Αυτισμός και ύψος επιδόματος

Εικόνα Andreas Kynigos

Η κόρη μου πέρασε απο τα ΚΕΠΑ πρόσφατα και η γνωμάτευση αναφέρει δείκτη νοημοσύνης 40, μεσαία νοητική στέρηση και διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Ποσοστό αναπηρίας 85%. Τι επίδομα δικαιούται;

Σχόλια

Επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω

Εικόνα Sophie74

Καλησπερα σας

Απο οσο γνωριζω πανω απο 80%  ειναι περιπου 1000 ευρω και κατι το διμηνο.

Καλη δυναμη 

like0

Το ποσό που θα πάρετε

Εικόνα Katerina Dimitris

Καλησπερα το ποσο που θα παρετε ειναι 313 τον μηνα 626 το διμηνο για να παρεις 1.000 θα πρεπει ο δεικτης να ειναι κατω του 30.

like0

Επίδομα και παροχές για το παιδί σας

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Λόγω της αναπηρίας της, η κόρη σας με το ποσοστό 85% που γνωμάτευσε το ΚΕΠΑ δικαιούται επίδομα βαριάς αναπηρίας, 626 € ανά δίμηνο. καθώς το ποσοστό αναπηρίας προκύπτει συνδυαστικά (ενοποιημένο πρόγραμμα βαριάς αναπηρίας όπως ονομάζεται). Αν η διαταραχή / πάθηση ήταν μία - π.χ. νοητική υστέρηση με ποσοστό 85% τότε θα λάμβανε το επίδομα βαριάς νοητικής καθυστέρησης, 1.054 € ανά δίμηνο.

Επίσης, δικαιούται κάρτα απεριορίστων διαδρομών σε μέσα μαζικής μεταφοράς (εξαρτάται από την ηλικία της και από το δηλωθέν ατομικό της ή οικογενειακό εισόδημα).

Εσείς ή η σύζυγος δικαιούστε πρόωρη συνταξιοδότητηση, εάν εργάζεστε, εφόσον έχετε διανύσει τουλάχιστον δεκαετή έγγαμο βίο και είστε ασφαλισμένοι σε φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Θεμελιώνετε δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 7.500 ημερών εργασίας ή 25 ετών πραγματικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Για τη συμπλήρωση του ανωτέρω προσδιοριζόμενου χρόνου λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας (για εσάς).

Τέλος, κάποια επιπλέον που είναι καλό να έχετε υπόψιν είναι:

  • Έκπτωση στα εισιτήρια των πλοίων και των υπεραστικών γραμμών.
  • Δικαίωμα πλήρους σύνταξης αναπηρίας για το παιδί σας.
  • Μειωμένα τιμολόγια λογαριασμών κοινής ωφέλειας (π.χ. ΔΕΗ).
  • Έκπτωση στη φορολογική σας δήλωση ανεξαρτήτως εισοδήματος (εκκρεμεί να μάθουμε για την τρέχουσα χρονιά).
  • Απαλλαγή από  τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ.

Άγγελος Γ. Κουτουμάνος

like0

Νομίζω ότι σωστά αναφέρετε το ποσό, αλλά για τον εξής λόγο

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

katerina_dimitris, για την ακρίβεια, αν ο δείκτης νοημοσύνης ήταν κάτω του τριάντα (Δ.Ν. > 30) τότε το κορίτσι θα είχε βαριά νοητική καθυστέρηση. Το ποσοστό αναπηρίας μπορεί να ήταν το ίδιο κατά το ΚΕΠΑ (π.χ. 85%) αλλά θα δικαιούταν το επίδομα βαριάς νοητικής καθυστέρησης που είναι 1.000+ € ανά δίμηνο. 

Εδώ το ποσοστό αναπηρίας προκύπτει συνδυαστικά από δύο (ή περισσότερες) παθήσεις, επομένως το ποσοστό 85% αντιστοιχεί στο επίδομα της βαριάς αναπηρίας που είναι πράγματι το ποσό που αναφέρετε.

like0

Παροχές για το παιδί

Εικόνα Sophie74

Αγαπητε κυριε Κουτουμανο,

Θα μπορουσατε να μας πειτε σας παρακαλω πολυ που μπορουμε να αποτανθουμε για τις παροχες που δικαιουμαστε λογω του παιδιου;

Για την φορολογικη δηλωση, την ΔΕΗ και τα τελη κυκλοφοριας.

Εχουμε 70% απο τα ΚΕΠΑ για 5  χρονια.

Σας ευχαριστω εκ των προτερων για τον χρονο.

like1

Συνέχεια...

Εικόνα Andreas Kynigos

Eυχαριστω για τις πληροφοριες.

Ενημερωνω οτι μιλησαμε με το Υπουργειο το οποιο μας ειπε οτι οταν ο αυτισμος ειναι πανω απο 80% τοτε συμπαρασυρει και το δεικτη νοημοσυνης και εντελλει το παιδι δικαιουται το επιδομα της βαριας νοητικης στερησης,  Στην περιπτωση μας ομως ο τροπος που ειναι διατυπωμενη η διαγνωση απο τα ΚΕΠΑ ειναι ασαφης οποτε ο δημος ζητησε διευκρυνησεις απο αυτους... ειμαστε εν αναμονη της τελικης αποφασης. 

like1

Αυτό δεν το έχω ξανακούσει

Εικόνα didyma1103

Κε Ανδρέα σας είπε αυτό το πράγμα το υπουργείο? Μάλιστα!! Αυτό προσωπικά δεν το έχω ξανακούσει. Εμεις μόλις περάσαμε επιτροπή, εχω δυο αγοράκια στο φάσμα και δεν μου ζήτησαν δείκτη νοημοσύνης διότι η παιδοψυχίατρος γράφει ότι εξαιτίας του θέματος των παιδιών δεν μπορεί να γίνει το τεστ. Περιμένουμε κι εμείς την απόφαση, θα βγει σε 20 μερες. Παρακαλώ ενημερώστε μας για την τελική απόφαση, αν σας είναι εύκολο. 

like0

Δεν αναφέρεται καθόλου ο δείκτης, δεν γνωρίζω τι προβλέπεται

Εικόνα Andreas Kynigos

Αγαπητή Δήμητρα στη δική σας περίπτωση που δεν αναφέρεται καθόλου ο δείκτης δεν γνωρίζω τι προβλέπεται. Η αλήθεια ειναι ότι μέχρι να μάθω κι εγώ τι θα αποφανθούν εντέλει τα κεπα είμαι σε αναμονή. Θα σας πρότεινα όμως να απευθυνθείτε κι εσείς στο υπουργείο στο τμήμα που αφορά τα άτομα με αναπηρία αφού πάρετε τη γνωμάτευση. Αυτό πάντως που κατάλαβα ειναι ότι πολλοί υπάλληλοι των δήμων  δεν γνωρίζουν ούτε τα στοιχειώδη και ειναι οι ίδιοι που πολλές φορές μας κατατάσσουν σε κατηγορίες. Φανταστείτε ότι η δικη  μας δεν γνωριζε ότι η διαταραχή αυτιςτικου Φάσματος και η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, αυτισμός ειναι το ίδιο πράγμα. Καλο ειναι να μην εφησυχάζουμε!

like0

Παρόμοιο πρόβλημα με το χαρτί του ΚΕΠΑ

Εικόνα Γεωργιος Παπαστεφανακης

Καλησπέρα  σας 

Ειμαι πατερας αγοριου με διαχυτη αναπτυξιακη διαταραχη αυτισμος και ηπια νοητικη στερηση με ποσοστο αναπηριας 80%. Αντιμετωπιζουμε παρομοιο προβλημα με το χαρτι του ΚΕΠΑ Κ. Andreas Kynigos και περιμενουμε να περασουμε ξανα επιτροπη. Εσεις Κ. Andreas Kynigos ειχατε κανενα νεοτερο με την δικια σας περιπτωση σας ηρθε απαντηση?

like0

Επανερχομενος στο θεμα του ποσοστου και επιδοματος

Εικόνα Andreas Kynigos

Επανερχομενος στο θεμα του ποσοστου και επιδοματος επιβεβαιωνω οτι τα κεπα εντελλει μας εδωσαν στη γνωματευση, δεικτης νοημοσυνης 40 και ποσοστο στη διαχυτη αναπτυξιακη διαταραχη 80%. Αυτο φυσικα ειχε ως αποτελεσμα να λαβει το παιδι το επιδομα της βαριας νοητικης καθως ισχυει το εξης: οταν ο αυτισμος ειναι πανω απο 80% τοτε συμπαρασυρει και το υψος του επιδοματος ασχετα του ποσοστου της νοητικης. Νομιζω οτι αυτη η πληροφορια ενδιαφερει πολυ κοσμο!

 

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.