Πρώιμα σημάδια αυτισμού σε μωρό, δυνατότητα παρέμβασης

Εικόνα Ioanna B

Θα σας πω για το μικρο μου θαυματακι.. στην αρχη της εγκυμοσυνης διαγιγνωσκομαι με αυτοανοσο, συστηματικο ερυθηματωδη λυκο, αρχισα τα φαρμακα, αποφυγαμε εμβρυοκαρδιοπαθεια, ηταν μια εγκυμοσυνη χαλια, με πολυ αγχος.. το μικρο το ειχα ταξει στην Αγια Ειρηνη τη Χρυσοβαλαντου.. Τελικα γεννησα προωρα στις 35 εβδομαδες..

Ο μικρος δε θηλασε ποτέ, δεν τα καταφερε, εβγαζα γαλα με το θηλαστρο, στις σαραντα μερες ειχε αιμα στα κακα και διαγνωστηκε με αλλεργια στα γαλακτοκομικά. Απο την αρχη μου εκανε εντυπωση το ποσο ησυχος ηταν.. βολικο μωρο ελεγε η μητερα μου.. το κλαμα του υποτονικο σχεδον, σαν παραπονο.. Αρχισα, οσο μεγαλωνε, να παρατηρω οτι δε βγαζει ηχους. Ειναι πλεον τεσσαρων μηνων κι εχει ολα τα πρωιμα σημαδια αυτισμου.

Δε χαμογελαει, παρα μονο μετα απο κολπα που κανουμε εμεις με τα χειλη μας.. ποτε αυθορμητα. για γελιο, ουτε καν. Η βλεμματικη επαφη ειναι ελλιπης, πρεπει να ειμαστε απο πανω του και τις περισσότερες φορες αποστρεφει το βλεμμα. Πολλες φορες ειμαστε μπροστα του και φωναζουμε και ειναι σα να μη μας ακούει, ειδικα οταν παιζει με τα παιχνίδια του.

Οταν ξυπναει και σκυβω πανω απο την κουνια του, με κοιταει στιγμιαια και μετα επιστρεφει στο να κοιταει το περιστρεφομενο του..δεν επιζητα την επαφη μαζι μας, ποτε δεν εχει φωναξει με τον τροπο του ουτε οταν μπαινουμε μες στο δωματιο..

Κλεισαμε ραντεβου με νευρολόγο, αρχικά, στην οποια μας παρεπεμψε η παιδιατρος. Γνωριζω οπως ειπε κι η παιδιατρος μας οτι κατι δεν παει καλα ,αλλα ακομα διαγνωση δε γινεται. Ωστοσο, δε θελουμε να χασουμε χρονο κι ηθελα να ρωτησω πώς να κινηθούμε, ωστε το παιδι να εχει μια πρωιμη παρεμβαση..

Σας ευχαριστω που με διαβασατε, ειμαι ακομα σοκαρισμενη γιατι πιστευα οτι αυτο το παιδι θα εβγαινε γερό μετα απο την κολαση που περασα.. Τωρα νιωθω οτι θα σηκωνω ενα σταυρό για πάντα και δυστυχώς δε θα ειμαι υγιης για να μπορω να στηριζω για μια ζωή το μικρό μου.

Σχόλια

Ευχομαι να πανε ολα καλα!

Εικόνα Μαρία Παπαδάκη

Καλησπέρα σας! Καταρχην θα σας συμβουλευα να ειστε αισιοδοξη, το μωρακι σας ειναι ακομα πολυ μικρο για να βγαζεται συμπερασματα.. Αν κρινω το οτι γεννησατε στην 35 εβδομαδα το μωρο σας ειναι κατα ενα μηνα μικροτερο δλδ 3 μηνων. .. Εχοντας προσφατα στην μνημη μου αυτην την ηλικια, θελω να σας πω οτι τα μωρα γυρνανε στην πηγη του ηχου 3-4 μηνα, το γραφει κ το βιβλιαριο υγειας αν θυμαμαι καλα! Εμενα η μικρη μου το εκανε ακριβως 4 μηνων και ηταν τελειομηνη (37 και 6ημερων). Και μενα ηταν πολυ ησυχο μωρο μου το ελεγαν ολοι! Ετρωγε και κοιμωταν. Γυρο στον 4-5 μηνα αλλαξε τελειως! Ενα ζωντανο και χαρουμενο μωρο που ολο τσιριζε και χαμογελουσε. Κατι ακομα τα μωρα χαμογελουν στην αρχη με λιγη προσπαθεια και πιο μετα πιο ευκολα. Το "χαχανιτο" που λεμε η το δυνατο γελιο ερχεται πιο μετα κοντα στο 5-6 μηνα το εκανε η δικη μου κορη! Αυτα σας τα λεω γτ το μωρο σας ειναι 3μηνων και ειναι παρα πολυ μωρο!! Σε αυτη την ηλικια μας ενδιαφερει η οπτικη επαφη και να στηριζει καπως το κεφαλακι του οταν το γυριζεται μπρουμυτα! Αλλα προσεξτε το μωρο μπορει να δει σε συγκεκριμενη αποσταση σε αυτη την ηλικια.. Τιποτα δεν μου κανει εντυπωση απο οτι μου ειπατε! Η αλεργια ειναι ασχετη πολλα μωρακια την εχουν. Μην αγχωνεστε ολα θα πανε καλα! 

like1

Και γω νομίζω ότι είναι νωρίς για να αγχώνεσαι

Εικόνα Μάκης Παπάς

Και γω νομιζω οτι ειναι πολυ νωρις για να αγχωνεσαι. Καλα κανεις και το ψαχνεις. Καποιος αναπτυξιολογος η παιδονευρολογος θα σε καθοδηγησει. Μη σκεφτεσαι τα χειροτερα. Απ τη δικη μου εμπειρια η αισιοδοξια και η θετικη σκεψη ειναι αυτη που θα βοηθησει εσενα και κατα συνεπεια το παιδακι. Να το χαιρεσαι καθε μερα και ελπιζω ολα να πανε καλα.

like168

Πορεία πρίν την πρωιμη παρέμβαση

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα!

Λυπάμαι για ολες τις δυσκολιες που περάσατε..

Σκεφτηκα να σας γραψω τις διαδικασίες ωστε να σας διευκολυνω κάπως.

Παρακατω επισυναπτω τα πρωιμα σημαδια του αυτισμού σε περίπτωση που σας φανουν πιο χρησιμα συγκεντρωμενα..

*δεν ανταποκρίνεται σε ηχους

*δεν ανταποκρίνεται σε οικεια προσωπα

*δεν ανταποκρίνεται στη φωνη των φροντιστων

*δεν παρακολουθει με το βλεμμα κινούμενα αντικειμενα

*δε παρουσιαζει κοινωνικό χαμογελο σε ενδειξη αλλεπιδρασης. 

Θα ελεγα να παρετε μια ανασα και να προσπαθησετε να ηρεμήσετε μεχρι το ραντεβού με το γιατρο γιατι το αγχος μεταφέρεται ασυναίσθητα και στο παιδι..

Ο νευρολόγος θα σας στειλει και σε αναπτυξιολογο οπότε ισως αξιζει να κλεισετε απο τωρα ραντεβού για οικονομια χρονου.

Σπάνια δίνουν διάγνωση σε τέτοια ηλικια. Σε περίπτωση που δουν κατι ανησυχητικό θα σας προτεινουν πρωιμη παρεμβαση η οποια είναι παρα πολυ βοηθητική και πολλα μωρακια εχουν βοηθηθει.

Αν εχετε κάποια απορια μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Θερμές Ευχές

Βικυ

like161

Σας ευχαριστώ όλους πολύ

Εικόνα Ioanna B

Σας ευχαριστω ολους πολυ.

Δυστυχως, απο τα παραπανω το μονο που κανει ειναι να παρακολουθει κινουμενα αντικειμενα με το βλεμμα του.

Ξερουμε πάντως ακουει γιατι στον υπνο του ξυπναει με τον παραμικρο θορυβο, αλλα οταν του μιλαμε σπανια θα γυρισει να μας κοιταξει, ακομα κι αν ειμαστε σχεδον μπροστα του,ειδικα αν ειναι απασχολημενος με κατι αλλο.

Κι αν μας κοιταξει, δε θα επικεντρωθει..

Το κοινωνικο χαμογελο απουσιαζει παντελως... πρεπει να του κανουμε διαφορους ηχους με το στομα και παλι δε θα ανταποκριθει παντα.

Και λειπουν και οι φωνες, μονο παραπονιεται οταν πειναει η κατι τον ενοχλει.

Καμια ενδειξη αλληλεπιδρασης δηλαδη..

Γνωριζω πως ειναι τυπικη διαδικασια η γνωματευση, γι αυτο και θελω να βοηθηθει οσο γινεται το παιδί. Σε αυτες τις περιπτωσεις χρειαζεται εργοθεραπεια, φυσιοθεραπεια, λογοθεραπεια;

Η παιδιατρος ειπε πως εχουμε αυτιστικα στιχεια κι απο την αλλη, μηπως να περιμεναμε μεχρι τον εκτο σε περιπτωση που αλλαξει. Αλλα εμεις ξερουμε πως εχει αυτη τη στασιμη, ανησυχητικη συμπεριφορα απο παντα..

Δε μας κοιταει ακομα κι οταν τον εχουμε αγκαλια..

Με το συζυγο μου μπορουμε να θυμηθουμε οτι παλιοτερα ειχε μεγάλη αλληλεπιδραση με εμας, σα να ζητουσε το βλεμμα μας, εβγαζε κραυγουλες, και καποιες φορες ανταποκρινοταν στα χαμογελα.

Απο τοτε, εδω και δυο μηνες εχει χειροτρεψει.. τι να πω.. τα εμβολια; Το Aerolin που εκανε; Δε μπορω να σκεφτω ψυχραιμα δυστυχως.. Εχω χασει την πιστη μου πια.

 

like1

Την πίστη σου να μην την χάνεις

Εικόνα Νε Λα

Την πίστη σου να μην την χάνεις. Το μωρό σου σε χρειάζεται ολοένα και περισσότερο. Να φροντίζεις να είσαι πάντα ψύχραιμη και σταθερή μπροστά στο παιδάκι σου. Τα όσα πέρασες στην εγκυμοσύνη με τον καιρό ίσως και να ξεχαστούν. Όμως το παιδάκι σου θα σε χρειάζεται συνέχεια ακόμα κι αν δεν σου το δείχνει. Για μένα κάνε ότι σου είπαν ήδη και οι άλλοι, ψάξε πρώτα για παθολογικές καταστάσεις (έλεγχο ακοής) και μετά θα σε καθοδηγήσουν οι ειδικοί. Κανείς τους όμως δεν θα μπορεί να του προσφέρει αγάπη. Δώσε του λοιπόν όσο πιο πολύ μπορείς με κάθε τρόπο. Με υπομονή, πίστη και θάρρος μεγάλωσε το παιδάκι σου. (Αν τελικά είναι αυτισμός τα φάρμακα και τα εμβόλια δεν συμβάλλουν. Πρόκειται για μια κατάσταση νευρολογικής διαταραχής που υπάρχει από τη γέννηση. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου πως έκανες κάτι λάθος. Δώσε έμφαση στο τι μπορεί να κάνεις καλά.) Προχώρα μπροστά - δείξε το δρόμο στο παιδάκι σου....

 

like166

Πρωιμη παρέμβαση

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα,

Συμφωνώ, το μωρακι αυτη τη στιγμή εχει μεγαλη αναγκη τη θετικη αλληλεπίδραση και την αγαπη. Προσπαθειστε οσο μπορειτε να μην μεταδίδετε το αγχος σας. Και παρέμβαση να χρειαζεται μπορεί να εχει πολυ καλή εξελιξη..

Η πρωιμη περιλαμβάνει φυσικοθεραπεια, εργοθεραπεια, λογοθεραπεια αλλα δε ξέρω τι ταιριαζει στις αναγκες του παιδιου, αυτα θα τα συζητήσετε με τους ειδικους που θα το αξιολογησουν.

Αν έχετε καποια αλλη απορια μη διατασετε να επικοινωνήσετε μαζι μου..

Θερμές Ευχές

Βικυ

like1

Επισκεψη σε αναπτυξιολογο

Εικόνα Ioanna B

Σας ευχαριστώ για τις απαντησεις σας.Ο μικορς Χρυσοβαλαντης ειναι 5,5 μηνών,διορθωμενη ηλικια πάντα κι εξακολουθει να εχει τα ιδια συμπτωματα οπότε θα επισκεφτουμε πλεον αναπτυξιολογο.Επισης,κολλαει το βλεμμα του,αφαιρειται ωρες ωρες αλλα επανερχεται αν τον φωνάξουμε..Θα επισκεφτουμε υον κύριο Πετρόπουλο,υστερα απο συσταση της παιδιατρου μου.Γνωριζω πως η διαγνωση προυποθετει κι αλλες παραμετρους,αλλα με ενδιαφερει να με κατευθυνει ως προς το πώς να δουλεψω η ιδια το παιδι μου και ποιοι ειδικοι μπορουν να το βοηθησουν στην ηλικια των εξι μηνων.

Καλο κουραγιο σε ολους μας.Ο Θεος να προσεχει τα παιδακια μας..

like157

Κανενα update για το μωρακι

Εικόνα Pizza Pi

Κανενα update για το μωρακι σου ένα χρόνο μετά;; 

like165

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.