Τι δικαιολογητικά χρειάζεται ο ΕΟΠΥΥ για να εγκρίνει δαπάνες συνεδριών ειδικής αγωγής;

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με τις γνωματεύσεις ειδικής αγωγής & τους φορείς από τους οποίους θα εκδίδονται, σας διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

  1. Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 17 του ΕΚΠΥ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΚΥΑ και όπως τροποποιήθηκε με την αριθ, ΕΜΠ5 ΦΕΚ 3054/18-11-2012, ορίζεται ότι σε περιπτώσεις παιδιών μέχρι και άνω των δέκα οκτώ (18) ετών χορηγούνται συνεδρίες ειδικής αγωγής με γνωμάτευση Δ/ντη κλινικής Κρατικού ή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ή Κέντρων Παιδοψυχικής Υγεινής Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή Κέντρα Ψυχικής Υγείας – Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα δημόσια ή εποπτευόμενα από Δημόσιο Φορέα ειδικότητας (Παιδοψυχιάτρου, Ψυχιάτρου, Νευρολόγου, Αναπτυξιολόγου) ή νομίμου αναπληρωτή αυτού, ισχύος μέχρι και ενός (1) έτους, το ανώτερο.
  2. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3699/ΦΕΚ 199/Τ.Α./2-10-2008 «ειδική αγωγή και εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» ορίζεται ότι μέσω των ΚΕΔΔΥ υλοποιούνται οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της οποίας (ΕΑΕ) αποκλειστικός εποπτεύον φορέας είναι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΠΘ) και δεν χαρακτηρίζονται ως ιατροπαιδαγωγικά κέντρα.

Συνεπώς ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προκειμένου για τη χορήγηση της ειδικής αγωγής του άρθρου 17 του ΕΚΠΥ στα τέκνα των ασφαλισμένων, αποδέχεται ιατρικές γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί από τους φορείς που αναφέρονται στο σχετικό άρθρο και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και όχι αυτούς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τι σημαίνει αυτό για τον πολίτη;

Ότι ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να κάνει δεκτές της συνεδρίες ειδικής αγωγής δεν κάνει δεκτή τη γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ αλλά χρειάζεται γνωμάτευση από φορέα της πρώτης παραγράφου (βλ. υπογραμμισμένα).

Πηγή: ΕΟΠΥΥ (24/09/2013)

Σχόλια

Ειδική Αγωγή - Γνωματεύση Διευθυντή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Εικόνα Σταυρούλα Σπυροπούλου

Μέχρι και τον Αύγουστο 2013 γίνονταν δεκτή σχετική γνωμάτευση του Διευθυντή του  Αιγινήτειου νοσοκομείου, βάσει της οποίας ενέκρινε και ο ΕΟΠΠΥ τις αντίστοιχες μηνιαίες δαπάνες(για λογοθεραπεία και εργοθεραπεία προσχολικής ηλικίας).

Στη προσπάθεια μας να καταθέσουμε τη περασμένη εβδομάδα τις αποδείξεις δαπανών για τον Οκτώβριο και Νοέμβριο στις διοικητικές υπηρεσίας του ΕΟΠΠΥ στο Παγκράτι μας ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να τις κάνουν πλέον δεκτές, λόγω της καινούργιας εγκυκλίου στις 24/9/2013.

Το ερώτημα είναι πως θα μπορέσουμε να αποζημιωθούμε για τους τελευταίους μήνες και πως θα πρέπει να κινηθούμε απο εδώ και στο εξής.

Θα εκτιμούσα πολύ την άποψη σας.

like0

Γνωμάτευση από Αιγινήτειο

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Ο Δημήτρης Μαραγκός έστειλε αυτό το μήνυμα ως απάντηση: 

Προφανώς ο εν λόγω υπάλληλος του ΕΟΠΥΥ στο Παγκράτι δεν είχε διαβάσει καλά την εγκύκλιο (εδώ το σχετικό έγγραφο: κλικ εδώ...). Το Αιγινήτειο Νοσοκομείο εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, οπότε η γνωμάτευση του Διευθυντού Ιατρού είναι έγκυρη και ικανή στη δικαιολόγηση των θεραπειών της Ειδικής Αγωγής!

like0

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για ΕΟΠΥΥ

Εικόνα Aleka K

Καλησπέρα!

Επειδή η γνωμάτευση που είχαμε απο το ιατροπαιδαγωγικό έληξε τον Δεκέμβριο του 2016 (μέχρι τότε τα κατέθετα στο ΙΚΑ) και αυτές τις μέρες περιμένουμε την νέα γνωμάτευση οπότε και θα καταθέσω στον ΕΟΠΥΥ, γνωρίζει κάποιος τα δικαιολογητικά που χρειάζονται;;

Είναι τα ίδια που δίναμε και στο ΙΚΑ;;;

like0

Δικαιολογητικά για τον ΕΟΠΥΥ

Εικόνα Efthymis

Δικαιολογητικά για τον ΕΟΠΥΥ:

1. Πρωτότυπη γνωμάτευση.

2. Φωτοτυπία πρωτότυπης γνωμάτευσης.

3. Βιβλιάριο τραπεζικού λογαρισμού με πρώτο όνομα του γονέα που ασφαλίζει το παιδι και φωτοτυπία της πρώτης σελίδας (μόνο για την πρώτη μήνα που καταθέτεις δικαιολογητικά. για κάθε επόμενο μήνα δεν χρειάζεται).

4. Βιβλιάριο υγείας του γονέα που ασφαλίζει το παιδί.

5. Την απόδειξη της πληρωμής κά μήνα (πρωτότυπη) από το Κέντρο Ειδικής Αγωγής που γίνονται οι συνεδρίες.

like0

Σας ευχαριστώ πολύ!!!

Εικόνα Aleka K

Σας ευχαριστώ πολύ!!!

like0
Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!