Ψυχοκινητική καθυστέρηση στην κόρη μου 3+ ετών

Εικόνα Anna Kets

Καλησπέρα σε όλα τα μέλη...

Είμαι μαμά δύο κοριτσιών 9 και 3 ετών και είμαι εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα. Η μεγάλη μου κόρη ήταν σε όλα τα ορόσημα OK, περπάτησε 13 μηνών, μίλησε στους 18 μήνες και είναι γενικά πολύ ώριμη και τώρα ακόμη που είναι μαθήτρια δημοτικού. Η μικρή μου κόρη γεννήθηκε πρόωρη στις 35+6 εβδομ. Είχα εγκυμοσύνη δύσκολη με αιμορραγία και γεννήθηκε χωρίς να έχω κάποια ένδειξη προωρότητας. Είχε πολύ καλό βάρος 3170 και δεν μπήκε σε ΜΕΝΝ. Την δεύτερη μερα ωστόσο έχασε βάρος ραγδαία και ανέβασε ίκτερο 16. Έκανε φωτοθεραπεία και έριξα τον ικτερο. Από μωρό ήταν πολύ δύσκολο, είχε κολικούς μέχρι τον 4ο μήνα, έβαζε βάρος πολύ γρήγορα όμως είχε διακεκομμένο ύπνο όλη την ημέρα...

Μετά τον χρόνο και βλέποντας ότι είναι πίσω σε κάποια ορόσημα π.χ. κάθισε στον 9ο μήνα με στήριξη , μας είδε αναπτυξιολογος που είχε υποτονία. Στους 20 μήνες πήραμε χαρτί για φυσιοθεραπεία και κάναμε για 6-7 μήνες. Η μικρή είχε περπατήσει ήδη στους 17 μήνες. Αστάθεια υπήρχε σαφώς και δυσκολία σε κινήσεις, καθόταν και κάθεται ακόμα σε "w". 

Στους 27 μήνες την είδε παιδονευρολόγος η οποία μας είπε ότι είναι πίσω 12 μήνες και στο παραπεμπτικό για εργοθεραπείες υπήρξε η διάγνωση Ψυχοκινητική Καθυστέρηση. Άμεσα ξεκινήσαμε εργοθεραπείες για αδρή και λεπτή κινητικότητα και οργάνωση καθώς η μικρή είναι άναρχη και δεν συγκεντρώνεται σε μια δραστηριότητα, βαριέται εύκολα. Στα 2,5 αποφάσισα να ξεκινήσω και λογοθεραπειες μιας που το μόνο που έκανε ήταν μπαμπαλισματα. Καμία λέξη μόνο μαμ και μπαμπά...

Τώρα είναι 3+ ετών και η ίδια παιδονευρολογος που την είδε πριν μια βδομάδα μου έδωσε παραπεμπτικό για εργοθεραπείες με την ίδια διάγνωση και μου είπε πως οι λογοθεραπειες δεν έχουν να προσφέρουν κάτι μιας και ακόμα δεν είναι ώριμη. Η μικρή είναι έξυπνη, πολύ ζωηρή, κάναμε βελτίωση στην αλληλεπίδραση, εξετάσεις για ακοή (που ήταν καλές) και γενικά φαινοτυπικά η εικόνα της είναι ενός χαρούμενου παιδιού που όμως δεν επικοινωνεί λεκτικά. Το αντιληπτικο της λεξιλόγιο είναι σε πολύ καλό επίπεδο, καταλαβαίνει τα πάντα, κάνει τσαλιμια, παιχνίδια αλλά δεν θέλει να ζοριζεται ώστε να κάνει κάτι πιο δημιουργικό από το να σπάει παιχνίδια ή να κάνει ζημιές. Είναι φοβερά ανυπόμονη, προσπαθεί να μιλήσει λέγοντας ακαταλαβιστικες λέξεις, πλέον λέει μαμά , και μπράβο... Χωρίς ρ και καλά χωρίς λ...

Η ερώτηση μου είναι αν υπάρχει γονιός που πήρε διάγνωση ψυχοκινητική καθυστέρηση και πως πορεύτηκε... Να σημειώσω ότι κάνει 2 εργοθεραπείες την βδομάδα και 2 λογοθεραπειες κ η παιδονευρολογος με μάλωσε που την ζοριζω με τις λογοθεραπειες.

Ευχαριστώ. 

Σχόλια

Σκέφτηκα να σας στείλω μια σύντομη απάντηση

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα,

Σκεφτηκα να σας στειλω μια συντομη απαντηση σχετικα με το προβληματισμό σας για τη λογοθεραπεια. Κάνετε πολυ καλα που κάνετε και λογοθεραπειες καθως η γλωσσική ανάπτυξη δεν είναι μια αποκομμενη λειτουργια που αναπτύσσεται μονη της. Είναι μια πυραμίδα: στη βαση βρισκεται η προσοχή (συγκεντρωση, προσμονη) μετά το οργανωμένο παιχνιδι και μετα ο λογος. Στη λογοθεραπεια σ' αυτη την ηλικια δουλευουμε και την προσοχη και το παιχνίδι συνδυάζοντας τον λογο μεσα σ' αυτα τα πλαισια. Για παράδειγμα, μπορεί να παίζουμε με νερο μεταφετοντας το σε ποτηρια και να λεμε "παιρνω, ριχνω, νερο, πάει". Αυτο και συντονίζει το παιχνιδι και αυξάνει τη προσοχη και κανει το παιδι να συνδυάσει τις κινησεις με τις λέξεις δινοντας του τη δυνατοτητα να τις επαναλάβει κατα τη διαρκεια της δραστηριότητας.

Σε παρομοιες περιπτώσεις δουλευουμε παντα σε συνδυασμο εργο- λογο- καθως η απόκτηση αυτων των δεξιοτητων είναι αλληλενδετη σε αυτη την ηλικια και δεν υπαρχουν σαφη ορια απόκτησης καποιων δεξιοτητων σαν ιεραρχια. Ενα δικτυο ειδικων (εργο- και λογο-) θα βοηθησει καλύτερα ωστε να επικοινωνησει λεοτουργικα και να ενταχθει ομαλά σιγα σιγα και στα σχολικα πλαίσια.

Θερμές Ευχές

Βικυ

like127

Εννοείται ότι δεν σκοπεύω να σταματήσω τις λογοθεραπειες

Εικόνα Anna Kets

Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση...

Εννοείται ότι δεν σκοπεύω να σταματήσω τις λογοθεραπειες παρόλο που δεν μου δόθηκε παραπεμπτικό, θα τις συνεχίσω. Απλά τώρα τελευταία πριν την εορταστική περίοδο και για τoν λόγο ότι πιέστηκε η μικρή απο την ένταση και την συχνότητα των συνεδριών, αρνείται να μπει στην αίθουσα και κλαίει με το που στρίβουμε με το αυτοκίνητο για να παρκάρω έξω από το κτήριο. Ξέρω ότι η ανάπαυλα των εορτών θα την βοηθήσει, ταυτόχρονα θα την δουλέψω κι εγώ στο σπίτι, με δημιουργικό παιχνίδι... Όμως ανησυχώ για το πώς θα ξαναμπεί στην ρουτίνα των συνεδριών μετά τις γιορτές. Δεν θα αργήσει να πει κι άλλες λέξεις το ξέρω, όμως είναι πίσω σε σχέση με άλλα συνομιλικα παιδάκια και πονάει η καρδιά μου που όλα μιλάνε στην τάξη της στον παιδικό σταθμό και εκεινη όχι. Και πάλι ευχαριστω για την ανταπόκριση! 

Θερμές ευχές   
Αννα

like149

Αν έχει τόση άρνηση να το συζητήσετε με τους θεραπευτές

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Αν εχει τοση αρνηση καλυτερα να το συζητησετε με τους θεραπευτες και να βρειτε μια λυση οπως να φερνει το αγαπημένο της παιχνιδι και να παιζουν με αυτο ή να κανετε μια λιστα με παιχνιδια που της αρέσει πολυ να παιζει και να γινονται σαν ελευθερο παιχνιδιο στο πατωμα. Ισως και να το κανετε ηδη απλα σκεφτομαι διαφορες εναλλακτικές που δουλευουν πολυ με τους μαθητες μου σε περιπτωση που βοηθησουν.

Φανταζομαι οτι ειναι δύσκολο για σας αλλα την υποστηριζετε πολυ καλα. Χρησιμοποιειστε  πολυ απλη επαναλαμβανομενη γλωσσα κι αποφύγετε τις πολλες ερωτησεις, προτιμηστε το σχολιασμο!

Θερμές Ευχές
Βικυ

like1

Δεν παίζει καθόλου... Μόνο αν κάτσω εγώ μαζί της

Εικόνα Anna Kets

Δεν παίζει καθόλου... Μόνο αν κάτσω εγώ μαζί της και κάνουμε παιχνίδι πχ να ταισουμε το μωράκι κούκλα να το κάνουμε μπάνιο .... Παίζει λίγο και μετά αφαιρείται πάει σε άλλο παιχνίδι... Εννοείται ότι αυτό θα το προτείνω στην λογοθεραπευτρια της. Επειδή είναι υπερκινητική επηρρεαζεται η καθυστέρηση λόγου? Γιατί ξέρω παιδιά που είναι ζωηρά αλλά μιλησανε κανονικά μετά τα 2. Η παιδονευρολογος μου είπε ότι είναι ανωριμη και για αυτό δεν έδωσε ακόμα λόγο και μόνο μπαμπαλισματα. Να επισημάνω ότι έχει πει λέξεις πέραν των συνηθισμένων πχ δεντο  ( δέντρο) παπά (παπάκι) τούτα  (τούρτα) αντα ( τσάντα) αλλά δεν τις ξαναλέει. Ενώ ξέρω ότι μπορεί. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό? Έχει πολύ δυνατό χαρακτήρα είναι πολύ νευρική έχει πολλά ξεσπάσματα ( να πέφτει κάτω όταν δεν γίνεται το δικό της). 

Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σας και για τις πολύ κατατοπιστικές απαντήσεις.

Άννα

like156

Η εικόνα που παρουσιάζουν τα παιδια που δεν μιλούν στα 3+

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Ναι αυτο ακριβως που περιγραφετε οτι μεταβαίνει απο το ενα παιχνίδι στο αλλο είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα περισσότερα παιδια που δεν μιλουν στα 3+ έτη. Ναι η προσοχή είναι η βάση για να μπορέσει να χτιστει η ομιλια. Οταν λεω προσοχη εννοω να συγκεντρωνεται σ' ενα παιχνιδι, να περιμένει τη σειρά της και να περιμενει να συμβει κατι όταν καποιος λεει 1, 2, 3 παμε. Η υπερκινητικοτητα δε θεωρείται προσοχη σε αυτο το σταδιο γι αυτό κι ίσως μιλησαν τα αλλα παιδιά που ξερετε. Βασιζομενη σ'αυτο πιστευω οτι γι αυτο το λογο κιολας εχει καθυστέρησει τοσο ο λογος και λεει μια φορά καποιες λεξεις. Δηλαδή είναι τοσο ανυπόμονη που δε μπορει να συγκεντρωθει να πει τη λεξη που χρειάζεται καθε φορα κι ετσι επιλέγει αλλους τροπους.

Ισως κι αυτο να εννοει η παιδονευρολογος με τον ορο "ανωριμοτητα" γιατι απο μονος του είναι πολυ γενικος.

Θα συμβουλευα να βρεθουν πολυ ενδιαφεροντες δραστηριότητες και παιχνιδια που συμπεριλαμβανουν αισθητηριακο ερεθισμα (sensory toys and sensory bins - υπαρχουν απειρες ιδεες γι αυτα!) και να παιζετε με αυτα καθώς τη βοηθουν να συγκενωνεται για ωρα και ταυτόχρονα εσείς σχολιάζετε το παιχνιδι π.χ. ριχνω το νερο, παίρνω τη μπαλα χρησιμοποιωντας παντα πολυ απλη, αργή κι επαναλαμβανομενη γλώσσα ωστε να συνδυάσει γλώσσα με κινηση.

Μη διστασετε να με ρωτησετε αν χρειαζεστε καποια παραπάνω διευκρίνιση!

Θερμές Ευχές
Βικυ

like1

Θεραπείες στα τρίχρονα παιδια

Εικόνα Vic Kr

Η περιπτωση σας μου θυμιζει το γιο μου. Με παρόμοια αναπτυξη απο 11 μηνων με ψυχοκινητικη καθυστέρηση. Στα 3 χρονια καναμε 2 εργοθεραπειες και 1 λογοθεραπεια για να μην πιεζεται πολυ το παιδι. Η νευρολογος που παρακολουθει στενα το παιδι μας εξηγησε οτι με επιπλεον μάθημα μπορει να αντιδρα και να μην κερδισει επιπλέον. Αργοτερα εγιναν 2 λογοθεραπειες και 1 εργοθεραπεια. Έχουμε κρατησει το σχημα των 3 μαθήματων ακομα κι οταν μπηκε ειδικο μάθημα στα 6 χρονια. Τωρα ειναι 7 ετων και κανουμε 1 εργο- για αδρη κινητικοτητα - ο κυκλος τς λεπτής ολοκληρώθηκε με επιτυχια - και 2 λογοθεραπειες!

Απλα θελει πολλη υπομονη με τα μαθήματα. Οι στοχοι επιτυγχανονται σε 2-3 μηνες...

like164

Θα σταματήσω τη μια λογοθεραπεία

Εικόνα Anna Kets

Σε ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση. Έτσι πρόκειται να πράξω. Θα σταματήσω μάλλον την μια λογοθεραπεια και θα επικεντρωθεί στις εργοθεραπειες. Θα ήθελα να ρωτήσω ποτέ μίλησε κανονικά ο γιος σας? 

Ευχαριστώ και πάλι καλή χρονιά εύχομαι....

like133

Αποκλείστηκε ο αυτισμός και κάποια άλλη κατάσταση

Εικόνα Anna Kets

Γεια σας και πάλι! Τα νέα μας είναι ανάμεικτα ευχάριστα και ουδετερα. Την είδε παιδοψυχιατρος, πριν μια βδομάδα περίπου, η οποία μας είπε πως είναι πίσω σε σχέση με συνομιλικα παιδάκια αλλά το επικοινωνιακό εξωλεκτικο δηλ είναι πολύ καλό. Αποκλείστηκε ο αυτισμός και κάποια άλλη κατάσταση όμως θέλει πολλή δουλειά. Έχει αρχίσει τα κορακιστικα... Σειρά ήχων ακαταλαβιστικες μεν ουσιαστικές για αυτήν δε... Και μας δώσαν κουράγιο ότι ναι θα πάμε μόνο καλύτερα και όχι χειροτερα. Συνεχίζεται το μια λόγο- δύο έργο- αν και ο λογοθεραπευτής του ίδιου Κέντρου (ιατραπαιδαγωγικο νοσοκομειου) προτεινε να κάνουμε δύο λόγο-... Μου μίλησε και για μια μέθοδο Μακατον αν την γράφω καλά. Στο Kέντρο που πάμε για λογο- και έργο- δεν δουλεύουν την μέθοδο αυτή. Ευτυχώς τα κλάματα σταμάτησαν και η άρνηση να πάμε για συνεδρια... 

Όσον αφορά το θέμα της πανας θα προσπαθήσω να της την κόψω με το που ανοίξει ο καιρός. Ήδη κάθεται στο γιο γιο αλλά δεν λέει πότε κάνει. Π.χ. κακά ... Απλα κάθεται. 

Έχω αγχωθει, παρόλο που εχουμε αποκλείσει πολλά που φοβόμουν, πώς θα εξελιχθεί στις σχολικες αναγκες πώς θα ανταποκριθεί μιας και το Σεπτέμβριο θα είναι προνηπιο ... Θα ήθελα γνώμες και εμπειρίες γονέων που αντιμετωπίζουν Ψυχοκινητική Καθυστέρηση. Ευχαριστώ πολύ.

like145

Πολύ καλά τα νέα!

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Πολύ καλά τα νέα!

Τώρα χρειάζεται υπομονή και δουλειά!

Συμφωνώ η Makaton είναι το κυριότερο εργαλείο στη πρώιμη παρέμβαση.

Προσπαθείτε να εφαρμόζετε στο σπίτι ο,τι γίνεται και στις θεραπείες, ώστε το περιβάλλον να 'ναι ίδιο. 

Θερμές Ευχές

Βικυ

like126

Πήρα την επίσημη γνωμάτευση η οποία κατήργησε τον όρο ΨΚΚ

Εικόνα Anna Kets

Γεια και πάλι! 

Πήρα την επίσημη γνωμάτευση η οποία κατήργησε τον όρο ψυχοκινητική καθυστέρηση (ΨΚΚ) και γράψανε ανωριμοτητα. Από τον Ιατροπαιδαγωγικοι φορέα που την είδε. Σίγουρα φυσικά γράφουν παραπέμπουν σε 15 λόγο- 15 έργο- το μήνα και 4 συνεδρίες συμβουλευτικής γονέων. Μου είπανε ότι ο ΕΟΠΠΥ θα μας δώσει μόνο 240-250€ το μήνα για αυτά που κάνουμε, γιατί είναι ήπια η διαγνωση και δεν αφορά ΔΑΔ ή κάτι πιο σοβαρό. Πέρα από το ότι η ερώτηση μου είναι αν όντως αληθεύει, θέλω να ρωτήσω πόσο καθυστερούν οι πληρωμές του ταμείου (ΙΚΑ) σε πόλεις μεγαλες π.χ. Θεσσαλονικη που μένω. 

Όσον αφορά τη μικρή, σημειώνει πρόοδο με την κοινωνική της συναναστροφή, έχει ακόμα προσπάθειες για μικρές λέξεις όχι προτάσεις, συνεχίζει τα κορακιστικα της και στον παιδικό σταθμό δίνει πολύ καλή εικόνα μιας και κάθεται στην παρελυλπ, δείχνει πιο πρόθυμη, βαριέται βεβαια παλι ευκολα αλλά γενικά η δασκάλα της είδε βελτίωση. 

Μακατον δεν χρησιμοποιείται δυστυχώς, η λογοθεραπευτρια της έχει κινήσει άλλες μεθόδους πιο καθημερινές, παιχνίδι, όχι ερωτήσεις, σχολιασμό, δραστηριότητα με κάρτες... Πηγαίνει χωρίς κλάματα και στο σπίτι ζητάει αυτό που θέλει κάποιες φορές δείχνοντας μας ή λέγοντας άντε.

Είμαι λίγο πελαγωμενη, καθώς ναι μεν η γνωμάτευση ήταν πιο ήπια όμως η μικρή είναι τρομερά χειριστικη και δεν κάνει κάτι στο σπίτι όπως κάνει στις θεραπείες της. Με εμένα δηλ. δεν κάθεται να παίξει εύκολα, το μυαλό της είναι να φύγει και να αλωνιζει τον χώρο χωρίς ουσία. 

Αυτά τα νέα μας... 

Όσο για το θέμα πάνα, έχω δώσει αναβολή καθώς οι συνθήκες δεν ευνοούν λόγω κρύου και ιώσεων. 

Ευχαριστώ...

Άννα 

like148

Ίδια συμπτώματα!

Εικόνα Mary Pap.

Καλησπέρα! Εχω μια μικρούλα 27 μηνών κ έιμαστε ακριβώς στην ίδια κατάσταση! Περπάτησε οταν ήταν 19 μηνών ξεκινήσαμε φυσιοθεραπείες λόγω αστάθειας, κάναμε μαγνητική η οποία δεν έδειξε κάτι κ 6 μήνες μετα με μια αρκετά μεγάλη βελτίωση στη βάδιση μας προτείνει ο παιδονευρολογος να ξεκινήσουμε εργοθεραπειες λογοθεραπειες. Καθώς κ εξετάσεις γενετικού υλικού γιατι ειναι πίσω στην επικοινωνία. Δεν μιλάει εκτός απο μερικές λέξεις. Θα ήθελα αν μπορείτε να μ στείλετε ενα μειλ στο ninaki_m@hotmail.com να μου δωσετε κάποιες πληροφορίες. 

like166

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.