Αργή ανάπτυξη στο παιδί μου 15 μηνών

Εικόνα Vikykira

Καλησπέρα σας, έχω ένα αγοράκι που είναι 15 μηνών σήμερα και σε 2 βδομάδες θα γίνει 16. Ζω μέσα στο άγχος καθημερινά και μέσα στην αγωνία γιατί περιμένω να δω μια παραπάνω εξέλιξη για να ησυχάσω μέσα μου ότι όλα θα πάνε καλά και δε συμβαίνει τιποτα. Το παιδί έχει αργή ανάπτυξη από όταν ήταν 6 μηνών.

  • Είχε θεματάκι με τα κιλά δεν έπαιρνε όσο έπρεπε  (θήλαζα) για άγνωστους λόγους,
  • Δε μπόρεσε να κάτσει ορθή γωνία όταν ήταν 7μηνων,
  • Γενικά ήταν πολύ υποτονικός, δεν είχε δύναμη να ξεκινήσει να στηρίζει το κεφάλι του, δε χαμογελουσε σε άλλους ανθρώπους εύκολα,
  • Δε μπουσουλουσε (αν και αυτό δε το κάνουν όλα τα μωρά) έλεγε όμως μα μα μα και μπα μπα μπα

Εν ολίγοις ξεκινήσαμε την περιπέτεια μας να πάμε σε νευρολόγο (δεν είδε τίποτα), αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε φυσικοθεραπείες με έναν ειδικό που εργαζόταν στο ΕΛΕΠΑΠ και ερχόταν ο άνθρωπος σπίτι σε συνεννόηση πάντα με τη παιδίατρο. Είδαμε κάποια διαφορά με τη γυμναστικούλα την ειδική που του έκανε και έμαθε να καθεται μετά από έναν μήνα και κάτι δηλαδή είχε γίνει πλέον 10 μηνών.

Όταν εγινε 13 μηνων καναμε εξετάσεις αίματος για υποψια θυρροειδή και ειχε 13,7! Εχουμε ξεκινησει αγωγη τωρα και 1μισή μηνα και απλα περινενουμε να αναπτυχθει το νευρικο του συστημα γιατι λεμε οτι η καθυστέρηση προέκυψε από εκει, γιατι μπορει το παιδι να ειχε απο 6 μηνών θυρροειδη και να μην ειχε σκεφτει η παιδιατρος να κανουμε εξεταση τοτε, (όταν γεννηθηκε δεν ειχε) το παιδι ομως δε μιμουνταν τίποτα ούτε τότε μέχρι και σήμερα που είναι 15 κανοντας και την αγωγη, 

  • όμως κάνει βήματα και πιάνεται στο καναπέ και πάει γύρω γύρω,
  • όμως αν πέσει δε μπορεί να σηκωθεί και δεν κάνει καν τη κίνηση,
  • αν τον βάλω να στηρίχτει στα γόνατα πιάνεται και σηκώνεται μόνο έτσι,
  • δε λέει καθαρά μαμά ούτε μπαμπά, μόνο άντε άντε λέει πεντακάθαρα και το φωνάζει,
  • δε δείχνει ποτέ και δεν έχει δείξει,
  • αναγνωρίζει την Πεπα το γουρουνακι και μόλις του το κλείσω τρελαίνεται θέλει να δει κι αλλο,
  • πλέον όμως χαμογελάει σε αγνωστους δύσκολα βεβαια γιατί πρέπει να κάνεις κάτι συνταρακτικο για να το κανει αλλιώς κάθεται και τον κοιτάει σαν άγαλμα,
  • βγάζει συνέχεια τη μυτη της γλώσσας έξω μονίμως, σα συνηθειο (;;;) δεν ξέρω!
  • Δε του αρέσει να του κρατάς τα χέρια πολύ και τα κλείνει γροθιά και τα τραβάει προς το μέρος του.

Κάθομαι και ζωγραφίζω να βλέπει χρώματα,

  • δε θα κοιτάει πολύ ώρα να βλέπει βέβαια
  • θέλει να αρπάξει τον μάρκαδορο, 
  • του δείχνω εικόνες τις κοιτάει,
  • του έχω πάρει εκπαιδευτικά παιχνίδια με τρύπες να βάζει το σωστό σχήμα εκεί που πρέπει, δεν συγκεντρώνεται.

Κάπου τον βλέπω ότι έχει πάρει κάπως τα πάνω του κάπου, όμως με απογοητεύει γιατί μένει στασιμος και στεναχωριεμαι και αγχωνομαι γιατί αγωνιζομαι  χωρίς ανταπόκριση και νιώθω ότι αυτά που κάνω δεν είναι αρκετά και νιώθω ανικανη και δεν ξέρω τι άλλο να κάνως για να τον βοηθήσω.  

Μας είπε η παιδίατρος για αναπτυξιολόγο να ανέβω στην Αθήνα καθώς είμαι από Κρήτη, όμως όλα αυτά είναι ανησυχητικά;

  • Είναι απλά λόγω του θυροειδή και θα φτιάξουν;
  • Μήπως το παιδί έχει όντως κάποιο πρόβλημα;
  • Να περιμένω λίγο έναν μήνα ακόμα, να δούμε τι θα γινει;;

Είμαι τόσο σε χάος γιατί αγωνιζομαι μόνη, ο σύζυγος δεν ασχολείται ιδιαίτερα (δε το χει και πολύ με τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, δεν εχει υπομονή) και δεν ξέρω τι να κάνω. 

Βοηθήστε με σας παρακαλώ να μιλήσω με κάποιον ειδικό να μου δώσει κάποιες πληροφορίες ή κάποιος αν μπορεί να με καθοδηγήσει η έστω να με καθησυχάσει λίγο γιατί ειλικρινά δεν ξέρω τι να κάνω!

Σχόλια

Αναπτυξιολόγος

Εικόνα Αλεξάνδρα

Καλημερα και χρονια πολλα. Ο νευρολογος που πηγατε σας προτεινε καποιες εξετασεις; Εμας μας ειχε ζητησει μαγνητικη εγκεφαλου, καρυοτυπο και ελεγχο μεταβολικων νοσηματων για αρχη. Θα σου προτεινα να επισκεφτεις παιδονευρολογο και αναπτυξιολογο αν υπαρχει η δυνατοτητα να ανεβειτε Αθηνα. Ειναι πολυ θετικο το οτι ξεκινησατε ηδη φυσικοθεραπεια, θα τον βοηθησει πολυ! Επισης αυτη η ενασχοληση σου με το παιδι με εκπαιδευτικα παιχνιδια ειναι πολυ πολυ σημαντικη, ακομα κι αν μαθαινει με λιγο πιο αργο ρυθμο συνεχισε να τον βοηθας! Για τον θυρεοειδη τι ακριβως σας ειπαν; Εχει ερθει στα κανονικα επιπεδα; Θα παιρνει θεραπεια για καιρο; Ποιος το παρακολουθει; 

like0

Παιδοψυχιατρικό Τζανείου

Εικόνα Μίνα

Καλημερα, εμενα ο γιος μου δεν ειχε αυτα τα συμπτωματα που εχει ΔΑΔ. Το αντιθετο, ηταν σε ολα φυσιολογικος ως που εκανε το εμβολιο MMR. Θα σου ελεγα να ερθεις Αθηνα να δει το παιδι αναπτυξιολογος η παιδοψυχιατρος να σου πουν τι συμβαινει. Εγω τον πηγα σε παιδοψυχιατρο γιατι μου ειπαν οτι ειναι πιο ειδικευμενοι σε τετοια θεματα. Πηγα στο Τζανειο στο Παιδοψυχιατρικο Τμημα και τον ειδε κ. Αμβροσιος που ευτυχως επεσα σε ανθρωπο πολυ συζητησημο και μου εδωσε να καταλαβω τι συμβαινει στο παιδι μου και τον ρωτησα ο,τι ηθελα.

Τον βλέπει κάθε χρόνο για να δει την ανάπτυξή του και μου έγραψε με την ασφάλεια όλα όσα χρειάζεται το παιδι και παμε πολύ καλά. Μην αγχώνεσαι, μπορει να μην ειναι και τιποτα. Ασχολησου μαζι του οσο μπορεις πιο πολυ και ας μη σου δινει καποιες φορες σημασια. Οσο του μαθαινεις διαφορα, του κανεις καλο και προσπαθησε να καταλαβεις καθε αντιδραση του γιατι την κανει. Πρεπει να μπεις στον δικο του κοσμο για να επικοινωνήσετε. Φέρε το παιδι στην Αθηνα και ψαξε το, χωρις να αηχώνεσαι και να στεναχωριεσαι.

Εγω σηκωσα και την πιο μικρη πετρουλα και αυτη την στιγμη το μωρο μου εποικοινωνει με ολους. Μονη μου εκανα ο,τι εκανα και κανω, ο άντρας μου αρνείται να δει πως έχει η κατάσταση και δεν εχει καθόλου υπομονή να του μάθει πράγματα για να τον βοηθήσει. Όλα καλά θα πάνε.

like0

Το εμβόλιο τι ακριβώς του προκάλεσε;

Εικόνα Λουΐζα 0608

Συγγνώμη Μίνα, για να καταλάβω, το εμβόλιο τι ακριβώς του προκάλεσε;;;

like1

Το θέμα της αυξητικής ορμόνης το έχετε ελέγξει;

Εικόνα Ελισσώ

Εύχομαι δύναμη και αντοχή. Το θέμα της αυξητικής ορμόνης το έχετε ελέγξει;

Η έλλειψή της έχει ως συνέπεια την τάση για μη ανάπτυξη μυϊκής μάζας και αποθήκευση λίπους.

like0

Τα ιδια περασαμε και εμεις!!!

Εικόνα Μαρια Ρουφ

Καλησπερα, ειναι λες και περιγραφεις τον γιο μου που σημερα ειναι 32 μηνων... δεν εκανε απολυτως τπτ ομως χαμογελουσε αναγνωριζε προσωπα δεν μιλουσε ουτε εδειχνε με το δεικτη γεκικοτερα δεν φαινοταν να καταλαβαινει και πολλα δεν εκτελουσε απλες εντολες μονο συγκεκριμενες, δεν ειχε καλη βλεμματικη επαφη ωστοσο δεν ειχε θεμα να βρισκεται αναμεσα σε κοσμο, περπατησε 16 μηνων, το μαλακο σημειο στο κεφαλι εκλεισε μετα τα 2, δεν μιλησε , μονο μαμαμα και μπαμπαμπα και αλλα με το ντ μπροστα. Γενικοτερα εβλεπα μια νοητικη καθυστερηση ομως σε αλλα πραγματα τα πηγαινε καλα ας πουμε οτι εχει σχεση με τον οπτικοκινητικο συντονισμο, ζωγραφιζε απο 18 μηνων εκανε κυκλους κ.α , μετα τα 2 πηγαμε σε αναπτυξιολογο και εννοειται πως η διαγνωση ηταν αναπτυξιακη καθυστερηση και διαταραχη στο λογο. Λογοθεραπειες και Εργοθεραπειες φουλ, 3 μηνες τωρα εχω ενα αλλο παιδι στο σπιτι, καταλαβαινει , αυτοεξυπηρετειται , μπορουμε να συνενοηθουμε, δεν μιλαει ακομα ωστοσο λεει ξεκαθαρα μαμα με νοημα και αλλες μικρες λεξουλες. Ειναι στο σταδιο της μιμησης αναπτυξιακα. Απο την εμπειρια μου και σαν φιλολογος ειδικης αγωγης μπορω να σου προτεινω το παιδι να το πας σε αναπτυξιολογο αρχικα , ο οποιος θα λαβει υποψη του το ιατρικο του ιστορικο και θα σου γραψει ολες τις απαραιτητες εξετασεις.Η πρωιμη παρεμβαση ειναι κλειδι για οποιαδηποτε διαταραχη η καθυστερηση στην αναπτυξη.

Φιλικα 

Μαρια Ρ. 

like0

Ποια η εξέλιξη του παιδιου τέσσερα χρόνια μετά?

Εικόνα Μαριάννα Χοντερ

Εχω μια κόρη 18 μηνών. Περνάμε ακριβώς τα ίδια! Όλα ξεκίνησαν στο 10 μήνα όταν δεν έκανε βασικά πραγματα οπως να στέκεται όρθια μονη να δείχνει με το δάχτυλο και να λέει κάποιες λεξούλες απλές!!! Ο παιδιατρος λοιπον πριν απ το εμβόλιο της ιλαράς θεώρησε ότι πρεπει να επισκεπτουμε παιδονευρολόγο! Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε 14 μηνών ο παιδονευρολογος εξετάζοντας την δεν είδε κλινικά κάποιο νοητικό προβλημα!!! Απλά μια κινητική ανωριμότητα! Συνέστησε να περιμενουμε κανα δυο μήνες και αν δεν βλέπαμε βελτίωση να προχωρουσαμε σε κάποιες φυσικοθεραπείες! Έτσι και κάναμε απ τους πρώτους δυο μήνες υπήρξε βελτίωση!!! Ωστόσο αναπτυξιακά υπήρχε ακόμα ανωριμότητα και έτσι επισκεφτήκαμε γενετιστη για εξέταση καρυωτυπου! Η απάντηση αρνητική όπως και καποιες εξετάσεις όπως υπέρηχος άνω κάτω κοιλιάς που ζήτησε ο γενετιστές και αυτή απόλυτα φυσιολογική! Κανεις ακόμα δεν μου έχει πει για μαγνητική εγκεφάλου ίσως επειδή είναι ακόμα 18 μηνών! Ο παιδιατρος θεωρεί ότι δεν κάνουμε τπτ ακόμα απλά περιμένουμε επειδή ο ίδιος βλέπει κάποια εξέλιξη στο παιδι και δεν είναι στάσιμο!Οι δικές μου όμως οι σκέψεις με βασανίζουν! Αυτη τη στιγμή είμαστε 18 μηνών περπαταμε όχι ακόμα σταθερά αλλά παμε καλα μπαμοα μαμά λιαζουμε και επαναλαμβάνει κάποιες μικρές απλές λεξούλες όπως τζιζ καιει δεν χαιρετάει!!! Κάποιες φορές την δει αλλά  μια δυο φορες δεν δείχνει απλά ότι θέλει το περνει μονής! Η μύτη της γλώσσας κατά διαστήματα είναι έξω!! Κάνει κάποια τίναγμα τα με τα χέρια σαν να θέλει να παιξει η να χαίρεται και τα παιχνίδια που της αρέσουν είναι όσα έχουν ήχο όπως κουδουνι στρες η κορδόνια! Θα ήθελα πολυ ν ακουσω τις απόψεις σας και ιδίως της μανουλας που είχε τα ίδια συμπτώματα με το δικό μου παιδάκι και να μας πει και την εξέλιξη του!!! 

like0

Υποψιάζομαι φάσμα, νιώθω απελπισία

Εικόνα Ελίνα Κυριαζή

Καλησπερα και απο μας! Διακρινω πολλες ομοιοτητες με το μικρακι σας και πλεον αρχιζω να νιωθω απελπισια. Κλεισαμε ραντεβου σε 10 μερες σε αναπτυξιολογο. Ποια ειναι η εξελιξη του παιδιου σαυτον τον ενα χρονο;; Ειμαστε 17 μηνων, πελαγωμενοι και φοβισμενοι. Σας ευχαριστω εκ των προτερων, αν μπειτε στον κοπο να απαντησετε.

like0

Μη νιώθεις απελπισία

Εικόνα Ίριδα Λιλ

Ελίνα Κυριαζή, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να απελπιστεις και να παραιτηθείς από κάθε προσπάθεια να βοηθήσεις το παιδί σου. Το ξέρω είναι δύσκολο, το στάδιο που βρίσκεσαι είναι το χειρότερο και το έχω περάσει και εγώ.

Θέλει μεγάλα ψυχικά αποθέματα και μικρά βήματα κάθε φορά. Πάνε πρώτα στον αναπτυξιολογο και συζήτησε μαζί του τις ανησυχίες σου. Εγώ τις είχα και γραπτώς μην ξεχάσω τίποτα. Απλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για να βγουν τα όποια συμπεράσματα.

Μην πελαγωνεις και παίξε με το παιδί, ασχολησου πάρα πολύ μαζί του. Όλα τα άλλα άσε να σε απασχολήσουν μετά τα 2. Ψυχραιμία.

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.