Αίτημα αξιολόγησης ΚΕΠΑ για παιδί 3 ετών

Εικόνα Σταύρος

Καλημέρα σας, τις επόμενες ημέρες θα καταθέσω αίτημα στο ΚΕΠΑ για τον γιο μου που είναι ηλικίας σχεδόν 3 χρονών. Έχω τις εξής απορίες:

1) Σε πόσο χρονικό διάστημα σε καλούν για αξιολόγηση?

2) Υπάρχουν διαφορές στους χρόνους, μεταξύ των ΚΕΠΑ? Εμείς μένουμε κέντρο Αθηνών, οπότε θα θέλαμε να απευθυνθούμε σε κάποιο από τα ΚΕΠΑ που βρίσκονται κοντά μας.

3) Ισχύει η "φήμη" που μας μεταφέρθηκε ότι λόγω και της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας απορρίπτουν τα αιτήματα των παιδιών που δεν έχουν νοητική υστέρηση;

Γνωρίζετε κάτι σχετικά;

4) Σε περίπτωση έγκρισης, μετά από πόσο χρονικό διάστημα εγκρίνεται η καταβολή του προνοιακού επιδόματος;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Σχόλια

Εξέταση στα ΚΕΠΑ διήρκεσε 5 λεπτά

Εικόνα Ntina Pana

Καλησπέρα σας

Εμείς μένουμε Α.Πατήσια και καταθέσαμε αίτηση στο ΙΚΑ Κεφαλληνίας (Πατήσια) την 26/5/2017 και μας κάλεσαν για εξέταση στις 13/7/2017 στο ΙΚΑ (Πειραιώς 181).

Η εξέταση διήρκησε 5 λεπτά (νευρολογικού τύπου).

Δε λάβαμε απάντηση και μας είπαν να πάμε στο ΙΚΑ Κεφαλληνίας σε 1 μήνα να λάβουμε την απόφαση (δε γνωρίζουμε αν είναι αρνητική ή θετική).

Ευχαριστώ

Παράβολο 46€ είχατε καταβάλλει;

Εικόνα Σταύρος

Ευχαριστώ για την ανταπόκριση.

Το παράβολο των 46 ευρώ το είχατε καταβάλλει;

Ρωτάω γιατί καλώντας στο 2105215385 (τηλ. γραμμή για θέματα ΚΕΠΑ) μου είπαν ότι δεν χρειάζεται να κατατεθεί η απόδειξη με την υποβολή της αίτησης.

Στα δικαιολογητικά όμως το έχει ως υποχρεωτικό.

Τι από τα δύο ισχύει;

Την κατέθεσα μαζί με την αίτηση

Εικόνα Ntina Pana

Καλησπερα,

Την απόδειξη (παράβολο (46€) την κατέθεσα μαζί με την αίτηση και έτσι πήρα αριθμό πρωτοκόλλου.

Εξέταση ΚΕΠΑ, επίδομα από Πρόνοια

Εικόνα Aneta Mag

 Γεια σας, πληρώνετε τα 46€ μαζι με την αιτηση σας γιατι αλλιως δεν ενεργοποιείται η αίτησή σας στο συστημα τους. Σας καλουν για αξιολογηση αναλογα με το ποσα περιστατικα ιδιου τυπου εχουν  συγκεντρωθεί ώστε να συσταθεί επιτροπή γιατρων, τουλάχιστον σε εμας ετσι λειτουργησε που είμαστε εκτος Αθηνων. Από την στιγμη που καταθεσετε αιτηση ΚΕΠΑ, θα πατε προνοια του δημου σας να κανετε αιτηση κι εκει, κι όταν θα παρετε το ποσοστο αναπηριας θα το προσκομισετε στην Προνοια, ώστε να ξεκινησει το επιδομα. Συνηθως αργει η ολη κατασταση, αλλα πληρωνεστε αναδρομικα από την αιτηση σας στην προνοια.

Σχετικά με την εξέταση ΚΕΠΑ

Εικόνα Σταύρος

Ntina Pana, Aneta Mag, ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Και εγώ αυτό ήξερα, ότι με την αίτηση καταβάλλεις και την απόδειξη πληρωμής του παραβολου, απλά στο τηλ. ήταν κατηγορηματικοί ότι μπορεί να γίνει η πληρωμή σε δεύτερη φάση, αφού έχεις καταθέσει την αίτηση.

1) Η πληρωμή γίνεται σε οποιαδήποτε ΙΚΑ; Την αίτηση για το ΚΕΠΑ θα την καταθέσω στην Πειραιώς 181 και απ' ό,τι μου είπαν τηλεφωνικά εκεί δε μπορεί να γίνει η πληρωμή.

2) Aneta Mag, μπορείς να υποβάλλεις αίτημα στην Πρόνοια χωρίς να έχεις την απάντηση - αξιολόγηση από το ΚΕΠΑ; Δεν το ήξερα.

Αν σου τα καταβάλλουν αναδρομικά ΟΚ, απλά το σημαντικότερο είναι να μην υπάρχουν καθυστερήσεις όσον αφορά το κομμάτι του ΚΕΠΑ (τυχόν απόρριψη, ενστάσεις κλπ)

Ευχαριστώ

Ναι, φυσικά μπορείς να κάνεις αίτηση

Εικόνα Aneta Mag

Ναι φυσικά μπορείς να κάνεις αίτηση χωρίς να έχετε περάσει από επιτροπή, αρκεί να έκανες την κατάθεση δικαιολογητικων στο ΚΕΠΑ και απλά δεσμεύεται με υπεύθυνη δήλωση στην πρόνοια ότι θα προσκομισεις την απόφαση αναπηρίας μόλις σας κοινοποίηθει. Όσο αφορά την καθυστέρηση όσο υπάρχει η γραφρειοκρατεια θα υπάρχει και η αργοπορια. Υπομονή και καλή δύναμη και εγώ μόλις πριν λίγο τελείωσα από όλα αυτά.

Μερικά ερωτήματα μετά την επίσκεψη στα ΚΕΠΑ

Εικόνα Σταύρος

Καλησπέρα σας,

πήγα στο ΚΕΠΑ για να καταθέσω τα δικαιολογητικά και εν τέλει δεν τα παρέλαβαν, γιατί θέλουν και υπέυθυνη δήλωση από τη σύζυγό μου, ότι συμφωνεί να περάσει ο γιος μας από εξέταση επιτροπής.

Μερικά ερωτήματα που προέκυψαν κατόπιν συζήτησης με την αρμόδια υπάλληλο.

1) Τι ποσοστό αναπηρίας θα πρέπει να αναγράφεται στην απόφαση του ΚΕΠΑ, για να δικαιούται ο γιος μου έστω και μέρος του επιδόματος προνοιας?

Το αν δικαιούται ή όχι το επίδομα πρόνοιας, έχει να κάνει μόνο με το ποσοστό αναπηρίας ή πρέπει να αναγράφεται ότι υπάρχει και νοητική στέρηση? Το ρωτάω γιατί, σύφωνα με τον γιατρό που τον παρακολουθεί, έως τώρα τουλάχιστον, ευτυχώς δεν προκύπτει ότι υπάρχει νοητική στέρηση. Αν όμως είναι υποχρεωτικό για την πρόνοια 'ωστε να καταβάλλει το επίδομα, το παιδί να έχει νοητική στέρηση, τότε ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούμε αν θέλουμε να υποβάλλουμε το παιδί σε όλη αυτήν την ταλαιπωρία

2) Στον εισηγητικό φάκελο, αναγράφεται ότι ό μικρός είναι στο πλαίσιο Διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής (F84.0)

3) Γνωρίζει κάποιος το τηλ. για την πρόνοια του Δήμου Αθηναίων, για να επικοινωνήσω μαζί τους?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Ερωτήματα για τα ΚΕΠΑ

Εικόνα Γιάννης_1970

1) Πρέπει να εχει 67% τουλάχιστον. Δεν λαμβανει "μερος του επιδοματος" με μικροτερο ποσοστο, δεν προβλεπεται τετοια περιπτωση.

2) Πρεπει να αναφερεται στην αποφαση του ΚΕΠΑ το ποσοστο και το ειδος αναπηριας όπου αντιστοιχεί, για να παρει το σχετικο επιδομα.  Εσεις για ποιο επιδομα θα αιτηθείτε; Νομιζω στις περιπτωσεις ΔΑΔ προβλεπεται επιδομα που δεν ειναι αυτο της "Νοητικής υστέρησης". Ψαξτε στο noesi ή αλλου για τις περιπτωσεις ΔΑΔ (F84.0) .

Επισης το ΔΑΔ εμπιπτει στις 47 παθησεις εφ' ορου ζωης (επ' αοριστο) κι αυτο να το υπενθυμισετε στην επιτροπη εξετασης ΚΕΠΑ να σας το γραψει, ωστε να μην ξαναπερασετε σε 3-5 χρονια.

Παρακατω στη λιστα ειναι και οι ΔΑΔ.


Δείτε ακόμη στο noesi.gr:

Διευκρινήσεις για τη συμπλήρωση της φόρμας των ΚΕΠΑ

Εικόνα Σταύρος

Γιάννης 1970, ευχαριστώ για την ανταπόκριση.

Κοιτάζω τη λίστα με τα επιδόματα και δεν υπάρχει κάποιο που να απευθύνεται σε παιδιά με ΔΑΔ. Η υπάλληλος στα ΚΕΠΑ επέμενε ότι θα έπρεπε να σημειώσω το 032-επίδομα νοητικής στέρησης.

Υπάρχει κάποιος γονιός που κατέθεσε αίτηση για το παιδί του στα ΚΕΠΑ για ΔΑΔ, με άλλον κωδικό?

Επίσης, διαβάζοντας τη λίστα με τα αιτηματα για κεπα υπάρχει και η κατηγορία Γ (λοιπά αιτήματα) και ειδικότερα με κωδ.004-αίτημα για εφορία, 018-λοιπές κοινωνικές παροχές.

Γνωρίζει κάποιος τι αφορούν τα παραπάνω?

Αν δηλώσεις πάνω από 1 αίτημα, θα πρέπει να καταβάλλεις το παράβολο επί δύο ή επί τρία αντίστοιχα?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΚΕΠΑ και ΔΑΔ

Εικόνα Γιάννης_1970

Δεν ξερω ποιο επιδομα παιρνουν για ΔΑΔ (ΔΑΦ).

Μπορεις να σημειωσεις και τους κωδ. 004,  018.

Με το 004 θα εχεις μειωση φορου 200 ευρω στη δηλωση που θα κανεις του χρονου στην εφορια, εφοσον γραψεις  1 προστατευομενο μελος με αναπηρια 67%.

Με το 018 μπορει να δικαιουσαι μειωμενα Δημοτικα τελη, εξαρταται τον δημο ...

Το παραβολο δεν αυξανεται, 45 κατι ευρω νομιζω ειναι.

ΚΕΠΑ -ΔΑΔ - Πρόνοια

Εικόνα Γ Β

Άτομο που έχει διαγνωστεί με ΔΑΔ (ΔΑΦ) δικαιούται ποσοστό αναπηρίας 67% και το αντίστοιχο προνοιακό επίδομα είναι το 034 ΟΙΚΟΝ. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΜΕΑ Β. ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Δεν ήξερα ότι παιδιά με ΔΑΔ θεωρούνται ΑμεΑ με βαριά αναπηρία

Εικόνα Σταύρος

Γ Β ευχαριστώ.Για τον κωδικό 034 θα υποβάλλω το αίτημα στο ΚΕΠΑ.

Απλά μου έκανε εντύπωση που η αρμόδια υπάλληλος στο ΚΕΠΑ, μου έλεγε να υποβάλλω το αίτημα 032- νοητική στέρηση.

Επίσης, δεν ήξερα ότι τα παιδιά με ΔΑΔ θεωρούνται ότι είναι ΑΜΕΑ βαριάς αναπηρίας, γιατί θεωρητικά μπορούν να εξελιχθούν με τα χρόνια και να γίνουν λειτουργικά, ίσως αυτό θα ήθελα να πιστεύω και για το δικό μου παιδι.

Σ' ευχαριστώ ειλικρινά για τις πληροφορίες.

Μας ενημέρωσαν από Πειραιώς ότι θα περάσουμε Επιτροπή

Εικόνα Σταύρος

Καλημέρα σας,

Μας ενημέρωσαν από Πειραιώς ότι την επόμενη εβδομάδα θα περάσουμε από Επιτροπή.

Υπενθυμίζω ότι ο γιος μας ηλικίας περίπου 3 ετών έχει διαγνωσθεί με ΔΑΔ (ΔΑΦ), χωρίς νοητική στέρηση.

Υπάρχει κάτι που θα προτείνατε να προσέξω ή να πω στην επιτροπή κατά την εξέταση?

Όπως έχω αναφέρει και σε παλαιότερες αναρτήσεις, η έγκριση του επιδόματος θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια προκειμένου να μπορέσει το παιδί να ακολουθήσει ακόμη πιο εντατική παρέμβαση.

Ευχαριστώ

Περάσαμε τελικά από επιτροπή για τον γιο μου ηλικίας 3 ετών

Εικόνα Σταύρος

Καλησπέρα σας,

Περάσαμε τελικά από επιτροπή για τον γιο μου ηλικίας 3 ετών που έχει διαγνωσθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο με ΔΑΔ, χωρίς έως τώρα να υπάρχουν σημάδια νοητικής υστέρησης.

Η εξέταση ήταν τυπική, απ' ό,τι όμως μου ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της ομάδας αξιολόγησης, η απόφασή τους είναι 67% για 5 έτη, καθώς θεωρούν ότι λόγω της συγκεκριμένης πάθησης δε ξέρουν πώς θα εξελιχθεί το παιδί, θα θέλουν τότε (σε 5 χρόνια) να έχουν και τα αποτελέσματα ενός τεστ αξιολόγησης κλπ.

Όταν τους έδειξα το ΦΕΚ του 2013 που περιλαμβάνει τη ΔΑΔ στις μη αναστρέψιμες παθήσεις, η ανίδραση τους ήταν η εξής:

Ναι, τα ξέρουμε αυτά, τα έχουμε δει, αλλά έχει αλλάξει ο νόμος και κάτι τέτοια.

Όταν τους ζήτησα να μου πουν με ποιον νόμο έχει αλλάξει αυτό, δεν πήρα απάντηση.

Εν τέλει δε το συνέχισα γιατί είχα και το παιδί μαζί, οπότε σκέφτομαι τι ενέργειες πρέπει να κάνω όταν λάβω επίσημα τη γνωμάτευση.

1) Υπάρχει κάποιος που αντιμετώπισε κάτι αντίστοιχο και τελικά πήρε το επ' αόριστον;

2) Απ' ό,τι είχε γραφτεί στο παρελθόν, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, δεν κάνεις ένσταση, αφενός για να μη ξαναπληρώσεις το παράβολο αφετέου για να μη ταλαιπωρείς ξανά το παιδί με επανέλεγχο κ.λπ.

Ισχύει αυτό?
Ευχαριστώ

ΚΕΠΑ, δηλώνουμε και τους κωδ. 004, 018;

Εικόνα Θοδωρής Theochim

Είμαι και εγώ νέος στο θέμα, έχω ένα αγοράκι με ΔΑΦ 3 ετών που φτιάχνω τα χαρτιά για να περάσει ΚΕΠΑ.

Τελικά για ΔΑΦ εκτός τον κωδικό 034 δηλώνουμε και τους κωδ. 004, 018????

Ευχαριστώ

Το noesi.gr αξιοποιεί την κοινωνική συνεισφορά για να αναπτύσσει το μη κερδοσκοπικό έργο του, βάσει καταστατικού. Αν βλέπετε θετικά τη συμβολή του...


► Στείλετε γραμματόσημα. Αγοράστε διάφορα γραμματόσημα μικρής αξίας από τα ΕΛΤΑ π.χ. των 0,50€ ή 0,72€ ή 0,90€ και ταχυδρομήστε τα μέσα σε φάκελλο προς:

NOESI.gr — Μιστράλ 4 — Ν. Ψυχικό 154 51

► Δωρίστε χρόνο ομιλίας. Επισκεφτείτε ένα κατάστημα με είδη κινητής τηλεφωνίας και στείλτε χρόνο ανανέωσης ομιλίας στα νούμερα:

WIND F2G 6907643701, 6907643658

COSMOTE 6984751366, 6944987319, 6948986898

Στη σελίδα noesi.gr/ananoesi μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τους σκοπούς, που υποστηρίζονται δωρεάν από το noesi.gr.
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Η 1η Ημερίδα του είδους!

Σας προσκαλούμε στην ημερίδα για οικογένειες παιδιών με αναπηρία, που οργανώνεται στην Κηφισιά, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 στο πλαίσιο του Προγράμματος "ΠΡΟΝΟΗΣΕ+©". Η ημερίδα απευθύνεται σε γονείς και άλλους συγγενείς παιδιών που έλαβαν διάγνωση σχετική με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή κάποια αναπηρία.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.