Χρειάζομαι βοήθεια - Αυτισμός

Εικόνα Christina W

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που θα μπείτε στον κόπο να διαβάσετε τις ανησυχίες μου.

Έχω ένα γιό, 13 μηνών. Φυσιολογική εγκυμοσύνη, καισαρική. Γεννήθηκε υγιέστατος. Θήλασα περίπου 7 μήνες.

Το μωρό είχε μια απίστευτη δύναμη από πολύ νωρίς. Όταν ήταν σχεδόν 2 μηνών προσπαθούσε να σηκώσει το κεφάλι του για να δει τι γίνεται γύρω του. Κινήσεις με τα πόδια και τα χέρια έντονες. Από 3 μηνών πιπιλάει τον αντίχειρα και έχει ένα πανάκι που κρατάει ευλαβικά.

Άστατος ύπνος περίπου μέχρι 6 μηνών και με κατάλληλη εκπαίδευση και προσπάθεια εδώ και 7 μήνες κοιμάται 11 ώρες το βράδυ (σπάνια ξυπνάει και αν ξυπνήσει τον βάζουμε εύκολα ξανά για ύπνο) και 2 ύπνους (πρωί και μεσημέρι).

Μπουσούλησε με ένα δικό του τρόπο περίπου στους 11 μήνες και πλέον στέκεται και περπατάει κρατώντας έπιπλα. Εύκολος στο φαγητό.

Είπε μαμά περίπου στους 9 μήνες (πλέον δεν το λέει). Τώρα λέει μπαμπά, παππού, μαμ, μπάλα, νταντά, παπά (παπούτσια) και γενικά μπαμπαλίζει.

Πριν 1 μήνα τον ρωτούσες πως τον λένε και έλεγε υποτυπωδώς το όνομά του. Ξαφνικά δε το σταμάτησε.

Θεωρώ ότι η βλεμματική του επαφή δεν είναι καλή. Δεν είμαι ειδική αλλά μας κοιτάζει μόνο όταν τον καλέσουμε ή όταν τον αλλάζω και τον πειράζω. Στην κούνια του χοροπηδάει ασταμάτητα και εκεί επίσης μας κοιτάζει. Την ώρα που παίζει δεν μας ρίχνει ούτε ματιά, δεν αναζητά βοήθεια, ούτε επιβράβευση. Υπάρχουν μέρες που γυρίζει στο όνομά του και άλλες που πρέπει να τον φωνάξω 5 και 6 φορές και να μη γυρίσει. Ειδικά αν παίζει και ασχολείται με κάτι. Δεν μας φέρνει ένα παιχνίδι για να μοιραστεί κάτι μαζί μας. Δεν το έχει κάνει ΠΟΤΕ. Με άλλα παιδάκια, τα κοιτάζει και ασχολείται με κάτι άλλο. Όμως θα φωνάξει σε κάποιον άγνωστο στο δρόμο που δεν τον κοίταξε!!! Όταν επιστρέφουμε από τη δουλειά δείχνει τη χαρά του. Παίζουμε κουκου-τσά και κάποιες φορές όταν του το ζητάω κάνει ότι με ταίζει. Με τα παιχνίδια του κολλάει με τις ρόδες αλλά εύκολα τον παρασύρεις σε ένα άλλο παιχνίδι.

Αναστατώνεται αν φύγει κάποιος απο το δωμάτιο και συνήθως κάνει φωνούλες για να μας δείξει ότι θέλει να πάμε κοντά του.

Δεν τρελαίνεται για αγκαλιές και χάδια. Θέλει αγκαλιά για να τον πάω βόλτα γύρω - γύρω και να πειράζει πράγματα. Τα βράδια μετά το γάλα του, κάνουμε κεφάλι - κεφάλι και εκεί του λέω κάποια τραγουδάκια και συνήθως με κοιτάζει για κάποια δευτερόλεπτα.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζω (και με οδήγησε στη ... διάγνωση)  είναι ότι ο γιός μου, εδώ και 2 μήνες κάνει κάποιες ύποπτες κινήσεις με τα χέρια του. Τα κουνάει πάνω - κάτω μουγκρίζοντας. Όταν θέλει κάτι ή όταν είναι κουρασμένος κάνει αυτό που περιγράφω. Έχω ανησυχήσει πάρα πολύ με όλα αυτά που διαβάζω. Επίσης, τις τελευταίες μέρες τρίβει τον αντίχειρα με το δείκτη του.

Όποιο πρόβλημα όμως κι αν έχει, όλα λύνονται με το πανάκι του. Το παίρνει πιπιλίζοντας τον αντίχειρα και ηρεμεί.

Απευθύνθηκα στον παιδίατρό μας, ο οποίος τον βρήκε φυσιολογικό. Αλλά μου είπε να δω έναν αναπτυξιολόγο για να ηρεμήσω εγώ... Το θέμα είναι ότι αναγνωρίζω πρώιμα συμπτώματα αυτισμού στο παιδί μου και πλέον δεν μπορώ να λειτουργήσω φυσιολογικά σε τίποτα. Είμαι σε απόγνωση. Κυριολεκτικά. 

Το ραντεβού με τον αναπτυξιολόγο είναι σε 2 (!) μήνες και πραγματικά δεν μπορώ να ηρεμήσω.

Νομίζω ότι έχω γίνει εμμονική. Διαβάζω συνεχώς στο ιντερνετ εδώ και 2 μήνες, ακόμα και την ώρα που είμαι σε κάποιο φανάρι, βλέπω βίντεο, διαβάζω για θεραπείες με βλαστοκύτταρα, για ειδικές διατροφές, για εργοθεραπείες, για πρώιμη παρέμβαση, για θαύματα... Νομίζω ότι θα τρελαθώ...

Παρακαλώ αν κάποιος είχε παρόμοια εμπειρία ας με βοηθήσει.

Ευχαριστώ 

Σχόλια

Ακολούθησε το ένστικτο σου

Εικόνα Με μεγάλη Χαρά

Σου στέλνω την αγάπη μου και σου ζητώ να πάρεις μια βαθιά ανάσα. Ίσως να μην είναι και κάτι αλλά μπορεί και να είναι.

Μην ακούς παιδίατρο. Εμένα μου είπε ότι θα σκίζει όλα της τα διπλώματα αν το παιδί έχει αυτισμό και τελικά έχει αλλά αυτή το δίπλωμα δεν το έσχισε. Αυτά που περιγράφεις είναι κάποια σημάδια. Ισωσ να έχει και άλλα τα οποία δεν αναγνωρίζεις. Μπορεί να μην είναι αυτισμός και να είναι κάτι άλλο.

Πάντως να ξέρεις ότι ο αυτισμός δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μερικές φορές κάνουμε τρελό γέλιο με το αυτιστικό μας παιδί, που βλέπει τον κόσμο τόσο, μα τόοοοσο, διαφορετικά.

Επειδή είναι ακόμη νωρίς, μην ανησυχείς για τους 2 μήνες. Μπορεί και η αναπτυξιολόγος να μην καταλήξει σε συμπέρασμα γιατί το παιδάκι είναι πολύ μικρό.

Τα παιδιά με αυτισμό σε αυτή την ηλικία, συνήθως αρχίζουν με εργοθεραπεία (ίσως και ειδικό παιδαγωγικό αλλά δεν ξέρω να σου πω σίγουρα). Εάν ανησυχείς πολύ, βρες μία ΑΡΙΣΤΗ εργοθεραπεύτρια και πάρε το να το δει. Ίσως σου δώσει κάποια ένδειξη για την ανάπτυξη του. Εγώ αυτό είχα κάνει. Άρχισα τις θεραπείες πριν την διάγνωση.

Όσο για επεμβατικές θεραπείες σου προτείνω να μην τις διαβάζεις. Προς το παρόν η μόνη σίγουρη παρέμβαση είναι οι κλασσικές θεραπείες, έργο-, λόγο-, ειδικό παιδαγωγικό κλπ. στις οποίες τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται και γίνονται λειτουργικά. 

like0

Ευχαριστώ

Εικόνα Christina W

Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου! Μένω στη φράση σου ότι "δεν είναι και το τέλος του κόσμου". Με αυτή τη φράση κατάφερα να κοιμηθώ έστω και λίγες ώρες εδώ και μέρες. Βλέπω το παιδί μου τη μία μέρα να πετάει κυριολεκτικά. Να μην έχει μισό σύμπτωμα αυτισμού και την επόμενη μέρα να μου δίνει λίγο από όλα όσα έχω διαβάσει κατά καιρούς. Και καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι να το διαχειριστώ.

Εσείς που έχετε ένα αυτιστικό παιδί, σε παρακαλώ... δώσε μου κάποιες πληροφορίες. Πως το ψάξατε; Τι είδατε και θορυβηθήκατε; Και το πιο σημαντικό από όλα. Πες μου για την εξέλιξη του παιδιού σου. 

Τις τελευταίες μέρες, δεν ξέρω αν αυτό έγινε για να κάνω μια εσωτερική επανεκκίνηση. Δεν με νοιάζει τίποτα άλλο, πέρα από την υγεία του μωρού μου. Όλα μου φαίνονται ασήμαντα και δευτερεύοντα. Σκέφτομαι ότι αν τελικά δεν έχει κάτι το παιδί μου, θα έχει δίπλα του μια διαφορετική μαμά.. Δε θέλω τίποτα παρά μόνο να έχει υγεία.

Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Εκτιμώ την ειλικρίνεια σου και σε ευχαριστώ για το θάρρος που μου έδωσες να περάσει άλλη μια μέρα αγωνίας.

like0

Καταλαβαίνω τι περνάς..

Εικόνα Νατάσα R.

Καταλαβαίνω τι περνας.. μονο καποια μαμα που εχει παρόμοια εμπειρια μπορει.. προσπαθω να στειλω inbox αλλά είναι αδύνατον. Εαν θα ηθελες μπορεις να στειλεις εσυ με τα στοιχεια σου για να επικοινωνησουμε.

like0

Τώρα μπορείτε να επικοινωνείτε με όλους

Εικόνα NOESI.gr

Αγαπητή , αναβαθμίσαμε τον λογ/σμό σας ώστε να μπορείτε να επικοινωνείτε, μέσω του συστήματος ενδοεπικοινωνίας (φόρμα επικοινωνίας), με όλα τα μέλη της κοινότητας της νόησης στο διαδίκτυο.

Αποστείλαμε μήνυμα με σχετικές οδηγίες στο E-mail σας, για να στείλετε το πρώτο σας μήνυμα — ομάδα noesi.gr :)

like0

Κάθε μέρα είναι και πιο δύσκολη από την προηγούμενη

Εικόνα Christina W

Κάθε μέρα είναι και πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Μια διαρκής αγωνία. Τα σημάδια του αυτισμού στο μωρό μου - με αυτά που έχω διαβάσει - είναι πολλά και κάθε μέρα εντοπίζω κι άλλα. Ζω με την ελπίδα ότι είναι κάτι παροδικό και ως δια μαγείας θα γίνει ένα θαύμα να εξαφανιστούν όλα. Όλοι μου λένε ότι είμαι υπερβολική και ότι ο γιός μου δεν έχει κάτι. Μου λένε να μη διαβάζω στο ιντερνετ και να μη βγάζω διάγνωση. Όμως, βλέπω τον αυτισμό να πλησιάζει το μωρό μου. Ανησυχώ για την εξέλιξή του και τρομάζω στην ιδέα για όλα όσα έρχονται κατά πάνω μας. Θέλω να σταθώ δίπλα του αλλά δεν ξέρω που θα βρω τη δύναμη. Νομίζω ότι ο Θεός με εγκατέλειψε και δεν ξέρω τι να κάνω. Πρέπει να σταθώ στα πόδια μου, να τον βοηθήσω με όσα μέσα υπάρχουν. Ο μπαμπάς μας δε συμμερίζεται την αγωνία μου καθώς θεωρεί ότι ο μικρός μας είναι μια χαρά. Δεν μας κοιτάζει γιατί ασχολείται με κάτι πιο ενδιαφέρον, δεν γυρίζει κάποιες φορές στο όνομά του γιατί κάνει κάτι πιο ενδιαφέρον. Δεν μας δείχνει με το δαχτυλάκι του γιατί είναι μικρός. Δεν μας δίνει το παιχνίδι του γιατί δεν ξέρει να το κάνει. Κουνάει τα χέρια του από ενθουσιασμό ή επειδή κουράστηκε, βαρέθηκε, νυστάζει... Δεν τον ενδιαφέρουν τα άλλα παιδιά γιατί είναι μικρούλης. 

Μακάρι να είμαι λάθος σε όλα. Μακάρι.

Δεν ξέρω πόσοι γονείς εδώ καλείστε να μεγαλώσετε τα ξεχωριστά αυτά παιδιά με ΔΑΔ. Τρέφω μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό σε όλους εσάς. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί η κατάσταση του μωρού μου, ελπίζω αν έχει κάτι, να είναι κάτι ήπιο και αντιμετωπίσιμο. 

Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση. Και ο γιός μου σίγουρα σας ευχαριστεί που βοηθάτε τη μαμά του σε αυτή τη δυσβάσταχτη φάση.

like0

Σημάδια / Συμπτώματα

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα Χριστίνα,

Μπράβο που μοιραστηκες τις ανησυχιες σου και το ψάχνεις τοσο πολυ.

Καποια απο τα συμπτώματα που περιγραφεις ταιριαζουν με πρώιμες ενδειξεις αυτισμου αλλα αυτο που κυριως κοιταμε είναι αν αντιγραφει τις εκφράσεις π.χ. χαμογελαει αν του χαμογελας ή αν ακολουθει με το βλεμμα του αυτο που του δειχνεις πχ κοιτα εκει (φυσικα αν δείχνεις κατι ενδιαφέρον για την ηλικια του!). Οταν λες δε γυρναει στο ονομα του, δε γυρναει οταν ειναι απασχολημένος με κατι ή σε οποιαδήποτε στιγμη; Γιατι το να μη γυρνανε στο ονομα οταν ειναι απασχολημενα τα παιδια σχετιζεται με την προσοχή και σημαινει οτι δεν εχει περάσει στο δευτερο σταδιο προσοχης, οπου μπορει να σταματησει κάτι για να κανει κατι αλλο.

Καλά εκανες που εκλεισες με τον αναπτυξιολογο αλλα, και να δει σημαδια, δυσκολα κανουμε διαγνωση τόσο νωρις. Σιγουρα θα πει να το παρακολουθει ή οτι δεν βλεπει σημαδια.

Απεφυγε να κοιτας το ίντερνετ οπωσδήποτε! Η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα και τις διατροφες δεν ενδείκνυται. Αν χρειαστεί παρεμβαση δουλευει με ομαδα ειδικων λογοθεραπευτων και εργοθεραπευτων (σιγουρα οχι μονο έργο).

Προς το παρον, οπως ειπαν και παραπανω προσπαθησε να ηρεμησεις και να ανασυγκροτήσεις τις δυναμεις σου. Διαβασα καποια πολυ θετικα στοιχεία επικοινωνιας, που περιγράφεις για το παιδι. Ολα θα πανε καλα.

Ελπίζω να σε βοηθησα!

like0

Εμείς με τις ιστορίες χαρούμενων αυτιστικών παιδιών

Εικόνα Με μεγάλη Χαρά

Αγαπημένη μου. Δεν το είχα διαβάσει πριν το μήνυμά σου. Συγγνώμη που σε άφησα σε αγωνία. 

Πρώτον έχεις ακόμη ελπίδα να μην είναι κάτι σοβαρό. 

Δεύτερον δεν είναι κατάρα. Είναι και στεναχώρια και κούραση αλλά είναι και χαρά και αγάπη. 

Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο πατέρας σε άρνηση, παρά το παιδί με τις δυσκολίες. Εισήγηση: πάρε τον μαζί σου στην συνάντηση αναπτυξιολόγου. Να ακούσει από τον ειδικό και μαζί να πορευτείτε. 

Εγώ έχω καλή ιστορία. Παιδί με απαράδεκτη συμπεριφορά, χαμηλή αντίληψη, επικοινωνία χάλια, επικίνδυνο, τάσεις φυγής ΣΚΕΤΟΣ ΜΠΕΛΑΣ. Με πολλή πολλή πολλή δουλειά και θάρρος, τώρα έχω παιδί στην Α δημοτικού που παίρνει 100 άριστα στα διαγωνίσματα. Φυσικά και αυτό ακόμη γίνεται με δουλειά πολλή, αλλά το αγόρι μου έχει χιούμορ και είναι τρομερό! 

like0

Να ακούς κάποιες πιο "επαγγελματικές" προσεγγίσεις

Εικόνα Christina W

Σε ευχαριστώ που ασχολήθηκες με τους προβληματισμούς μου. Έχει τεράστια σημασία να ακούς κάποιες πιο "επαγγελματικές" προσεγγίσεις. 

Η αλήθεια είναι ότι αν είναι απασχολημένος ο μικρός με κάτι, δεν γυρίζει εύκολα στο όνομά του. Αντίθετα όταν είμαστε στο αμάξι και τον καλώ με το όνομά του, γυρίζει μου χαμογελάει και μου κάνει κουκου τσα για να παίξουμε.

Η βλεμματική του επαφή μαζί μας δεν νομίζω ότι είναι καλή. Δεν μας αναζητά με το βλέμμα του. Όταν κάποιος μπει ή βγει από το δωμάτιο πάντα κοιτάζει και πολλές φορές μας χαμογελάει. Η αλήθεια είναι ότι όταν του μιλάμε από μεγαλύτερη απόσταση μας κοιτάζει και ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα. Στα κοντινά λίγο το χάνουμε! Αν τον έχω στο καρεκλάκι του και του χορεύω κάνει χαρές και γελάει, απλώνει τα χέρια του για να τον πάρω. Το ίδιο και στο κρεβάτι του που πολλές φορές κρύβεται και σηκώνεται για να παίξουμε! Η καλή βλεμματική επαφή μας είναι μόνο όταν τον αλλάζω και παίζουμε και μετά το βραδινό γάλα που με το δαχτυλάκι του έρχεται και πιέζει τα μάτια μου ή βάζει το χέρι του στο στόμα μου.

Μας δίνει να φάμε και μας δίνει τα παιχνίδια του να τα φιλήσουμε μόνο όταν τον αλλάζουμε ή είναι στο καρεκλάκι του. Δειλά δειλά μέσα στο σκ σήκωσε το δείκτη του και μας έδειξε τη μπάλα, την πόρτα,το μπιμπερό και τον μπαμπά του. Νόμιζα ότι θα πάθω έμφραγμα όταν το έκανε καθώς μέχρι τώρα δεν έδειχνε παρά μόνο με ολόκληρο το χέρι. Είμαστε 13 μηνών. 

Στις χαρές του και στις γκρίνιες του πεταρίζει και τα χεράκια του και κοντεύω να τρελαθώ. 

Όπως καταλαβαίνεις, αντί να χαίρομαι το μωρό μου και την κάθε μέρα, έχω γίνει ένας παρατηρητής των αντιδράσεών του. Από την ώρα που ξυπνάει μέχρι την ώρα που θα κοιμηθεί είμαι διαρκώς σε μια αναζήτηση απαντήσεων. 

Σε ευχαριστώ από καρδιάς και για το χρόνο σου και για τις πολύτιμες συμβουλές σου.

like0

Το αγόρι σου έχει μια σπουδαία μαμά! 

Εικόνα Christina W

Αρχικά να σου πω ότι το αγόρι σου έχει μια σπουδαία μαμά! Καταλαβαίνω τις αγωνίες και τα άγχη σου αλλά από ότι κατάλαβα έχεις κάνει μεγάλο αγώνα και δικαιώνεσαι. Χίλια μπράβο και σε εσένα και στο αγόρι σου! Να έχετε υγεία και να συνεχίσετε ακόμα πιο δυναμικά.

Στον αναπτυξιολόγο θα πάμε μαζί με τον άντρα μου που επιμένει ότι είναι μικρός ακόμα και εξελίσσεται και να μην έχω απαιτήσεις 5χρονου από ένα μωρό 1 έτους. Έχει δίκιο σε αρκετά σημεία καθώς εγώ ήδη έχω βγάλει διάγνωση και είμαι απαρηγόρητη, φοβισμένη, απογοητευμένη και ημίτρελη. Προσπαθεί κι αυτός να με στηρίξει αλλά καταλαβαίνω ότι φτάνει στα όριά του όταν πετάγομαι κάθιδρη στον ύπνο μου με κλάματα. Τουλάχιστον τώρα έχω λίγο ηρεμήσει και παρακαλάω αν είναι κάτι να είναι κάτι ήπιο.

Δεν με ενδιαφέρει η κούραση, ο αγώνας και ότι άλλο μπορεί να έρθει. Αυτό που με φοβίζει είναι να μην ταλαιπωρηθεί / περιθωριοποιηθεί / απογοητευτεί το μωρό μας. Η ιστορία σου μου δίνει μεγάλο θάρρος και κουράγιο. Μακάρι μακάρι μακάρι όλες οι ιστορίες να είναι σαν τη δική σου.

Ευχαριστώ για όλα. Για αυτά που γράφεις και για αυτά που περνάς στην καρδιά μου και με ηρεμείς.

like0

Είναι όλες οι δεξιότητες που είναι ορόσημα για 13 μηνών! 

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Αγαπητή Χριστίνα,

Όλα αυτά που είπες ακούγονται τέλεια! Είναι όλες οι δεξιότητες που είναι ορόσημα για 13 μηνών! 

Να ασχοληθεί με άλλα παιδιά δεν είναι για την ηλικία του, οπότε μη το κοιτάς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι φωνάζει αν φύγετε από το δωμάτιο και απολαμβάνει το 'κου-κου-τσα' και θεωρούνται σημάδια που δεν  δίνουν διάγνωση αυτισμού (φυσικά δεν έχω κλινική εικόνα και δε μπορώ να πω τίποτα με σιγουριά). 

Άρχισε να τον ρωτάς που είναι διάφορα αντικείμενα όπως και μέρη του σώματος του για να δούμε την κατανόηση. 

Προσπάθησε να ηρεμήσεις και μη κοιτάς στο ιντερνετ. Ήδη φαίνεται οτι κάνεις εξαιρετική δουλειά με το μικρό και καμιά φορά τ'αγοράκια αργούν λίγο παραπάνω από τα κοριτσάκια.

Μέχρι το ραντεβού αν δε νιώθεις καλά κι έχεις τη δυνατότητα ίσως βοηθούσε η  συμβουλευτική. Το λέω απλά για να έχεις δυνάμεις και να μη νιώθεις οτι έχεις γίνει παρατηρητής.

Μη διστάσεις να με ρωτήσεις αν έχεις άλλες απορίες!

Θερμές Ευχές

Βίκυ

like0

Τα λόγια σου ήταν βάλσαμο απόψε

Εικόνα Christina W

Aγαπητή Βίκυ, τα λόγια σου ήταν βάλσαμο απόψε. Ήδη μας δείχνει που είναι το πουλάκι του και κάνει πφφφ όταν τον αλλάζουμε. Επίσης κάνει ότι παίρνει τηλέφωνο αλλά όχι με το τηλέφωνο αλλά με οτιδήποτε κρατάει στα χέρια του. Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσω να σκέφτομαι θετικά και να μην καταστροφολογώ. Σίγουρα η συμβουλευτική είναι στα άμεσα (αμεσότατα) σχέδιά μου καθώς δεν νομίζω ότι θα βγω ψυχικά υγιής από όλο αυτό. Με ενδιαφέρει να είμαι καλά για να μπορώ να είμαι στο πλάι τους. Και στο μωρό μας αλλά και στον μπαμπά. Τις τελευταίες μέρες το ενδιαφέρον του είναι στο να κυνηγάει τη μπάλα του, να προσπαθεί να περπατήσει, να τσιρίζει με οτιδήποτε και να λέει όσες λέξεις ξέρει κάνοντας και μερικούς δικούς του αστείους συνδυασμούς. Συνεχώς μας ζητάει να φάει κάτι και γενικά δοκιμάζει εύκολα νέα πράγματα. Έμαθε να πίνει μόνος του από ένα παγουράκι και μάλλον έχει βρει ένα τρόπο να ζητάει νερό κάτι σαν "γκιγκι". Έχει αρχίσει να κουνιέται με τη μουσική και του αρέσει πολύ να χοροπηδάει πάνω σε κρεβάτια και καναπέ.

Με τους ξένους είναι πιο επικοινωνιακός από εμάς!!! Τσιρίζει αν δεν τον κοιτάξουν ή δεν του μιλήσουν... και όταν του μιλήσουν τους χαμογελάει και τους φωνάζει...

Σε ευχαριστώ πολύ για όλα. Και για το χρόνο σου και για τις συμβουλές σου!

like0

Μήνυμα στην Christina W για τον αυτισμό

Εικόνα Αθήνα Λεπενιώτη

Καλημερα δεν ξερω αν θα δεις το μηνυμα μου γιατι ειμαι ασχετη με αυτα αλλα θελω να σου πω δυο πραγματα: εχουμε ενα κοριτσακι 4 χρονων τωρα διαγνωσμενο με αυτισμο απο 18 μηνων υστερα απο παροτρυνση του παιδιατρου μου να παμε σε ασναπτυξιολογο. Ειχαμε συμπληρωσει κατι ερωτησεις οταν εγινε 18 μηνων (τοτε πρεπει) γιατι δεν ειχε βλεμματικη καθολου, πολυ ανησυχο παιδι δεν μιλουσε καθολου ουτε μπα ουτε μα, ειχε καποια συμπτωματα που τελικα ειναι αυτισμος! Στα λεω αυτα για να κανεις υπομονη ειναι μικρος ακομα κ ο αναπτυξιολογος θα σε καθοδηγησει. Ειναι πολυ βασικο να εχετε ηρεμια, υπομονη με του παιδιου τις συμπεριφορες οτι κ να ειναι αυτο και οταν διαγνωστει κατι να ξερεις οτι η ηρεμια κ η υπομονη σου θα εχουν ηδη δωσει στο παιδι σου κατι!!!!! Πίστεψε στο παιδι σου και ηρεμησε, υπαρχουν πολυ χειροτερα απο τον αυτισμο κ πηγαινε σε ενα νοσοκομειο να δεις . Εμεις τα εχουμε δει και δοξαζουμε που εχει μονο αυτισμο! Να εισαι καλα κ περιμενω νεα σου. Να αγκαλιαζεις το παιδι σου κ πολλα φιλια ολη τη μερα!!! Το έχει αναγκη ουτως η αλλως, καλη σου μερα!!!!!!

like1

Καλημέρα τυχερή μαμά

Εικόνα Γεώργιος Παπαγεωργίου

Χαιρετισμούς από την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειαστείς επικοινώνησε. Είμαι πατέρας αγοριού 5-6 χρονών με διάγνωση ΔΑΔ από τα 2,5 χρονών. Συμβουλή, είναι νωρίς ακόμα για ταμπελάκια, τα πρώιμα σημάδια είναι κάτι για να είσαι σε επιφυλακή, ωστόσο είναι νωρίς πολύ ακόμα για το αγγελούδι σας, ενδεχομένως να μην είναι κάτι ανησυχητικό και όλα να είναι φυσιολογικά!

Υπάρχει και η ομάδα στο Facebook σχετική με μητέρες παιδιών.  

Όποτε χρειαστείς το οτιδήποτε κάνε επικοινωνία 6937154037!

like2

Πόσο δίκιο έχεις, ειδικά στην υπομονή και την ηρεμία

Εικόνα Aneta Mag

Αθηνα δεν μπορω να μην σχολιασω, το ποσο δικιο εχεις στα λεγομενα σου, ειδικα στην υπομονη και ηρεμια. Συμφωνα απολυτα  κι εγω ως μαμα με αυτιστικο παιδι και εχοντας περασει 1 1/2 μηνα στην εντατικη όταν γεννηθηκε προωρος με σχιστεια στη υπερωα, υπαρχουν πολλα χειροτερα από τον αυτισμο!!! Αρκει να 'μαστε καλα εμεις να ειμαστε διπλα τους, γιατι το μετα από εμας είναι το μεγαλο αγχος μας στο πώς θα σταθουν σε μια κοινωνία ανέτοιμη για αυτά. Καλή δυναμη!!!

like0

Πρώτα εμείς θέλουμε δουλειά και μετά τα παιδιά μας, πίστεψέ με!

Εικόνα Αθήνα Λεπενιώτη

Να εισαι καλα Ανέτα και σου μεταφερω ολα τα θετικα μας συναισθηματα για το παιδακι σου και για σας! Η κοινωνια ουτως ή αλλως μονο αρνητισμο εχει και αγνοια! Δεν ανησυχουμε ομως, αρκει οπως λες να ειμαστε καλα και να μαστε εκει!!!!! Καλή σου μερα!

like0

Δεν έχω λόγια

Εικόνα Christina W

Πόση στήριξη και πόσα μηνύματα! Σας ευχαριστώ όλους. Η αγωνία συνεχίζεται... Βέβαια η αλήθεια είναι ότι βρήκα ένα ραντεβού με έναν εξαίρετο αναπτυξιολόγο για την επόμενη εβδομάδα και μιλήσαμε τηλεφωνικά. 

Του είπα τις ανησυχίες μου και τι με ώθησε στο να πιέσω τόσο πολύ για ένα τόσο σύντομο ραντεβού. Με ρώτησε τι κάνει το παιδί και τι δεν κάνει... Και ήταν απίστευτα καθησυχαστικός καθώς μου εξήγησε ότι το παιδί πρέπει να παρουσιάζει μια ΜΗ φυσιολογική συμπεριφορά. Δεν αρκούν κάποια σημάδια για να διαγνωστεί ένα πλάσμα με αυτισμό. Ούτε ενδείξεις. Χρειάζονται σημαντικά στοιχεία όπως είναι η  έλλειψη επικοινωνίας, η αδιαφορία για τους οικείους του κλπ. Μου είπε ότι από αυτά που του εξέθεσα η εικόνα δεν είναι ανησυχητική αλλά δεν μπορεί να πει κάτι με βεβαιότητα αν δεν μας δει από κοντά.

Μου συνέστησε ηρεμία και προπάντων να μην βγάζω διαγνώσεις από αυτά που έχω διαβάσει στο ιντερνετ. Είναι σαν να θέλω να κάνω μια χειρουργική επέμβαση με τυχαίες αναγνώσεις. Και έχει δίκιο!

Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές και τη στήριξή σας. Δεν ξέρω προσωπικά κανέναν από εσάς αλλά συμμερίζομαι τις αγωνίες σας, τον καθημερινό σας αγώνα για να οπλίσετε τα πλασματάκια σας με εφόδια για το μέλλον, σας θαυμάζω για την υπομονή και την καρτερία σας.

Θα σας ενημερώσω για την εξέλιξή μας. 

like0

Aναμένουμε τα καλύτερα!

Εικόνα Γεώργιος Παπαγεωργίου

Καλημέρα. Χαίρομαι, αναμένουμε τα καλύτερα και σου ευχόμαστε ομοίως!

like0

Αποτελέσματα εξέτασης αναπτυξιολόγου

Εικόνα Christina W

Aγαπητοί μου,

χθες είχαμε το ραντεβού μας με τον αναπτυξιολόγο μας. Ο μικρός μου, 13 μηνών, έδειξε πλήρη ανταπόκριση σε όλα όσα του ζήτησε να κάνει ο γιατρός. Όλα καλά μας είπε. Καμία ανησυχία και όλα δείχνουν ότι το μωρό μας αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, επιζητά την προσοχή μας, απαιτεί την επικοινωνία μαζί μας και ήδη έχει ξεκινήσει να επιβάλλει την παρουσία του στο χώρο.

Όλες οι ανησυχίες μου και προπάντων η "διάγνωση" που μόνη μου είχα βγάλει αποδείχτηκε κομπογιαννίτικος τρόπος ερμηνείας μεμονωμένων συμπτωμάτων που εγώ και ΜΟΝΟ εγώ κυνηγούσα να βρω.

Συμβουλευτικά θα ήθελα να πω, σε όλους τους γονείς που ενδεχομένως να βρέθηκαν ή να βρεθούν στο μέλλον στη θέση μου. 

  • ΜΗ διαβάζετε συμπτωματολογία στο ίντερνετ και εμπιστευτείτε τους ειδικούς.
  • Ηρεμήστε και προστατέψτε τόσο την ψυχική σας υγεία όσο και το οικογενειακό περιβάλλον σας.
  • Αυτό που στα μάτια σας φαντάζει "λάθος" μπορεί να είναι απλά κάτι που το μωρό σας δεν έχει κάνει ΑΚΟΜΑ.
  • Ο ξεχωριστός χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου ξεκινά από τη βρεφική ηλικία και καλό θα ήταν να αποφύγετε το λάθος που έκανα εγώ και ουσιαστικά "έχασα" πολύτιμο ποιοτικό χρόνο με το μωρό μου.
  • Αντί να είμαι δίπλα του και να παίζουμε, ήμουν δίπλα του σαν μια μηχανή καταγραφής της συμπεριφοράς του. 

Το πιο σημαντικό είναι το εξής. Από την τελευταία φορά που μίλησα τηλεφωνικά με το γιατρό μας και με ηρέμησε, ήμουν πολύ πιο "μαμά" με το μωρό μου. Και το μωρό μου ηρέμησε και αυτό!!!! Μια τεράστια αλλαγή στη συμπεριφορά του. Ενδεχομένως να είδα ικανότητές του που πριν δεν τις έβλεπα γιατί το μυαλό μου κολλούσε στο ότι δεν γύρισε 2 φορές στο όνομά του!!! Η ψυχολογία των γονέων επηρεάζει άμεσα αυτή του παιδιού. Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά το είδα με τα μάτια μου και δεν θα επιτρέψω ποτέ ξανά να συμβεί. Η προσποίηση της χαράς γίνεται πλήρως αντιληπτή από το παιδί. 

Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω ότι το μόνο που με κράτησε ήταν η πίστη στο Θεό. Με τη δική Του βοήθεια ξεπεράσαμε ένα σκόπελο και με την δική Του βοήθεια θα ξεπεράσουμε όλα όσα έρθουν. Να έχετε πίστη!!

Ευχαριστώ όλους εσάς που με στηρίξατε αυτό το διάστημα. Το ευχαριστώ δεν είναι τυπικό αλλά ουσιαστικό και από τα βάθη της καρδιάς μου. Σας εύχομαι ολόψυχα δύναμη γιατί ουσιαστικά κάθε εμπόδιο (είτε αυτό λέγεται αυτισμός, είτε κάπως αλλιώς) που καλείστε να ξεπεράσετε μαζί με τα παιδιά σας, σας κάνει αυτόματα πιο δυνατούς και ενωμένους. Η δύναμη των γονέων μεταλαμπαδεύεται στα παιδιά σας και τα θωρακίζει για τα εμπόδια του μέλλοντος. 

Θα ήθελα να σας πω ότι θα ακολουθήσω τη συμβουλή της κας Σκαρλοπούλου (είχε την ευγένεια και την καλοσύνη να μου το προτείνει) για συμβουλευτική. 

Η επίσκεψή μου στη συγκεκριμένη σελίδα, δε θα σταματήσει. (Ειδικά τώρα που τα νέα μας ήταν καλά). Οποιοσδήποτε χρειαστεί τη βοήθειά μου θα την έχει.

Να είστε υγιείς και δυνατοί να στηρίζετε τα μικρά σας πλασματάκια!

Να έχετε όλοι καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα!

Χ.

like0

❤️❤️❤️

Εικόνα Με μεγάλη Χαρά

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

like1

Ήμουν πολύ θετική από την αρχή

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Αγαπητη Χριστίνα,

Παρα πολυ ευχαριστα νεα!!! 

Χαίρομαι που ολα πηγαν καλα και παρατηρησες πόσο ευκολα τα παιδια ουσιαστικά "αντιγραφουν" ακομα και την ανησυχια των γονιων!

Τα οροσημα των 13 μηνων τα ειχε κατακτήσει ολα, οπότε ημουν πολυ θετικη απο την αρχη.

Να χαιρεσαι το παιδακι σου και να ειστε πάντα καλα!

Θερμές Ευχές

Βικυ

like0

Super!

Εικόνα Γεώργιος Παπαγεωργίου

Πολύ πολύ ευχάριστα τα νέα σου! 

like0

Άψογα! Τώρα ηρέμησε κι ασχολήσου με το μικρό σου πρίγκιπα!

Εικόνα Αθήνα Λεπενιώτη

Αψογα!!!!! Τωρα ηρεμησε και ασχολησου με τον μικρο σου πριγκιπα! Δεν ξερω αν εχεις αλλο παιδακι αλλα καιρος να κανεις αν θελετε, νομιζω επιβαλλεται σε καθε περιπτωση!!! Μπραβο, χαρηκα πολυ και για σενα και για το παιδι κυριως, γιατι ο κοσμος εκει εξω ειναι πολυ σκληρος! Δυναμη, δυναμη, δυναμη, τιποτε αλλο!

Φιλια και θα τα λεμε.

like0

Τα λες τόσο όμορφα!

Εικόνα Argyrobako

Τα λες τόσο όμορφα!θα ήθελα να μας ενημερώσεις για την εξέλιξη γιατί ειμαι ακριβώς έτσι όπως ήσουν εσύ!ακριβώς!το μόνο όμως που με προβληματίζει είναι η βλεμματική επαφή όπως είπες με την απόσταση.. ευχαριστώ!

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.