος της εκπαίδευσης που ακολουθείται από χώρες πολύ καλά οργανωμένα συτήματα εκπαίδευση και -κατά την άποψή μου πάντα- κάποιος λόγος θα υπάρχει. Τα 2,5 χρόνια ζωής ενός παιδιού είναι λίγα για να μπορούμε να κάνουμε πρόγνωση για τις δεξιότητες που θα αποκτήσει και να ξέρουμε αν όντως θα μπορέσει να ενταχθεί σε ένα "κανονικό" πλαίσιο, από την άλλη είναι λίγα για να προκαθορίσουμε ένα συγκεκριμένο "ειδικό" πλαίσιο γι' αυτό. Έχω δει παιδιά με αυτισμό να εντάσσονται πολύ καλά στα σχολεία της γειτονιάς τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτή είναι μια εύκολη διαδικασία. Χρειάζεται γερό στομάχι, θέληση, υπομονή και γνώσεις (νομικές κυρίως). Αυτό που εγώ συμβουλεύω τους γονείς να σκεφτούν πάντα πριν τη τελική απόφαση είναι ποιός είναι ο στόχος γενικά για το μέλλον. Αν στοχεύετε σε ένα λειτουργικό αυτιστικό άτομο το οποίο να μπορεί να ενταχθεί στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, τότε αναρωτηθείτε αν ένα πλαίσιο μόνο με παιδιά με άλλες ή ίδιες δυσκολίες είναι σωστή προετοιμασία για τον υπόλοιπο κόσμο που θα συναντήσει μεγαλώνοντας.. Τέλος, θέλω να (ξανά) τονίσω τη δυσκολία της ένταξης, αλλάνα θυμίσω πως τίποτα δε γίνεται χωρίς αγώνα έτσι κι αλλιώς! Σε αυτή τη διαδικασία, δε βοηθά ένας γονιός το δικό του το παιδί μόνο, αλλά και όλα τα επόμενα για τα οποία κάνει τη "διδικασία" πιο οικεία και πιο αποδεκτή από όλους τους υπόλοιπους "κανονικούς".. Καλή συνέχεια.
like0

Σ' ευχαριστώ πολύ Roula K για την απάντηση

Εικόνα Tsarli
Σ' ευχαριστω πολυ Roula K για την απαντηση. Αυριο Θα παρω ενα τηλ. να με ενημερωσουν για το ποιες υπηρεσιες ακριβως παρεχουν και αν θα μπορουσαν να με εξυπηρετησουν με το πουλμαν στη περιχη που μενω. Το σκεπτικο μου ειναι οτι επειδη το πρωι σχεδον ολη την εβδομαδα μενει ανεκμεταλευτο και το απογευμα αναγκαστικα κανουν τη πρωιμη παρεμβαση, λογω του οτι εργαζομαι,να τα παω σε ενα σχολειο που να τους παρεχεται τεοιου ειδους υποστηρηξη. Χαρακτηριστικα να αναφερω οτι δεν καταφερνουν να πανε πανω απο μια φορα την εβδομαδα εστω στις κουνιες γιατι πρεπει να κανουν την παρεμβαση τους. Το πρωι παλι ειναι αδυνατο γιατι τα κραταει μονη της η γιαγια. Ελπιζω να καταφερω να βρω κατι γιατι αισθανομαι οτι δεν χαιρονται οσο πρεπει την ηλικια τους. Σ'ευχαριστω και παλι για την απαντηση
like0

Συμφωνώ απόλυτα με το σκεπτικό σου

Εικόνα Tsarli
Συμφωνω απολυτα με το σκεπτικο σου. Το σωστο ειναι να ξεκινας πρωτα απο το σχολειο της γειτονιας. Ειναι κατι που με απασχολει και μενα για το τι ακριβως πρεπει να κανω. Ομως απο την αλλη σκεφτομαι οτι θα ηθελα ενα περιβαλλον που να υπαρχει εμπειρια σε αυτιστικα παιδια. Θα το ψαξω να δω κατ'αρχην αν βαζουν ολα τα παιδια μαζι χωρις να υπολογιζουν βασικους παραγοντες.
like1

Κέντρα για πολύ μικρά παιδιά με αυτισμό

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Το προγράμμα "Μήτις" του Κέντρου "Θεοτόκος" στον Ίλιον αφορά παιδιά από 3 ετών. Δείτε http://noesi.gr/pronoise/theotokos Το Κέντρο Ημέρας για άτομα με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διατα­ραχές (Κ.Ημ.Α.) στον Πειραιά αφορά παιδιά από 2 ετών. Δείτε http://noesi.gr/pronoise/epsyme/kyma Όπως θα δείτε, στελεχώνονται από Παιδοψυχίατρο, Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό, Ειδικό Παιδαγωγό, Λογοπεδικό, Εργοθεραπευτή, μεταξύ άλλων. Η Ειδική Θεραπευτική Μονάδα Αυτιστικών (Ε.Θ.Μ.Α.) στο Χαλάνδρι, επίσης, έχει πρόγραμμα για παιδιά με αυτισμό από δυο ετών. Δείτε http://noesi.gr/pronoise/ethma Δείτε και το ΑΛΜΑ, στο Φάληρο. Δείτε http://noesi.gr/alma Προσπάθησα να πιάσω τέσσερις άκρες στην Αττική :) Κέντρα υπάρχουν. Λεφτά δεν υπάρχουν. Και τα φιλανθρωπικά σωματεία ή κοινωφελή Ιδρύματα χρεώνουν κάποια χρήματα τις οικογένειες προκειμένου να λειτουργήσουν, τα δε μη κερδοσκοπικά που φτιάχτηκαν με ευρωπαϊκά κονδύλια λειτουργούν σχεδόν με τιμές ιδιωτικών για να βγάλουν τα έξοδα λειτουργίας. Επίσης, θα ακούσετε συχνά, ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες.
like0

Σαν χθες...

Εικόνα irene sin
Θυμαμαι τη μαμα του Παυλου.. Ειχε ερθει να μιλησει σε μενα (ημουν δασκαλα του μικρουλη παυλου) για την υποπτη συμπεριφορα του παιδιου της 3,5 ετων τοτε. Εψαχνε λυσεις, αναζητουσε βοηθεια... εκανα την παραπομπη, το εψαξαν, αυτισμος... ο Παυλος με τη μαμα του το παλεψαν.. Πηγαν στο νηπιαγωγειο της γειτονιας.. δυσκολα για το παιδι,πολυ δυσκολα, κανεις δεν ηξερε να τον βοηθησει. πηγε στην πρωτη δημοτικου του σχολειου της γειτονιας, σχεδον παντα στο περιθωριο... μονος σε καθε διαλειμμα, παντα μονος. Επεμειναν.. η δασκαλα του Παυλου τον κρατησε και στη δευτερα και τριτη και στην τεταρτη..ζητουσε απο τον διευθυντη να παρει τις συγκεκριμενες ταξεις για να ειναι κοντα στο παιδι.. φετος ο γυιος μου στην πρωτη (με αυτισμο με ιδιωτικη παραλληλη στηριξη), ο Παυλος στην πεμπτη.τον παρακολουθουσα ολα τα χρονια , σε καθε γιορτη του σχολειου, σε καθε εκδηλωση, σε καθε εκδρομη. Φετος στην καλοκαιρινη εκδηλωση ο Παυλος χορεψε ολη την χορογραφια, χαμογελαστος και περιμενε στο τελος το χειροκροτημα ψαχνοντας με τα ματια τη μανα του απο κατω που τον βιντεσκοπουσε... εκλαψα απο χαρα,και σκεφτηκα τον μιχαλη μου σε 5 χρονια με τους φιλους του στις εκδηλσεις του σχολειου μας... φετος στο σχολειο θα φοιτησουν 5 παιδια με διαγνωση ΔΑΔ. ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΜΑ ΤΟΥ εχουν στρωμενο εδαφος να πατησουν, να δοκιμασουν την τυχη τους και να γραψουν τη δικη τους μικρη μα τοσο σημαντικη ιστορια.. συγνωμη αν κουρασα... Μπορει και να μη τα καταφερουμε.. Το ειδικο σχολειο δεν φευγει.. Θα το παλεψουμε γιατι το χρωσταω στο παιδι μου..
like0

Διαφωνώ με την αρχή του σκεπτικού σας

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Νομίζω ότι όλη η συλλογιστική σας βασίζεται σε μια εξ αρχής λάθος προσέγγιση. Λέτε οτι το ζητούμενο ειναι "αν οι γονείς στα 2,5 χρόνια του παιδιού τους στοχεύουν σε ένα άτομο λειτουργικό αυτιστικό...". Γονείς που πήραν διάγνωση τόσο νωρίς δεν έχουν προλάβει ακόμη να το συνειδητοποιήσουν. Φυσικά στοχεύουν σε ένα λειτουργικό άτομο. Οι περισσότεροι από αυτούς, συνηθέστερα οι μητέρες, όμως ακόμη προσπαθούν να μιλήσουν στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον για τις δυσκολίες του παιδιού τους. Για να μη πω ότι παλεύουν με το τέρας της άρνησης, του θυμού, του πένθους, της διαπραγμάτευσης για το πρόβλημα του παιδιού τους. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο: "Αν θέλετε λειτουργικό, ενταγμένο στο σύνολο, εντάξτε το από νωρίς." Το ζητούμενο είναι οι γονείς να έχουν καθοδήγηση. Να μιλήσουν μεταξύ τους, να συζητήσουν τους φόβους και τις αμφιβολίες τους. Πρώτα μεταξύ τους, το ζευγάρι, μετά με ειδικούς, νηπιαγωγούς, δασκάλους. Και πού είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί, όταν ένας γονιός παίρνει διάγνωση "αυτισμός" σε παιδί δυόμιση ετών;;; Ε;;; Πού είναι ω, ε, ω;;; Υ.Γ. Και γω κοινωνικός λειτουργός είμαι και δεν χαίρομαι για αυτό που λέω: Οι γονείς παλεύουν μόνοι τους στην αρχή...
like0

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πάντα τόσο σημαντική βοήθεια

Εικόνα Tsarli
Ευχαριστω παρα πολυ για την παντα τοσο σημαντικη βοηθεια. Ειναι αληθεια οι γονεις στην αρχη ξυπνανε ξαφνικα στη μεση του ωκεανου και δεν ξερουν προς τα που να κολυμπησουν. Εμεις πηραμε διαγνωση 20 μηνων. Το να διαγνωσουν οτι το παιδι σου εχει αυτισμο ειναι πολυ βαρυ πραγματι. Το να σου πουν οτι και τα δυο σου παιδια ειναι αυτιστικα αυτο ειναι ασηκωτο. Περασαμε πολυ δυσκολες στιγμες γιατι χωρια απο τη δικη μας ψυχολογια δεν ξεραμε απο που να κανουμε μια σωστη εκπαιδευση για τα παιδια και να εχουμε γενικοτερα μια υποστηρηξη και ενημερωση. Η αποψη μου μετα απο 8 μηνες απο τη διαγνωση ειναι οτι θελω τα παιδια μου πανω απ'ολα να εχουν μια ποιοτητα ζωης. Σαφως και το ονειρο μου ειναι να πανε σε κανονικο σχολειο αλλα δεν ειναι ο βασικοτερος στοχος. Σε οποιο σχολειο τελικα καταφερουμε να παμε η ουσια για μενα ειναι να νιωθουν καλα και να απολαμβανουν τη ζωη. Γιατι η ζωη τους ειναι μια και η ευτυχια τους δεν εξαρταται απο το σχολειο της γειτονιας.
like0

Ο καθένας μας έχει ανάγκη να ανήκει σε μια ομάδα

Εικόνα vanapiakou
Ο καθένας μας έχει ανάγκη να ανήκει σε μια ομάδα και να τον αποδέχονται οι άλλοι για αυτό που είναι.Ο στόχος του σχολείου δεν είναι απλά η απόκτηση της ακαδιμαικής γνώσης αλλά η ένταξη-προσαρμογή σε ένα πρώτο κοινωνικό σύνολο (ξεκινώντας από το Νηπιαγωγείο) με απότερο σκοπό την λειτουργικότητα του ατόμου σύμφωνα με τις δυνατότητες του και όχι με τι θα ήθελαν οι άλλοι.Ως εργαζόμενοι σε Ειδικά Σχολεία έχω να σας πω πως τα παιδιά είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα σε αυτό το χώρο διοτι μονο με ειδική διαπαιδαγώγηση μπορούν να εξελιχθούν ενω αντίθετα με το γενικό τρόπο εκπαιδευσης βιωνουν ανασφάλεια και απομονώνονται.Ολοι οι άνθρωποι μπορούν να σημειώσουν εξέλιξη ΄λαμβάνοντας υπόψιν τις δυνατότητες τους ετσι ο στόχος που θέτουμε για επιτυχία να μην έχει μεγάλη απόσταση από αυτό που δύναται το άτομο να κάνει.
like0

Σχεδόν όλα τα νοσοκομεία έχουν Κοινωνική Υπηρεσία

Εικόνα vanapiakou
Σχεδόν όλα τα νοσοκομεία έχουν Κοινωνική Υπηρεσία,ο Δήμος οι παλιές Νομαρχίες όλα τα Ειδικά Σχολεία,τα Κεντρα Ψυχικής Υγιεινής και μάλιστα δωρεάν παροχές. Γνωρίζουμε τις υποχρεωσεις μας ως Ελληνες πολίτες όμως μη ξεχνάμε πως έχουμε και δικαιωματα (παροχές) παρακαλώ αναζητήστε τα ."Όσο ψάχνω κάτι θα βρω".Χρειάζεται υπομονή και δύναμη θέλησης για αλλαγή
like0

Ειδικό εκπαιδευτικό πλαίσιο

Εικόνα El
Συμφωνώ με το παραπάνω σχόλιο γιατί ως μάνα παιδιού με αυτισμό και έπειτα απο μια 5 ετη πορεία μέσα στο πρόβλημα του αυτισμού θα είχα να προρείνω ότι το ειδικό εκπαιδευτικό πλαίσιο είναι πιο κατάλληλο για τα παιδιά μας γιατί όντως εκεί δεν περιθωριοποιούνται και στην τελική ξέρουν οι εκπαιδευτικοί πως να τα προσεγγίσουν και να τους διδάξουν πράγματα (όχι απαραίτητα γνωστικά αλλά θέματα συμπεριφοράς και αυτοεξυπηρέτησης. Εγω πέρασα απο το στάδιο να δοκιμάσω να τον εντάξω και σε κανονικό παιδικό σταθμο αλλά το μόνο που κατάφερα είναι να αισθάνομαι μια ανασφάλεια και να χάσω πολύτιμο χρόνο και να αφήσω το παιδί ανυπεράσπιστο. Ελπίζω να σε βοήθησα να πάρεις μια απόφαση. Και κάτι τελευταίο δεν υπάρχουν δομές για τόσο μικρά παιδιά στο δημοσιο εμένα πάει στο ειδικό σχολείο παιδιών με αυτισμό τα οποία όμως ξεκινάνε απο τα 6 και μετά. Για οτιδήποτε άλλο θα είαι στη διάθεση σας
like0

Δεν άκουω συχνά γονιό να πει...

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
"Μας έδωσαν τη διάγνωση και μας είπαν να πάμε στην Κοινωνική Υπηρεσία".
Ακόμα και σε γονείς που πήραν διάγνωση "σύνδρομο Down", πριν τη γέννα. Ακούω συνέχεια γονείς να λένε "πήραμε τη διάγνωση..." σκέτο. Και μερικοί πήγαν σπίτι τους και το έβαλαν στο Google. Άλλοι πήραν τηλέφωνο άλλους γνωστούς (μπορεί και γιατρούς) να ρωτήσουν. Άλλοι μετά από μέρες τηλεφώνησαν στον γιατρό για τους εξηγήσει καλύτερα. Άλλοι πέρασαν μία εβδομάδα στο σπίτι χωρίς να έχουν μιλήσει σε κανέναν για αυτό που τους συμβαίνει, χωρίς να ξέρουν καλά - καλά τι είναι η διάγνωση που τους έδωσαν. Το λογικό: "σας δίνουμε τη διάγνωση και σας λέμε από πού να αρχίσετε" δεν γίνεται, κατά βάση, σε αυτά που αναφέρετε (Νοσοκομεία, Δήμους, Σχολεία κ.ά.). Στα δε Κέντρα, Σχολεία, Ιδρύματα, κάνουν αξιολόγηση, μπορεί και σε δύο ραντεβού, βλέπουν ότι τελικά το παιδί δεν ταιριάζει και δεν μπαίνουν στον κόπο να δουν πού αλλού ταιριάζει. Μία "παραπομπή", το ξέρετε... Δε λέω ότι έτσι είναι παντού. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτή είναι μία συνοπτική αλλά έγκυρη περιγραφή του πώς άρχισε η Οδύσσεια.
like2

Δεν αντιλέγω πως μερικοί δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους

Εικόνα vanapiakou
Δεν αντιλέγω πως υπάρχουν άνθρωποι σε υπηρεσίες που δεν κάνουν σωστα τη δουλεία τους, αλλά απλά ανέφέρα το δικαιωμα μας ως Ελληνας και μη πολίτες που πληρώνουμε ασφαλιστικλες εισφορές στο κρατος. Υπάρχουν σχεδον σε όλα τα Νοσοκομεία υπηρεσία Συμβουλευτικής (Ψυχολόγοι - Κοιν. Λειτουργοι) για να παρέχουν αυτο το έργο. Οπότε ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ όσους δεν το γνωρίζουν και αν βρεθούν οι ίδιοι ή κάποιος άλλος γνωστός τους σε αυτη τη θέση, τουλάχιστον να είναι ενήμερος και να μπορεί να ξεκινήσει από κάπου. Μεγάλη προσοχή θέλει με τον ιδιωτικό φορέα διότι είναι πολύ εύκολο να πέσεις θύμα του "Καπιταλιστικού συστήματος". Ο στόχος είναι η διατήρηση πελατολογίου, οπότε κάνουν ό,τι μπορούν να πουλάνε ψευτικές ελπίδες για αυτό είμαι υπέρ του Κρατικού Φορέα διότι ή 1 ή 100 εξυπηρετούμενους να έχει το μήνα ο μισθός του θα είναι ίδιος.
like1

Καμία διαφωνία..

Εικόνα Ο πλανήτης της Φανής
Καλησπέρα και καλή εβδομάδα για όλους. Έχει πλάκα πώς πολύ συχνά νομίζουμε πως διαφωνούμε και τελικά λέμε τα ίδια πράγματα, είμαστε από την ίδια πλευρά.. ή τουλάχιστον έτσι καταλαβαίνω εγώ.. Δεν είμαι σίγουρη οτι κατάλαβα με τι ακριβώς διαφωνείς Άγγελε (ο ενικός είναι φυσικά γιατί αισθάνομαι οικειότητα). Αν η διαφωνία μας είναι για ειδικό ή κανονικό σχολείο, τη δέχομαι και η ίδια προανέφερα το δικαίωμα της επιλογής του καθενός και φυσικά το γεγονός ότι ο καθένας έχει διαφορετικές εμπειρίες πάνω στις οποίες στηρίζεται για να κάνει τη τελική επιλογή. Ήμουν ξεκάθαρη υπέρ της ένταξης γιατί αυτό ακριβώς και πιστεύω και γνωρίζω και υπηρετώ αρκετά χρόνια τώρα. Καταννοώ το γεγονός ότι πολλοί γονείς συνάντησαν δυσκολίες και εμπόδια καθώς και το γεγονός ότι κάποιοι άλλοι έχουν εντελώς διαφορετική άποψη από τη δική μου για την εκπαίδευση των παιδιών τους και τους στηρίζω κι εγώ μαζί αφού αυτό πιστεύουν πως θα είναι το καλύτερο. Για τις δυσκολίες της "στοχοθεσίας" έπειτα από μια διάγνωση δε χρειάζεται να πω τίποτα! Κάποια πράγματα θεωρούνται δεδομένα, τουλάχιστον για κάποιους ανθρώπους που τα έχουμε ζήσει από πολύ, μα πολύ μέσα. Μιλάμε πάντα για το διάστημα που ο γονιός - προσπαθώντας να ισσοροπίσει ανάμεσα σε γιατρούς - ειδικούς - οικογένεια κ.λπ. κ.λπ., προσπαθεί ταυτόχρονα να επιλέξει ό,τι νομίζει καλύτερο για την εκπαίδευση του παιδιού του. Δε νομίζω να διαφωνούμε πουθενά σε αυτό.. Δε νομίζω να διαφωνούμε πουθενά και για το θέμα οργάνωσης και λειτουργίας του συστήματος..Έχω αναφέρει σε προηγούμενο ιστολόγιο ποιά είναι η άποψή μου για το σύστημα - κυρίως το ιδιωτικό αφού το δημόσιο είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Αυτό ακριβώς που είπες για συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση κάνουμε εδώ, παρακάμπτουμε το "συστημα" που κοιμάται και βρίσκουμε λύσεις μεταξύ μας!!! Δε νομίζω να διαφωνούμε ούτε σ' αυτό!
like1

Ένα μεγάλο ευχαριστώ

Εικόνα Tsarli
Θελω να πω ενα μεγαλο ευχαριστω για τις απαντησεις σας. Μετα απο πολυ σκεψη κατελειξα στο Θεοτοκος και εκλεισα ραντεβου τη Τεταρτη για να κανουμε την αιτηση. Δεν ηξερα απο που να αρχισω και αν υπαρχει αυτο που ζητουσα. Ευχαριστω και παλι για την πολυτιμη βοηθεια.
like2

Ειδικά σχολεία για ΔΑΔ

Εικόνα Ιγνάτιος Καφαντάρης
Γεια σας! Ειδικά σχολεία υπάρχουν μόνο δημόσια. Για το φάσμα του αυτισμού ειδικά, υπάρχει μόνο ένα σχολείο στην Ελλάδα, στο Αιγάλεω. Δημοτικό και Νηπιαγωγείο. Κάτι άκουσα και για Πάτρα, πολύ φρέσκο. Ειδικές θεραπείες γίνονται, αλλά χωρίς ενιαίο προκαθορισμένο πρόγραμμα για όλα τα σχολεία. Εξαρτάται άλλωστε και από τη στελέχωση. Τη φιλοσοφία του κάθε σχολείου ορίζουν οι κεντρικές γραμμές του Υπουργείου και οι φιλοδοξίες και τα πιστεύω του διευθυντή. Δεν υπάρχει επομένως κάτι πολύ συγκεκριμένο. Το καλύτερο είναι να επισκεφτείτε ένα σχολείο για να δείτε λιγάκι πώς λειτουργεί. Τα ειδικά σχολεία εξασφαλίζουν την μετακίνηση των παιδιών, ακόμη και με ταξί. Δεν μπορείτε όμως να απευθυνθείτε εκεί προτού το παιδί γίνει 5 ετών.
like0

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Άγγελο...

Εικόνα Fight
Δυστυχως οταν πρωτοπαιρνεις τη διαγνωση εισαι στο αγνωστο με βαρκα την ελπιδα... Κανεις δεν ειναι εκει για σενα και το παιδι σου!!! Ποια στηριξη απο κοινωνικο φορεα; Μονο σαν πορτοφολι σε βλεπουν. Αγγελε ποσο δικιο εχεις!!
like1

Σε ποιο σχολείο αναφέρεσαι irene?

Εικόνα hliana
Σε ποιο σχολείο αναφέρεσαι irene??
like1

Pls επικοινωνηστε μαζι μου (για την hliana)

Εικόνα irene sin
Pls για την hlianaμαζι μου στο irenesinanidou@gmail.com θα εχουμε την ευκαιρια να τα πουμε καλυτερα. ευχαριστω
like0

Επείγον, ψάχνω Κέντρο Ημέρας

Εικόνα alfred hasko

Έχω ένα παιδί 16 χρονών αυτιστικό και ψάχνω κέντρο ημέρας, μπορείτε να βοηθήσετε;

like0

Μετά το Γυμνάσιο;

Εικόνα Petros D

Αναζητώ λύσεις για την μόρφωση του αυτιστικού μου γιου, ετών 15, που τελειώνει φέτος το γενικό γυμνάσιο.

Πόσα ειδικά ΕΠΑΛ υπάρχουν στην Ελλάδα, που δέχονται και αυτιστικούς και που;

Γνωρίζετε άλλες εναλλακτικές;

Να είστε καλά.

Σημ. από το NOESI.gr:
Έχουμε μεταφέρει την ανάρτηση στη σελίδα http://www.noesi.gr/node/8505 ώστε να είναι εύκολο να ξεκινήσει μια νέα "συζήτηση" για αυτό το θέμα — λόγω ότι η αρχική ανάρτηση σε αυτή τη σελίδα είναι αρκετά παλιά (5 ετών). Παρακαλούμε, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.noesi.gr/node/8505 για να σχολιάσετε αυτή την ανάρτηση.

like0

Ειδικά σχολεία μέσω ΕΣΠΑ

Εικόνα Έφη Μπουλιέρη

Καλησπερα! Εχω ενα μικρακι 2,5 χρονων η διαγνωση που μας εβγαλαν ειναι οτι ειναι σε φασμα αυτισμου.. Αυτο μου το λενε απο τοτε που ηταν 9 μηνων.. το παιδακι μ κανει λογοθεραπειες.. Εχω να παρω τα λεφτα μου απο το Νοεμβριο απο το ΙΚΑ. Καξ τωρα δεν δέχονται το παιδακι Μ  σε δημοσιο σχολειο γιατι δεν αυτοεξυπηρετηται.. Μκυ ειπαν να παω σε ειδικο σχολειο.. μεσω του ΕΣΠΑ κτλ.. (που δεν καταλαβα τιποτα απο οτι μου ειπαν γιατι μου ειναι αγνωστα).. θελω να ρωτησω...

1) πότε μπαινουν τα χρηματα..

2) που θα βρω δημοσια ειδικα παιδιακα σχολεια..

3) αν εχετε καποιο τν εποικ/ιας του εσπα για να δω τι θα κανω...

Σας ευχαριστω για το χρονο σας!

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.