Τι ισχύει για τις Λογοθεραπείες (επιστροφή δαπανών σε ασφαλισμένους)

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Η αιφνιδιαστική απόφαση του ΕΟΠΥΥ να συνάψει συμβάσεις με τους ιδιώτες που παρέχουν υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής είναι πρόβλημα πολύ παλιό αλλά τόσο καιρό άλυτο! Από το 1997 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του Νόμου 2519/97 προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος από το Υπουργείο Υγείας, που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος στους Λογοθεραπευτές.

Γιατί μέχρι τώρα δεν έκανε συμβάσεις ο ΕΟΠΥΥ;

Η έκδοση του σχετικού Π.Δ. δεν έχει / είχε πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και ως εκ τούτου ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με ατομικές επιχειρήσεις λογοθεραπευτών ή Κέντρα ή Εταιρείες. Συμβάσεις με Λογοθεραπευτές που τυχόν ήταν σε ισχύ σε κάποιο από τα ενταχθέντα στον ΕΟΠΥΥ ασφαλιστικά ταμεία έπαψαν να ισχύουν το 2013 (με την προσχώρηση των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ). 

Έτσι, μέχρι σήμερα, η δαπάνη πράξεων θεραπείας ειδικής αγωγής αποδίδεται στους ασφαλισμένους από τις Υπηρεσίες Παροχών των Ταμείων που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, μετά απο έλεγχο των σχετικών δαπανών τις οποίες είχε κάνει ο ασφαλισμένος σε Κέντρα ή ιδιώτες που παρέχουν υπηρεσίες Λογοθεραπείας.

Ποιος κάνει τι μέχρι τώρα και πόσο κοστίζει;

Ιατρική πράξη ή λογοθεραπεία, το ίδιο βάσει κόστους αλλά τη λογοθεραπεία την κάνουν όλοι.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ΦΕΚ 262Α/2011 η ιατρική επίσκεψη ορίζεται στα 10€ για τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι ψυχοθεραπείες (ομαδική - ατομική, θεραπεία συμπεριφοράς, συμβουλευτική γονέων) όταν αυτές εκτελούνται από παιδοψυχιάτρους, ψυχιάτρους και νευρολόγους κοστολογούνται 1½ φορά της ιατρικής επίσκεψης (15€ ανά συνεδρία).

Οι λογοθεραπείες επίσης κοστολογούνται 1½ φορά της ιατρικής επίσκεψης (15€ ανά συνεδρία), όμως (!) μπορούν να διενεργούνται από εξειδικευμένους θεραπευτές λόγου (Λογοθεραπευτές - Λογοπεδικούς), των οποίων το επιστημονικό υπόβαθρο μπορεί να είναι διαφορετικό (νευρολόγοι, ψυχίατροι, ψυχολόγοι κ.α.) οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό ανάλογης εξειδίκευσης στη Λογοθεραπεία.

Σημαντική σημείωση: Οι Σύλλογοι Λογοθεραπευτών έως σήμερα δεν έχουν καταφέρει να κατωχυρώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Λογοθεραπευτή.

Την ίδια στιγμή, η εργοθεραπεία ή η ειδική διαπαιδαγώγηση κοστολογείται με 1,23€ ανά συνεδρία.

Αν έχετε Facebook ακολουθήστε τα #noesiGRnews και #eopyy

Όλες τις σχετικές εξελίξεις σε μία σελίδα Επικαιρότητα: Νέα Σύμβαση ΕΟΠΥΥ

Σχόλια

Γονείς, Λογοθεραπείες - Ειδική Αγωγή, ΕΟΠΥΥ

Εικόνα Γιάννης_1970

Στο site ενος απο τους 4 (!!!!) συλλογους Λογοθεραπευτών υπαρχει επιστολη προς τον υποδιοικητη του ΕΟΠΥΥ απο ομαδα γονέων (μερικοί μπορεί να ειναι μέλη και στο noesi.gr).

Νομίζω αξίζει να διαβαστεί, δείτε τη στο: www.logopaedists.gr

like0

Τι θα γίνει απο τις 16 Ιανουαρίου και μετά;

Εικόνα Dimi Bor

Υπάρχει κάποιο νεότερο; Τι θα γίνει απο τις 16 Ιανουαρίου και μετά; 

like0

Οι γονείς έχουν αναρτήσει την επιστολή και στη σελ. μας Facebook

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Ναι, φυσικά πολλοί από τους γονείς που υπογράφουν είναι μέλη της κοινότητας της νόησης στο διαδίκτυο. Επίσης, έχουμε αναρτήσει τη σχετική επιστολή στη σελίδα μας στο Facebook στη διεύθυνση https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10154878417454161&id=100717409160

Λόγω του μεγάλου όγκου των πληροφοριών και της ενημέρωσης, που παράγεται για το συγκεκριμένο θέμα, προτείνουμε στους επισκέπτες να ακολουθήσουν τις αναρτήσεις μας στο Facebook για τα τελευταία νέα σχετικά με το θέμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τα ιδιωτικά κέντρα που παρέχουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής. 

Αν έχετε λογαριασμό στο Facebook ακολουθήστε τα #noesiGRnews και #eopyy ή δείτε τη σελίδα μας www.facebook.com/noesi.gr.

like0

Παράκληση για ενημέρωση

Εικόνα Μαριαμ

Σας ικετευω να με πληροφορησετε. Λογω προβληματος υγειας μου καθυστερησα λιγες ημερες να καταθεσω την αποδειξη λογοθεραπειας του δεκεμβριου. Συνηθως την καταθετω αρχες του μηνα και τωρα εχουμε 11. Αν την καταθεσω εως και την παρασκευη που ειναι 13 του μηνα θα μου βαλουν τα χρηματα με τον παλιο υπολογισμο; Παλιοτερα που ειχα ξανακαθυστερησει ειχανε μπει αλλα τωρα ρωταω γιατι ενημερωθηκα για τις αλλαγες που θα γινουν. Και εαν θα μπουν τα χρηματα θα μου βαλουν το ιδιο ποσο που μου εβαζαν. Δηλαδη προλαβαινω να πληρωθω με το παλιο καθεστως αφου δεν εχουν υπογραψει ακομη οι λογοθεραπευτες;

Σας παρακαλω απαντηστε μου συντομα.

like0

Μέχρι 16 Ιανουαρίου

Εικόνα Γιάννης_1970

Μέχρι 16 Ιανουαρίου 2017 ισχύουν τα παλιά.

like0

Μου είπαν από το ΙΚΑ ότι θα δεχθούν την απόδειξη

Εικόνα Μαριαμ

Σας ευχαριστω θερμα που μου απαντησατε αμεσα. Να σας πληροφορησω και εγω με την σειρα μου πως μου ειπαν απο το ικα πως ναι θα δεχθουν την αποδειξη απο το Κεντρο ωστε να μου επιστρεψουν το ποσο της δαπανης απο τις θεραπειες. Ομως δεν θα μπορεσουν να μου δωσουν αποφαση για την παροχη της δαπανης αλλα θα μου δωσουν μονο αριθμο πρωτοκολλου αφου θα παραπεμψουν την δαπανη μου στον ΕΟΠΥΥ για να μου επιστρεψουν απο εκει το επιστρεφομενο ποσο. Δεν ηξεραν να μου πουν ομως οταν τους ρωτησα αν θα παρω το ιδιο ποσο που επαιρνα.

  • Αραγε για την διαχυτη θα χαμηλωσουν τις 15 λογοθεραπειες;
  • Και εαν ναι θα μειωσουν και το ποσο που δινανε στην καθε συνεδρια;

Ποιος ειναι αυτος που ειπε πως 15 λογοθεραπειες ειναι πολλες; Ειδικα για παιδια με διαχυτη δεν ειναι καθολου. Λεει οτι ειναι πολυ καθε δευτερη ημερα ενα παιδι να κανει λογοπθεραπεια. Γιατι ειναι πολυ; Το παιδι του οταν πηγαινε αγγλικα δεν πηγαινε μερα παρα μερα; Και να σκεφτει κανεις πως η λογοθεραπεια ειναι ζωτικης σημασιας σε σχεση με τα αγγλικα που πανε αλλα παιδια με την ιδια συχνοτητα.

Πανε να τα ισοπεδωσουν ολα. Δεν εχει μεινει τιποτα. Ξεσηκωμος και στους γονεις εδω και τωρα. Ειμαστε πολλοι και μπορουμε να βοηθησουμε τους θεραπευτες μας. Αρκει να μας δωσουν το μηνυμα τους.

Αν θελει σας παρακαλω ας μου απαντησει καποιος στα παραπανω μου ερωτηματα αν εχουν σκοπο να τα μειωσουν. Και αν θα πληρωνεται τελικα το Κεντρο ή απευθειας οι γονεις οπως και πριν;

like0

Πληρωμές λογοθεραπείας μετά τις 15/01/2017

Εικόνα Δώρα Τσούκαλου

Καλησπέρα σας,

προς το παρόν για συνεδρίες ΜΕΤΑ τις 15/01/2017 δεν θα πληρώνεται κανείς, αφού το σύστημα γίνεται υποτίθεται ηλεκτρονικό και ο ΕΟΠΥΥ θέλει σύμβαση με τους θεραπευτές την οποία αρνούμαστε. Στόχος του ΕΟΠΥΥ και του κράτους (ανεξαρτήτως κυβέρνησης) είναι η μείωση δαπανών και για να απαντήσω στο ερώτημά σας δεν ξέρει κανείς τι ποσά θα αποδίδει ο ΕΟΠΥΥ αφού το κρατά  επτασφράγιστο μυστικό.

Σας προτρέπω να ενημερωθείτε για τις δράσεις των επόμενων ημερών από θεραπευτές και γονείς διότι έτσι όπως το πάνε στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα όρθιο, όπως πολύ σωστά είπατε.

Με εκτίμηση,
Δώρα Τσούκαλου
Λογοπαθολόγος

like0

Για Δεκεμβριο δεν αλλαζει κατι

Εικόνα Αλεξάνδρα

Τα χρηματα του Δεκεμβριου θα τα παρουμε κανονικα, συμφωνα με το παλιο συστημα. Θεωρω πως θα αργησουν να τα βαλουν, μακαρι να κανω λαθος... Το προβλημα ειναι απο εδω και στο εξης τι μας περιμενει... Καποιοι δεν εχουν καταλαβει οτι ολες αυτες οι θεραπειες που λαμβανουν τα παιδια, δεν ειναι ουτε επιλογη ουτε χομπυ ουτε πολυτελεια... Ειναι ΑΝΑΓΚΗ...

like0

Παράταση καταθέσεων για αποδείξεις Λογοθεραπείας

Εικόνα "ΝΟΗΜΑΘΗΣΗ"

Καλησπέρα σας,

Μας ενημέρωσαν ότι αποδείξεις (και Ιανουαρίου 2017) θα δέχονται τα ταμεία κανονικά και την επόμενη εβδομάδα (τουλάχιστον σε περιοχές Καλλιθέα - Νέο Κόσμο). Στην Αγ. Παρασκευή δε, μας είπαν ότι δε δέχτηκαν καμία απόδειξη του Ιανουαρίου 2017. Ο σύλλογος λογοθεραπευτών (σε τηλεφωνική επικοινωνία), ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία γραπτή ενημέρωση για παράταση και καλύτερα οι γονείς και τα κέντρα να πάνε με τα δεδομένα της ήδη δοθήσας ημερομηνίας (15/01/2017). 

Όπως καταλαβαίνουμε δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο και, όντως, θα πρέπει να δουλεύουμε μέρα - μέρα με ότι καινούρια ανακοίνωση υπάρχει!

like0

Με νεα ανακοινωση του ΕΟΠΥΥ

Εικόνα Γιάννης_1970

Με νεα ανακοινωση του ΕΟΠΥΥ δινεται παραταση εως 25 Ιανουαριου 17.

Δειτε το site του ΕΟΠΥΥ. 

http://www.eopyy.gov.gr/Article/ShowArticles?a_IsNews=True

like0
Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!